Otteluraportit 2016-2017

Kaudella 2016-2017 LeKin 1-sarjajoukkue oli puolivälierissä. Raportit pääasiassa Juha Raunion kirjoittamia.

KEVÄTKAUSI 2017

4.5. Puolivälierä Mahti – LeKi 3 – 1

Lomille lomps…

LeKin lentisäijät ovat tätä naputeltaessa olleet lomalaitumilla noin 16 tuntia. Lomille Kisan lähetti Maaningan Mahti, joka oli taas kerran parempi sakki keskinäisessä kapinassa, kuten tulos lahjomattomasti kertoo: Mahti – LeKi 3 – 1 (25-21,25-21,21-25,25-18).
Kuudes sija tämän kauden 1-sarjassa on erittäin lähellä  nyky-Kisan tasoa, isompiin selittelyihin tai jossitteluihin ei syytä ole.
– Niin lähellä, mutta….mitään emme saaneet tästä kaudesta helpolla, ryhtiliike tuotti runkosarjan loppuun nipun hyviä pelejä, joiden turvin kipusimme kuudenneksi ja pääsimme pleijareihin. Nyt on aika lausua kaikille kiitokset, tiivisti Kisan valkku Harri Lehtimäki mietoksensa.
– Ihan samaan tasoon ei tämä peli noussut kuin edellinen otatus. Pienet erot joukkueiden välillä olivat, näiden kahden kovan pelin jälkeen olemme varmasti valmiimpia jatkotaisteluihin, näki Mahti-luotsi Pasi Seppänen tilanteet. Mahti jatkaa kauttaan Akaan kanssa taistelussa paikasta liigakarsintoihin.
Kisan kauteen on mahtunut monenmoista epäonneakin, kuten nytkin. Sauli Silpo taisteli flunssaa vastaan ja Anssi Vesasen teloi kantapäänsäi heti ensimmäisessä hyökkäystilanteessa, että mies nilkutti vaihtoon kivusta raa’asti irvistellen. Tilalle hakkuriksi tuli velimies Ossi Vesanen, joka hoiti vpk-meiningillä tonttinsa hienosti, mutta yhdellä Yrjö Matsin syöttövuorolla Mahti hankkiutui niin isoon johtoon, että se kesti erän loppuun.
Toiseen erään syöttöputken sai aikaan Andrei Ankudovitsh, jonka pelin kokonaissaldo oli ällistyttävät 27 pistettä. ”Kudan” hypärit murskasivat hetkeksi Kisan muuten mainiosti toimineen vastaanoton toisessa erässä. Hyökkäyksissä 205-senttinen venäläisjätti oli jäätävä: viistoon lujaa, käsistä katomoon, peippi torjunnan takse ja tätä rataa…
3. errän Vesas-Anssi palasi kehiin, mukaan tuli myös Jukka Lehti passaamaan ja tasainen erä kääntyi Kisalle hyvillä suorituksilla kautta linjan. Eetu Saarisen esiintyminen yypeenä oli laadukasta ja sentteriduo Kruuda – Laine napsi useita torjuntoja.
Mutta; mopedilla ei motarille mennä ja 4. erään tuoreempi Mahti sai energiat kohdilleen hienon kotiyleisönsä tuella. Kisa sätki ja sätki, rimpuili minkä pystyi, mutta isännät ottivat niskalenkin ja mursivat Kisan niskanikamat lopullisesti.
Näin peli ja kausi saivat sinetin viimeisen pallon jälkeen.
Nyt mietteet ovat ”tukkoiset”, mutta elämä ja lentopallo jatkuvat. Palaamme.
KIITOS niille, jotka tätäkin palstaa seurasivat. t RRRRR

25.2. Puolivälierä LeKi – Mahti 2 – 3

Maaninka nautti voitosta, kun Kisalta jäi viimeinen isku antamatta

Olipas taas kerran, olipas taas…1-sarjan pudotuspelien avauspeli tarjosi taatusti kaikkea sitä hienoutta, mitä lentopallopeli tarjota voi, paitsi yhtä: kotivoittoa. Hirmuista taistelua, tunnetta, onnistumisia ja epäonnistumisia, iloa ja pettymystä. Hakkarin yleisö oli taas huikea: 218-päisestä sakista lähti ääntä ja Roinis-Tommin paukuttama rumpu pärisi tunnelmaa.
Mutta lopputulos kuvaa Kisan tätä kautta: alas, ylös, alas, ylös ja lopulta alas. Mahti oli jo 4. erässä liki kanveesissa, mutta niin vain savolaisilla oli elämiä kuin kollikissalla. Lukemat siis 2 – 3 (16-25, 25-19, 25-17, 23-25, 11-15).
– Lähellä käytiin, mutta ei tarpeeksi. Omia virheitä tuli pahoihin paikkoihin, mutta nyt fokus ensi viikkoon. Maaningalla emme nahkaamme halvalla myy, sanaili Kisan valkku Harri Lehtimäki pelin jälkeen tunnemyrskyn keskellä.
Maaningan Mahdilla on symppis ja osaava koutsi, Pasi Seppänen. Hän on saanut joukkueensa sellaiseen moodiin, että Kisalla on hankalaa saada niskalenkkiä Mahdista. Tappio oli Kisalle peräti viides putkeen.
– Kisa pelasi hienon pelin, kuten teimme mekin. Peli oli aaltoilua, mutta fiilis ja huuma oli täällä Hakkarissa taas huikea, kiitteli Seppänen lempääläistä lentismeininkiä.
Ennen peliä oli selkeää, että homma ratkeaa akselilla nosto – syöttö. Ja Maaninka avasi pelin juuri niin kalseasti kuin pelättiin: Lasse Räisäsen eka syöttö kieri verkkonauhaa pitkin Kisan parkettiin. Kun Räisäseltä saatiin lopulta pallo pois, oli taululla lukemat 1 – 6. Erä oli käytännössä sillä taputeltu. Ihan aina ei kannata mositeerata nostajia, Mahdin syöttö oli ekassa setissä sanalla sanottuna: tappava.
Lehtimäki teki heti avauserässä vaihdon, kun Eetu Saarinen korvasi Juuso Tulosen. Eetu toi nostoon luotettavuutta, oli verkollakin rohkea ja kruununa: otti yhden miehen plokilla Mahdin hakkurin Andrei Ankudovitsin kiinni. Toinen erä puolivälin jälkeen kääntyi Kisalle. Ekassa erässä Mahti teki neljä omaa virhettä, mutta toiseen erään jo yhdeksän. Jopa maestro-Räisäsen syöttö osui ainakin kerran verkkoon.
Kolmas erä taisi olla Kisan kauden paras erä. Sauli Silpon iskuihin löytyi uusi ulottuvuus: hän käänsi monta palloa laitatorjujien käsistä mäkeen. Anssi Vesasen ottelu sisälsi monenlaista suoritusta, paljon pommeja, mutta myös suttua. 3. erä oli Anssinkin paras. Passari Arttu Lehtimäki pääsi pelin makuun myös mainiosti kiinni ja löysi passeillaan iskijät mainiosti.
4. erään Maaninka sai taas tykkialun ja repi hirmuisen kaulan, tilanne oli pahimmillaan jopa 9 – 2 ja niin edespäin. Kisa kipusi 13 – 13:een, mutta taas Mahti repäisi kaulaa. Silpon syötöillä Kisa eteni taas kannoille, kun syöttöruutuun marssi Sten Kruuda. Stefan syöttö puri vahvasti. Mahdin nostajat olivat liki paniikissa ja Kisa rallatti 23- 20-johtoon. Kansa alkoi hurrata jo pleijareisen avausvoittoa.
Vastaavista herkkutilanteista Kisa on tällä kaudella nitkahtanut jonkun kerran ja niin kävi nytkin. Yksi syöttömoka ja vastustajan passarin Matti Mustosen ”highrisk”-syötöillä Mahti eteni kalkkiviivoila ohi.
Henkinen lamaannus erän kaameasta luisumisesta näkyi katsomoon saakka, joten 5. erään oli paha asetelma lähteä. Päätöserän alussa Kisan pelaajien lyönnit paukkuivat leveiksi tai pitkiksi ja näin Mahti karkasi voittoon, huolimatta Kisan muutamasta orastavasta kirihetkestä.
Mahdille siis 1-0-johto pleijareissa, jossa jatkoon vaaditaan kaksi voittoa. Kisalla on paha paikka, kun se matkaa Savoon ensi lauantaina, mutta kun katsoi Vesasen, Silpon, Laineen ja kumppaneiden ilmeitä pelin jälkeen, niin liekki silmissä paloi. Lampaina ei Lempäälästä Maaningalle lähdetä ja kaikki tehdään Mahdin lyömiseksi, jos toki urakan suuruus sekä vaikeus tiedetään ja tunnustetaan.
Mahdin parhaana palkittiin loistava libero Pekka Sairanen. Kakkoslusikka olisi voinut mennä Lasse Räisäselle tai sentteri Yrjö Matsille tai passari Matti Mustoselle, kuinka vaan. Eikä Ankudovitshkaan huono ollut, eikä kipari J-M Iivarinenkaan.
Kisalta ykköspalkinto meni Sauli Silpolle: aiheesta. Eetu Saarinen pelasi ehkä Kisa-uransa parhaan pelinsä. Sten Kruuda oli syöttäjänä ja iskijänä mainio. Toni Laineen torjunnat olivat tärkeillä hetkillä betonia.
Matka jatkuu. Kautta on jäljellä viikko tai enemmän. Uskon, että enemmän, RRRRR tuumaa.

19.2. Jankko – LeKi 0 – 3

Runkosarja päätökseen leppoisissa tunnelmissa

Hartioiden rennosta asennosta pukkarissa jo sen huomasi: nyt ei pelissä ole isompia paineita. Juttu kulki normaaliakin leppeämmin joukkueen kesken ja porukalla oli levollinen olo. Kisan runkosarjan viimeinen peli meni Loimaalla kahden suht’ panoksettoman joukkueen kesken jouheasti ja päättyi Kisan selvään 3 – 0 (25-18,25-19,25-17).
– Pidetään pojat fokus sataprosenttisesti tässä pelissä ja tuumitaan ja suunnitellaan tulevaa vasta sen jälkeen, pyrki valmentaja Hape Lehtimäki lataamaan sakkia ennen peliä.
– Kiitos pojat, tehtiin tarvittava työmäärä ja nyt Maaningan kimppuun, oli Lehtimäen lyhyt yhteenveto joukkueelleen pelin tauottua.
Loimaan koutsi Jukka Pelli harmitteli joukkuettaan riivaavasta tautiaallosta, eikä Loimaalla kovaa halua edes ollut pistejahdille, heille tuntui kelpaavan playout-sarjan vastukseksi Nurmo.
– Kauden iso murhe on ollut kokoonpanojen kanssa, sakki saadaan kasaan opiskeluiden ynnä muiden asioiden takia aika harvaan, tuumi Jankon lentopallon suurmies Jaakko Haltia, joka joutui yhden tuomarin jäätyä pois rajan vartijaksi, mikä hoitui totta kai loistavalla tarkkuudella.
Pelistä ei suurta jälkipolville kerrottavaa jäänyt. Avauserässä Kisa piti ennätysmäärällä syöttömokia tehden pelin tasaisena aina puoleen väliin settiä. Anssi Vesasen tai Sten Kruudan iskuille ei Loimaa voinut mitään koko ottelun aikana.
Toisessa erässä Jankko sai hiukan parannettua peliään, mutta lempääläisten rutiini oli tässäkin erässä selkeästi parempi. Arttu Lehtimäen oli helppo työ passailla hyviä passeja, kun vastaanotto hoiti pallot hänen hyppysiinsä.
Päätöserässä Kisa jatkoi omaa menoaan, ei loisteliaasti, mutta tarpeeksi kovalla fyysisellä tasolla kuitenkin. Peli päättyi Vesasen tappoiskuun.
LeKi vei pisteet, vei arvonnan pääpalkinnon eli kakun, mutta jätti hiukan rahaa paikalliseen pizzeriaan, kun joukkue kävi täyttämässä mahansa ja suunnittelemassa jatkoaskeleita.
Maaningan Mahdillehan Kisa ei ole kahteen vuoteen pärjännyt alkuunkaan. Viime vuoden finaaleissa sekä tämän vuoden runkosarjassa on tullut neljä häviötä, joten runkosarjan kuutonen Kisa on iso haastaja runkosarjan kolmoselle eli Mahdille.
Maaningan saliongelman takia Kisa sai mieluisan vastaantulon eli puolivälierät aloitetaan Hakkarissa ensi lauantaina (25.2.) klo 18.00. Luvassa vip-tilaisuus, hyvää lentisshowta ja taatusti kovaa taistelua. Mahti on hieno ja rehti joukkue, heitä vastaan on yhtäältä ilo pelata, jos tosin savolaisten kovuus tiedetään, arvostaa RRRRR.

18.2. LeKi – Kuortane 3 – 1

Tulosten veljestaistelun jälkeen myhäili LeKin Juuso

Panokset olivat korkeat, kun Kisa haki Kuortaneesta revanssia syksyn karsealle 0-3-tappiolleen. Pelipaikaksi osui Hoppari-hiihtojen takia Kuljun liikuntahalli, joka osoittautui ihan oivaksi pelimestaksi. Pelissä kohtasivat kaksi kovaa lentismiestä ja veljestä: Kisan Juuso Tulonen (vm 1998) ja pikkuveljensä Kuortaneella pelaava Joonas (vm 1999). Muutama upea kohtaaminen veljeksillä verkkotaisteluissa oli, mutta pelin jälkeen myhäili voittajan hymyä Kisan Juuso. Kisalle maurea kolmen pisteen voitto erin  3 – 1 (25-19,25-19,23-25,25-20).
– Nyt taas tehtiin niitä asioita, mistä on treeneissä puhuttu ja mitä niissä on hierottu. Etenkin kaksi erää vastaanottomme oli ihan huimalla tasolla. Mutta nyt unohdetaan saman tien tämä ja fokus huomiseen Loimaan-peliin. Siellä koittaa runkosarjan maali, tuumaili Kisan valkku-Hape eli Harri Lehtimäki.
Kuortaneenkaan leirissä ei tappiota sysitty vaihtuneeseen pelipaikkaan, vaan koutsi Aapo Rantasen mietteet olivat pelin jälkeen rauhalliset.
– Omat leijasyöttömme jäivät inasen löpöiksi, ne eivät nyt purreet. Keskiviivan ylityksiä tuli myös turhan paljon. Kotijoukkueen hurja hyökkäysvoima oli tiedossa oleva asia, Rantanen turisi ja lupasi, että huomenna joukkue on sataprosenttiessa latingissa, kun se kohtaa AitRin kotihallissaan.
Avauserää leimasi kotijoukkueen rauhallisuus ja päämäätätietoisuus, vaikka panokset olivat huimat korkealla. Alkkarit nousivat aivan kuppiin ja passari Arttu Lehtimäki jakoi palloja vasemmalle, oikealle, taakse ja keskelle. Oma syöttökin oli loistokuosissa, avauserään ei montaa syöttömokaa tullut, päinvastoin ässiä jokunen muuten painavien pommien lisäksi. Kun torjuntakin oli kohdillaan monta kertaa, meni erä suht´ selkeästi Kisalle.
Toisessa erässä sama laulu jatkui. Perusasioissa Kisa oli huolellinen, libero Roope Siliämaa ja yypee Juuso Tulonen hoitivat tonttinsa upeasti ja kovassa Kuortaneen pommituksessa ollut Sale Silpokin nosti vastustajan alkkarit sormillaan kovin prosentein ylös. Anssi Vesasen iskut purivat, samoin Tulosen. Kisalle erä taas kohtuuselkeästi.
Kolmas erä oli Kisan rallatusta alkuerä ja puoleen väliinkin asti. Hamasyöttöjä silti alkoi tulla ja pikkuisen keskittymiseen tuli rypyntynkää. Kisa johti vielä 23 – 22 ja sai paikan paukuttaa eräpalloon, mutta isku painui rajoista pitkäksi. Kuortaneelle sen jälkeen flirttasi onnetarkin, ja näin erä meni aivan ylimaallisella hypärillä nuorten hurjimusten piikkiin.
Neljänteen erään Kuortane tuli uhkua täynnä ja Kisan kone yski alkuerän pahasti, mutta sitten rauhallinen peliote palasi ja Sale Silpo tinttaili pari vaikeaa pistettä (vaikeaa siksi, että tulivat pahoista paikoista). Sentteriduo Sten Kruuda ja Toni Laine tekivät hyvää työtä koko neljän erän ajan, Tonin tärkein torjunta tuli 4. erän lopussa. Sten puolestaan oli syöttöruudussa todella ärtsyn juonikas.
Kisa sai kiskaistua kelpo erän loppuerästä ja Vesas-Anssi pamautti ottelupallon kotikylänsä koulun salissa vastustamattomasti parkettiin.
Kun pelin jälkeen selkisi, että pahin kisaaja pudotuspelipaikasta eli Aitolahden Riento menetti ainakin pisteen Nurmossa, varmistui Kisan paikka kahdeksan sakissa ja pudotuspeleissä. Ketä vastaan, se jää huomisen ratkaistavaksi. Akaahan Kisalle olisi se ihannevastus numero yksi.
Mutta, Kuortane-pelin parhaat top 3. Kuortane; somerolainen 212-senttinen (vm -99) Aaro Nikula, pelasi yypeen paikalla, langanlaiha, kulmikaskin, mutta huuu!! mitkä raamit ja tekniikka kaverilla. Aatu Pöllänen oli syöttöruudussa hurjimus vailla vertaa. Joukkueen parhaana palkittiin libero Niklas Breilin. Toki Häijään nuorempi isäntä Joonas Tulonenkin näytti taitavuutensa iskupelissä. Kisalla ehdoton number one oli Juuso Tulonen, joka nosti ison ruudun, iski tärkeitä pinnoja ja torjuikin tukun pinnoja – toinen loistopeli Juusolle putkeen. Anssi Vesanen satsasi peliin jopa  niin paljion, että matkasi Baijeriin leirille kolmeksi päiväksi menneellä viikolla ja se kannatti; olipas taas muikeita iskuja äijällä. Arttu Lehtimäki on näyttänyt viime peleissä, että mitä tarkoittaa kunnianhimoinen harjoittelu; passipeli oli tasaista, kuumia pelaavia ruokkivaa ja kyllä parit toisen kosketuksen ratkaisut olivat upeaa seuratavaa.
Huomenna karavaani matkaa Loimaalle. Sieltä kaivetaan vielä yksi runkosajan voitto ja sen jälkeen fokus pleijareihin. Onko Kisa kevään joukkue? Onhan se, lupaa RRRRR.

