Otteluennakot

Ennakko: 2. välierä LeKi–Hurmos

13. maaliskuun 2018

Mitä: 2. Välieräottelu Lempäälän Kisa – Karelian Hurmos

Missä: Hakkarin liikuntahalli

Milloin: lauantaina 17.3.2018 klo. 17

Edelliset kohtaamiset – joukkueiden historia:

8.10.17 LeKi–Hurmos 1–3
18.11.17 Hurmos–LeKi 3–1
11.3.18 1. välierä Hurmos–LeKi 3-2

Lähtökohta

Ottelusarjan tilanne: 1-0 Hurmokselle 

Lue täältä millainen oli avauspeli

Finaaleihin tarvitaan kaksi voittoa. Jos LeKi voittaa, pelataan kolmas ja ratkaiseva peli heti sunnuntaina 18.3. klo. 17.30 Joensuun urheilutalolla. Jos Hurmos voittaa, etenee se finaaleihin Maaningan Mahtia vastaan, ja LeKin kausi päättyy.

Kisa lähetti vakavia varoitussignaaleja joensuulaisille avauspelissä, ja oli napata jo kirsikan kakun päältä. Nyt Kisa lähtee hakemaan koko kakkua, kun huima välieräsarja siirtyy Lempäälään. Hurmos joutui ajoittain todella ahtaalle, mutta klaarasi homman kotiin viiden erän jälkeen.

Jos avauspelistä voi vetää johtopäätöksiä, tullaa Hakkarissa näkemään eeppinen lentopalloshow. Panosta ei todellakaan puutu ja joukkueet pelaavat laadukasta lentopalloa. Tämä peli todella kannattaa tulla katsomaan!

Kun peleillä on viikko väliä, tarkoittaa se tarkkaa kuvioiden katselua, joten molemmat varmasti lukevat toisiaan avauspeliä paremmin. Vaikka Kisalla on kliseisesti pakkovoiton paikka, sai se hurjasti lisää itseluottamusta avauspelistä. Toisaalta myös Hurmos voi lähteä hieman vapautuneemmin, kun yksi tikki on jos taskussa, eikä tappio katkaise vielä mitään. Toisaalta kun siirrytään äänekkään lempääläisyleisön eteen, ei Hurmos pysty lähtemään yhtä selvänä suosikkina kuin kotipelissään.

Kokoonpanot

LeKin kokoonpano

Hurmoksen kokoonpano

Avausottelussa joukkueiden aloitusseitsikot olivat seuraavat:

LeKi: Luostarinen (p), A. Vesanen (h), Kruuda (kt), Palomäki (kt), Puttonen (yp), Rantanen (yp), Uusitalo (lib)
Hurmos: Karjalainen (p), Louhela (h), Suomalainen (kt), Musoni (kt), Petrusevics (yp), Miikka Räsänen (yp), Ivanovs (lib)

Vaihtopelaajat: LeKi käytti pelissä myös toista liberoaan Jussi Niemeä puolustusliberona, ja Arttu Linjamäki ja Sauli Silpo kävivät kentällä. Hurmoksella etenkin Joni Savimäki ja Mikko Räsänen saivat pelin edetessä paljon vastuuta, myös Joonas Ryhänen ja Lasse Kukkonen kävivät kentällä. Poissa kokoonpanoista olivat LeKin Ossi Vesanen, Tomi Perkiö, Jonne Haavisto sekä Hurmoksen Ville Raita.

Ensimmäisen välierän parhaina palkittiin Kisan Sten Kruuda ja Hurmoksen libero Ingars Ivanovs.

Suuria kokoonpanomuutoksia tuskin nähdään toiseen peliin, kummallakaan ei liene siihen tarvetta. Hurmos-luotsi Aivars Birzulis tosin miettinee tarkkaan kahta pelipaikkaansa: toisen yp:n paikalla vuorottelivat Miikka Räsänen ja Joni Savimäki, jota odotettiin jopa avaukseen, ja keskarina Fred Musoni aloitti ja Mikko Räsänen korvasi hänet kesken pelin.

Tarkemmin joukkueiden kokoonpanoja analysoitiin avausottelun ennakossa, ja voit lukea sen täältä.

LeKin keski-ikä on 27,5 vuotta, Hurmoksen puolestaan 25 vuotta. Keskipituus Kisalla on 190 cm, joensuulaisilla 189 cm.

Kiinnitä katseesi – iskun paikat

Hakkuripeli: Usein tiukat pelit ratkeavat lopussa isojen tähtien koviin suorituksiin. Joensuussa Hurmoksen hakkuri Ville Louhela (23 pistettä) otti voiton LeKin kollegasta Anssi Vesasesta (10 pinnaa). Hakkurien taisto on isossa roolissa.

Itseluottamus: LeKi sai sitä lisää laitettuaan Hurmoksen ahtaalle. Mutta entä Hurmoksen luotto itseensä? Kokiko kolauksen ja pelon puseroon, kun ei mennytkään 3-0, vai toiko voitto lisää luottoa ja rentoutta? Näitä pelejä pelataan ainakin 50 prosenttia pään sisällä.

Syöttökohteet: LeKi syötti lähes 70 prosenttia Aivars Petrusevicsille, jolla oli ajoittain vaikeuksia, kun taas LeKin kolme nostajaa saivat syöttöjä lähes tasatahtiin. Tuleeko näihin muutoksia? Ja kuinka syöttöjen pääkohteet kestävät rumputulen?

Taisteluparit:

Tapani Nyström – Aigars Birzulis: Kahden kokeneen valmentajan ero tuli melko selvästi esille avauspelissä: Kisan Nyström pysyi tyynenä ja luotti kuusikkoonsa, kun taas Hurmoksen latvialaisluotsi lähti hanakammin hakemaan uutta voimaa vaihtonurkkauksesta. Vaikka peli pelataan kentällä, voi valmennukselta saada ylimääräisiä eväitä, joilla pelaajat voivat muuttaa sarjan suunnan.

Sten Kruuda – Mikko Suomalainen: Kruuda 12 pinnaa ja paras pelaaja, Suomalainen 13 pojoa ja loistopeli. Keskitorjujat eivät ehkä näkyvimpiä, mutta voivat tehdä tuhoja tärkeissä paikoissa etenkin torjunnassa. Ehdottomasti mielenkiintoisin head-to-head-parivaljakko otteluparin avausosan perusteella.

Sauli Silpo – Joni Savimäki: Haetaan hieman erikoisempi pari, nimittäin vaihtopelaajat keskiöön. Jos joukkueet joutuvat tekemään vaihtoja, ovat nämä herrat ensimmäisinä tulossa kehiin. Jos käsky käy, on onnistuttava, ja se voi samalla muuttaa pelin suunnan.

Osa-alueet:

Hyökkäys: Hurmos vei tilastoissa sekä tehdyt hyökkäyspisteet että -prosentit. Kolme hurmoslaista nousi korkeammille pisteille kun Kisan paras. Selvä ero on lekiläisten tasaisessa vastuun jakautumisessa, kun joensuulaisilla etenkin Louhela ja hänen apunaan Petrusevics kantavat ison vastuun.

