LP Vampula jätti Lempon nollille kotituplan avauksessa

3.12.2022

N1 RUNKOSARJA: LEMPO-VOLLEY – LP VAMPULA AKATEMIA 1–3 (23–25, 22–25, 26–24, 22–25

3.12.2022 Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

Lempo-Volleyn kotituplaviikonloppu alkoi lauantaina LP Vampula Akatemiaa vastaan. Reilun kahden tunnin vääntämisen ja tiukkojen erien jälkeen Lempo ei saanut pistepussiinsa lisää täytettä. Vampula vei kaikki kolme pinnaa erin 3–1 (25–23, 25–22, 24–26, 25–22). Lempo on sarjassa nyt neljäs ja Vampula nousi viidenneksi.

Jo kello 12 alkaneen päiväpelin teema oli Lempon vahvat erien alut ja Vampulan loistavat erien loput. Kun erävoitot ratkaistaan erien viimeisien pisteiden kautta, ei Lempoa auttanut erien pitkät johto- ja hallintahetket.

– Kaveri vei tänään torjunta-puolustuksen omalla fiiliksellään ja tekemisellään melko täysin. Oltiin etenkin kaksi erää hieman hengettömiä kentällä, arvioi Lempon päävalmentaja Jani Huurne peliä.

– Ei pystytty tänään toteuttamaan ennen peliä sovittua taktiikkaa, siinä varmaan syy, miksi hävittiin. Oikeastaan ne asiat, mistä puhuttiin, oli tänään ne meidän heikoimmat osa-alueet, Lempon parhaana palkittu Anna Kaisa Kerminen arvioi.

– Ei paljasteta kuitenkaan taktiikaa vielä tässä kohtaa, sillä kohdataan Vampula uudestaan heti ensi viikolla, Huurne katsoi jo tulevaa kohtaamista. Lempo saa siis revanssin mahdollisuuden jo ensi viikolla.

LP Vampula Akatemia esitti loistavaa puolustuspeliä ja ajoittain pelin asetelma oli kuin jalkapallokentiltä tuttu bussi parkkiin -taktiikka: Lempo hyökkäsi ja hyökkäsi, Vampula puolusti ja palautteli palloja takaisin. Sitten pisteet päättyivät joko Lempon virheeseen tai Vampulan hienoihin hyökkäyspisteisiin.

Yleispelaaja Heini Ahtola oli Lempolle kaikkein pahin pideltävä. 18 pinnaa tehnyt laituri tuli useamman kerran niin sanotust isosta välistä. Hän sai paljon passeja ja päätti pitkiä palloja Lempon rumputulen jälkeen vierasjoukkueelle. Toinen yleispelaaja, 14 pisteen Sinitta Mennala tarjosi hyvää tulitukea ja he olivat Vampulan hyökkäyspelin tehokas ydin.

Lempolta esiin nousi loistavaa puolustuspeliä osoittanut  Kerminen ja kesken pelin yleispelaajapariksi tulleet Adelia Launonen (12 pistettä) ja Roosa Päykkönen (10), jotka myös kokosivat Lempon parhaat pisteet.

Kaksi avauserää olivat pelin kulun kannalta käytännössä identtiset. Lempo aloitti hyvin ja sai muutaman pisteen mukavan johdon. Avauserässä Vampula tuli peliin mukaan hyvällä torjunta- ja keskipelillä Triin Innanmaan maestroimana. Toisessa erässä takaa-ajon käynnisti puolustuspeli.

Lempo päästi Vampulan tasoihin erän puolivälin jälkeen ja hiljalleen vierasjoukkue hivuttautui johtoon. Lempo kokeili tuplavaihtoja molemmissa erissä. 20 pisteen päällä Lempon A-tytöistä tuttu passari Emilia Kangassalon loistavat syötöt purivat Vampulan hyväksi ja Ahtola viimeisteli ratkaisevan eron tehneet hyökkäyspisteet.

Kun Lempo sortui hyökkäyspelissä joko virheisiin tai Vampula poimi lyönnit ylös, ei tarvittavia tehoja löytynyt loppuerissä alkuerien tapaan ja Vampula kirjautti kaksi ensimmäistä erää itselleen tiukkojen vaiheiden jälkeen.

– Ei ollut ihan lapsille kerrottavaa ne asiat, mitä puhuttiin tauolla kopissa, Lempon Huurne totesi.

Pitkä tauko kuitenkin toi käänteen ja Lempon peliin selvän parannuksen. Kolmoserään Lempo muokkasi avaustaan isolla kädellä. Pauliina Kovanen tuli hakkuriksi, Saara Rajala keskelle ja yleispelaajiksi jo edelliserässä kehiin tullut Launonen sekä Päykkönen.

Vampula aloitti erän räväkästi, mutta Lempon uusi kuusikko pääsi nopeasti rytmiin ja otti erän haltuunsa. Päykkönen teki useita pisteitä taitavilla sijoituksillaan, Launonen löi pinnoja torjunnan käsistä ja syöttöpaikalla Lempolla kulki myös hyvin. Erä vaikutti tulevan selvästi kotijoukkueelle, mutta Triin Innanmaan syöttövuoro toi vielä Vampulan mukaan peliin. Vampula tasoitti pelin 24–24 kahden Lempon eräpallon jälkeen, mutta Adelia Launonen ratkaisi erän Lempolle kutospaikan hyökkäyksellään kolmannesta eräpallosta.

– Se piristi tekemistä, kun otettiin vaihtoja ja saatiin uutta verta kentälle, Kerminen totesi.

Neljäs erä oli jo matkalla kotijoukkueelle ja peli venymässä viiteen erään, kun hyvän meiningin päälle saanut Lempo otti erän haltuunsa. Lempo johti vielä 16–12. Pelille tyypillisesti 20 pisteen korvilla Vampula kuitenkin nousi mukaan erävoittotaisteluun, niin nytkin.

Erän ratkaissut liike oli Vampula-valmentaja Janne Anturamäen oivallinen syöttövaihto: Pauliina Kaski syötti Vampulan tasatilanteesta 22–20-johtoon ja se piti loppuun asti. Näin Vampula vei kotiinsa kaikki kolme pistettä.

– Yksi iso ratkaiseva tekijä oli, että me oltiin +20 pisteen päällä pelatuissa palloissa tänään huonoja. Sutattiin hyökkäyksessä ja syöttöruudussa, Huurne harmitteli.

Lempo pääsee hakemaan nopeasti paikkausta, sillä heti sunnuntaina Hakkariin saapuu PuMa. Vastus ei ainakaan helpotu, sillä helsinkiläisjoukkue on sarjakärjessä.

– Syödään ja nukutaan hyvin ja unohdetaan tämä päivä. Ja otetaan PuMaa vastaan neljä pistettä kolmella tarjolla olevasta, Kerminen lupasi.

Lempon tavoite viikonlopusta oli neljä sarjapistettä, mihin Kerminenkin viittasi. Joten sunnuntaina on taas iso peli tarjolla kello 15, silloin kannattaa saapua seuraamaan.

Avauskokoonpanot:

Lempo: Riikka  Vuorentausta, Annika Saari, Veera Hussa, Tessa Francke, Veera Vuorentausta, Tiia Tapio ja libero Anna Kaisa Kerminen

LP Vampula: Emilia Kangasasalo, Heini Ahtola, Triin Innnanmaa, Mariliis Lipand, Sinitta Mennala, Petra Muuvila ja libero Laura Liikanen