11.2. LeKi – Riemu 3 – 1

Kisa riemuitsi voitosta pääriemumaisteri Vesasen johdolla

Hakkarin liikuntahallin uskolliset LeKi-kannattajat (joita oli noin 150 päätä paikalla) saivat pitkästä aikaa poistua katsomosta hymynvirne suupielessään. Kisa sai aikaiseksi hyvähenkisen, taistelevan ja iloisen peli-ilmeen, joka tuotti tärkeääkin tärkeämmät kolme lisäpojoa pistesarakkeeseen. Vaikka sarjataulukko ja sen tiiraaminen onkin Kisan leirissä ”pannassa”, tiesi voitto Jyväskylän Riemusta sitä, että Kisalla saumat pleijareihin ovat ookoo edelleen, sen sijaan Riemulle nolla pistettä oli ratkaisevaa, että nousijajoukkue jatkaa pelejään play outeissa.
Pelin loppulukemat: 3 – 1 (33-31, 25-18, 20-25,25-20).
– Olen koko kauden ajan jaksanut toitottaa, että kun saamme pelimme rullaamaan omalla tasollamme ja tasaisesti, on meitä hankala voittaa. Tänään olimme kaksi erää kovia, ja neloserään saimme myös henkisen buustimme nousuun erän lopussa. Kiitos Vesasen Anssi syöttöputkelle ratkaisuhetkillä, iloitsi Harri Lehtimäki voittoa.
Jyväskylän Riemu on yksi eniten kauden aikana vahvistunut sakki, kun Jaakko Aninko ja Tuomo Ikonen liittyivät tammikuussa joukkueeseen. Myös Pasi Hyvärinen, joka muistetaan maajoukkueen ilmiömäisenä liberona, palasi sakkiin, joskaan ei ilmestynyt Lempäälään. Joukkueen ilme on raikas, joka pallosta taistellaan kynsin ja hampain. Jos ja kun joukkue pysyy tulevaisuudessa koossa ja taustaharteet levenevät, voi ennustaa että tässä on tuleva 1-sarjan kärkitiimi, ehkä jopa liigasakki joskus??
Avauserä oli, kuten pikkupisteet kertovat, trilleri siitä parhaasta/pahimmasta päästä, kuinka vain asian katsoo. Riemu avasi railakkaasti, Aningon pommit upposivat ja Ville Oksasen moukut olivat purevia. Kisan alkkareiden nostopeli toimi hyvin. Roope Siliämaan debyytti Hakkarissa oli nostopelin osalta mainio, myös Juuso Tulonen raapi palloja ylös väliin sormilla, väliin hialla. Kun erä oli 25 pisteessä, oli ensiksi Kisalla tukku eräpalloja, mutta aina Riemu nikkasi pallot pois ja Ikonen sentterinä tappoi pari pateria koviin paikkoihin. Riemulle tuli kolme erän katkosaumaa, mutta kova oli Kisakin; kiitos esimerkiksi Toni Laineen torjuntojen ja Sauli Silpon iskujen. Tilanteessa 32- 31 Kisan sentteriduo päätti katkaista erän: Sten Kruuda syötti onnistuneen epäonnistuneen eli todellisen röpyliäisen, joka nousi huonosti ja Toni Laine sai Juuso Tulosen kanssa rakentaa kunnon seinän Riemulle.
Toisessa erässä Kisa pelasi kauden jopa parastaan. Anssi Vesasen iskut purivat jo avauserässä, mutta toisessa ne olivat jopa ”kansainvälisen tason” moukkuja, kuten eräs katsoja loihe tauolla lausumaan. Taas nähtiin, että lyhyelläkin vaihdolla voidaan tehdä paljon; Jussi Niemi tuli takakenttäkiepille ja kairasi pari kolmekin palloa peliin, joista Kisa rallatti pisteet, Niemi toisti temppunsa myös seuraavissa erissä hyvin tuloksin. Hienoa oli nähdä, että myös Tulosen iskut jatkuivat purevina.
Pitkä tauko on useasti sotkenut Kisan pelaamista, niin tapahtui nytkin. 3. erää edettiin tasaposkea puoliväliin saakka, mutta kaiken aikaa oli omassa tekemisessä pientä härdelliä. Sormilyöntitoimitus sysittiin verkkoon, jatkopassi heitettiin ties minne, muutama isku huimittiin huitsin nevadaan ja niin poispäin. Riemu kiskaisi kaulan, jota Kisa ei kyennyt kuromaan kiinni.
Neloserään heräsi mörköjä mieliin; tässä paikassa on oltu ennenkin. Kaksi erää loistavasti peliä johtanut, passari Arttu Lehtimäki otti itseään niskasta kiinni ja nousi erän hahmoksi yhdessä Vesas-Anssin kanssa. Vesanen pommitti paljon pinnoja, ja palkittiin aiheesta pelin parhaana. Erän puolivälin syöttöputkella Anssi nosti Kisan parin pinnan kaulaan, jota Arttu syöttökulmassa lavensi. Riemun nostopeli sakkasi ratkasevalla hetkellä , eikä Aningonkaan iskuissa ollut edelliserien purevuutta.
Alta tuskan ja vaivan siis pisteille kammettiin. Kun peli on tökkinyt, on Harri Lehtimäen lääke ollut treenien lisääminen ja niiden laatuun satsaamisen. Urheilullinen tekeminen on ollut kaiken aikaa hyvää, henki on ollut ajoittaisista ”kyykkäyksistä” huolimatta ollut koko ajan hyvä. Seuraava viikonloppu näyttää, missä Kisa kauttaan lopulta jatkaa: Akaassa, Kyyjärvellä vai kenties Vammalassa tai Nurmossa. Kaikki on mahdollista.
Kisa menee seuraavaan kotipeliin evakkoon eli Kuljuun, kun Hakkarin valtaa HopeaSompa-väki. Upean tapahtuman takia LeKi-lentis väistää hyvillä mielin. Lauantaina 18. helmikuuta Kuljuun saapuu Kuortane ja Kisa marssii sunnuntaina 19. helmikuuta Loimaalle. Sen jälkeen katsotaan sarjataulukkoon ja reagoidaan, mikä haaste on kauden huipennuksessa edessä, infoaa RRRRR.

5.2. Mahti – LeKi 3 – 0

Mahdin syötöt myrkkyä

Aloitussyöttö lentopallossa on ensimmäinen hyökkäys, kuuluu wanha lentiswiisaus. Maaningan Mahdin syöttäjät ottivat jo viime keväänä 1-sarjan finaaleista vahvan otteen kisalaisnostajista, ote jatkui Savossa tälläkin kertaa. Peli päättyi selkeisiin 3 – 0 (25-20,25-15,25-23) Mahdin voittolukemiin.
– Meiltä oli kieltämättä vahvaa syöttämistä, mutta on syöttöä treenattukin, hehkutteli Mahti-luotsi Pasi Seppänen, joka hakee joukkueelleen samanmoista kevätbuustia, joka viime vuonna vei sakin 1-sarjan mestariksi asti. Maaninka on taatusti kova luu kevään pleijareissa, nyt kun joukkue on terve ja häälomatkin on ylkämiehilllä lusittu.
– Meiltä nähtiin hyvää energiaa ja  kovaa yritystä, tappiossa ei ole mitään seliteltävää. Syötöt olivat maaninkalaisilla myrkyllisiä, tuumasi Kisan koutsi Harri Lehtimäki tiimellyksen tauottua.
Kisaa avittamaan Maaningalle ajeli konkaripassari Jukka Lehti, joka värvättiin Iskun liigasakin vahvistukseksi joulukuussa, kun Iskun passaritilanne oli hankala. Sitä rataa Lehti napautettiin myös farmilistalle, joka mahdollisti muutaman pelin myös Iskun kakkosessakin. Laina-ajan mentyä umpeen tammikuun lopulla, palasi ”Jugi” jelppimään Kisaa, mutta lievä reisikremppa pakotti miehen 3. erässä vaihtoon setin lopussa.
Avauserään Kisa lähti kovalla raivolla ja hirmuisella tarmolla. Mutta Mahdin Lasse Räisänen nollitti energiat nopsaan, kun hänen tuhoisa leijasyöttönsä teki taululle 7 – 0-johdon kotipojille. Loppuerän Kisa itse asiassa voitti, mutta hyvästä kuromisesta huolimatta Kisa ei iskuetäisyydelle päässyt. Erän ykkösantia olivat Arttu Lehtimäen passit etenkin Anssi Vesaselle.
Toisessa erässä kupletti oli samanmoinen, mutta vasta erän puolivälin maissa. Sentteri Yrjö Matsi sai oman syöttönsä jengoilleen ja hänen vuorollaan Mahti karkasi. Kisa kieputti vaihtorulettia, sen mitä kykeni pienellä pelaajarosterillaan. Juuso Tuloselle tuli hyvä sisääntulo sekä ekassa että tokassa erässä.
Pitkällä tauolla odotettiin, että Mahdin pahin myrsky laantuisi, jota se toki jonkin verran tekikin. Passariksi vaihtui Lehti, joka jatkoi Lehtimäen viitoittamaa polkua jakamalla Vesaselle ja Sauli Silpolle hyviä passeja laitaan. Keskipeliä ei oikein saatu rullaamaan, mikä totta kai johtui siitä, että nostoissa oltiin pikkulirissä kaiken aikaa.
Erä eteni tasaisesti aina ihan loppuun saakka, mutta Mahti rutisti voitontahtoisesti viimeiset niitit Kisan arkkun ja otti ansaitun voiton.
Kisan nostajia ei kannata sen kummemmin moittia, nyt on annettava vastustajan hirmuiselle syöttöosaamiselle täyden kympin edestä krediittiä! Plussaa annetaan kovalle tunnetasolle, sata kertaa parempi on, että pelissä eletään sydämellä mukana kuin että huuhaillaan ja muuhaillaan välinpitämättöminä. Kisan parhaan pelaajan pokkasi Vesas-Anssi.
Sarjataulukko muuttuu aina vain kinkkisemmäksi. Kahdesta pleijaripaikasta käyvät kovaa kinaa sarjataulukon järjestyksessä Virrat, LeKi, AitRi, Loimaa ja vielä Riemukin. Ehkä Isku/2:nenkin on kutospaikalla vielä piskuisessa uhkatilanteessa, joskin Iskun tilanne näyttää mainituista selkeästi parhaimmalta. Kisan pääsy kahdeksan sakkiin on omissa käsissä, mutta parin viikon takainen teema, ettei sarjataulukkoa kannata tuijotella, on edelleen hyvä tuuma, tuumaa RRRRR.

4.2. NiNu – LeKi 0–3

LeKi is back to business

Lentopalloilevassa Suomessa lähellä ja kaukaa on LeKi taidettu laskea tämän kauden osalta ”ruumiiksi”. Mutta ilolla tiedotamme; elossa ollaan ja täältä tullaan. Viimeistä sanaa eivät lempääläiset ole vielä tämän kauden sarjassa sanoneet.
Nilsiässä Kisa sai edellispelin peikon karistettua niskoiltaan ja hoiti isäntätiimi Nujakan erin 3 – 0 (25-23,25-19,25-23). Pikkupisteet toki kertoivat, että rallattelusta ei ollut kyse, Nujakka laittoi kynsin hampain hanttiin, vaikka kotipoikien valmentaja Joni Rautiainen olikin matsin jälkeen myrtynyt.
– Pelasimme yhden kauden huonoimmista kotipeleistämme, harmitteli Rautiainen.
– Kiitos joukkueelle, nyt saimme ehjät kolme erää pelattua. Ilahduttavaa oli, että pääsimme puolustuspalloissa liki joka kerta pallon alle eli tappelimme sinnikkäästi kentässä, kiitteli kolleegaansa huomattavasti iloisempi Harri Lehtimäki kisalaispelureita,
Avauserää edettiin tasaisesti, Kisa johti toki suuremman osan ajasta, mutta sitkeä Nujakka ei antanut tuumaakaan perään. Toni Laine sai syöttää pelin aikana useasti, sen tietää sitä, että syötötkin olivat purevia.Vesas-Anssi sai onnistumisia etenkin ykköspaikalta kolmen takaa. Arttu Lehtimäki sai pelinsä pyörimään koko kolme erää mallikkaasti. Oikein iloinen asia oli libero Roope Siliämaan pomminvarma nostopeli ja yypee Eetu Saarisen liki sataprosenttinen iskupeli. Eka erä päättyi Saarisen mahtavaan tappotorjuntaan.
Toisessa erässä Sten Kruuda sai keskivaiheella erää mahtavan viiden pisteen syöttöputken, niistä’ yksi ässä ja toinen oli niin kiero, että Vesanen sai nauttia vastapallosta. Erä oli koko ajan Kisan heiniä, eikä Nujakka saanut vaihtoruletistaan huolimatta otetta. Kisaa avittivat myös Nilisiän lukuisat syöttöhassit.
Kolmas erä alkoi pitkän tauon jälkeen pahaenteisesti, kun Nujakka meni 3–0-johtoon. Vesanen löi pallon pois ja Laine syötteli Kisalle niukan johdon, jota Kisa elätti koko erän ajan. Loppuvaiheessa Nujakka otti sisään hakkuriksi Mika Aspegrenin, joka tahditti pelin tasoihin. 23–23-tilanteessa Kisa sai sideoutin, kun Vesanen kumautti pallon käsistä katsomoon. Ottelupallon Nujakan iskijä veti inan leveäksi ja niin oli voitontanhut valmiina alkamaan – piiiiitkästä aikaan.
Nujakan kärkiosaajat olivat terävä yypee Simo Näkki ja nuori hakkuri Valtter Pennanen. Kisalta libero Siliämaa oli tasaisen mainio, kippari Sauli Silpo hoiti montamonituista neloskulman paikkaa Kisan pisteeksi ja piiiskasi taas kerran omansa taisteluun. Eetu Saarista on syytä kehaista toistamisiin, nuoren miehen varmuus oli ihailtavaa.
Kisa yöpyy Siilinjärveltä – terkkuja vaan Savosta – ja jatkaa huomenna Maaningalle. Hyvillä mielillä, haastajana, mutta nälkäisenä sellaisena (juu, menemme toki iltaruokailuun eli no hätä ladyt siellä kotona, emme me ruokanälkää pode, vaan pistenälkää). Siis; LeKi is back to business…. sanoo RRRRR.


29.1. Isku/2 – LeKi 3–0

Mietintämyssy päähän

Tärkeä kuuden pisteen peli, hyvät treenit viikolla alla, porukassa positiivisen odottavainen tunnelma, kaksi uutta kaveria rosterissa sairastumisaukkoja paikkaamassa, mutta: itse pelissä kaikki meni mönkään. Nuori Isku/2 oli voitonnälkäinen ja rohkea, kokenut Kisa puolestaan arka, pelokas ja alistunut. Pelin tylyt lukemat kertovat tämän kauden toista suurta notkahdusta (ensimmäinen marraskuussa Kuortaneella): 3 – 0 (25-17,25-16,25-14). Katsomoon eksyneille LeKi-faneille on vain yksi sana sanottavana: Sori!
Ei silti oteta mitään pois Iskulta, joukkue pelasi valmentajansa Oskar Muurisen sanoin ”jopa kauden parhaan ja ehjimmän” pelinsä, jotka liigassa karastuneet libbero Niko Lintula ja yleismies Tapio Toiviainen ryydittivät. Se, että Toiviainen ilmestyi rosteriin, aiheutti kummastusta, sillä sääntökirja kertoo farmipeluutuksesta omat turinansa. Tämän tapauksen tulkinnan hoitavat viisaammat miehet, oleellisinta on, että säännöt ovat samat kaikille.
Peliin tuli hyvä startti. Tuore libero Roope Siliämaa otti alkkarit hoteisiinsa varmasti, peli eteni noin kymmeneen pinnaan asti tasaisesti aaltoillen. Anssi Vesasen paukut purivat, mutta hiukan oli kentässä meneminen tervaista alusta lukien. Erän puolivälissä pelin paras mies Nuutti Niinivaara sai sentterin tontilta muutaman makean kopituksen kisalaislyönneistä ja näin setti alkoi kääntyä ja kääntyi lopulta selkeästi
Toiseen erään tuli kehään vpk-hengellä mukaan saatu Saku Korhonen yypeeksi. Kisalta on rosterista ainakin Petteri Friberg pitkään pois, kuten Ossi Vesanenkin. Tommi Roinisen siirrosta Iskun liigasakkiin jo uutisoitiinkin, joten tilkettä harventuneisiin rivistöön tarvittiin, semminkin kun Juuso Tulonen oli flunssassa. Korhosen esiintyminen oli ok, mutta käännettä pelin kuvaa ei tullut toisessakaan erässä.
Eikä käännettä tullut kolmannessakkaan, vaan Isku nosti jopa 90%:sesti Kisan heppoiset syötöt, joista oli passari Kasimir Luostarisella helppo homma pyörittää peliä. Kun mikään ei toimi, niin silloin pelaaminen näyttää kauhealta kömpimiseltä. Valmentaja Harri Lehtimäki oli näkemäänsä äärimmäisen pettynyt.
– Treeneissä homma toimii, pelissä ei. Nyt ilmiselvästi kipsasi häviämisen pelko ihan totaalisesti sakin, lausui Lehtimäki ja kutsui joukkueen maanantaina palaveriin pohtimaan, miten pelin solmut saadaan avattua.
Nyt ei hotista enää mitään pudotuspeleistä tai muistakaan tavoitteista. Nyt haetaan pelaamiselle tarkoitusta, joka löytyy ilon kautta, uskoo RRRRR.