Puolustus: Molemmilla hyvää muttei loistavaa kenttäpuolustusta. Kisalla parannettavaa varmistuspelissä, Hurmoksella taas tuli muutama koko joukkueen aivosulku.

Syöttö: Hurmos vei ässät 10-5, mutta niin myös syöttövirheet 18-10. Eniten syöttivät Louhela 25 kertaa ja Puttonen 18 kertaa, Suomalainen tykitti peräti neljä ässää. Molemmilla vahva syöttö ylipäänsä, virhekontrolli korostuu. Takaa-ajoasemassa syötön pahuus isoin tekijä, näin Kisa pääsi kahdesti takaa ohi.

Torjunta: Hurmokselle 14-12, eniten koppeja otti hieman yllättäen Hurmoksen Tuomas Karjalainen (4), Kisalta puolestaan OP Palomäki mukitti myös neljästi. Jälleen ratkaisee paljon, missä kohtaa erää torjunta tulee, 20 pisteen päällä arvo nousee valtavasti.

Passipeli: Karjalainen pelasi loistopelin, kymmenen pistettä, joista neljä torjuntaa ja kolme ässää. Joutui tosin parissa erässä vaihtoon, nyt testataan tosissaan pääkopan kestoa. Paineettomassa tilanteessa 1-sarjan ehdottomasti parhaita. Kisan Luostariselle jäi parannettavaa, vaikka olikin hyvä, kokosi kuitenkin viisi pistettä. Kassu voi olla aivan avaintekijä Lempäälässä, jos pelaa huippupelin.

Vastaanotto: Kisa voitti nostoprosentit 54-48, molemmilla oli ajoittain pahojakin vaikeuksia nostoissa. Nostopeli ydinaluetta, jotta hyökkäyspelin rakentelu helpottuu, ja molempien vahva keskipeli pysyisi mukana. Senttereitä ei kumpikaan passari saisi hukata.

Valmennus: LeKin Nyström luotti kuusikkoonsa, ja vain neljännessä erässä teki vaihtoja. Hurmoksen Birzulis taas pyöritti laajalti penkkiään.


Ennakko: 1. välierä Hurmos–LeKi

08. maaliskuun 2018

Mitä: Välierien avausottelu Karelian Hurmos – Lempäälän Kisa

Missä: Joensuun urheilutalo

Milloin: sunnuntaina 11.3. klo. 14

Edelliset kohtaamiset – joukkueiden historia:

8.10.17 LeKi–Hurmos 1–3
18.11.17 Hurmos–LeKi 3–1

Hurmos on uusi joukkue 1-sarjassa, aivan kuin KaVe. Tosin joukkue ei noussut, vaan sai uutena fuusioseurana (Riento, SurVo, Nice Team) sarjapaikan joensuulaisilta ja on lähtenyt heti tavoittelemaan nousua Mestaruusliigaan. Keskinäinen historia on siis tämän kauden kahden pelin mittainen, joissa Hurmos on ollut parempi molemmilla kerroilla. Tosin viime kohtaaminen oli jo marraskuussa, eli lähes neljän kuukauden takaa. Yhden perustajajoukkueen, Susiraja Volleyn, kanssa Kisalla on ollut useana vuonna ikimuistoisia vääntöjä, ja pudotuspelikohtaamisia Kisa johtaa SurVoa vastaan 2-0. Viimeksi 2015-16 kaudella Kisa tiputti SurVon edetessään finaaleihin.

Pudotuspelisysteemi

Välierissä pelataan paras kolmesta -systeemillä, eli finaalipaikkaan tarvitaan kaksi voittoa. Kultaiset erät eivätkä eräsuhteet ratkaise enää mitän, pelkästään voitot. Jos kahden ottelun jälkeen tilanne on 1–1, pelataan kolmas ottelu 18.3. sunnuntaina Joensuussa. Finaalin etenevät pääsevät myös liigakarsintoihin. Poikkeuksena on Kuortaneen valmennuskeskuksen joukkue. Jos Kuortane etenee finaaleihin, saa sen paikan karsinnoissa välierissä pudonneista runkosarjassa paremmin sijoittunut joukkue.

Ottelut:
Su 11.3. Hurmos–LeKi, Joensuun urheilutalo, klo. 14
La 17.3. LeKi–Hurmos, Hakkarin liikuntahalli, klo. 17
Tarvittaessa:
Su 18.3. Hurmos–LeKi, Joensuun urheilutalo, klo. 17.30

Lähtökohta

Lähtökohta on kirkas: Hurmoksen on pakko voittaa, jotta liigahaaveet eläisivät. Kisa saa voittaa, koska liigahaaveita Lempäälässä ei ole. LeKi lähtee haastamaan isoa ennakkosuosikkia, ja KaVe-sarja toi uuttaa itseluottamusta ja uskoa siihen, että huippukunto on viritetty oikeaan aikaan.

Hurmoksella on kotietu, eikä se lähtenyt riskeeraamaan otteluiden asettelussa, vaan aloittaa kotonaan jo klo. 14 alkaen. Runkosarjan ottelut antavat edun joensuulaisille, mutta Kisa osoitti kummassakin pelissä, että Hurmos ei ole voittamaton. Hurmos voitti runkosarjan, ja hävisi vain yhden pelin (Kuortaneelle 3-2). Eräsuhden 59-13 on vakuuttava, ja kertoo paljon ryhmän laadusta. Kisa oli runkosarjan neljäs.

Paineet kasvavat selvästi puolivälieristä: Hurmos leikitteli Liikunnan Riemun nurin 3-0 ja 3-0, Kisa tiputti KaVen heti neljässä ensimmäisessä erässä. Nyt kuitenkin mitataan, kuinka etenkin joensuulaisten kantti kestää, kun hamutut karsinnat ovat yhden ottelusarjan päässä.

Kokoonpanot

LeKin kokoonpano

Hurmoksen kokoonpano

LeKillä on 16 miehen rosteri, joista 14 ovat olleet useasti mukana, sekä Rantaperkiön Iskusta Einari Koivisto farmimiehenä on ollut kolmessa pelissä apuna. LeKillä ei ole tällä hetkellä loukkaantumismurheita. Anssi Vesanen on pelannut paljon VaLePan mukana viime aikoina, eikä hänen mukanaolonsa ole vielä varmaa.

Sentteri OP Palomäki oli vahva puolivälierissä päästen palkintopöytään molemmissa peleissä ja Kasimir Luostarinen on viime peleissä palkittu useasti Kisan parhaana. KaVe-sarjan ratkettua Kisa peluutti myös vähemmän peliaikaa saaneitaan, joten pelituntumaa löytyy koko laajalti. Kisa on vahva etenkin torjunta- ja syöttöpelissä, sekä nostopeli on viime aikoina ollut vahvaa. Kokemusta ei kokoonpanosta puutu, yli 2 000 liigapeliä, ja rutkasti pudotuspelikokemusta. Runko on yhä sama, kun LeKi etenki karsintoihin asti keväällä 2016.