22.1. LeKi – AitRi 2 – 3

Kisalle ei voittaminen maistunut

Hakkarin katsomoissa lempääläisytleisö haukkoi henkään monen monituista kertaa, kun vierastiimi Aitolahden Riento melkeinpä tyrkytti Kisalle 3 – 0-kotivoittoa ääritärkeässä keskikastin kamppailussa. Haukkominen päättyi 3. erässä, kun aitolahtelaisisku kimposi kisalaispuolustuksesta seinille ja erä päättyi 34 – 36 vieraille. Tästä henkisestä notkosta ei Kisa enää noussut, vaan kotitappio numero seitsemän näki kirvelevästi päivänvalon.
– Kyllä nyt jossain on joku meidät kironnut, kun mikään – siis mikään – ei ratkaisuhetkillä toimi. Iso kiitos pelaajille, pääosin oli hyvää tekemistä, mutta kyllä kohtalo tarjoaa meille nyt karua menoa, synkisteli Kisa-luotsi Harri Lehtimäki. Synkistelyyn on helppo yhtyä; kolme pistettä oli tarjolla ja tulossa, mutta yhteen oli tyytyminen – jos toki sekin parempi kuin nolla. Tulos: 2 – 3 (25-21,25-16,34-36, 15-25,14-16).
– Toivottavasti vielä kohdataan, olihan yleisöystävällinen peli, nautin joka hetkestä, puhaltelio huomattavasti iloisempana Jukka Katila, AitRi-kippari, pelin jälkeen.
Ottelun panokset olivat siis äärikovat. AitRille eritoten, mutta totta kai Kisallekin. Kilpa kahdeksan parhaan joukkoon pääsystä on kovaa, siinä ovat mukana Isku/2, Virrat, Kisa, Jankko, AitRi ja miksei Riemukin, jos se saa huippuvahvistustensa avulla huikean kevään pelattua. Näistä puolet pääsee ylempään jatkosarjaan, puolet pelaavat playoutteja putoamista vastaan.
Avauserässä Kisa kiskaisi pienen kaulan erän puolivälissä, kun Anssi Vesasen hyppyleijat tekivät hyvää jälkeä ja nosto- ja passipeli toimi vahvasti läpi ottelun. Eetu Saarisen peliin tulo oli yypeen tontilla vahva, Jussi Niemi liberona kahmi lukuisia puolustuspalloja peliin.
Toinen erä oli erittäin vahvaa kisalaissyöttämistä. Tuhoa teki joka mies, Vesasen leijat purivat koko ajan ja pyttykerhon palkitsema Toni Lainekin sai maittavia kulmasta kulmaan syöttöjä onnistumaan. Sauli Silpo paukutti laidasta hyvällä prossalla palloja parkettiin. Passari Arttu Lehtimäki pelasi vallan mainion pelin kokonaisuudessaan.
3. erään tultaessa kisalaisilla oli taatusti mielissään, että löysätä ei saa. Mutta hiukan alkoi vastaanotto horjua sittenkin. Iskuissa oli pienen pientä epätarkkuutta ja näin AitRi karkasi karkumatkalle, jonka Kisa tappiotilanteesta 21 – 24 tasoitti, tuli rinnalle ja meni ohi. Erän lopussa Kisalla oli puolentusinaa ottelupalloakin, mutta kun ei kortti kirkonmiehelle iske, niin se ei iske. Edes vastapallosta tai hyvästä neloskulman iskumestasta ei ratkaisua aikaan saatu. Halu oli kauhea, mutta se meni lopulta väkisin yrittämisen puolelle. Yksi punakorttikin nähtiin, sen sai AitRi aika lailla turhanoloisesta tilanteesta.
Hävityn 3. erän jälkeen joku katsomossa tokaisikin oraakkelimaisesti, että ”nyt LeKi saa 4. erässä 15 pinnaa” ja näin tismalleen kävikin. Peli oli heti aluksi 7- 0 AitRille Kuuselan veljesten tehdessä tuhojaan. Kisalla oli muuten 4. erän viiteen ekaan pinnaan kolme verkkovirhettä putkeen eli keskittyminen karkasi Hakkarin kuusikkoon.
5. erään Kisa teki vaihdon, kun Tommi Roininen tuli liberoksi, mutta AitRi rallatteli kirkkaaeen johtoon ja lempääläiskatsomo alkoi aavistella pahaa. Vielä kerran kuitenkin Kisa nousi, kun Toni Laine syötti ja puolusti Kisan 14 – 14:een. Pallo ei kuitenkaan suostunut LeKille pomppimaan, vaan kaksi viimeistä pinnaa tuli pelille tyypillisesti hiukan tuurinkin avustuksella vastustajalle.
AitRilta ei tosiaan pois mitään: Parempi joukkue voittaa, se  on aina fakta.Kesällä organisaationsa ja pelaajistonsa kanssa kipuillut tiimi on parantanut peliään kaiken aikaa ja jos povata pitää, menee AitRi kevään pleijareihin. Miika Heikkisestä sakki on saanut oivan isähahmon, joka rauhoittaa muita, hiukan kokemattomampia, pelureita.
Kisan pelaamista ei kannata isommin alkaa mosimaan. Joka ukko yritti parhaansa, taisteli ja laittoi hikitipat kehiin. Kun katseli pelin jälkeen esimerkiski konkareiden Silpon, Kruudan ja Vesasen tyhjiä ilmeitä, huomasi tappion kourivan syvältä. Mutta matka jatkuu, ja pudotuspelipaikka on edelleen omissa käsissä. Usko on koetuksella, mutta sitä pitää riittää, kirittää masennuksestaan pikkuhiljaa nouseva RRRRR.
Ps. Ensi viikolla tulee LeKiin liittyviä lentisuutisia. Ole kuulolla.

21.1. LeKi – Akaa-Volley 2 – 3

Mikkosen pommisyötöt LeKin turmana

Lempäälän Kisan ja Akaa-Volleyn välisistä otteluista on pikkuhiljaa tulossa pirkanmaalaisia legendoja. 1-sarjassa joukkueet ovat kohdanneet kolmen kauden ajan, ja joka vuosi peleissä on ollut huippufiilis, kuten nytkin. Akaa on inasen ollut niskan päällä keskinäisissä peleissä, kuten nytkin. Loppulukemat Hakkarin hornankattilassa olivat 2 – 3 (14-25,25-21,27-25,16-25,11-15). Akaa oli isossa kuvassa katsottuna tasaisempi, ja teki ratkaisevan eron Kisaan lentiksen perusosa-alueilla eli nostossa ja syötössä. Eritoten pommikone nimeltään Joni Mikkonen oli pelin ratkaisuhetkillä hurjassa vireessä.
– Oli hyvä, että syöttö kulki, kun hyökkäyspelini tökki, tuumi Mikkonen turhan vaatimattomasti, sillä toki miehen iskutkin kovaa valuuttaa olivat läpi pelin.
– Meillä on play offit kaiken aikaa käynnissä, oma pää on oltava ihan joka hetki sataprosenttisesti mukana, tiivisti puolestaan Kisan kippari Sauli Silpo joukkueen tilanteen, joka on playoff-viivalla todella kinkkisen tiukka.
Avauserä alkoi tasaisesti, mutta 7 – 6-johtoasemassa Akaan Jimmy Hernandes sai putken päälle ja hupskeikkaa erä oli pian 13 – 7 Akaalle. Petteri Friberg sai komennon kentälle, mutta aikas pian hän piti pohjettaan, jossa joku lihas sen verran otti itseensä, että edessä oli Acutan reissu ja taatusti pakkolepoa viikkoja.
Toiseen erään Kisa tuli eri ilmeellä kuin lammasmaiseen ekaan. Syötöt pysyivät ruuudussa, iskut nasahtelivat kenttään tai torjunnasta mäkeen. Anssi Vesasen lyöntipaukuilla ja parilla tiiviillä torjunnalla saatiin erä kääntymään Lempäälän suuntaan.
Kolmas erä oli pelin huimin näytös. Tapansa mukaan suutaan kuin menneiden aikojen kommunistiagitaattori käyttänyt Akaa-passari Ossi Heino menetti erässä konseptejaan hetkeksi ja tilalle tuli Hasse Mattila. Akaa vei erää niukinnaukin, ja pääsi kaksi kertaa koittamaan erän pätkäisyä, mutta nyt Kisan torjunta oli betonia. Kun Eetu Saarinen sai erän lopulla pari onnistunutta syöttöä, kääntyi setti kotiin ja yksi piste plakkariin.Kisan yksi kauden synneistä on ollut, että hyvän hetken jälkeen iskee mieleen ”nyt kulkee, eiköhän se tästä tule jatkokin puoli-ilmaiseksi”. Mutta urheilussa harvoin näin käy, ainakaan 1-sarjan parasta/toiseksi parasta sakkia vastaan. Akaa otti heti 4. erässä isännän otteet. Kisan nostopeli ei ollut katastrofaalista, mutta joka erässä vastustaja sai liki puolenkymmentä pistettä, kun lempääläisnosto meni niin sanotusti metikköön. On toki sanottava, että etenkin Mikkosen ja sentteri Rami Rekomaan syötöt ovat tositosi laadukkaita. Aina ei siis kannata moittia nostajia, vaan annettava täysi tunnustus syöttäjillekin.
5. erään Ossi Heino löysi taas huumorinsa ja johti Akaan kaulaan, jota Mikkosen karseat hypärisyötöt lisäsivät. Muutama kirin paikka oli, mutta yksi synti iski päätöserään päälle: omia syöttöjä ei kyetty pitämään ruudussa. Huippusakin voi voittaa vain syöttämällä laadukkaasti, mutta varmasti. ”Pullia” ei Akaan tasoiselle sakille kannata syöttöruudusta vetää ollenkaan.
Yksi piste….hmmmm…joo ei huono Akaata vastaan, mutta tämän kauden kotisaldo ei Kisaa mairittele. Joukkue on pelannut Hakkarissa yhdeksän peliä, joista voittoja on kolme ja tappioita peräti kuusi. Siinä yksi statistiikan osa, joka kertoo, miksi LeKi tänä vuonna joutuu taistelemaan paikasta pleijareihin kynsin ja hampain.
– Tätä levyä joutuu toistamaan, mutta hetkittäin keskittyminen herpaantuu ja syöttöhamat osuvat pahoihin paikkoihin. Huomenna on päivä uusi ja tärkeä AitRi-otatus, ajatukset siis sinne, kommentoi Harri Lehtimäki pelin jälkeen.
Joukkueiden top3:set: Akaasta totta kai Mikkonen, joka olisi ehkä Vammalaa ja Loimaata lukuunottamatta kaikille liigajoukkueille vahvistus, Rami Rekomaa, joka on kehittynyt isoin askelin yhdeksi sarjan kärkipään keskimiehistä ja Ossi Heino, joka on sarjan veemäisin passari, mutta myös yksi ihan parhaista. LeKistä Sauli Silpo kantaa sakkia pelistä toiseen, pelillisesti ja henkisesti, Anssi Vesanen palkittiin, paljon tuli pisteitä konkarille, mutta paljon tuli toisaalta suttuakin ja Sten Kruuda, joka napsi useita makoisia torjuntoja ja sai syötöilläänkin naapurin pari kertaa vapisemaan.
Huomenna saapuu Hakkariin AitRi ja sen pelin panos onkin iso: voittaja nappaa tiukasti kiinni pleijaripaikkaan!, hehkuttaa RRRRR ja kiittää kaikkia 247 katsojaa mukanaolosta paikallispelissä.

15.1. VaLePa/2 – LeKi 0 – 3

Tappioputki poikki jäätynein käsin

Tämän vuoden 1-sarjassa ei ole yhtään sellaista porukkaa, jonka voisi lyödä katsomalla sarjataulukkoa ja tuumimalla: ”Aijaa VaLePan junnut ovat sarjajumboja, eiköhän ne hoidu vihellellen ja vasemmalla kädellä”.
Kisa nappasi Sastamalasta legendaarisesta Sylvään salista kolme pistettä, 3 – 0 (25-23,25-22,26-24)-voitolla, mutta oma peliesitys jätti paljon parannettavaa seuraaviin peleihin. Jos toki nuoret vammalalaiset olivat koutsinsa Janne Kangaskokon johdolla panostaneet yhteen aseeseen: murhaavaan syöttöön, joka piti VaLePan joka erässä aivan Kisan paidanliepeessä kiinni. Tilastoja ei raportin tekijällä ole, mutta puhutaan noin 15 VaLePa-ässästä koko pelissä ja niiden ansio oli ehdottomasti hyvässä syötössä, ei niinkään huonoissa vastaanotoissa.
Avauserässä mentiin tasatahdilla, kunnes VaLePa sai erän puolivälissä nykäistyä muutamien pisteiden kaulan. Pari kaveria, etenkin Tuomas Tihumäki, Tatu Vuorenmaa ja Lasse Koivuniemi pistelivät myrkyllisiä hypäreitä tai hyvin suunnattuja hyppyleijoja niin pahoihin rakoihin, että koutsi Harri Lehtimäki joutui tekemään pelaajavaihdon, kun pommituksen ykköskohde Juusio Tulonen vaihdettiin Eetu Saariseen.
Eetu sai omat hyppyleijansa toimimaan ja jo Kyyjärvi-pelistä alkanut hyvä verkkovirekin jatkui. VaLePa johti vielä jo pahimmillaan 19 – 14 ja vielä 20-18-tilanteeseen saakka, kunnes Sauli Silpon syötöillä Kisa meni rinnalle ja ohi. Ratkaisupisteen niittasi Eetu Saarinen kenttään järkevällä tsekkauksella.
Toisessa erässä Kisa oli useampaan kertaan jo karkumatkallakin, mutta VaLepa oli päättänyt myydä nahkansa kalliilla. Niinpä ”kaikki tai ei mitään”-syötöt toivat ässän sieltä ja täältä ja huonon noston aina välillä. Anssi Vesasen lyöntikorkeuksiin eivät junnut päässet missään vaiheessa peliä kiinni, kun Anssi sai pallon paikalleen, jäi se myös kenttään. Keskipeli toimi ruotsalaisittain sanottuna ”då och då”, kun paikka oli. heilahti sekä Sten Kruudan että Toni Laineen koura pateripisteen merkiksi.
Passari Arttu Lehtimäelle vanha kotisali ja vanhat junnuajan pelikamut olivat tuttuakin tutumpia. Varmaan Artulla, kuten Juuso Tulosellakin, oli omat paineensa pelata, mutta pelimiehen lailla nykyiset LeKi-äijät ne kestivät. Myös valkku Harri Lehtimäki on ”muutaman sata” peliä Sylväällä heilunut, nyt taisi olla ensi kerta VaLePaa vastaan pelaavassa joukkueessa. Voittonsa turvin kehtaa ”Hape” mennä Pyymäen tai Aallon leipomoon kaffeelle taas ensi viikonloppuna.
Kolmannessa erässä Kisalta hukkui kaksi erää mainiosti toiminut syöttö kokonaan. VaLePa sai hirveän määrän lahjoja, kun lekiläisten syötöt menivät ihan suoraan sanottuna päin Stormin kuusikkoa. Ensimmäisestä kuudesta syöttäjästä vain yksi sai onnistumismerkinnän!!! Kun päätöserään osui vielä tukku muitakin F-junnuvirheitä, meinasi erä lipua Tyrwään suuntaan, mutta eipä lipunut. Siitä pitivät huolen konkariduo Vesanen – Silpo. Anssi paukutti sideoutit varmuudella kenttään ja Sale tämmäsi kauden kolmannen kerran ottelupallon ässänä kenttään. Saman kohtalon ovat kokeneet SurVo ja AitRi aiemmin tällä sesongilla Salen taholta.
Isoa voitonriehuntaa ei kisalaisleirissä nähty, ennemminkin päällimmäisenä tunteena oli helpottuneisuus.- Peliesityksestä viis, pisteet olivat tänään päämäärämme ja ne me otimme kaikki. Hyvän treeniviikon kautta jatkamme tammikuuta eteenpäin. Jahti on päällä, edelläolevia koitetaan saada sarjataulukossa kiinni, tuumi Harri Lehtimäki.
– Kolmet treenit ensi viikolla ja lauantaina haastamaan suursuosikki Akaata, laati Kisa-kippari Sale Silpo joukkueelle tulevan viikon programmin, joka kuulosti oikein hyvältä, myöntää RRRRR.

8.1. LeKi – Kyky 2 – 3

Kisa ei sinnikkäästä taistelusta huolimatta kyennyt katkaisemaan Kykyn voittoputkea

Huhhuijaa. Olipas matsi. Kisa ja Kyyjärven Kyky tahkosivat kaksi tuntia ja melkein kolme varttia päälle 1-sarjan pisteistä, jotka lopulta jaettiin niin, että Kisalle jäi yksi ja Kyyjärvelle lähti kaksi. Pelin tulos 2 – 3 (22-25,28-26,22-25,32-30,12-15). Kaikki lentopalloa tuntevat voivat päätellä pikkupisteistä aika paljon pelin tasaisuudesta. Peli oli Kisalta kauden kokonaisuudessaan paras, joukkue oli sitkeä, nousi tappion partaalta 4. erässä pisteelle. Yleisö ja valmennus antoivat Kisalle tunnustuksen, vaikka ei kilpaurheilussa tappioista juublata voikaan.
– Iso kiitos pelaajille. Nostimme tasoamme eilisestäkin monta piirua. Nyt kulkemamme tie on oikea, kuuluivat valmentaja Harri Lehtimäen kiitokset joukkueelle kopissa pelin jälkeen. Lehtimäki kävi pelin aikana lämpöisenä, kuten kollegansa Hannu Kalliojärvikin.
– Kuumiaminen kuuluu peliin. Arvostan, että ollaan tunteella mukana, ei suolapatsaita kukaan katsojakaan halua tulla katsomaan. Kisalla ja Kykyllä on kautta vuosien ollu rajuja ja rehtejä taisteluita, tämä peli menee ehdottomasti samaan kategoriaan, sanaili Kalliojärvi.
Kisan rosterista putosi eilisestä pois sentteri Ossi Vesanen angiinan takia. Vesasen syystalvi on mennyt harmittavasti erilaisten tautien kanssa painiessa. Tilalle tullut Toni Laine pelasi mainion ottelun. Kuusikkoon nousi yypeeksi Eetu Saarinen, joka kesti sarjakärjen tulikokeen hyvin. Jokusia virheitä Saariselle tuli, mutta niin niitä tuli muillekin.
Avauserää tahkottiin tilanteeeseen 15 – 15 eli 30 palloa pelattiin, kunnes nähtiin Kykyn ensimmäinen virhe. Joukkueen 19 pelin voittoputken salaisuus löytyykin juuri tästä: sakki ei mokia tee, eikä anna ale-hintaisia pisteitä vastustajalle juuri lainkaan. Avauserän ratkaisu koettiin, kun nelikymppinen latvialaispassari Ralfs Ozolins sai putken aikaan syötöillään, siinä Kisan 18-15-johto suli 21-18 tappioksi, josta ei enää LeKi noussut.
Toisessakin erässä Kyky vei pelin parin pinnan kaulalla, kunnes taas joukkueensa kiistaton ykkönen Sauli Silpo piiskasi hirveillä syötöillään ja iskuillaan Kisan rinnalle ja jatkopalloilla päästiin pitkälle tauolle tasalukemissa 1 – 1.
Kolmas erä oli sekin tasainen aivan loppuun saakka, mutta sitten iski muutama kisalaishassi pahoihin paikkoihin. Kykyn sentteri, hänkin jo nelikymppinen, Eduard Venski kaapi kaikki lävistäjää kohden menneet iskut kouriinsa. Tilastoa ei tainnut kukaan pitää, mutta olisiko Venskin torjuntatäplät huidelleet jossain noin 15-20 haarukassa?
Neloserä oli huikea draama. Kyky menetti pitkällä tauolla yypeensä Atte Kyrölän pohjekrampin takia vaihtoon, paikkaajaksi tullut vasta 15-vuotias junnu Henrik Heinänen paikkasi häntä hienosti. Taktisesta köyhyydestä annetaan pikkupiiskaa Kisalle, että valmentajan ohjeista huolimatta liian vähän pommitettiin junnua syötöillä. Liikaa pääsivät loistavasti nostaneet Tanel Tammet ja libero Jyri Niemi syöttöjen alle, ja nehän nousivat Ozolinshin käsiin kuin marjat.
Sauli Silpo päätti kuitenkin, että 4. erä ja ainakin yksi piste pidetään Lempäälässä. Hyppysyöttöputki tuli kreivin aikaan ja sideoutit Kisa napsi pääosin Silpon kutoshyökkäyksistä. Eetu Saarisen torjunta päätti erän 32-30-lukemiin.
Päätöserään Kisa sai hyvän startin, sai pienen kaulan ja kotiyleisö (n. 170) kannusti omiaan hurjasti. Tilanteessa 10-7 Kisalle pääsi Ozolins syöttämään, hän oli porukkansa ykkösässä syöttökulmassa. Kisa ei saanut palloa pois, näin Kyky pääsi iholle. Pikkuisen paremman itseluottamuksensa turvin Kyky repi ratkaisevat pisteet itselleen, ottelupallon löi kenttään vasuripassari Ozolins.
Pelin kisalaisplussat: 1) Vastaanottopeli oli parempaa kuin aikoihin, 2) Joukkueen ilme oli loistava koko pelin ajan, 3) Isoja notkahduksia ei juuri tullut, 4) Sauli Silpo alkaa päästä huippuiskuun, kun kauden tärkeimmät pelit lähestyvät.
On helppoa yhtyä muutamien vakikannattajien ajatukseen, että nyt nähdyllä pelillä Kisa olisi koonnut summamäärin enemmän pinnoja vasuunsa syksyn aikana.
Kykylle annetaan iso tunnustus: Joukkue ei ole turhaan sarjan ykkösenä. Vain Akaa, pienin varauksin Mahti, voivat sen runkosarjassa kaataa. Virheettömyys ja muutaman pelaajan (Ozolins, Venski) ylivertaisuus vienevät Kykyn runkosarjan voittoon. Pudotuspeleissä Kyky ei Kisaa avauskiekan vastustajakseen halua, sekin nähtiin nyt ja sen Kalliojärvi esikuntineen sydämessä tietää…
Nyt on edessä treeniviikko ja ensi sunnuntaina vieraspeli odottaa Sastamalassa VaLePan otteitaan kovasti petrannutta kakkossakkia vastaan.
Kiitos mukanaolosta viikonlopun aikana, se  on ollut ”aikamoinen”, tuumii RRRRR.