Hurmos on 1-sarjassa omissa korkeuksissaan, kun puhutaan budjetista – ja se näkyy myös kivenkovana kokoonpanona. Valmennuksesta lähtien joukkuetta on täydennetty ulkomaalaisella osaamisella. Joukkoja johtaa kokenut latvialainen Aigars Birzulis. Ykköstähti on latvialainen yleispelaaja, liigasta tuttu Aivars Petrusevics, ja muut ovat libero latvialainen Ignars Ivanovs ja ruandalainen sentteri Fred Musoni.

Heidän lisäkseen Hurmos sai mukaansa joulun jälkeen ex-Riennon pelaajan Joni Savimäen. Yleispelaaja kolkutteli vielä pari kautta sitten maajoukkueen portteja. Savimäki tosin on pelannut vasta yhden pelin Hurmoksella, eikä hän ollut mukana Riemu-puolivälierissä. Liekö taustalla vammaa, työkiireitä vai säästelyä tosipeleihin?

Hurmoksen 13 miehen rosteri on tasaisen vahva, eikä taso juuri heikkene vaihtonurkauksessa. Toisen yp:n paikka oli pieni kysymysmerkki, mutta Savimäki ottanee sen paikan kuusikossa.

LeKin keski-ikä on 27,5 vuotta, Hurmoksen puolestaan 25 vuotta. Keskipituus Kisalla on 190 cm, joensuulaisilla 189 cm.

Kiinnitä katseesi – iskun paikat

Nostopeli: Vastaanottopeli on aivan ydinaluetta tässä otteluparissa. Koska molemmilla riittää tulivoimaa, on noston toimittava. Sarjapeleissä tilastot LeKin puolella, mutta Hurmoksen laitamiehet pärjäävät huonommastakin paikasta.

Hurmoksen yleispelaajat: Petrusevics on ehdotonta eliittiä, mutta kuka on toinen yp? Onko Savimäki kunnossa, kapteeni Miikka Räsänen myös hyvä vaihtoehto. Kestävätkö syöttöpaineen ja lyöntivastuun, jos peli ei menekkään rallatellen?

Paineet: Kuinka joukkueiden latautuminen onnistuu? Hurmoksella paineita mennä jatkoon – tuoko se tutinaa vai huimaa keskittymistä? LeKi osoitti KaVea vastaan loistavaa latautumista, ja uskoa varmasti löytyy, että Hurmosta voi horjuttaa.

Taisteluparit:

Simo Puttonen Aivars Petrusevics: Joukkueiden ykköstähdet tällä hetkellä. Tässä kohtaa on otettava joukkue reppuselkään. Puttonen saa tulitukea myös muilta. Petrusevics lähes kaikki kaikessa Hurmoksen menestystoiveille, niin paljon hänen varaansa lasketaan.

Teemu Uusitalo – Ingars Ivanovs: Molemmat liberot kokeneita. Nostopelin tärkeyden vuoksi liberot isossa roolissa. Todennäköisesti molempia kierretään syötössä vahvasti. Myös puolustuspelissä täytyy onnistua, parikin tärkeää kaivuupalloa voi kääntää erän.

Osa-alueet:

Hyökkäys: Hurmoksella 1-sarjan kovin hyökkäys, molemmissa LeKi-peleissä yli 50 prosentin tappotehot. Ei LeKikään paljoa kalpea tällä saralla. Tullaan näkemään kovaa hyökkäyspeliä ja fyysistä lentopalloa.

Puolustus: Niitä osa-alueita, joilla paljon harjoitteleva Hurmos saa hyötyä jo treenimäärien avulla toistojen kautta. LeKi esitti KaVe-sarjassa kauden parasta puolustuspeliään.

Syöttö: Ässät keskinäisissä peleissä menneet tasan. Molemmilla laadukas syöttö, jolla voidaan tehdä isoa tuhoa. Hurmoksen ei tosin ole juuri syöttämällä tarvinnut pelejä voittaa tällä kaudella, koska muuten hallinnut niin vahvasti.

Torjunta: Molemmilla pitkä ja torjuntavoimainen joukkue, todennäköisesti 1-sarjan kaksi parasta tällä saralla. Hurmos vienyt torjunnat keskinäisissä. Tappotorjuntojen lisäksi vaimennukset ovat todella tärkeitä, koska helpottavat puolustamista.

Passipeli: LeKillä koko ajan parantanut nuori Kasimir Luostarinen, Hurmoksella 25-vuotias Tuomas Karjalainen, jolla kokemusta liigasta ja 1-sarjasta usealla kaudella, viime vuonna SurVossa liigakarsinnoissa asti. Luostarinen pidempi, Karjalaisella nopeampi laitatempo.

Vastaanotto: LeKi ollut kauden kohtaamisissa vahvempi, joskin Hurmoksen lyöntivoima on ollut silti hyvää myös huonommasta vastaanotosta. Kisan täytyy saada rikki Hurmoksen nosto, jotta voi haaveilla menestymisestä.

Valmennus: Tämän vuoden trendi 1-sarjassa näyttää olevan kokeneet valmentajat: LeKin Nyström, Hurmoksen Birzulis ja KaVen Piipari eivät ole enää poikasia näissä kekkereissä. Birzulis saanut joukkonsa läpi kauden huiman tasaiseen vetoon, mutta miten onnistuu tosipeleissä koodiston ohjelmointi? Nyström virittänyt ryhmänsä huippukuntoon oikeaan aikaan.


Ennakko: 2. puolivälierä KaVe–LeKi

03. maaliskuun 2018

Mitä: Puolivälierien toinen ja ratkaiseva osa: Karhulan Veikot–Lempäälän Kisa

Missä: Karhulan liikuntahalli

Milloin: sunnuntaina 4.3. klo. 17.30

Puolivälierät huipentuvat sunnuntaina Karhulassa. LeKi lähtee isolla bussilla, ja faneja mahtuu mukaan! lue lisää!

Edelliset kohtaamiset – joukkueiden historia:

28.10.17 LeKi–KaVe 3–1
4.2.18 KaVe–LeKi 2–3
3.3.18 1. puolivälierä LeKi–KaVe 3-0

Lähtökohta

Ottelusarjan tilanne: 1-0 (3-0) LeKille Tällainen oli avauspeli

LeKi voitti avausottelun 3-0 (27-25, 25-19, 25-19) Lempäälässä. Lue lisää puolivälierien pudotuspelisysteemistä. Se tarkoittaa sitä, että LeKille riittä Karhulassa yksi erävoitot välieräpaikkaan. Puolivälierissä erävoitt ratkaisevat jatkoon menijän, jos voitot ovat tasan. KaVen täytyy voittaa LeKi 3-0, jotta edetään 25 pisteeseen pelattavaan kultaiseen erään. Muilla tuloksilla LeKi etenee suoraan välieriin.