7.1. LeKi – SurVo 1 – 3

Susien kynnet liian terävät LeKille

Vuosi 2017 laitettiin lentispelien osalta käyntiin klassikkomatsilla LeKi vastaan Susiraja Volley Joensuusta. Taistelun parempi osapuoli oli ilman mutinoita SurVo erin 1 – 3 (19-25,24-26,25-16,18-25), LeKi isäntänä ensimmäisenä mainittuna.
– Tulihan tämäkin LeKi-mörkö kaadettua. Meiltä lähtökohtiin nähden tasainen ja laadukas peliesitys. Latvialaiset ovat viettäeet joulua kotimaassaan, eivätkä ole sarjatauolla olleet treeneissä mukana lainkaan. Se näköjään on heille hyvä tapa toimia, kun peli kulki molemmilla loistavasti, tiivisti hymyhuulinen SurVo-luotsi Thomas Heiskanen pelin heti tuoreeltaan. SurVolle ei Lempäälästä aiemmin ole pinnoja herutettu, päinvastoin kahtena edelliskeväänä juuri LeKi on ollut survolaisten kesälomapassittajana.
– Tästä pelistä otetaan hyvät asiat reppuun, niitä oli helkkarin paljon. Kevään teema on usko omaan tekemiseen, me tulemme vielä, valoi Harri Lehtimäki Kisasta fiilistä omiinsa.
Kisa sai peliin mukaan toisesta polvioperaatiostaan toipuneen Tommi Roinisen, joka pitkästä pelitauosta huolimatta toi liberopelaamiseen hyvää ärinää ja kentälle ääntä ja positiivista tunnetta. Heiskasen mainitsemat latvialaiset keskitolpat Janis Vavers ja Janis Liepins pelasivat laadukkaan pelin, paukuttaen summamäärin patereita kentään, ottaen paljon torjuntapinnoja ja molempien syöttöpeli oli myös erinomaisen laadukasta.
Avauserässä Kisa jäi alakynteen, oli pisteen, kaksi kolmekin, takana kaiken aikaa. Oma peli rullasi kohtuullisesti, mutta etenkin latvialaisten sekä passari Joonas Ryhäsen syötöillä SurVo piti etunsa aika vaivatta loppuun saakka.
Toisessa erässä juoni oli hiukan samansorttinen erän alku- ja keskivaiheeseen saakka. Juuso Tulosen yypeenä korvasi Petteri Friberg toisessa erässä. Setin lopulla Ossi Vesasen syötöillä Kisa kiri SurVon kolmen pisteen kaulan kiinni. Erän lopussa Kisa meni ensi kerta ohi kippari Sauli Silpon mahtavilla hypäripommmeilla tilanteessa 24-23, mutta eräpalloon osui Salelle hamasyöttö ja heti perään Miika Räsänen syötti kaksi aivan huikeaa unelmasyöttöä ässinä, näin tärkeä setti meni Joensuun suuntaan.
– Toinen erä oli pelin kulminaatiohetki, siinä ratkottiin paljon asioita, näki Thomas Heiskanenkin, joka juonikkuudestaan penkin päässä on saanut Hämeessä lempinimen ”shemeikka”.
Kisa sai kuitenkin buustin hyvästä erän lopusta ja pelasi 3. erän hyvin, jopa erinomaisesti.
– Hetkittäin pelasimme kauden parasta lentopalloa, kiitti Harri Lehtimäkikin hyvää kolmatta settiä, jolloin oma syöttö toimi, torjunnat kesyttivät vastustajan lyöjät ja syötön nostokin oli aika lailla kohdillaan. Erä oli niin suvereenia LeKi-hallintaa, että kotiyleisössä, joita oli taas mukavasti 192 silmäparillista, virisi toivo viisieräisestä otatuksesta.
Toisin kävi. 4. erän alkuun SurVo sai syötöillään heti pelin 5-1:een ja vaikka sitä hiukan kiinni puolivälissä erää kurottiinkin, oli joensuulaisten torjuntapeli ratkaisuhetkillä täyttä terästä ja näin kaikki pisteet matkasivat Pohjois-Karjalaan.
Sarjataulukolle nolla pojoa teki Kisalla huonoa. Taistelu paikasta auringossa eli kahdeksan sakissa on huimaa. Kisan pitää tosiaan saada peliinsä tasaisempi moodi päälle, jotta kylliksi pinnoja kyetään kokoamaaan jäljellä olevissa kymmenessä pelissä. Isoista tavoitteista on tässä ja nyt turha puhua, nyt on fokus oltava aina vain seuraavassa ottelussa ja siinäki mentävä ”laput silmillä” piste ja pallo kerrallaan. Mutta kaikille vastustajille tiedoksi: ”ruumiiksi” ei LeKiä vielä kannata tuomita, monen pelaajan silmissä paloi ottelun jälkeen sen sortin tuli, että täältä vielä tullaan.
Pelin parhaat: SurVo; jo kehutut latvialaiset, passari Joonas Ryhänen sekä palkinnon pokannut monipuolinen libero Ilkka Sairanen. LeKi; Kippari Sale Silpo ilman mutinoita oli porukan haka, libero Tommi Roininen kakkostähti, sen jälkeen muun sakin pelaaminen olikin ailahtelevampaa.
Yhtään eivät vastustajat helppoonnu, kun heti sunnuntaina 8. tammikuuta saapuu tappioton sarjakärki Kyyjärven Kyky Lempäälään sarjan ehkäpä parhaan pelaajan Eduard Venskin johdolla. Sauma on ottaa voitto, se on selvä, siihen tarvitaan ehjä peliesitys ja kotiyleisön samanmoinen tuli kuin oli tänäänkin, arvioi RRRRR.


SYYSKAUSI 2016

18.12. LeKi – PUM Virrat 2-3

Tunteiden turbulenssi päättyi pettymykseen

PUM Virtojen päävalmentaja Petri Köykkä toivoi ennen LeKin ja Virtojen välistä 1-sarjapeliä kahvikupposen äärellä, että ”saataisiinpa aikaan hyvä peli”.
Ainakin todellinen trilleri ottelusta tulikin, tunteiden vuoristoradassa lempääläisittäin ajatellen oli ensiksi laskua, sitten kivuttiin nosuuun, joka lopulta päättyi kitkerien vaiheiden jälkeen pettymyksen metalliseen makuun.
LeKi vs PUM Virrat: 2 – 3 (18-25,13-25,25-22,25-22,17-19). Virrat vetäisi Kisaan kolmen pisteen kaulan, jos toki se on pelannut kaksi ottelua lempääläisiä enemmän. Kisa viettää joulunsa sijalla kahdeksan, viimeisenä pudotuspeleihin tällä hetkellä pääsevänä joukkueena. Eroa pleijariviivalle on kolme pistettä eli yhden voiton verran.
Ottelun alku oli Kisalta karseaa katseltavaa. Lataus kolisi ilmiselvästi 110 prosenttia överiksi, siksi tahmeilla käsillä ja jaloilla joukkue pelin avasi. Vasta pelin yhdestoista piste oli sellainen, jonka Kisa pelaamalla voitti. Peli oli siinä vaiheessa 8 – 3.
Hiukan eka setti tasaantui, mutta kuskina körötteli Virrat loistavan passarinsa Manu Suklysin vetämänä.
Toisessa erässä alku oli tasaisempi, mutta sitten erän keskivaiheilla Virrat veti jakson 6 – 0 ja erä oli sillä pelattu. Valkku Harri Lehtimäki etsi ja etsi toimivaa kuusikkoa, vaihdosta tuli jokainen rosterin ukko vuorollaan sisään.
Pitkä tauko teki tehtävänsä siten, että Kisan peli terästäytyi selvästi. Anssi Vesasen iskut alkoivat tehdä tuhoa ja passari Arttu Lehtimäki sai passeilleen hyvät osoitteet. Kun liberon tontille tullut Jussi Niemikin sai vastaanottonsa onnistumaan, kääntyi erä Kisalle tiukkojen tilanteiden jälkeen.
4. erässä Kisa oli jo liki kanveesissa. Virtain Jani Liski torjui tukun pisteitä keskellä ja etenkin syötti yhdellä vuorolla kultakin kentällä olleelta LeKi-yypeeltä ässän pahoilla alkkareillaan. Kisa oli jo häviöllä pahasti pistein 7 – 13 ja 12 – 18, mutta sitten löytyi sisu ja tahto. Kipsi karisi. Anssin paukut tappoivat palloa hienosti, Sauli Silpon ratkaisuihin tuli tuttua tappamisen fiilinkiä ja muutamia palloja kaivettiin parketista vimmaisesti ylös. Iloinen kiri toi yhden pisteen.
5. erä oli Kisan heiniä aina 8-4- ja 10-5-tilanteisiin saakka kippari-Silpon tahdittamana, mutta sitten iski taas syöttäjä Liski ja alkoi kaventaa. Kisa meni kuitenkin etunsa turvin 14-12-ottelupalloon. Pelin päättäviä palloja Kisa sai kaikkiaan kolme, joista kaksi suli syöttöhasseihin. Hyökkäyspaikkoja voittoon oli myös kolme, mutta nyt iso käsi virtolaisille: kauhea puolustusinto tuotti aina pallon peliin, jos tosin Vesas-Anssin kaamea paukku tilanteessa 17-16 livahti rajatuomarin sanoin muutamia senttejä leveäksi.
Virrat sai paikkansa katkaista erän ja onnistui siinä. Kaksi pojoa Virroille, yksi Kisalle.
Kevätkiekalla on kovat panokset jäljellä olevissa 12 pelissä. Edelliskausien gloria ei tuota yhtään etua, vaan jokainen sarjapiste on hien ja työn takana. Matemaattisten laskelmien mukaan pleijaripaikkaan tarvitaan ”noin 36-40” pistettä, joten minimissään viisi kolmen pisteen voittoa on Kisan kairattava, jos haluaa puolustaa kevään 2016 hopeaansa.
– Tulos tulee hyvien treenien kautta, joukkueena yhteen hiileen puhaltamalla. Joulun aikana harjoitellaan kovaa kaksi viikkoa. Kun jokainen pelaaja hitusen petraa tekemistään, saadaan keväästä tuloksellisesti syksyä perempi, takoi Harri Lehtimäki tsemppiä pelin jäkeen.
Tätäkin kanavaa kautta: Kiitos yleisölle, taas olitte mahtava seitsemäs kenttäpelaaja. Kaikille hyvät ja rauhaisat joulut + liikunnallista vuotta 2017, toivottaa RRRRR.

10.12. Jymy-Kuutoset – LeKi 3-2

Virkamiesmeininki ei riitä 1-sarjassa voittamiseen

Raportin kirjoittaja pitää Juhani ”Don Tami” Tammista pääpiirteissään viisaana miehenä. Tami on sanonut osuvasti: ”90 prosentin valmistautuminen tuottaa 50 prosentin tuloksen”.
Tämä on viisaus, iso viisaus!
Kisa matkasi heikon treeniviikon jälkeen Nurmoon Jymy-Kuutosten vieraaksi ja kärsi hyvästä alusta huolimatta kirpaisevan 2 – 3 (25-20, 25-19, 22-25, 21-25,13-15) -tappion.
Sarjataulukkoa siis ei kannata etukäteen hirveästi tiirailla ennen  pelejä. Kisa oli ennen matsia viides ja Nurmo sijalla 13.
– Me pelasimme tänään rohkean ja onnistuneen pelin. Lopussa meillä oli isompi tahto voittaa, iloitsi Nurmon apukoutsi Ari Perämäki pelin tauottua onnellisena.
– On selvää, että Kisan tapaisen sakin realiteetit ovat, että aina eivät kaikki treeneihin ja peleihin pääse. Tänään pelimme mureni kahden erän jälkeen koko lailla täydellisesti, harmitteli paluumatkan bussissa Harri Lehtimäki, porukan pääpiiskuri.
Kisalta puuttuivat pelistä Prahassa visiteeraava Petteri Friberg ja remonttihommissa ollut Toni Laine. Muutenkin viikko oli harjoituksellisesti rikkonainen, kun tiistaina itsenäisyyspäivä vei viikon toisen harkkapäivän.
Peli alkoi tasaisesti, mutta kahdessa ensimmäisessä erässä Kisa käänsi tasatilanteen erien lopuilla edukseen. Hyvät torjunnat ja erinomaisesti purreet keskihyökkäykset olivat 1. ja 2. erän eliksiiriä. Molemmissa erissä Kisa sai kuusi tappotorjuntaa. Sten Kruuda (palkittiin Kisan parhaana) ja laituri Juuso Tulonen olivat terävinä pelin alkuvaiheissa.
3. , 4. ja 5. erässä Kisan torjuntatilasto näytti lukemaa 0. Siis nolla. Olisiko tässä isoin selitys tappiolle?
Nurmo löysi pitkällä tauollla rentouden ja etenkin hakkuri Matias Saviaron (21 pinnaa) viistolyönnit menivät joko kenttään tai pomppivat torjunnoista katsomoon. Myös passari Ville Kivenmäen syöttö oli Kisan horjuneelle vastaanotolle yyberpaha.
Kaksi kulminaatiohetkeä elettiin. 3. erässä Kisa johti parin mahtavan taistelupallon jälkeen 10-8, mutta sen jälkeen tuli kolme peräkkäistä omaa syöttömokaa ja muutama nostosössi ja erä karkasi.
5. erässä Kisa nousi takamatkalta 12-11-johtoon, mutta taas iski ensiksi sössäyssyöttö ja pian perään vastustajan ylikylän syöttö sekä oma verkkovirhe. Näin vislaus ”game over”.
Iso käsi vastustajalle, he halusivat ja uskoivat voittavansa LeKin. Mikään miinusmiinus-peli ei Kisallakaan ollut, mutta muutaman hyvän matsin jälkeen paluu tappioiden tielle oli tyly. Ihan sellaista ”tappamisen menoa” ei nyt löytynyt missään vaiheessa peliä.
Pelaajistoltaan Kisa oli ailahteleva. Hyviä hetkiä oli hakkuri Anssi Vesasella (mm. 5. erän puolenkymmentä tappoiskua), passari Arttu Lehtimäellä sekä jokaisella muullakin. Mutta yhtään ns  ylikylän peliesitystä ei tänään matkaan mahtunut.
Sarja sen kuin tiivistyy: sijat 5 – 12 ovat aivan ihanasti rempallaan eli ovat 100% auki. Kisa on nyt viides, mutta sijaan 12 on kuusi pistettä matkaa. Ensi sunnuntaina 18.12. on vielä kotipeli Virtoja vastaan; se on klassinen kuuden pinnan otatus….Kotijoukkojen apua tarvitaan paaaaaaaaaljon, vetoaa RRRRRR.

3.12. LeKi – NiNu 3-0

Kisa syötti Nujakan noston pyörryksiin

Alkukaudesta LeKin pukukopissa on kirottu syöttövirheiden määrää. Lauantaina pelatussa Nilsiä-pelissä ei tarvinnut kirota, vaan kisalaisten syöttö imeytyi vastustajan kenttään kuin huulirasva rohtuneeseen ihoon. Kisan vakuuttavan 3-0 (25-8, 25-22, 25-21) voiton jälkeen pojat pääsivät kolmen pelin voittoputkessa pikkujoulusaunaan. Liekö sauna se todellinen houkutin nopealle pelille kuka tietää…
LeKi aloitti avauserän tuulispään lailla, kun Arttu Lehtimäen ja Ossi Vesasen syöttövuorojen jälkeen ero oli käytännössä niin suuri, että erä oli jo ratkennut.
Toiseen erään Nilsiä kohensi otteitaan selvästi. Heidän nostonsa parani ja laitalyöjät, etenkin Ville-Erik Tarkiainen, pääsi pamauttelemaan palloa kisalaiskäsistä metsikköön. Erää mentiin tasatahtiin, kunnes 20 pisteen kohdilla NiNu nappasi kahden pisteen johdon. Vierailijan ilakoinnin kuitenkin päätti Kisa-kippari Sauli Silpo. Sale asteli syöttövuoroon ja syötti LeKin ensin tasoihin ja sitten johtoon, josta Kisa ei enää luopunut.
Kolmanteen erään LeKi lähti asenteella ”kerrasta poikki”. Se toimikin hyvin, ja syke oli sellainen, että NiNu ei pysynyt kyydissä. Erikoisuutena oli Saulin ja Artun juonimat useammat upeat 6-paikan moukarit, jotka jäivät 100 prosentin tehoilla NiNun parkettiin.
Kisalta parhaana palkittiin liberona uurastanut Eetu Saarinen. Palkintoraati perusteli valintaa kokonaisuuden näkökannalta: vaikka kaikki kisalaiset pelasivat vahvasti, oli Eetun nostopeli tasaisen varmaa ja etenkin helppojen pallojen pelaaminen loistavaa. Passarin Arttu pelasi ehkä jopa kauden parhaan pelinsä. Syöttöpuolen lisäksi nostopuolikin toimi vahvasti. LeKi oli alkuviikosta harjoittellut etenkin leijasyöttöjen sormin nostamista, ja se näkyi. Nostopuolen kolmikko Eetu–Sale–Petteri oli vakuuttava.
Kokonaisuudessaan peli oli vahvaa tekemistä läpi kolmen erän. Selvästi pojilla oli halu lähteä pikkujoulusaunaan hyvillä mielin voitto takataskussa. Tällä suorituksella saunan kyllä ansaitstikin, kehuu Antti R.