Lue täältä avauspelin ennakko, jossa tarkemmat lähtökohdat ottelusarjaan, kokoonpanot ja muuta tietoa. Tässä artikkelissa ennakoidaan enemmän vain toista peliä avauspelin petaamista lähtökohdista.

Kisa pääsee peliin siis parhaista mahdollisista asemista, kun taas KaVe on selkä seinää vasten: yhtään erätappiota se ei enää kestä. KaVe toisaalta tulee todennäköisesti vahvasti uudistumaan, kun se saa Mestaruusliigan farmijoukkue Vantaa Ducksista uusia miehiä apuun. Eikä KaVe varmasti ole luovuttanut, vaan täysi työ on kisalaisilla välieräpaikka vielä kairata kovaäänisen kotkalaisyleisön edessä.

Kokoonpanot

LeKin kokoonpano

KaVen kokoonpano

Avausottelussa joukkueiden aloitusseitsikot olivat seuraavat:

LeKi: Luostarinen (p), A. Vesanen (h), Kruuda (kt), Palomäki (kt), Puttonen (yp), Rantane (yp), Uusitalo (lib)
KaVe: Palonen (p), Rastamo (h), Lepistö (kt), Lehtonen (kt), Korhola (yp), Määttänen (yp), Rezai (lib)

Kisa ei avauspelissä käyttänyt vaihtomiehiään. KaVella kentällä kävivät takakentällä ja syöttämässä Henri Piipari ja Patrik Ovaska, ja päätöserässä passariksi vaihdettiin Matti Suutari ja Ovaska liberoksi.

Avauspelin parhaina palkittiin LeKin Puttonen ja KaVen Korhola.

KaVella oli farmimiehinä avauspelissä Määttänen ja Ovaska. Ducks pelasi lauantaina Kuopiossa eikä pelaa sunnuntaina, joten kolmikkoa Kattelus, Rissanen ja Kaunisto voidaan odottaa KaVe-paitaan. KaVe voi näin muuttaa rotaatiotaan, ja mahdollisesti Määttänen siirtyy hakkuriksi.

Tarkempaa analyysia kokoonpanoista täällä

Kiinnitä katseesi – iskun paikat

KaVen kotiyleisö: Kisa sai ison buustin kotiyleisöltä, ja sitä samaa varmasti hakee myös KaVe. Heillä on hallussa tämän kauden kovin yleisömäärä (259) ja 199 katsojan keskiarvo runkosarjassa, joten ääntä ja populaa varmasti piisaa.

Syöttöpeli: Kisa sai KaVen vastaanottoa mukavasti rikki (LeKi voitti nosto% 56-42), mikä vaikeutti KaVen hyökkäystä, etenkin keskipeli kärsi. Myös ässissä Kisa oli parempi 5-3. Tämä osa-alue määrittää pelin kulun.

Paineensietokyky: LeKi tarvitsee yhden erävoiton, mutta onko jopa vaikeampaa lähteä peliin, kun tietää tasan mitä vaaditaan? Kokeneiden miesten paineensieto testataan. Toisaalta KaVella sama ongelma: alusta asti ei saa antaa löysää, muuten tikkari karkaa.

Taisteluparit:

Teemu Uusitalo–Patrik Ovaska: Liberot ovat isossa roolissa nostopelissä. Kesken pelin liberoksi vaihdettu Ovaska jatkanee tällä paikalla. Uusitalo oli totutun vahva (75%), Ovaska jäi 50 prosenttiin.

Kasimir Luostarinen–Matti Palonen/Matti Suutari: Passipeli nousee taas isoon rooliin, etenkin jos nosto ei täysin toimi. LeKin Luostarinen otti Hakkarissa niskalenkkiä, ja Palonen vaihdettiin kesken pelin pois. Suutari tuli vahvasti sisään, saa nähdä kumpi starttaa Karhulassa.

Osa-alueet:

Hyökkäys: LeKi 38 pinnaa/49%, KaVe 34/43%. LeKillä hienoinen etu avauspelissä. KaVen uudet miehet voivat parantaa tätä, jos saavat kokoonpanoon. LeKin virhekontrolli oli parempi.

Puolustus: Tilastoista vaikea päätellä, ei kummankaan joukkueen vahvuus. Jatkopallopeli tärkeää, ja niissä paremmin onnistuva saa etenkin hengennostatuspallojen kautta lisävirtaa.

Syöttö: LeKi 5 ässää, 14 virhettä. KaVe 3/12, eli molemmilla -9. Kisa kuitenkin sai KaVen nostoa enemmän irti. KaVe varmasti parantaa syöttöään toiseen peliin.

Torjunta: LeKile 7-3. Paljoa torjuntoja ei nähty, mutta ne tulivat tärkeisiin paikkoihin etenkin LeKillä. Molemmilla ulottuva torjunta, joten sillä voi osuvassa rotaatiossa tehdä paljon tuhoja. OP Palomäki kaappikurko kolmella torjunnalla.

Passipeli: KaVe vaihtoi kesken pelin veivaajaa, kun Suutari korvasi Palosen. Molemmilla passi lentää hyvin, mutta pelityyli muuttaa KaVen peliä paljon. LeKin Luostarinen esitti parastaan ja teki vieläpä tehot 6/+4.

Vastaanotto: LeKillä 56%, KaVe 42%. Etenkin LeKin Uusitalo varma. Pahalla syötöllä tätä voi paljonkin muuttaa, päivän kunto ratkaisee paljon.

Valmennus: LeKin Nyström onnistui taktiikassaan täydellisesti, eikä hätiköinyt liikkeissään. KaVen Esa Piiparin keksittävä käärmekeittoa. Hän käytti rohkeasti vaihtoja, joten toimettomuudesta ei jää kiinni.


Ennakko: 1. puolivälierä LeKi–KaVe

01. maaliskuun 2018

Mitä: Puolivälierien avaus Lempäälän Kisa – Karhulan Veikot

Missä: Hakkarin liikuntahalli

Milloin: lauantaina 3.3. klo. 17

Liput:

Aikuiset: 8 €

Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat, varuspalvelusta suorittavat, rekisteröidyt pelaajat: 5€

Lapset alle 12v: 0€

Kausikortti ei käy enää pudotuspeleissä

Edelliset kohtaamiset – joukkueiden historia:

28.10.17 LeKi–KaVe 3–1
4.2.18 KaVe–LeKi 2–3

Karhulalaiset ovat tämän kauden sarjanousijoita, joten tämän kauden kaksi peliä ovat ainoat joukkueiden kohtaamiset. LeKi siis johtaa tätä tilastoa puhtaasti 2–0 ja pistein 5-1. Joukkueiden viimeisin kohtaaminen on vielä tuoreessa muistissa, vain kuukauden takaa, joten molemmilla lienee vahva kosketus toisen pelityyliin.