26.11. Riemu – LeKi 2-3

Jyväskylässä riemuitsi lopuksi LeKi

Keski-Suomi. Kunniakkaat lentisperinteet tyyliin Jyväskylän Kiri, Metso-Lentis, Muurame, Huhtasuo ja totta kai Kyyjärven Kykykin on maakuntaa. Nyt Jyväskylän lentopallomaineen uusi airut on Liikunnan Riemu, joka nousi täksi kaudeksi 1-sarjaan.
Riemu on oikeassa sarjassa, hyvähenkinen ja tasavahva joukkue. Riemu piti pihdeissään Kisaa täydet viisi erää, mutta lopussa riemuitsi sittenkin voittajana  LeKi tuloksella 3 – 2 (18-25,25-20,23-25,25-20,15-8).
– Saimme torjuntamme lopultakin loksahtamaan paikalleen 4. erän puolivälissä. Siihen sakka pallot olivat kimpoilleet käsistämme ties minne. Nosto pysyi suht’ kuosissa, Saarisen Eetu pelasi mainion liberopelin, keri kotimatkalla peliä yhteen Kisa-luotsi Harri Lehtimäki.
– Meillä on alla pari makeaa kotivoittoa, itseluottamus on vankkana, ennakoi puolestaan ottelun alla tiukkaa peliä Riemu-manageri Tomi Virtanen, joka on tehnyt loistotyötä nostaessaan pääosin opiskelijoista koostuvan joukkueensa taistelamaan 1-sarjan pudotuspelipaikasta.
– Harmi, kun ei peli vielä pysy kovia sakkeja vastaan kuosissa loppuun asti, kuuluivat puolestaan Virtasen sanat pelin jälkeen.
Riemu oli viikolla lyönyt Kuortaneen maajoukkuepojat suoraan 3 – 0 ja sen tuoma flow-tila näkyi pelin alussa. Kisa puolestaan saapui monen takaiskun kokeneena kahdeksan miehen rosterilla Jyväskylään. Kuumetaudit, A-poikien pelit, pari vammaa ja kas: kuusi miestä oli kokoonpanosta poissa. Mukaan saatiin onneksi kakkossakista Karppasen Tero varmistamaan, ettei katastrofia pääse syntymään.
Kisan kokoonpano oli: Arttu Lehtimäki passasi, Vesas-Anssi hakkuroi, Sauli Silpo ja Petteri Friberg olivat yypeinä, treeneissä vääntynyttä polveaan aristanut Laineen Toni ja Kruudan Sten senttereinä ja jo kehuttu Saaris-Eetu liberona.
Avauserä oli alussa tasainen, mutta Riemun hakkuri Tino Vuori ja laituri Ville Oksanen takoivat laidasta hirmuisessa hurmiossa Riemun selvään erävoittoon.
Toisen erän alkuun Kisa nappasai Fribergin hyvillä syötöillä ja Silpon karseilla neloskulmapommeilla muutaman pisteen kaulan, joka kesti erän loppuun saakka.
Pitkällä tauolla Kisan kopissa painotettiin, että töitä on tehtävä, jos hurjalla hengellä pelanneen kotitiimin haluaa voittaa, mutta vielä mitä. Kisa tyytyi pelaaman hiukan ”sinnepäin”-mentaliteetilla, josta kippari-Silpo omiaan aikalisällä sättikin.
Lönköttelystä Kisa pääsi eroon, mutta pelin alun arkkisynti, torjunnan vuotaminen, jatkui setin loppuun saakka ja tehokas Riemu-keskari Jaakko Hakulinen veti paterista eräpallon, totta kai Kisa-torjujan käsistä kenttään.
4. erässä jo hetken näytti, että lempääläisten selkäranka murtuu. Mutta ei sittenkään. Silpon loistava peli-ilta jatkui hyvillä lyönneillä sekä syötöillä ja erän lopulla viilattiin torjuntaa hiukan keskemmälle, ja siihen loppui vasurihakkuri-Vuoren juhliminen.
Anssi Vesanen sai tärkeitä lyöntejä 4. ja 5. erän ratkopalloihin aikaiseksi ja Kisa nykäisi päätöserässä kaulan, josta se ei luopunut. Kaksi pistettä kotiutui yli kahden tunnin uurastamisen jälkeen ja paikka pudotuspeliviivan päällä edelleen on tienattuna.
Koko seitsikko ansaitsee kehuja, etenkin pelin lopusta. Keskimiehet saivat useita makeita torjuntoja 4. ja 5. eriin. Arttu Lehtimäen passipeli oli oivaltavaa ja varsin tarkkaakin. Eetu Saarinen oli nostoissaan tarkka.
Pleijareihin haaveilee tästä sarjasta vielä 12 joukkuetta, vain Nurmo ja Vammala ovat siitä junasta pudonneet. Akaa ja Kyyjärvi menevät kärjessä menojaan, keskikasti on tosi tasainen. Jokainen piste siis on kultaakin arvokkaampaa.
Pelin palkitut olivat keskari Hakulinen Riemusta ja Vesasen Anssi Kisasta. Vielä kerran on kiitettävä kippari-Iso-Äs Silpoa: ilman hänen psyykkaustaan pirteä Riemu olisi vienyt pelistä voiton, arvelee RRRRR.


19.11. LeKi – VaLePa 2 3-0

Hymy palasi

Lentopallo on henkimaailman peli. Kun oikein puristaa ja jäpittää, ovat tuloksetkin aina huonoja. Mutta, kun hymyn saa ilmestymään suupieliin – edes hetkittäin – tietää se hyvää. LeKin pelaajien kasvoille palasi hymy hyvien peliotteiden siivittämänä, kun joukkue palasi kahden tappion jälkeen voittokantaan lyömällä nuoren VaLePa/2:sen puhtaasti 3 – 0 (25-19,25-13,25-17).
Edellisviikonlopun mönkiminen, etenkin Kuortaneella, kaihersi koko viikon ajan lempääläisten mieliä, joten latausta ei vammalalaisjoukkuetta vastaan tarvinnut etsimällä etsiä. Osa kisalaispelaajista omaa vankat tyrvääläiset juuret, esimerkiksi Arttu Lehtimäelle ja Juuso Tuloselle jokainen verkon vastapuolella ollut peluri on tuttu vuosien ajalta.
Peli alkoi inan hermostuneesti, VaLePan junnukaarti etunenässään Tatu Vuorenmaa iski ennakkoluulottomasti ja pyrki syöttämään pahoja leijasyöttöjä. Kisan vastaanottopeli oli kuitenkin monta piirua parempaa kuin edellisviikonloppuna. Ja, kun libero Jussi Niemen johdolla alkoi puolustuspallojakin nousta lattian rajasta, kääntyi avaussetti Kisan piikkiin. Anssi Vesanen täräytti kakkospaikalta pari mahtavaa moukaria ja Juuso Tulosen iskut jäivät myös loistoprosentilla vastustajan kenttään.
Toiseen erään ilme sen kuin parani. Oma syöttö puri, muun muassa Sauli Silpo sai tykitettyä useamman ässän. Verkolla Toni Laineen ja Sten Kruudan johdolla Kisan bloki napsi vastustajan iskuja kiinni. Arttu Lehtimäki vapautui pyörittämään monipuolista passipeliä, muun muassa tökkineet kutospaikan hyökkäykset upposivat tällä kertaa hyvin.
3. eräänkään ei valkku Janne Kangaskokko saanut VaLePaa loitsittua sellaiseen puhtiin, että edes yhtä erävoittoa olisi sarjajumbolle annettu. Tiivis, vähävirheinen ja aika rentokin peliote säilyi päätöserässäkin, ja kun päätuomari Seppo Mutkala vislasi pelin loppuneeksi, oli isomman ja leveämmänkin hymyilyn hetkelle hyvä sija.
– Kyllä joka jätkä varmaan kävi mielessään, miksi pelasimme Kuortaneella niin heikosti. Halu pelata joukkueen eteen oli tänään iso, kotiyleisöstä tulee aina voimaa ja virtaa taistella, tiivisti Kisan kippari Sauli Silpo pelin mietoksensa sanoiksi.
– Notkoja tulee, mutta mielestäni olemme kehittyneet joukkueena kaiken aikaa. Koutsi-Harri (Lehtimäki) ohjaa ja kehittää pelaamistamme hyvällä otteella, tuumi puolestaan parhaan pelaajan palkinnon pokannut ikinuori libero Jussi Niemi, jota sosiaalisessa mediassa tituleerattiin loistavalla ilmauksella ”akrobaattimarakatti”. Niemen muutamat puolustukset olivatkin illan kohokohtia.
– Pelaaminen maistuu edelleen mahtavalta, viestitti Niemi.
Liikaa ei tietenkää ole syytä juublata, sillä VaLePa/2 on sarjan jumbo ja nuorten pelaajien kehtitystyö on alkuvaiheissaan. Liiga-apu Joonas Oksala jäi aika valjuksi. Joukkueen ykkönen olikin passari Leevi Mäenpää, joka tarjosi iskijöille laatupaikkoja.
Kisan tie vie ensi lauantaina Jyväskylään Liikunnan Riemun vieraaksi. Saapa nähdä, riemuitseeko pelin jälkeen Riemu vai LeKi, aprikoi RRRRR.


13.11. Kuortane – LeKi 3-0

Montunpohjalla ollaan

Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan kiertue tuotti nolla sarjapistettä, nolla voitettua erää ja etenkin Kuortaneen pelissä todellisen pelillisen mahalaskun. Kuortaneen junnut veivät Kisaa korvasta lukemin 3 – 0 (25-16,25-20,25-15).
Ei oteta Pertti Honkasen valmentamilta maajoukkuejunnuilta mitään pois, mutta tällä kertaa Kisan peliesitys oli silkkaa ”sitä itseään”. Oliko pitkä päivä reissussa vienyt mehut? Menikö lataus yli vai ali?
Montun pohjaan on nyt mätkähdetty, sieltä suunta on seuraavaksi ylös.
Kisa lähti Kuortane-peliin yllätyskokoonpanolla, josta Sauli Silpo ja Anssi Vesanen oli vaihtopenkin puolella. Kikalla koutsi Harri Lehtimäki halusi herätellä porukkaansa ja saada skarppi alku ottelulle, mutta toisin kävi. Koko pelin ajan nostoissa oli jättimäisiä vaikeuksia, yksikään Kisan hihamiehistä ei saanut taltutettua nuorten miesten leijasyöttöjä kuin toveittain. Näin hyökkäyspäässä jäi passari Arttu Lehtimäelle kova työ rakentaa peliä.
3. erässä oli yksi toivon pilkahdus, kun Anssi Vesasen leijat purivat ja Sten Kruuda sai pommitettua muutaman tikin vastapalloista. Hyvä ote kuitenkin kirposi nopeasti.
Sarja on pitkä, pelejä on enemmät puolet jälellä. Kärsivällisyys ja työnteko ovat kaksi tunnettua urheilun lamalääkettä. Sitä tohtori määrää nyt LeKi-lentiksen porukallekin. Ensi viikonloppuna on kotipeli VaLePan nuoria miehiä vastaan, siinä taas on pisteitä jaossa. Nyt lamassa oleva joukkue kaipaa kotiväen tukea, siis la 19.11. klo 17.00 sankoin joukoin Hakkariin, pyytää RRRRR.


12.11. Kyky – LeKi 3-0

Virheetön Kyyjärvi pieksi Kisan

Lentopallopelin voittaa useimmiten se, joka pelaa vähemmillä virheillä. Sarjajohtaja Kyyjärven Kyky ei turhaan komeile taulukon ykkösenä, sillä sen peli perustuu aivan minimaalisiin omiin virheisiin. Kun vastustaja teki niitä enemmän, kuten vierastiimi LeKi, päättyi peli 3 – 0 (25-18,25-20,25-22). Numeroissa ei jossittelemisen varaa jäänyt: Parempi voitti!
– Kolmannessa erässä me teimme omilla suorituksillamme erinomaiset 21 pistettä ja Kyky teki meille yhden pisteen verkkovirheellä, äimisteli tilastoja pitänyt Tapsa Nyströmkin vastustajan kliinisyyttä.
– Sarja on tasainen, häntäpääkin napsii pisteitä kärkiporukoilta. Oma peli pitää jokaista vastustajaa vastaan olla kuosissa, mietiskeli puolestaan MR Kyyjärven lentopallo Hannu Kalliojärvi tämän kauden sarjaa.
Avauserässä Kisa jäi telineisiin. Kyky pyöritti loistavan passarinsa Ralfs Ozolinsin johdolla monipuolista hyökkäyspeiä liki erehtymättömästi nousseista nostoista. Kisa ryynäsi ja taisteli, mutta useimmat pitkätkin rallit Kyky käänsi edukseen.
Toisessa erässä Anssi Vesanen karisti kipsiään ja alkoi paukuttaa palloa raikkaasti kehiin. Anssin saldo kolmessa erässä oli mainio 21/+17. Juuso Tulonen pääsi vaihdosta sisään ja piristi LeKi-menoa hetkeksi, mutta Atte Kyrölän ja Eduard Venskin johdolla Kyky piti johtonsa loppuun saakka.
3. erässä odotettiin Kisan löytävän vielä yhden vaihteen lisää, ja toveittain se sen löysikin. Liberona hääri Kisan parhaaksi valittu Jussi Niemi, joka nosti hyvin ja puolusti tapansa mukaan uhrautuvaisesti. Muutama maukas palloralli päättyi 3. erässä Kisalle, mutta erän loppuhetkillä Kyky repi viiden pisteen kaulan ja meni menojaan, vaikka ihan kalkkiviivoilla Kisa vielä rypistikin tiukasti.
Tappio Kykylle ei ole katastrofi, joukkue on kova. Kolme ulkomaalaispelaajaa, kokeneet kotimaiset ja nuorta intoa. Tässä vaiheessa kautta vaikuttaa, että runkosarjan voiton ratkasevat Akaa ja Kyky,.
Kisan peli-ilme vaihtelee. Hetkittäin hyvää, välillä taas suttua. Syksy on ollut raatelava, hiukan on nyt hurtein pelihuumori hakusessa. Tänään sunnuntaina 13. marraskuuta pelit jatkuvat Kuortaneella; kyse on tosi tärkeistä pisteistä. Pidetään peukkua, kannustaa RRRR.


6.11. LeKi – Jankko 3-2

Kaikkien työvoittojen isä ja äiti

Alta tuskan ja vaivan…niin taidetaan sanoa oikein isossa kirjassa, mutta sananlaskun syvin olemus koettiin ja nähtiin Kisan ja  Loimaan Jankon välisessä viiden erän otatuksessa, jonka lopulta Kisa vei nimiinsä erin 3 – 2 (22-25,26-28,25-18,25-8,15-10).
Peli oli juuri niin kaksijakoinen kuin pikkupisteistä voi lukea. Alussa Kisan peli oli jäistä, halutonta, virheiden maailmanennätystahtista ja kaiken puolin heikkoa kuraa. Ei mitään pois Jankolta, joukkue nosti hienosti syötöt ja iski laidasta rohkeasti, joten kyllä loimaalaiset pinnan ansaitsivat kotiinsa viedä.
Henry Kartano ja Antti Raikkonen olivat Jankon voimamiehiä, mutta myös kahdeksan metrin pituusmies takavuosilta eli Petteri Laxkin onnistui usein näyttävästi.
3. erästä alkoi tahti kääntyä ja etenkin 4. erä meni Kisan ollessa kuskina. 5. erässä hinkattiin tasatahtia, mutta Arttu Lehtimäen syöttövuoro käänsi pelin Kisalle.
– Alussa saimme Kisalta avitusta heidän virheillessä, mutta oma syöttö ja etenkin nostomme toimi kaksi erää moitteetta. 4. erässä meni jo uskokin omaan tekemiseen, tuumi Jankon valkku Jussi Pelli.
– Pitkällä erätauolla sovimme, että pelaamista yksinkertaistetaan ja laitetaan sielua mukaan. Todellinen työvoittohan tämä meille oli, toivottavasti tästäkin tarttui jotain puseroomme, puhkui Kisan piiskuri Harri Lehtimäki helpottunein ilmein.
”Kolme nolla, ja nopsaan kotiin”, tuumaili muutama katsoja katsellessaan joukkueiden alkuverryttelyä. Vaikea sanoa, ajattelivatko pelaajatkin niin – tuskin ainakaan tietoisesti – siksi tahmean tuhnuisesti pelin alku käynnistyi. Loimaalaisilla olivat tuurit ja viuhkatkin puolellaan, palloja kieri verkkoa nuollen Kisan kenttään ja monta hyvää kisalaisiskua vaimennettiin. Silti avauserässäkin oli Kisalla kaikki saumat nousta erävoittoon, mutta pahat mokat pahoilla hetkillä koituivat erän menetykseksi.
Toisessa erässä Kisan pelaaminen heräili hetkittäin. Valkku-Lehtimäki teki rohkeita vaihtoja muun muassa passari – hakkuri kaksoisvaihdon ja Kisa hivuttautui 6 – 12-tilanteesta tasoihin. Mutta erän h-hetkillä tuli niin karseita henk.koht virheitä syöttöruudussa sekä iskuissa, että niiden jälkeen ei erää voi kerta kaikkiaan voittaa.
3. erään Kisa otti Juuso Tulosen hakkuriksi varjojen mailla vaeltaneen Vesas-Anssin tilalle. Petteri Friberg nousi aloittavaan kokoonpanoon jo 2 erään ja hän alkoi omilla ratkaisuillaan tuodan jöötä Kisan pelaamiseen. Kun Sale Silpokin löysi sisunsa, alkoi erä kääntyä pikkuhiljaa Kisalle. Tilanteessa 14-11 kuuluttaja Pasi Korkola sanoikin hienon taistelupisteen jälkeen oraakkalimaisesti, että ”nähtiinkö tässä ottelun käännekohta”. Ja nähtiinhän se.
Kisan vastaanottopeli tiivistyi pelin vanhetessa, Teemu Uusitalo liberona hoiti syöttöjen nostot isoilta aareilta ja myös Friberg ja Silpo tekivät hyvää työtä nostoissa. Juuso Tulonen tulitti etukentältä maukkaita pinnoja, myös keskimiesten saldot alkoivat pelin vanhetessa parantua. Puolustuslibero Jussi Niemi jatkoi vankkaa syyskuntoaan napsimalla useita iskuja peliin.
4. erässä Kisa näytti siltä, miltä se tulee näyttämään alkuvuonna 2017: vahvalta, itsevarmalta ja fyysiseltä. Jankkolaiset eivät saaneet edes peippaamalla palloa ohi Kisan torjunnan.
5. erä alkoi hiukan onnahdellen, muun muassa Fribergille tuli alkupalloissa muutama moka, mutta hän selätti tilanteen ja oli sekä syöttöruudussa että verkolla jäätävä. Pelin ratkaisuhetket koettiin, kun Arttu Lehtimäki sai omilla syötöillään vastustajan rivit rakoilemaan ja verkko- ja kenttäpuolustus hoiti loput.
Peli oli osa ”Lempäälä 150 vuotta” -tapahtumaa, ja sakkia ilmaispelissä olikin mainiot 268 silmäparia. Kisa saa kotiyleisöstä aina buustia, nytkin pelin kääntämiseen tarvittiin kotiväen kannustusta, mutta toki katsojien kriittisetkin mutinat pelin tökkiessä ovat täysin oikeutettuja.
Kaksi pistettä piti Kisan sarjataulukossa pudotuspeliviivan yläpuolella. Matka jatkuu vieraspeleillä Kyyjärvellä ja Kuortaneella. Pahat paikat, kovat vastukset, mutta kyllä pinnoja niistä on kairattava, usuttaa RRRRR.