Pudotuspelisysteemi

Puolivälierissä on kahdeksan joukkuetta, joista otteluparien voittajat etenevät neljän parhaan joukkoon eli välieriin. Puolivälierät pelataan Euro-Cupien säännöillä, eli erävoitot ratkaisevat. Pelataan kaksi peliä, ja jos voitot ovat tasan 1-1, ratkaisevat erävoitot. Esimerkiksi jos avauspeli päättyy jommalle kummalle 3–0, riittää seuraavasta pelistä vain yksi erävoitto välieräpaikkaan. Jokainen erävoitto siis ratkaisee. Jos myös erävoitot ovat tasan, pelataan heti sunnuntaina kultainen erä 25 pisteeseen. Sen voittaja etenee välieriin, häviäjä kesälomalle.

Ottelusarja alkaa Lempäälässä 3.3. klo. 17 ja huipentuu heti sunnuntaina 4.3. klo. 17.30 Karhulan liikuntahallista. Sinne lähtee LeKiltä fanibussi, lue lisää!

Lähtökohta

Kumpikaan ei pääse pudotuspelikevääseen ihanteellisesta tilanteesta, kun tarkastellaan kuntopuntaria. LeKillä viidestä viime pelistä on kasi voittoa ja kolme tappiota. Runkosarja päättyi panoksettomassa pelissä 0–3 tappioon VaLePa2:lle. KaVella viidestä pelistä on peräti neljä tappiota ja yksi voitto, se tuli runkosarjan päätöksessä Nurmon Jymystä.

Runkosarjassa Kisa oli neljäs keräten 20 pelistä 35 pistettä. KaVe oli viides saalistaen 32 pojoa.

Lähtökohtana pudotuspelit ovat molemmille tuttuja: Kisa on ollut jokaisella 1-sarjakaudellaan pudotuspeleissä, 2/3 välierissä asti. KaVe puolestaan viime kaudella taisteli itsensä läpi 2-sarjan pudotuspelien ja nousi 1-sarjaan. Toisaalta joukkueelle 1-sarjan tosipelit ovat vielä täysin uusi maailma, mutta useat kokeneet pelaajat helpottavat sopeutumista kevään paineisiin.

Kokoonpanot

LeKin kokoonpano

KaVen kokoonpano

LeKin 15 pelaajan ryhmää on käytetty runkosarjan aikana melko monipuolisesti, jokaiselle pelipaikalle on useita vaihtoehtoja. Viime peleissä kuusikkoa on ruuvattu melko paljon sairastelujen vuoksi ja testaamiseksi, jotta pudotuspeleihin löytyy oikea kokoonpano. Kisalla on useita monitoimimiehiä, kuten Sauli Silpo, Ossi Vesanen ja Simo Puttonen, jotka voivat pelata montaa paikkaa. Kisan hakkuri Anssi Vesanen oli keskiviikkona VaLePan matkassa Kreikassa Mestarien liigan pelissä. LeKillä on ollut kahdessa runkosarjan pelissä farmimies Einari Koivisto Rantaperkiön Iskusta.

Kisan kokoonpanon vahvuus on eittämättä kokemus. Rosterissa on yli 2 000 liigapeliä, ja valmennuksella kokemusta miesten ja naisten pääsarjatasolta. Myöskin pudotuspelit ovat tuttuja, niin liigassa kuin 1-sarjassakin: runko on yhä sama kuin keväällä 2016 Kisan edetessä liigakarsintoiihn.

KaVen kokoonpanon iso selkäranka on farmisopimus Mestaruusliigan Vantaa Ducksin kanssa. Ducksilta on ollut viisi eri miestä runkosarjan aikana Karhulassa, ja nytkin joukkue on kertonut toivovansa vähintään kahta miestä apuun. Ducksilla on lauantaina vieraspeli Kuopiossa mutta ei peliä sunnuntaina, saa nähdä kuinka se vaikuttaa farmiapujen määrään. Tärkein mies on ollut hakkuri Marko Määttänen.

Muuten KaVe muodostuu vahvoista konkareista ja nuorista lupauksista. KaVen A-juniorit selvisivät SM-finaaleihin, joten junnutyö on Kotkassa kuosissa. Joukkueen sielu on kokenut passari Matti Palonen. Ydinryhmä muodostuu ex-kolelaisista: Palonen, Anton Lepistö ja Henri Härkänen. Kimmoisa yp Mikael Korhola on joukkueensa ykköslaituri. Nuori Aleksander Rastamo ja Härkänen ovat kärsineet vammoista, ainakin Rastamo on pelikunnossa A-poikien peleistä päätellen.

LeKin keski-ikä on 27,5 vuotta, KaVen puolestaan 21,5 vuotta. Keskipituus Kisalla on 190 cm, KaVella 191 cm.

Tarkastele kokoonpanoja tarkemmin otteluohjelmasta: 3.3. LeKi-KaVe puolivälierä

Kiinnitä katseesi – iskun paikat

Keskipeli: Molempien keskipeli lukeutuu sarjan parhaimpiin. KaVen Palonen tykkää pelata keskeltä, ja etenkin Hakkarissa viimeksi Anton Lepistä–Lauri Lehtonen tekivät tuhojaan. Kisalla on sarjan laaduikkaimpia ja laajimpia keskitorjujaosastoja (Kruuda, Palomäki, O. Vesanen, Laine, Silpo), joista saadaan hyvät tehot irti. Se kumpi saa enemmän tehoa irti tältä alueelta todennäköisesti on parempi myös nostossa, ja sitä kautta hallitsee peliä.

KaVen farmimiehet: KaVen peliin vaikuttanee paljon, keitä miehiä se Vantaalta saa apuun. Voiko jopa koko viisikko saapua Hakkariin? Määttänen oli viimeksi Karhulassa kentän kuningas. Eniten KaVe-paidassa ovat olleet Patrik Ovaska ja Kalle Kattelus.

LeKin syttyminen: Kisalla oli runkosarjan lopun panoksettomassa pelissä vaikeuksia saada liekkiä lepattamaan, mutta pudotuspelit ja kotiyleisö savat varmasti tahtotason huippuunsa. Kisa näytti Mahti-pelissä tammikuussa, että kunnon sytyke saa ryhmän aivan uudelle tasolle. Nyt jos koska on löydyttävä tahtoa, ja se tuskin tulee olemaan kokeneen joukkueen ongelma.

Taisteluparit:

Simo Puttonen – Mikael Korhola: Joukkueidensa avainyleispelaajat, joilla iso rooli niin nosto- kuin hyökkäyspelissä. Näiden herrojen onnistumiset avainroolissa.

Sauli Silpo – Matti Palonen: Kipparit kantavat isoa henkistä vastuuta sytyttämisessä ja pelivireen ylläpidossa sekä rauhoittamisessa. Molemmat elävät tunteella, varmasti asiaa myös tuomarijakkaralle.

Osa-alueet:

Hyökkäys: LeKin pelillinen vahvuus, sillä joukkueesta löytyy pitkiä hyökkäysvoimaisia pelimiehiä. Myös KaVen iso vahvuus, ja keskinäisissä peleissä hyökkäysprosentit olleet käytännössä tasoissa. Hakkurit molemmilla isossa roolissa, joskin Kisa ei enää lepää yhtä vahvasti hakkuriin kuin edellisinä kausina.

Puolustus: Jos hyökkäys molempien vahvuus, puolustus puolestaan ei. KaVe oli viime pelissä vaikeuksissa etenkin peippien kanssa, ja Kisan isokokoinen takakenttä ei ole kaikkein sulavin puolustuspelissä. Molempien liberot enemmänkin vastaanotto- kuin puolustusliberoita.

Syöttö: Molemmilla muutamia loistavia syöttäjiä, kuten Luostarinen, Palonen, Puttonen ja Määttänen. Kisalla melko paljon syöttövirheitä, mutta vastaavasti myös enemmän ässiä. Syöttövirhekontrolli isossa roolissa.

Torjunta: Kisalla tunnetusti kova torjunta, mutta niin myös KaVella. Kahdessa pelissä torjunnat 27-28 KaVelle.

Passipeli: LeKillä nuori ja liikkuva Luostarinen, KaVella kokenut ja taitava Palonen. Todella erilaiset pallonjakajat molemmilla, omat vahvuudet ja heikkoudet kummallakin. Kokemusetu Palosella. Erikososaamisena molemmat hyviä torjumaan.

Vastaanotto: Kisalla ollut koko kauden hyvällä tasolla, viime pelissä KaVea hieman parempi. KaVella vaikuttaa paljon, ketkä pelaavat yp:n ja liberon rooleissa.

Valmennus: Kisalla kaiken kokenut Tapsa Nyström, jolla vyöllä jopa SM-kultaa koutsina. Päätä tuskin palelta tämän tason kekkereissä. KaVella Palonen pelaajavalmentaja, peleissä penkin päässä Esa Piipari, joka myös kokenut kettu.


Ennakko: VaLePa2-LeKi

24. helmikuun 2018

Mitä: Runkosarjan huipennus VaLePa2 – LeKi

Missä: Sylvään koulu, Sastamala

Milloin: sunnuntaina 25.2. klo. 17

Edelliset kohtaamiset1.10.2017 LeKi-VaLePa2 3-0

Lähtökohta

Kisalla ei ole peliin paineita eikä panoksia: runkosarjan neljäs sija on jo varma, enää ratkeaa vain kuka tulee Kisaa vastaan puolivälierissä. Siihen toki voi itsekin vaikuttaa, koska vastus on joko päivän kotijoukkue VaLePan 2-joukkue tai Karhulan Veikot. KaVe on kuitenkin pisteen VaLePaa edellä, joten voitolla sarjan häntäpään Jymystä varmistaa paikkansa viidentenä ja LeKiö vastaan. VaLePa pelaa puolivälierävastustajastaan, joko LeKi tai Kuortane tulee vastaan.

Ottelu on molemmilla runkosarjan viimeinen, ja molemmat jatkavat pudotuspeleihin. Eli varmasti haetaan jo herkkyyttä ja asetelmia kevään tosipelejä varten. Kyseessä voi olla jopa alkulämmittely puolivälieriä varten, sillä LeKi ja VaLePa voivat kohdata jo avauskierroksella.

Kuntopuntari

VaLePalla on kolme tappiota alla, edellinen voitto on yli kuukauden päästä. Viime kierroksella se koki yllätystappion Aitolahden Riennolle. Vuosi 2018 alkoi VaLePalla hyvin kolmen pelin voittoputkella, mutta sittemmin on alkanut peli yskähdellä. AitRi-pelissä joukkueelta puuttuivat tyystin farmiavut liigasta.

Kauden ensimmäinen kohtaaminen joukkueiden välillä oli jo runkosarjan kolmannella kierroksella. Silloin Hakkarissa LeKi oli suvereeni, vaikka Mestaruusliigasta mukana olivatkin Arttu Lehtimäki ja koko kauden 1-sarjaa tahkonnut Antti Karttunen.

Kisa kaapi tärkein ja selvän kotivoiton Vilppulan Tähdestä viime lauantaina Hakkarissa. LeKi on piristynyt harmaan tammikuun jälkeen, ja peli on löytänyt jenkojaan aina vain paremmin, kun loppuhuipennusta eli pudotuspelejä lähestytään.

Pelilliset pointit

Kisa ei jättänyt Tähdelle palaakaan, ja oli kaikilla osa-alueilla ylivoimainen. Viime viikot ovat menneet usealla pelaajalla hieman sairastellen, jotta pudotuspeleissä taudit on selätetty. Toisaalta usea pelaaja on myös pelillisessä nousukunnossa: Sauli Silpo takoi keskitorjujana parhaat pisteet kisalaisista Tähti-pelissä, ja Eetu Rantanen tehtaili KaVe-pelissä uransa parhaat pinnat.

VaLePa2:n kapteeni, keskitorjuja Tuomas Tihumäki on ollut liigan mukana Jacob Guymerin loukkaannuttua, mutta VaLePalla ei ole liigapeliä sunnuntaina, joten mies lienee mukana. Liigan pelaamattomuus mahdollistaa todennäköisesti farmimiehien pelaamisen 1-sarjassa: odotettavissa on Lehtimäen, Karttusen ja Niko Suihkosen ilmestyminen Sylvään saliin.

Seuraa heitä:

LeKi: Kasimir Luostarinen. Armeija-tj vähenee ja sitä mukaa Kassun peli paranee. Ollut nousukunnossa, palkittiin aiheesta parhaana Tähti-pelissä. Johtaa paras pelaaja -tittelikisaa kolmella valinnallaan.

VaLePa2: Arttu Lehtimäki. Tätä miestä ei voi olla nostamatta esiin. Kaksi kautta LeKissä, sai unelmasopparin liigaan ja noussut pelätyksi syöttövaihtajaksi Mestarien liigassa asti, ja viime viikolla avasi pistetilinsä Mestaruusliigassa. Kehittynyt hurjasti tänä vuonna. Pelistä tulossa passarien taisto.

Arvio

Luvassa asemien hakua pudotuspeleihin. Sylvää legendaarinen paikka, ja sastamalalaisyleisö tunnettu kovasta äänestään. Oiva kenraaliharjoitus luvassa.


Ennakko: LeKi-Tähti

16. helmikuun 2018

Mitä: Runkosarjan viimeinen kotipeli LeKi – Vilppulan Tähti

Missä: Hakkari

Milloin: lauantaina 17.2. klo. 17

Edelliset kohtaamiset: 26.11. Tähti-LeKi 2-3

Lähtökohta

LeKillä on iso panos, sillä voitto käytännössä varmistaisi paikan runkosarjan neljäntenä. Tähdellä panosta taas ei ole, sen sarjan viimeinen sija on varma. LeKi haluaa hyvän pelin alle ennen pian alkavia pudotuspelejä. Vaikka vilppulalaiset ovat sarjan hännillä, ei Kisa varmasti heitä aliarvioi: Tähti antoi viime kierroksella myrskyvaroituksen viemällä keskinäisen pelin viiteen erään, jonka Kisa lopulta voitti.