29.10. LeKi – RaIsku2 1-3

Apassionatasta Kisalle hopeamitali käteen

Tai voisihan pelin otsikoida näinkin: Papat 1, Pojat 3….Mutta kun hevosteemalla LeKin ja Rantaperkiön Iskun kakkostiimin välistä peliä markkinoitiinkin, niin pysytään siinä. Varsat olivat syyskaamoksessa notkeampia, himokkaampia ja hituksen onnekkaampiakin kuin työhevos-Kisa. Pikkupisteet kertovat pelin tasaisuudesta, etenkin kolmen ensimmäisen erän kohdalla: 21-25,25-27,25-20,18-25.
Annetaanpa kommenttivuoro sakkien kakkosvalkuille, Iskun kokenut Marko Järvenpää lausui pelin jälkeen kutakuinkin näin:
– Onhan se luonnollista, että tällä reenaamisella pojat ovat kehittyneet, mutta kyllä vielä enemmän ”ryynäämistä” parketissa olisin odottanut. Yhdessä vaiheessa syöttömme sekosi, mutta onneksi Kisankin syöttö oli epävarmaa, turisi Järvenpää.
Kisan Tapsa Nyström piti tapojensa mukaan tilastoja, ja löysi sieltä pelin ratkaisun:
– Pelin kulminaatioerässä eli toisessa syötimme seitsemän leijasyöttövirhettä. 4. erässä peli lopahti lopullisesti, virheiden määrä oli nyt karmaiseva, tiivisti Nysä Nyström.
Avauserä oli tasaista menoa. Alkkarit nousivat erän alussa puolin ja toisin. Iskun syöttö oli murhaavan varma, vain yksi syöttövirhe osui ekaan erään nuorille tamperelaisille. Hakkarin 207-päinen yleisö ihaili liigassakin menneellä viikolla tulikasteensa saaneen Einari Koiviston viisasta ja kypsää iskupeliä. Kisalta puolestaan Sten Kruuda veti patereita täysin murhaavasti.
Kisa kiristi 20 – 17-johtoon, mutta sitten tuli omassa syötössä (taas kerran) pahaan paikkaan virhe, ja heti perään oma vastaanotto luhistui totaalisesti. Loppuerä 8 – 1 Iskulle.
Toiseen erään Iskun vire heikkeni ja Kisa sai kuskin paikan. Useassa paikassa oli 3 – 4 pinnan kaula, mutta aivan joka kerta pisteiden teko katkesi omaan syöttövirheeseen, mikä kettumaisinta, ne tulivat leijamiehille. Silti Kisa kiskaisi 24 – 21-johdon, jonka Isku kavensi. Eräpallossa Kisa oli jo voittanut pallon, mutta Ossi Vesanen muljautti nilkkansa pahanoloisesti ja ylItti keskirajan, mistä pallo tuomittiin Iskulle.
Ossi kannettiin kentän laidalle, alkudiagnoosi oli, että mitään yberdramaattista ei tapahtunut, nivelsiteet nuljahtivat, mutta peleistä Ossi on poissa jonkin aikaa. Toiselle Ossille eli Iskun passari Mäkiselle kävi alkuverkassa samanoloinen haaveri, kun polvi lumpsahti ja peli loppui häneltä Acutan-reissuun.
Toinen erä oli ratkaiseva, Kisa pääsi kahdestikin iskemään erän katkaisua, mutta Vesas-Anssin iskut eivät tällä kertaa löytäneet maaliaan. Isku vei erän, koska oli loppuhetkillä tarkempi ja tahdokkaampi Kisaa.
Kolmanteen erään Toni Laine jatkoi Ossin paikkaamista, ja puolenkymmentä pateria kelpo sentteri kenttään vetikin. Peli ailahteli kovastikin, mutta nyt Kisan keskittyminen ritti erän voittoon. Isoja plussia piirrettiin Petteri Fribergin sarakkeeseen.
4. erässä kävi sama kuin Akaassa viikko sitten: Bensiini loppui. Isku vei ja Kisa vikisi, sitä on turha kiistää.
Kisan aivan suvereni ykköspelaaja oli joukkueen nestori Jussi Niemi, joka aloitti pelin ns. puolustusliberona, mutta 2. erästä lukien oli ainoana takakentän luutana. Niemi hoiti tonttinsa loistavasti ottaen lukuisia puolustuksia, heittäen hyviä liberon passeja ja nostaen hänelle tulleet syötötkin hienosti. Pyttyraati oli hienosti hereillä palkitessaan Niemen.
Petteri Friberg oli toinen onnistuja, muilla peli ailahteli enemmän. Iskun paras trio löytyi akselilta Einari Koivisti, passari Kasimir Luostrarinen ja sentteri Nuutti Niinivaara.
Lokakuun pimeys ja raaka edellisviikko ilmiselvästi rassasivat Kisaa. Viikon treeneissäkin oli hiukan alakulo päällä. Ossi Vesasen loukkaantuminen veti ilmeitä vieläkin apeammiksi, ja päälle vielä tappio.
Mutta hei, urheilua tämä on, ja nokka nousuun. Seuraava nokan kohottamisen paikka on ensi sunnuntaina eli 6. marraskuuta, jolloin pelataan teemapeli ”Lempäälä 150 vuotta”, jolloin jokainen pääsee Kisan ja Loimaan Jankon matsiin ilmaiseksi sisään.
Vielä loppuun annetaan pelin parhalle kisalaiselle eli Niemen Jussille kommenttivuoro:
– On pimeää, on väsyäkin, mutta toki pelissä pitää kyetä keskittymään ja repimään parempaa irti kuin tänään nähtiin, sanoin Niemi ja kiitteli taas kerran hyvin kotipoikia tukenutta kotiyleisöä.
Anssi Kukkosen sanoin; kuvaruutukuulumisiin, mutta sanoja on RRRRR.


23.10. Akaa-Volley – LeKi 3-1

Akaan rautainen vastaanotto ratkaisuroolissa kärkikamppailussa

LeKi matkusti rakkaan paikalliskaverinsa Akaa-Volleyn vieraaksi Toijalaan mittaamaan tappiottoman isäntätiimin vireen. Akaa ei ole menettänyt tällä kaudella pistettäkään, eikä se sitä tehnyt tälläkään kertaa. Betonisen vastaanoton turvin Akaa vei hyvätasoisen pelin nimiinsä erin 3 – 1 (25-23,25-21,23-25,25-17).
– Vastaanottomme toimi kyllä tänään loistavasti, kiitteli Mr. Akaan lentopallo Risto Lahti, joka nykyään on Lauri Tihisen mentorina ja apukoutsina.
-Yksi ilta riittää tämän pelin murehtimiseen ja märehtimiseen, sen jälkeen katse tulevaan, tiivisti Harri Lehtimäki lekiläismietteet pelin tuoksinan jälkeen.
Avauserää mentiin aivan tasarintaa, kunnes Kisa nykäisi muutaman pisteen edun. Hyökkäyspeli oli timanttista molemmin puolin. Akaan kokenut Ossi Heino jakoi passeja juonikkaaasti, jos toki Kisan Arttu Lehtimäkikin vastasi haasteeseen pelaamalla mainion ottelun. Psyykkaamisessa Arttu on tosin Ossia valovuoden perässä, mutta peliin kuuluu pieni jutustelu verkon(kin) läpi.
Avauserän kulminaatio oli, että Kisa teki inan virheitä Akaata enemmän. Pari harmittavaa syöttöhassia tuli pahoihin väleihin. Keskeltä Kisalla kuoli pallo hyvin, mutta myös Anssi Vesanen hakkurina iski viiltävällä voimalla läpi matsin.
Toisessa erässä Kisa puolestaan oli jahtimiehenä pinnan, pari ja kolmekin perässä. Noin 50 lempääläiskatsojan voimin 2. erääkin taisteltiin tiukasti, mutta 20 pinnan päällä Akaa oli kivikova.
Akaa hankki ennen kautta Liedossa asuvan, kuubalaisjuuret omaavan ja Suomen maajoukkueestakin kokemusta omaavan Jimmy Hernandesin joukkoonsa. Kokenut 34-vuotias Jimmy on vastaanottajana todella hyvä, mutta laidasta iskutkin lähtevät nasakasti. Kun Joni Mikkosen vire on entinen eli iskut ovat todella teräviä, ei ollut ihme, että 2. eräki kääntyi isännille. Erätauolla kotiyleisö povasi Kisalle nopeaa 0-3-tappiota ja ankeaa kotimatkaa.
3. eräsä peli jatkui sarjan tason ajatellen todella korkeatasoisena. Hurjia hyökkäyksiä, uhrautuvaisia puolustuksia ja hienoa urheiluhenkeä kaikin puolin. Kisa jäi jopa siltaan muutamien pinnojen tappiolla, mutta erän kalabaliikki-hetki sytytti kokeneet kisalaiset vielä hurjempaan taisteluun.
Erän lopun käsikirjoitti itse Sir Alfred H, siksi jännä se oli. Kisa nykäisi pienen kaulan, mutta Akaa hiipi aivan kannoille. Kisan eräpallossa palloa lykittiin puolelta toiselle monta monituista kertaa, kunnes Akaan pelaaja töppäsi pallon verkkoon ja Kisa sai ansaitun erävoiton.
4. erään Kisa ei enää saanut ruoskittua itseään sellaiseen hurmokseen, jota tänään Akaan lyöminen olisi tarvinnut. Akaan nostot olivat päätöserässä aivan eleettömän huikeita, niistä Ossi Heino rakensi namukkaita paikkoja paiskoa palloa kenttään. Dima Borichev nousi tässä erässä vankasti esiin. Extra hatunnosto nuorelle Akaan liberolle Sakari Liehulle, hän oli kärkipelissä joko mainio tai loistava, kummin vaan.
Kisa hävisi, mutta murheeseen ei ole syytä. Viikon kolmesta peliesityksestä Akaa-peli oli selvästi paras. Anssi Vesanen oli mainio, kuten Arttu Lehtimäkikin. Sten Kruudan hyökkäysypeli keskeltä oli murhaavaa, häntä eivät Akaan sentterit kurittaneet kertaakaan.
Pari pelin keskellä sattunutta ”aivopierua” (hölmöjä passivalintoja muilta kuin passarilta, varmistamatta jättämisiä ja ääripöljään paikkaan tulleita syöttömokia) pois, vastaanottoon vielä kipene tarkkuutta ja parin kuukauden päästä Kisa haastaa Akaan vielä tuimemmin kuin nyt. Mutta, jos Akaa ei runkosarjaa voita, on se iso yllätys. Siksi vahvaa tekemistä porukalla on ja rosterikin on laaja ja laadukas. Valemmuspuolikin toimii, sen takaavat herrat Tihinen&Lahti.
Ja joukkueen hovikuvaajakin tuntuu olevan ”alan mies”.
Tästä kohti uutta syysviikkoa, tuumii RRRRR.

22.10. LeKi – Jymy-Kuutoset 3-0

Kotivoittojen putki saatiin alkuun nuoren Nurmon kustannuksella

3-0 (25-19,25-23,25-15) -voitto ja kolme pistettä taskuun. Siinä Kisan ja Nurmon Jymy-Kuutosten välisen pelin pääpointti. Nurmo oli kokemattomalla joukkueella matkassa Lempäälässä, joukkueen nestorikaarti oli jäänyt Etelä-Pohjanmaalle. Nuorten miesten virheherkkyys oli varsinkin 1. ja 3. erissä suuri.
Kisa avasi pelin suhtkoht vahvasti, mutta sen ihmeellisemmin peliin ei kumpikaan joukkue syttynyt. Alussa mentiin tasapäin, mutta erän puolivälissä Kisa nykäisi noin viiden pisteen edun, joka piti erän loppuun saakka. Erästä mieleen jäivät kotipojista lentsusairaudestaan toipuneen libero Teemu Uusitalon varma nostopeli, Toni Laineen paterit ja torjunnat sekä Nurmosta Karri Ravealan ennakkoluuloton verkko- ja syöttöpelaaminen.
Toisessa erässä Kisa sortui virheisiin ensimmäistä enemmän, kun taas Nurmo sai maukkaita onnistumisia etenkin nuoren hakkurin Matias Saviaron voimin. Myös atleettinen nurmolaispassari Antti Peltokangas pyöritti peliä mainiosti.
Sauli Silpo syötti pari ässää ja Juuso Tulonen oli nostoissaan varma sekä puolustuslibero Jussi Niemi kaivoi muutamia palloja mainosaitojen vierestä peliin. Kisa näytti jo karanneen varmaan erävoittoon, kun se kiri 23 – 20-johtoon. Pari ”hönöä” virhettä toi tilanteeksi kutkuttavan 23 – 23, kun Kisa sai pallon pois.
Eräpalloon meni syöttämään Toni Laine, jonka hermoja koulutti Nurmon serbivalmentaja Slobo Krljic ottamalla aikalisän. Pienen rupatteluhetken jälkeen Toni marssi syöttökulmaan ja paukautti ässän niin sanotulla ”kuolleella lehdellä” elki korkealla kaaripallolla, joka putosi 20 senttiä takarajan kentän puolelle kuin kivi: 25 – 23!
3. erään homma oli taputeltu, kun Juuso Tulosen hypäreillä Kisa karkasi 7-0-johtoon. Loppu oli kosmetiikkaa, mihin sisältyi muun muassa Silpon ässäsyöttöshow.
Mitä pelistä jäi käteen pisteiden lisäksi? Ensimmäinen kotivoitto. Vahva 3. erä. Oman syötöpelin loksahtaminen paremmmille uomille kuin esimerkiksi AitRia vastaan. Puolenkymmentä uhrautuvaa puolustusta. Annetaan Harri Lehtimäen jatkaa koutsin näkökulmasta.
– Oma peli pysyi vahvana, päätöserä miellytti semminkin. Askel askeleelta, pienin edetyksin päästään eteenpäin, kiitti Lehtimäki plutoonaansa ja kehotti jokaista pelaajaansa ottamaan illan rauhallisesti, käymään aamulenkillä ja fokusoimaan ajatuksensa sunnuntaiseen Akaa-otteluun!
Akaata ei kukaan ole vielä kyennyt uhkaamaan tänä syksynä eli Kisa lähtee Toijalaan huomenna todella nöyränä haastajana tiedostaen Akaan hurjan vireen ja laajan materiaalin. Yllätyksiä urheilussa aina tapahtuu, mitenkähän huomenna?, aprikoi RRRRR ja kiittää 159-päistä kotiväkeä hyvästä tuesta Nurmon kaadossa.