Kuntopuntari

.Tähti hävisi tällä kaudella 18 peliä putkeen, kunnes se vihdoin ja viimein viime pelissä Nurmon Jymyä vastaan otti kauden ensimmäisen voittonsa! Pisteitä sillä on 7. Tähti on siis nousussa, ja saa voitosta varmasti ison buustin LeKi-peliin. Peli on myös joukkueen runkosarjan viimeinen.

Kisa hävisi viimeksi Kyyjärvellä 1-3. Sitä ennen alla oli voitto KaVesta, mutta vuoden 2018 saldo on heikko: neljä tappiota ja yksi voitto. KaVe ja VaLePa2 hengittävät yhä niskaan kotidusta, siksi voitto olisi paikallaan.

Sarjataulukko

Pelilliset pointit

LeKin ringissä on pyörinyt talviflunssaa, mutta tällä hetkellä se ei näytä vaikuttavan kokoonpanoon. KyKy-pelissä usea pelaaja sai peliaikaa, joten rosteri on pelivalmiudessa.

Tähdeltä puuttuu varmuudella hakkuri Nathan Murdock, jonka kausi loppui loukkaantumiseen. Niinpä vierasjoukkueella on aukko paikattavana hakkurin tontilla. Libero Voitto Köykkä voi olla Akaa-Volleyn riveissä Mestaruusliigapelissä Loimua vastaan, siitä ei ole varmuutta. Tähdellä on nuori, pääasiassa A- ja B-pojista koostuva ryhmä, joka ei ole järin pitkä. Usea pelaaja on viime vuoden A-junnujen suomenmestari, joten potentiaali löytyy.

Kisan pitäisi olla vahvempi fyysisesti hyökkäyspelissä, ja nostopelikin on ollut vahvaa. Tähden aseina ovat ennakkoluulottomuus ja syöttö. Edellisessä pelissä Tähden torjunta oli yllättävänkin vahva.

Seuraa heitä:

LeKi: Ossi Vesanen. Saanut tämän vuoden puolella enemmän pelejä alle, ja kunto paranee koko ajan. Voi olla keskitorjuja tai hakkuri. KyKy-pelissä joukkueen parhaita.

Tähti: Arttu Salmijärvi. Tähden passari on joukkueen tärkeimpiä palasia pelinpyörittäjänä. Suomenmestarijoukkueen sielu. Lähti armeijaan vuoden vaihteessa, vaikuttaako se kuinka paljon pelivireeseen?

Arvio

LeKi haluaa pistää pakettiin nelossijan, ja osoittaa kauden aiemmasta kohtaamisesta karaistuneena oman tasonsa. Peliin on tulossam yös palon yleisöä, joten kotijoukkue ei halua jättää vierailijalle mahdollisuuksia. Takin vetoketju kuitenkin pidettävä visusti kiinni, kuten aiempi kohtaaminen muistutti.


Ennakko: KyKy-LeKi

07. helmikuun 2018

Mitä: Kyyjärven Kyky – Lempäälän Kisa

Missä: Kyyjärven liikuntahalli

Milloin: lauantaina 10.2. klo. 18

Edelliset kohtaamiset: 21.10.17 LeKi-KyKy 3-0

Lähtökohta

Molemmilla paljon pelissä: Kisa haluaa kotiedun, KyKy paikan pudotuspeleihin. Molemmilla ne ovat tällä hetkellä omissa käsissä, mutta turhia tappioita ei parane kummankaan ottaa.

Joukkueiden välillä ollut aina oma jännityksensä, koska molemmat ovat tottuneet menestymään. KyKy varmasti haluaa paikata alkukauden ruman 0-3 tappion lempääläisille.

Kuntopuntari

Kumpainenkin sai voittotilinsä auki vuoden 2018 puolella – viimein. Kisalla vuosi oli alkanut kolmella tappiolla, kunnes KaVe kaatui vieraissa 3-2. Kyyjärveläisillä oli myös kolme tappiota, viime pelissä kaatui Vilppulan Tähti 3-1.

Kisa on sarjassa neljäntenä. Kuortane on pisteen edellä, ja KaVe kolme perässä. KyKy on kahdeksas, Riemu on edellä pisteen päässä ja AitRi pudotuspeliviivan alapuolella kärkkyy neljä pinnaa takana.

Sarjataulukko

Pelilliset pointit

Kyyjärven heikkous oli pitkin kautta kapea materiaali, mutta tammikuussa joukkue sai kaksi uutta pelaajaa. Monipuoliset lyöjät Oskari Keskinen ja Joonas Tulonen (Juuson veli) saapuivat Kuortaneelta saamaan peliaikaa. He voivat pelata niin hakkureina, yleispelaajina kuin keskitorjujinakin.

Kauden avauspelissä Kisa voitti etenkin hyökkäysvoimassa, lyöntivoimaan KyKy tosin sai uusien miesten tuomana uutta virtaa. Tähti-pelissä uusi kaksikko pelasi yleispelaajina.

LeKi on pelannut vahvoja torjuntapelejä, kahteen viime peliin 39 torjuntaa. Libero Teemu Uusitalo palasi sairastelun jälkeen loistavasti. Nosto onkin toiminut LeKillä hyvin, hyökkäyspeli on paikoitellen tökkinyt enemmän.

Seuraa heitä:

LeKi: Sauli Silpo. Kippari pelaa sitä paikkaa kun käsketään. KaVe-pelissä aloitti vaihdosta, sitten keskariksi ja lopulta yp. Lyövä kaksimetrinen yp on kullanarvoinen joukkueelle kuin joukkueelle. Sytyttäjänä yhä ylivoimainen ykkönen.

KyKy: Joonas Tulonen. Ex-LeKi Juuson pikkuveli on kova lyömään, ja monipuolinen pelaaja. Voi pelata paikalla kuin paikalla. Alkukaudesta vähän peliaikaa Kuortaneella, joten pelihalut varmasti isot.

Arvio

LeKiltä löytyy varmasti latausta, sillä kaksi voittoa KyKystä houkuttelee. Myöskään KyKy ei antaudu kotisalissaan helpolla, sillä vaativa kotiyleisö haluaa nähdä laatulentistä. Kisan vierassaldo parani KaVe-pelissä, ja sitä olii hyvä mahdollisuus jatkaa Kyyjärvellä.


Ennakko: KaVe – LeKi

03. helmikuun 2018

Mitä: Taistelu kotiedusta kiristyy, Karhulan Veikot – Lempäälän Kisa

Missä: Karhulan liikuntahalli, Kotka

Milloin: sunnuntaina 4.2. klo. 16

Edelliset kohtaamiset: 28.10.2017 LeKi-KaVe 3-1

Lähtökohta

Taistelu pudotuspelien kotiedusta ei voisi olla kiivaampaa. Kuortane, LeKi, VaLePa2 ja KaVe ovat kahden pisteen sisällä, kun jäljellä on 3-4 peliä. LeKi kohtaa vielä KaVen ja VaLePan, joten keskinäiset pelit ratkaisevat paljon. Todennäköisesti tämän pelin voittaja sijoittuu toista korkeammalle lopullisessa sarjataulukossa.