18.10. AitRi – LeKi 2-3

AitRille lahjoitettiin pöytäkirja ja yksi sarjapiste

1-sarja jatkui poikkeuksellisella viikkopelillä Hervannassa, jossa pelaa uusi ja pirtsakka tuttavuus 1-sarjassa eli Aitolahden Riento. Riennon puuhamies soitteli päivää ennen LeKin vastaavalle ja pyysi lainaksi pöytäkirjaa, kun postipoika ei ollut tuonut tilattua pöytäkirjablokia aitolahtelaisille.
Pöytäkirjan lainaaminen kuuluu hyvään urheiluhenkeen, mutta se että Kisa jätti Hervantaan yhden sarjapisteen, oli harmillista. AitRi taisteli urheasti ja ansaitsi pisteensä Kisan voittoon 2 – 3 (13-25,23-25,25-22,25-23,16-18)-tuloksella päättyneessä pelissä.
Kisalla oli vajaata viikkoa sitten ollut tiukka otatus cupissa itseään VaLePaa vastaan, joka muuten poiki Sten Kruudalle yhden erän mittaisen pelikiellon, jonka hän nätisti kärsi AitRi-pelin avauserän aikana. AitRin innokkuus tiedettiin, samoin se että joukkueessa on useita kelpo yksilöitä 1-sarjaan. Harkkapelissä jo pelattiin aivan tasavalssia heidän kanssaan.
Avauserään koutsi Harri Lehtimäki marssitti hiukan normista poikkeavan seitsikon. Yypeinä olivat Eetu Saarinen ja Petteri Friberg, senttereinä Toni Laine ja Ossi Vesanen, hakkurina Anssi Vesanen, passarina Arttu Lehtimäki ja ainoana liberona Jussi Niemi. Homma rullasi loistavasti, kuten eräpisteet kertoivat. Erän hahmo oli Petteri Friberg, joka syötti loistavasti, puolusti monta palloa peliin ja iski viisaasti. Myös Vesas-Anssin paukut lähtivät tässä vaiheessa peliä aivan liian korkealta AitRin torjunnan näkökulmasta ajatellen.
Toiseenkin erään tuli hyvä alku, mutta sitten alkoi yskiä avauserässä kohtuu hyvin toiminut oma syöttö. Verkkoon, leveäksi, yli; siinä saundit kisalaisten syötöissä 2. erässä. Kuuselan kaksoisveljet Teemu ja Mikko sekä Jukka Katila alkoivat löytää pelifiilistään ja AitRi eteni jo 23 – 18-johtoon. Kisa otti pallon pois ja syöttöruutuun astui A.Vesanen, joka hyppyleijaili erän lopulta 25-23 Kisalle.
Moni luuli, että AitRin selkärangasta kuului naksniks, mutta kissanviikset.
Päinvastoin. Kisalaisten selkä oikeni entisestään ja vaikka 3. erän alussa oli johtokin 4 – 0, niin AitRi vei erää. Teemu Pöytäniemi löysi AitRista leijasyötölleen loistavan jengan ja joskus Jyryssäkin pelannut libero Timo Leppänen petrasi alkuhapuilunsa jälkeen nostopeliään 100%. 3. erästä eteenpäin AitRi oli nostopelissä selvästi Kisaa varmempi. Mutta silti; erässä Kisalla oli monta saumaa tulla ja ottaa kuskin paikka, mutta kun ei…syöttäjät eivät tyytyneet perussyöttöihin, vaan yrittivät halkaista pallon kaamealla voimalla ja joka kerta surkealla lopputuloksella. Erä AitRille ansaitusti.
4. erä oli vieläkin kimurantimpi. AitRin hakkuriksi palannut Henri Laine sai onnistumissumansa tähän settiin ja piti AitRin heikoilla hetkillä pelissä mukana. Kisa pelasi on/off-tyylillä edelleen; loistavaa esitystä seurasi täysfloppaus. Esimerkkinä tästä; upea kahden miehen tappotorjunta ja upeat tuuletukset päälle, seuraava mies syöttämään ja syöttö verkon alapaulaan ja niskat nyökähtivät.
4. erään sisään tuli Sauli Silpo, mutta hänkään ei kyennyt vielä kääntämään kurssia. Rohkea AitRi halusi ja sai sarjapisteen, kun eräpallo kimpoili kisalaistorjunnasta päin seiniä.
5. erä oli todellista ”hitskokkia”. Kisa oli karata erän puolivälissä, mutta AitRi taas meinasi repäistä ratkaisun taas kerran Pöytäniemen ylijuonikkailla syötöillä. Kisa kiri pelin 13 – 13 Fribergin syötöllä, mutta seuraavan syötön hän veti täysillä ja inan pitkäksi. Ottelupallossa Mikko Kuusela teki saman tempun. Kisa pääsi ensimmäiseen ottelupalloonsa, josta AitRi selvisi, mutta Anssi Vesanen tinttasi pallon käsistä katsomoon ja peli oli 16 -15 Kisalle. Vielä kerran AitRi otti pallon pois, muttei saanut omalla yrityksellään pistettä.
Syöttökulmaan tilanteessa 17 – 16 Kisalle marssi Sauli Silpo ja katsomossa kuului kuiskaus: ”Moka tai ässä, välimuotoa ei ole”. Ja ässä tuli ”Ison-Ässän” kourasta ja kaksi pistettä Lempäälään.
Hervannassa katsojia oli satakunta, joista noin puolet Lempäälästä. Yleisö näki ailahtelevan, välillä aika heikkotasoisenkin pelin, mutta toki jännittävän. AitRi näytti kuuluvansa 1-sarjaan, ei kahta sanaa.
Kisan parhaana palkittiin passari Arttu Lehtimäki, jonka puhde oli kaksijakoinen, kuten liki kaikkien muidenkin kisalaispelaajien. LIbero Jussi Niemi oli otteissaan tasaisin, eikä Toni Laineenkaan pelaamisesta moittimista löydy. Sten Kruuda tuli 5. erään mukaan ja iski kolme pateria parkettiin, se on hyvä määrä se.
Harri Lehtimäki nosti yhdellä 4. erän aikalisällä äänensä huolella sordiinoon herättääkseen sakkia. Pelin jälkeen hän huokaili pitkään ja syvään.
– Taas kerran nähtiin, ettei 1-sarjasa ole valmiiksi katettuja pöytiä eikä varmoja voittoja. Treeneissä taas tiedetään, mitä harjoitellaan. Edessä on tiukka viikonloppu, tuumi Lehtimäki viitaten lauantain Nurmo-otteluun ja sunnuntaiseen Akaa-paikallispeliin.
Nurmoa vastaan pelataan Hakkarissa ja Akaan lihamyllyyn päädytään sunnuntaina. Akaa-luotsi Lauri Tihinen hymyili viekkaana AitRi-peliä katsellessaan, sarjan suosikin peli on ollut alkukaudesta niin vakuuttavaa, että Toijalaan Kisa lähtee nöyränä poikana ja isona haastajana, mutta ensiksi mitataan nuoren Nurmon vire, tulkaahan katsomaan molempia matseja. Ja ISO kiitos paikalla olleille faneille tänään, taisitte olla juuri se apu, jolla kaksi pistettä kuitattiin, kiittelee vieläkin vähän kierroksilla käyvä RRRRR.

12.10. LeKi – VaLePa 0-3, Suomen Cup

Kisa sinnitteli miehekkäästi VaLePaa vastaan

Suomen cupissa Kisa on päässyt kolmella kaudella mittaamaan maan kärkisakkeja, kun se on kohdannut Iskun, Tiikerit ja nyt tuoreesti Vammalan Lentopallon. Kaikki pelit ovat päättyneet 0 – 3, kuten, ehkä pitääkin kun ajattelee joukkueiden harjoittelun määrän eroja. VaLePaa vastaan Kisa pelasi ekan ja kolmannen erän hienosti, kuten pikkupisteet kertovat: 19-25,13-25,25-27.
Pelistä jäi muuten hyvä maku, mutta viimeisestä pallosta ei. Kisalla oli 3. erässä kaksi eräpalloa, joista VaLePa pelasi pallon vuorenvarmasti Kisan parkettiin. Ottelupallotilanteessa 25-26 Kisa nosti aloituksen hyvin, Arttu Lehtimäki passasi Anssi Vesaselle, joka veti kovan paukun VaLePan torjuntaan.
Linjamies näytti pallon menneen leveäksi, VaLePan pelaajien kehonkieli ja pelin jälkeiset kommentit osoittivat pallon menneen leveäksi, kahden metrin päässä ollut valokuvaaja näki pallon menneen leveäksi, mutta päätuomari näki pallon menneen kenttään. Piip-piip ja peli poikki. Päätuomari Kenneth Aro päätti hienon ottelun.
Aron vihellys ei ratkaissut cupin jatkoonmenijää, eikä edes todennäköisesti 3. erän voittajaa. Silti…
Kisan pelaajat aivan aiheesta kuumenivat, ja Aro sai viuhutella punalappuja, jonka kohde oli Sten Kruuda. Noloa on, jos tuomarin virheestä tulee jälkiseurauksia, mutta ollaanpa sen asian suhteen kuulolla, ja laitetaan tässä raportissa asiaan säppi ja lukko.
Avauserään Kisa sai hyvän alun, kun Arttu Lehtimäen syötöillä joukkue eteni 3- 0-johtoon. Erää edettiin aika lailla tasaposkea, kunnes Urpo Sivulan syöttövuoro alkoi. Erässä parikin kertaa torjuntaan takonut Sivula syötti puolenkymmentä pistettä ja näin ero repesi VaLePalle. Erän hahmo oli nuori yypee Juuso Tulonen, joka muun muassa blokkasi Sivulan yksin ja teki nostossa hienoa jälkeä.
Toisen erä meni vammalalaisten syöttömyllyssä. Jos jopa kansainvälisillä kentilläkin Olli Kunnarin ja Mikko Eskon syötöt kylvävät tuhoa, tekivät ne sitä kahta kauheammin Kisan vastaanotolle.
Erän valopilkku oli 17-vuotias passari Jonne Haavisto, joka räppäsi viiden pisteen syöttöhukin. Ja Jonnen syötöt olivat aikuisten oikeasti pahoja.
Kolmanteen erään VaLePa vaihtoi sisään nuoren Peetu Mäkisen, joka on miestenkin maajoukkueringissä ollut viime kesän aikana. Mäkisen tulo toi kuitenkin VaLePan vastaanottoon väpinää ja Kisa pysyi hyvin VaLePan rinnalla. Hakkuriksi tuli sisään Jesus Chourio, joka teki niin sanottuja on/off-ratkaisuja. Välillä huikeita iskuja, välillä ne menivät metsikköön.
Kisan konkarit syttyivät: Ossi Vesanen veteli mahtavia syöttöjä, velipoika Anssi pärjäsi ex-seuraansa vastaan hienosti, Sauli Silpo tinttaili väen väkisellä pinnoja sieltä ja täältä. Eetu Saarinen jatkoi hyvää liberointia ja muukin kaarti taisteli sen kuin kykeni. Arttu Lehtimäen passipeli oli 3. erässä mainiota.
Silti VaLepa otti sen, minkä piti: puhtaan voiton. Vammalalaistenkin pelissä on petrattavaa, mutta selvää on, että potentiaali on hurja. Uudet keskimiehet Jacob Guymer ja Tommy Carmody ovat isoja ”mörköjä”, joiden varaan voi torjunnan ja pateripelin hyvin rakentaa. Ja onhan VaLePalla Mikko, Olli ja Upi.
VaLePan tuore valmentaja Sami Kurttila ihasteli Hakkarin fiilistä, jota piti yllä 307-päinen väki, joista osa oli saapunut Tyrwäältä asti.- Tiukka rypistyshän tämä meillekin oli, tosissamme saimme paiskia hommia. Olen kuuullutkin, että täällä Hakkarissa on fiilistä, nyt sen koin ja näin omin silmin. Hyvää lentiskulttuuria teillä, kiitteli Kurttila rehdisti.
Kisan valkku Harri Lehtimäkikään ei tuskasta irvistellyt pelin jälkeen.
– Kiitos joukkueelle helkkarin hyvästä taistelusta. Kaksi erää pelattiin mainiota lentopalloa. Hyviä juttuja oli paljon, nuoret äijät Juuso ja Eetu olivat mainioita ja konkarit syttyivät, kiitteli Lehtimäki.
Seuraavaksi matka jatkuu todelliselle härkäviikolle, kun tiistaina 18. lokakuuta kohdataan Aitolahden Riento Hervannassa, lauantaina 22. lokakuuta Nurmon Jymy-Jussit Hakkarissa ja heti sunnuntaina mennään Akaaseen, joka muuten laittoi Iskun enemmän kuin tiukille, häviten cupin pelinsä 2 – 3 ja 5. erän 16-18. Kyllä 1-sarjassakin osataan, sanoo RRRRR.

8.10. SurVo – LeKi 1-3

Joensuu-peli päättyi kipparin ässään

Kun on reilut 16 tuntia reissussa, on kiva saada kotiintuomisia. Kisa vieraili taas kerran jo tuttuakin tutummaksi tulleessa paikassa eli Joensuussa, jossa kohdattiin Susiraja Volley. Kisa sai pelin palasensa loksumaan aika kivasti uomiinsa ja vei pisteet onnikkaan ja kotisarakkeeseensa tiukan kaksituntisen väännön jälkeen erin 3 – 1 (25-19,21-25,25-22,26-24.) Pikkupisteet kertovat, että tiukkaa oli.
SurVon kanssa Kisa on vääntänyt koko 1-sarjassa olemisensa aikana tiukkoja otatuksia, joissa tunteetkin ovat olleet mukana. Joensuulaisten taustakööri on tullut tutuksi ja niinpä pelin alussa LeKi järjesti pienen muistiaisen SurVon persoonalliselle huoltajalle Risto Revolle, joka juhli aiemmin syksyllä pyöreitä vuosiaan. Tällaisia uuraita puurtajia jokainen seura tarvitsee!
Peli alkoi Kisalta hyvin, kun avaussyöttäjä Petteri Friberg paukutteli kaameilla hypäreillään 4 – 0-johtolukemat, jotka eivät siitä erän aikana kaventuneet. Liberona oli koko pelin ajan Eetu Saarinen, joka hoiti tärkeimmän tontin eli alkkareiden noston hienosti. Myös verkkotorjunta kesytti Karjalan miesten iskuja varsin hyvin. Eka erä oli Kisan toistaiseksi parasta antia tällä pelikaudella.
– Ehjä peli meiltä kokonaisuutena. Se ilahduttaa, että nyt kentällä alkaa pikku hiljaa näkyä niitä asioita, joita treeneissä hierotaan, kiitteli koutsi Harri Lehtimäki porukkaansa.
Toisessa erässä taisi hiipiä pikku mukavoituminen puseroon hyvän avaussetin jälkeen. SurVo vei erää passarinsa Tuomas Karjalaisen juonilla kaiken aikaa, eikä Kisa saanut parista rinnalle nousustaan huolimatta otetta hyvin puolustaneesta ja nostaneesta SurVosta.
Pitkällä tauolla pukkarissa sana, jota hoettiin oli ”nälkä”. Ei pojilla ruuan suhteen ongelmia ollut, vaan teemana oli, että jokaista palloa halutaan nälkäisesti puolustaa ja hyökätä. 3. erä rullasikin loistavasti aina 16-9 johtoon sakka, kunnes SurVo sai pallon ja syöttökulmaan asteli latvialaishärkä Janis Vavers, joka oli ollut aika lailla pimennossa siihen saakka. Nyt Vavers nousi parrasvaloihin kaameilla hypäreillään ja verkkopuolen avittamana hyvillä blokeillaan SurVo nousi jo 17-16 johtoon. Seuraavakin syöttö mätkähti LeKin parkettiin Vaversin syöttämänä, noin 10 sentin marginaalilla, mutta  rajatuomari liputti sen kuitenkin ylimenneeksi, joten nyt Kisa selvisi ”kuin koira veräjästä” tuskan paikastaan ja sai oman pelinsä uomilleen. Vesas-Anssin iskuilla ja Fribergin syötöillä Kisa kiristi lopulta erävoittoon.
Neloserä oli tasainen henkien taisto. SurVo sai leijasyöttäjiensä, etenkin Aleksi Sillanpään, voimin Kisan vastaanottoa rakoilemaan ja LeKi-passari Arttu Lehtimäki juoksi kuin ravihevonen ympäri kenttää. Mutta mikäs on juostessa, kun jalat tikkaavat kuin Singerin ompelukone takavuosina. Lehtimäki pelasi mainion pelin, etenkin 4. erässä pari aivan upeaa pateria niin Sten Kruudan kuin Ossi Vesasenkin kautta ja Kisa kesti SurVon hurjan rumputulen.
Ottelupalloa pääsi Kruuda pommittamaan, mutta toinen SurVon Latvian apu, Janis Liepins, torjui Stenin yrityksen: peli oli 24 – 24. Kisa sai sideoutin, kun Anssi löi pallon kenttään ja syöttämään marssi suuren ja raskaan urakan tehnyt kippari Sauli ”Iso-Äs” Silpo. Silpo tinttasi hypäriin kaamean voiman eikä joensuulaisnostajat voineet kuin kirota, kun pallo luiskahti nostajan käsistä katsomoon. Iloinen hämäläinen voitontanssi oli sillä sipuli.
– Hyvä henki näkyi sisukkaana yrityksenä, myös vaihtomiesten rooli oli tänään tärkeä. He toivat vaihdoilla tärkeitä hetkiä, että vastustajan peli saatiin rikottua ja tuki vaihtokulmasta oli mainiota, kiitteli Lehtimäki ja asetti jo katsettaan kohti 12. lokakuuta pelattavaa cupin-peliä VaLePaa vastaan.
– Kaikki tietävät, millaisen huippuarsenaalin VaLePa Hakkariin tuo, mutta me haluamme tehdä pelistä heille ikävän, siihen on kaikki mahdollisuudet, jos oma pelimme rullaa, päätti valmentaja-Harri mietintönsä.
Muistakaa ihmiset läheltä ja kaukaa tulla keskiviikkona ajoissa Hakkariin, nyt on spektaakkelia kerrakseen, uumoilee RRRRR.

2.10. PUM Virrat – LeKi 1-3

Avausvoitto kairattiin Virroilta alku-uneksunnan jälkeen

Kyllä voittaminen sentään on mukavaa. Sen näki kokeneiden kisalaispelaajien ilmeistä, huudoista ja tuuletuksista, kun 1-sarjan avauspisteet kuitatttiin Virroilta. Helpolla ei voitto tullut, mutta kun LeKi-juna saatiin raiteille, sytkytti se pohjoishämäläisiltä tasaisen varmasti karkuun lukemin 3 – 1 (16-25, 25-13, 25-19, 25-14).
Peli alkoi kisalaisilta ihan ok, avauserässä oltiin jo 9 – 4-johdossa. Iskut paukkuivat rennon letkeinä ja aloitusten nostopelissäkin oli hyvä kuosi, mutta sitten iski täydellinen torkkuhetki. Verkolla tärmättiin moneen kertaan virtolaisseinään. Virrat vei loppuerän 21 – 7 ja koko setin siis 25-16.
– Virheitä tuli taas ihan urakalla varsinkin kokeneemmalle kaartille osui heikko hetki erän lopussa, Harri Lehtimäki tuumi.
Toiseen erään valkku Harri Lehtimäki teki kaksi vaihtoa, rosteriin tuli Petteri Friberg yypeeksi ja Ossi Vesanen keskelle. Tokaan erään tulikin unelma-alku, kun Vesas-Ossi paukutti omalla syöttöpätkälllään tauluun 8 – 0. Silloin taisi kuulua kisalaisten jäntereistä riks ja raks, kun alkukauden jännitysjää lohkesi pois. Arttu Lehtimäki sai passipelinsä rullaamaan iloisesti sekä keskeltä että laidoista. Anssi Vesanen näytti nuorille virtolaisille iskuvoiman mallia. Erä Lempäälään murskaavasti 25-13.
– Porukka heräsi ja kiukkuuntui, kun eka erän lopussa käytiin niin syvällä. Ossin syöttövuoro erän alussa käänsi pelin meille, näki Lehtimäki.
Virtojen joukkue on nousijatiimi, joka koostuu maakunnan nuorista miehistä lisättynä kahdella ulkomaan vahvistuksella eli liettulaispassarilla Manu Suklysillä sekä ukrainalaisyleispelaaja Ilya Lunenkolla. Porukan takana on paikkakunnan lentiksen tekijämies Jaakko Salo. Avauskiepillä Virrat nappasivat 3 – 1-voitn Nurmon Jymykuutosista eli pistepussi on jo avattu.
3. erästä tuli pelin ratkaisuerä. Kisa jatkoi varsin vahvaa tekemistään, eikä virtolaisilta löytynyt vaihteita vastata lempääläisten verkkoherruuteen. Kisa johti jo 16-10 ja 21-14, mutta vielä kerran Virrat sai kirivaihteen silmään. Sen sammutti Kisan kuopus, 17-vuotias passari Jonne Haavisto, joka sai komennon kentälle ja mennä räppäsi heti ässän syöttökulmassa! Erä Kisalle 25-19.
– Jonnelle iso plussa, eka kosketus ja heti piste ässällä. Passipeli toimi muutenkin hyvin, saatiin keskeltä Sten Kruudan kautta paterikin toimimaan mainiosti, jatkoi Lehtimäki pelin ruotimistaan.
Neljänteen erään Virrat tuli jo hiukan alistunen ilmein. Kisa kiskasi turvallisen kaulan heti alkuhetkillä, ja rallatteli 25-14 erävoittoon.
– Tällaista pelaamista meidän pitää kyetä pelaamaan Virtojen tapaista sakkia vastaan. Koko rosteria käytimme, joka mies hoiti tonttinsa hyvin, päätti LeKille avauspisteensä valmentanut Lehtimäki.
Passari Arttu Lehtimäki palkittiin porukan parhaana. Petteri Friberg hoiti etenkin vastaanottopelin hienosti. Eetu Saarinen toi vaihdosta tultuaan takakentälle laatua nostoihin ja puolustukseen.
Tästä pelit jatkuvat tuttua ja kovin-kovin rakasta vihulaista, Joensuun Susiraja-Volleyta, vastaan lauantaina 8. lokakuuta. Joensuustahan pisteet ovat olleet runkosarjassa tosi tiukassa, kuinkahan käy nyt? Sen näkee vajaan viikon päästä, sanoo RRRRR.

1.10. LeKi – Mahti 0-3

Sarja-avauksessa Mahti näytti Kisalle kaapin paikan

Nonniin; vihdoinkin 1-sarja saatiin käyntiin. Hakkariin saapui Kisan vieraaksi viime kevään mestarisakki Maaningan Mahti, joka hillui ja rillui kultajuhlissaan Hakkarin pyhätössä estottomasti maaliskuussa. Ikävä kyllä; Mahti teki saman taas. Peli päättyi 0 – 3 (22-25,21-25,27-29).
Nolla-kolme pataan??? Hmm, nyt pitäisi siis ripotella tuhkaa, pukeutua säkkiin, viillellä valtimoita ja tempaista ”tuplapukilla” pää jumiin. Mutta ei sentään; tappion takaa pitää osata lukea asioita ja yksi sellainen on, että vastustaja oli tänään loistava.
Mahdin valkku Pasi Seppänen tuntui ennen peliä häntä jututtaessa kovinkin epävarmalta, mutta se taisi olla sitä savolaista ”muikku kainalossa”-meininkiä. Vaikka hakkuri-Ankudovitsh ja libero-Sairanen olivatkin rosterista pois, oli Mahdin palapeli paljon paremmin koossa kuin Kisan.
Avauserää mentiin rintarinnan varsin pitkälle. Kisa sai hyviä onnistumisia, syötöt nousivat hyvin ja Arttu Lehtimäen passit löysivät etenkin Vesasen Anssin hakkurin tontilta. Vaaran momentteja olivat, että oma syöttö oli epävarma (8 mokaa erässä) ja verkkotorjunta ei saanut avauserässä tapettua yhtään Mahdin Iskua.
Mahti nykäisi kolmen pisteen kaulan, eikä Kisa sitä kiinni saanut, sillä aina kun kiri toi pisteen päähän, napsahti oma syöttö metsikköön.
Toinen erä alkoi kylmäävästi, kun pelin paras pelaaja Mahti-passari Matti Mustonen syötti pelin 0 – 7:aan. Tästä Kisa tuli aikas nopsaan kahden pinnan päähän, mutta erän puolivälissä tuli kvarttivirhe eli neljä sössiä (kaksi söttömokaa, yksi nostomoka ja yksi passivirhe). Tästä Mahti eteni erän voittoon, erän hahmona oli sentteri Yrjö Matsi, joka taltutti niin Vesasen kuin Sale Silponkin.
3. erään Kisa tuli hyvällä ilmeellä. Torjunta alkoi napsia pinnoja, liberot alkoivat napsia puolustuspalloja ja sekä laidasta että keskeltä pallo kuoli hyvin. Kisa kiri 21-19-johtoon, mutta taas kerran tuli harmillisia henk.koht virheitä. Eräpalloa koitettiin katkaista kolme kertaa, mutta nyt nousee pipa päästä Mahdille: joukkue kairasi todella monta mahtavaa puolustusta parketin pinnasta ja sai kuin saikin niistettyä ratkaisevat pisteet 3 – 0-voittoon.
Annetaan kommentti Kisan parhaana palkitulle Sten Kruudalle:
– Olihan vastustajalla järkyttävä leijasyöttö, sarjan paras, kiitti Stefa vastustajaa, eikä ollut Kisan omaan pelaamiseen kovin pahasti pettynyt.
Pasi Seppänen puolestaan oli onnellinen, kun kolme pistettä tuli plakkariin:
– Perhosia oli vatsassa aikamoisesti, kuten pitääkin ennen tosipelejä. Sitten, kun ei jännitä, pitää ymmärtää lopettaa nämä hommat, sympaattinen Mahti-valkku rupatteli.
Harri Lehtimäelle peli oli ensimmäinen Kisan peräsimessä 1-sarjassa. Hän käytti liki koko rosteria etsiessään voittavaa kokoonpanoa, mutta tällä kertaa sitä ei löytynyt. Jännäyksen olemassaolon myönsi lentiksessä kaiken kokenut Hapekin:
– Kutinaa oli vatsassa. Vastustaja oli tänään inan parempi, mutta 1-sarjaa ei voiteta syksyllä. LeKi tulee viikko viikolta, ajattelen että ei meitä kukaan halua kohdata enää tammi-maaliskuussa, tuumaili Hape.
Kisan pelaajisto oli aika tasainen. Kruudan palkitseminen oli hyvinkin persteltua, Jussi Niemi pokaksi parhaan puolustajan palkinnon muutamalla haamumaisella pelastuksellaan, Petteri Friberg tuli pontevasti kesken pelin kehiin, kuten Toni Lainekin.
Huomenna Kisa matkaa Virroille PUM-teamin vieraaksi. Tavoite on voittaa kauden ensimmäinen erä. Ehkä useampikin. Tästä matka alkaa, pysykää saitilla, kehottaa RRRRR ja kiittää kaikkia 173:aa katsojaa hyvästä kannustuksesta.


22.9. AitRi – LeKi 1-4 (Harjoitusottelu)

AitRi mielenkiintoinen tuttavuus 1-sarjaan

Kisan viimeinen harjoituspeli ennen sarjaa suuntautui Hervantaan, missä kohdattiin perinneseura Aitolahden Riento, joka viime keväänä teki 2-sarjassa vastustajistaan selvää jälkeä ja nousi pykälän ylemmäs.
Joukkue koostuu innokkaista, kimmoisista ja ihan taitavista pelimiehistä. Ei epäilyn häivää, etteikö AitRi olisi 1-sarjassa pärjäävä sakki tällä kaudella. Syksy ja talvi näyttävät, yltävätkö tamperelaiset hätyyttämään ihan kärkeä vai onko sijoitus keskikastissa?
Kisa voitti pelin 4 – 1, mutta yhtä erää lukuunottamatta erot olivat ihan muutamia pisteitä suuntaan jos toiseen. Tulos siis ei ihan kerro, kuinka tasainen ottelu oli.
Alussa Kisan oma syöttöpeli takkusi kaikkien edellisten harkapelien tapaan, mutta pikku hiljaa se parani ja alkoi tuottaa myös tulosta.
Nostoissa onnistuttiin ja välillä oli hatarampaa nostamista. Puolustamista Kisa-goutsi Harri Lehtimäki painotti kovasti ennen peliä ja sen aikanakin. Liikaa parketista ei palloja ylös saatu, mutta siinäkin hyviä väläyksiä alkoi pelin edetessä näkyä.
Verkolla Kisa oli, ehkä odotetustikin, väkevämpi. Sten Kruuda veteli patereita hyvällä prossalla kenttään, Sale Silpo oli 4-kulmassa vahva ja Vesas-Ossi hakkuriksi siirryttyään otti hyviä torjuntoja sekä iski tukun palloja kenttään. Eetu Saarinen oli takakentällä paras kisalainen. Toni Laine tuli loistavasti sisään kesken pelin ja oli sekä syöttökulmassa että torjunnoissa mainio.
AitRilta kiinnitti huomiota joukkueen sieluuun eli Kuuselan kaksoispoikiin Mikkoon ja Teemuun. Veljekset tulevat olemaan aivan 1-sarjan kermapelaajia. Jukka Katila on porukan puuhamies ja on myös sentterinä kova luu.
Sarjassa AitRi isännöi Kisaa jo 18. lokakuuta. Varmasti tiukka, enemmän kuin kolmen erän vääntö on luvassa, sen harkkapeli kertoi. Seuraavaksi raportoidaankin jo sarjamatseista, alku on veret seisauttava, kun Maaningan Mahti saapuu viime kevään finaaliuusintaan Lempäälään 1. 10. Olethan mukana, kysyy RRRRR.


17.9. LeKi – RaIsku 1-4 (Harjoitusottelu)

Liiga-Isku etevämpi syöttö- ja nostopelissä

Noin 120 silmäparia oli saapunut katsomaan, mikä on LeKin vire kaksi viikkoa ennen sarjakauden alkua, kun harkkapeliin oli vastustajaksi saatu Mestaruusliigan Isku Mansesterista.
Pelin anti oli se, että työtä riittää, jotta 1-sarjan kovimmat sakit kyetään menestyksekkäästi haastamaan. Isku oli syöttöruudussa tehokas, ja nosto- sekä puolustuspelaamisessa askeleen Kisaa edellä. Tulos oli 1 – 4.
Kaksi ensimmäistä erää etenkin Kisa oli jähmeä. Tatu Härkösen ja Olli-Pekka Palomäen syötöillä tuli solkenaan Iskulle pinnoja, vain libero Teemu Uusitalo sai taltutettua Iskun syöttöykkkejä edes jotenkin. Kun oma nosto jäi haparoivaksi, ei etenkään keskipeliä saatu rullaamaan toivotusti.
Iskun Sakari Mäkisestä puhutaan tulevalla liigakaudella paljon, niin kovalla kädellä nuori mies palloa paukuttaa.
3. erässä Kisa johti ja vei erää hyvällä ilmeellä, mutta lopussa Isku tuli rinnalle ja nappasi senkin 25-23, mutta erän fiilis on edellisiä paljonpaljon parempi. 4. erässä Kisa kokosi siinäkin 21 pikkupinnaa ja kun 5. eräkin mentiin ns normipistein, oli Kisa siinä jo parempi 25 – 16, tosin Isku taisi jo vähän kaasujalkaansa hellittää.
Kisa-valkku Harri Lehtimäki pyöritti kokoonpanoa, kuten totta kai harkkepelissä pitääkin. Yleispelaajan tonteille on tunkua, kun Sauli Silpon kaveriksi tahtoo niin Eetu Saarinen, Juuso Tulonen ja Petteri Fribergkin.
Hakkurina hääri ja tulee häärimään Vesas-Anssi, joka mätti 18 pistettä Iskua vastaan. Pelin nälkäisin ja lounaalla palkittu lekilänen oli kuitenkin toinen Vesanen eli Ossi, joka sai paljon onnistumisia muun muassa torjunnassa.
Vielä kerran harkkapelataan eli torstaina 22. syyskuuta Hakkariin saapuu tuore 1-sarjatuttavuus Aitolahden Riento.
Tällä mennään, sanoo RRRRR.


8.9. LeKi – RaIsku 2 3-1 (Harjoitusottelu)

Iskun kakkossakilta myrskyvaroituksia

Tulevan kauden 1-sarja on saamassa yhden uuden suosikin: Rantaperkiön Iskun kakkostiimin. Isku/2 voitti ensimmäisessä harkkapaleissään itsensä Akaa-Volleyn 3 – 0 ja riisti Kisaltakin Hakkarin treenipeissä yhden erän, kun peli päättyi 3 – 1 Kisan voittoon tiukkojen erien jälkeen.
Peli oli molemmilta hyvää tekemistä, vaikka sarjan alkuun onkin aikaa kriittiset rapeat kolme viikkoa aikaa. Kisalla aloitukset nousivat kohtuudella, ja passari Arttu Lehtimäki pyöritti monipuolisesti hyökkäyspeliä. Sauli Silpo oli neloskulmassa porukan ykköstykki, mutta toki pallo kuoli muiltakin.
Erien pikkupisteet olivat Kisa ensiksi mainittuna 25-18,25-23,23-25,15-13. Neljäs erä oli tynkä saliajan loppumisen takia. Ottelu päättyi Anssi Vesasen tämäkkään ässäsyöttöön.
Eniten petraamista Kisalla on kenttäpuolustuksessa, liikaa jäi peippejä parkettiin. Teemu Uusitalon esitys ainoana liberona oli loistava ja lähes jäätävällä tasolla.
– Alkukaudelle tyypillisesti oli vielä pientä säheltämistä joka osa-alueella. Anssin ja Artun välillä passitempojen kanssa on vielä hakemista. Arttu pyrkii pelaamaan hyvistä paikoista jopa liian nopeaa tempoa. Tärkein osa-alue eli vastaanotto oli kohtuu ok. Peli oli kokonaisuudessa hyvä ja tasainen, tuumi LeKi-piiska Harri Lehtimäki ottelun jälkeen.
Iskun junnut hakivat viime vuoden tuntumaa 1-sarjaan, pitivät farmiapujen ansiosta paikkansa, mutta nyt Isku on kaikille iso ja paha vastustaja. Maajoukkueleirillä mukana ollut sentteri Miki Jauhiainen on sakin suurin stara, ja oli Kisaakin vastaan tehokas. Muu joukkue on tasainen, liikkuva, nälkäinen ja hyvn valmennettu, kehuuu RRRR ja muistuttaa, että 17.9 vastassa on Iskun liigatiimi avointen ovien matsissa klo 16.00 Hakkarissa. ”Tuntematon” lahjoittaja tarjoaa sadalle ensmmäiselle pullan ja kahveet…


29.8. LeKi – Pälkäneen Luja-Lukko 5-0 (Harjoitusottelu)

Pälkäne-peleissä havisee historia

LeKin ja Pälkäneen välisiä harjoitus/ystävyys- ja sarjaotteluita on käyty 1980-luvun lopulta alkaen joka vuosi. Aluksi Pälkäneen sakki oli nimeltään Pyry, sitten Lukko ja nyt Luja-Lukko. Pälkäne pelaa ensi kaudella 2-sarjaa, jonne joukkue voi lähteä aika lailla levollisin mielin, muutamia vahvoja aseita taskussaan.
Aseista pahin oli myrkyllinen syöttö, joka teki joka erässä isoja ongelmia Kisan nostajille. Myös pälkäneläisten nostopeli pýsyi hyvin koossa ja pari sitkeää puolustuspelin hedelmänä tullutta pinnaakin joukkue kaivoi. Lukon ykkäsena voisi nimetä aika lailla virheittä nostaneen ja puolentusinaa ässää syöttäneen Joni Sokan.
Toki Kisa pelin vei erin 5 – 0 (25-20, 25-14, 25-14, 25-16, 25-20), mutta ihan päivän selvää on, että syöttöjen nostamista ja puolustamista on treenattava syyskuussa paljon, jotta lokakuussa alkavassa 1-sarjassa kunnian kukko kiekuisi.
Eetu Saarinen oli yypee-osaston ykkönen, Sten Kruuda oli keskellä aikamoinen muuri vastustajien iskuille ja passari Arttu Lehtimäkikin sai oman pelinsä toimimaan arvosanalla 8+. Muilla oli sekalaisempaa saldoa.
Kisalla pelasi kaksi erään Hietasen Masa, joka on treenannut joukkueen mukana viime syksyn tapaan elokuun alusta alkaen. Masa tähyää edelleen maailman parketeille, mutta niin kauan kun ”Vilppulan Paronin” jalkojen alla on Suomen kamara, saavat kisalaiset nauttia huippupelaajan ammattimaisuudesta treeneissä.
Seuraava harkkapeli käydään Iskun kakkosta vastaan Hakkarissa torstaina 8. syyskuuta, tiedottaa RRRRR.


22.8. Rantaperkiön Isku – LeKi 3-1 (Harjoitusottelu)

Treenipelit käyntiin Iskua vastaan

Ja tästä se lähtee, sanoi aikanaan Koskelan Jussi, kun suota raivaan rupesi. Tästä lähti käyntiin myös lentiskausi mallia 2016 – 17, kun Kisa matkasi Pyynikille antamaan Rantaperkiön Iskulle sparrausta heidän Pietarin-matkaansa ajatellen:
Peli päättyi Iskulle 3 – 1 ja viidennen minieränkin Isku voitti. Vähän Kisa sökelsi 4. erässä, kun 24 – 21-johto sössittiin 24 – 26-tappioksi, mutta eipä tuloksiin kannata liikaa tuijottaa, vaan pelin tasoon.
Pari sanaa Iskusta alkuun. Joukkue koki keväällä pahoja menetyksiä, kun viisi viime kauden avausseitsikosta jätti seuran. Aukkoja on paikkailtu pitkin kesää, ja nyt näyttää siltä, että tamperelaiset saavat läjään ihan kelpo porukan. Semminkin, jos try outilla olevat passari Kasper Vuorinen ja sentteri Tuomo Ikonen nimensä soppariin pistävät.
Kisasta katseltiin kiinnostuksella 18-vuotiaan tulokkaan Juuso Tulosen otteita. Peli alkoi Juusolta komeasti, kun avaussyöttäjänä hän pommitti verkkomiesten avulla tilanteeksi 4 – 0. Asiallista pelaamista 198-senttiseltä yypeeltä nähtiin läpi pelin, hyviä verkkoratkaisuja ja nostokin sujui ookoo huomioiden sen, että Iskun syötöt olivat ajoittain pahoja:
Konkarit lämpeävät syksyn mittaan, heistä ei huolehdita sen enempää. Libero Teemu Uusitalo nosti ajoittain varmasti, ajoittain tuli virheitä. Eetu Saarisen pomppu on kesän punttikuurin ansiosta nousut senttikaupalla, se näkyy entistä ponnekkaampana verkkopelinä. Petteri Friberg oli poissa rosterista.
Tästä eteenpäin kohti ystäväsakki Pälkäneen kohtaamista ma 29.8 Hakkarissa. Peli alkaa about 17.45, tulkaa parvelle kurkkimaan, usuttaa RRRRR.