Molemmilla on alla tappioita, Kisalle peräti neljä ja KaVella kaksi. Alkukauden otatuksen vei Kisa, mutta KaVella on 1-sarjan toiseksi kovin yleisömäärä ja kauden yleisöennätys (259 vs. Hurmos), joten se saa kotiyleisöstään varmasti kovan lisäbuustin.

Pelilliset pointit

KaVen peli lepää kolmeen kovaan palaseen: passari Matti Paloseen – timanttiseen keskipeliin – Vantaa Ducksin farmiapuihin. Jos nämä kolme ovat samalla kertaa kunnossa, on kotkalaisia vaikea voittaa. Kokeneen passari Palosen roolia ei voi aliarvioida, hän torjuu, syöttää, johtaa, kuumentaa ja tietenkin passaa. Liigasta useimmiten mukana ovat olleet Patrik Ovaska ja Marko Määttänen.

LeKi on saanut pelillisen alakulon käännettyä. Mahti-ottelu oli jo parempaa tekemistä, ja pelitreeni Rantaperkiön Iskun kanssa oli vahva signaali paremmasta. Anssi Vesanen on palannut Mestarien liigan pelikomennuksensa jälkeen LeKin riveihin. Ossi Vesanen on taas kovemmalla intensiteetillä mukaan, ja lähenee huippuvirettään kuin luotijuna. Kisan torjunta oli hirvittävässä tikissa Mahti-pelissä, peräti 22 kaappia!

Seuraa heitä:

LeKi: Arttu Linjamäki. Arttu on pelannut kahdessa viime pelissä liberona, ja pelannut loistavasti. Pelipaikka Karhulassa vielä arvoitus, mutta peliaika saanut varmasti nuorukaisen haluamaan lisää näyttöpaikkoja.

KaVe: Lauri Lehtonen. Nuori keskitorjuja on loikannut kerrasta 1-sarjan eliittiin pelipaikallaan. Anton Lepistön kanssa muodostaan 1-sarjan yhden parhaimmista keskaripareista. Vikkelä jaloistaan, ehtii hyvin myös torjumaan.

Arvio

Voiton arvo molemmille on kovin, mitä se tällä kaudella vielä on ollut. Taistelu top 4 -sijoista on nyt, eikä pian. Keskipeli on molemmilla vahvaa, joten laitalyöjien hyökkäystehot tulevat ratkaisemaan paljon.


Ennakko: LeKi-Mahti

26. tammikuun 2018

Mitä: 1-sarjan kärkikamppailu LeKi-Mahti

Missä: Hakkari

Milloin: sunnuntaina 28.1.

Edelliset kohtaamiset16.12.17 Mahti-LeKi 3-0

Lähtökohta

Mahti on suuri suosikki kaadettuaan LeKin puhtaasti 3-0 ennen joulua. Kisalla on alla kauden pisin tappioputki, 3 peliä, eikä vastus varmasti helpotu. Mahti on sarjassa toisena, ja alla neljä voittoa putkeen. Vuoden 2018 rekordi on täysin erilainen kuin Kisalla, voitot 2/2. Oman mausteensa parivaljakon kohtaamiseen tuo viime vuosien historia: Mahti on ollut mörkö LeKille, ja varmasti kisalaisilla on kova halu muuttaa tämä malli.

Kuntopuntari

Mahti on kuntopuntarin kärjessä, LeKi sen pohjilla. Karu on siis tilasto kisalaisten kannalta. Myös joukkueiden väliset kohtaamiset ovat viime vuosilla menneet maaninkalaisille. Siitä huolimatta kärkipeli, sarjakakkonen (Mahti) ja kolmonen (LeKi) kehässä.

Pelilliset pointit

Kasimir Luostarinen palaa LeKin vahvuuteen oltuaan torstaina armeijan lumipuvussa. AitRi-pelissä peliaikaa sai 11 eri pelaajaa, joten kuusikkoon ei tarvitse valita kylmiä miehiä. Mahti-pelissä LeKi hallitsi ässä- ja torjuntatilastoja, mutta suuri ero tuli omissa virheissä, joita Kisa teki liikaa. Virhekontrolli onkin avainasemassa sunnuntain ottelussa.

Mahti on pyörittänyt koko kauden laajaa materiaaliaan monipuolisesti, ja avauskokoonpanoa tuskin vielä tietää edes Mahti-luotsi Pasi Seppänen. Nuori passari Fedor Ivanon näytti olevansa rintakarvansa, ja pyöritti mahtimiesten peliä vakuuttavasti. Mahti on ehkä jopa tasaisin ryhmä tämän vuoden 1-sarjassa, suoria heikkoukia on vaikea löytää.

Seuraa heitä:

LeKi: Kasimir Luostarinen. Palaa armeijasta takaisin lentopallokentille. Viime Mahti-peli ei ollut parasta Kassua, nyt paikka näyttää oikea taso.

Mahti: Fedor Ivanov. Sama mies seurantaan kuin viime pelissä, ja aiheesta. Kuinka nuorukaisen pää kestää vierassalin paineet Hakkarin yleisön edessä? Passareiden taisto ratkaisevassa roolissa.

Arvio

Mahti suuri ennakkosuosikki viimeaikaisten esitysten perusteella. Kisa lähtee haastajana, usein se rooli on lekiläisille sopinutkin. Fyysisesti kovaa lentopalloa luvassa!


Ennakko: AitRi-LeKi

23. tammikuun 2018

Mitä: Runkosarjan ainoa viikkopeli, paikallisderby AitRi-LeKi

Missä: Hervannan vapaa-aikatalo, Tampere

Milloin: torstaina 25.1.2018

Edelliset kohtaamiset: 11.11.17 LeKi-AitRi 3-0

Lähtökohta

Molemmat joukkueet tarvitsevat pisteitä. Paikallispeli on aina arvaamaton ja tunneherkkä. Alkukauden ensimmäisestä pelistä AitRille jäi varmasti paljon hampaankoloon. LeKi haluaa katkaista heikon kautensa pisteisiin.

Näistä seikoista saadaan varmasti tunnelmaltaan tiivis soppa, eikä pelistä tule puuttumaan panosta. Sekä LeKi että Aitolahti kaipaa pisteitä sarjataulukkoa varten. Kisa suojelee kolmossijaansa, muut hengittävät jo niskaan. AitRi puolestaan pelaa tosissaan pudotuspelipaikkansa puolesta ja on nyt kahdeksas.

Kuntopuntari

LeKillä on alla kaksi tappiota, Mahdille ennen joulua ja Kuortaneelle joulun jälkeen. Riento on viime aikoina keskittynyt maratonpeleihin, kuudesta viime pelistä neljä on venynyt viiteen erään. Näistä kuudesta AitRi on voittanut kaksi (Kyky ja Tähti), ja alla on kolmen pelin tappioputki. Molemmille siis varmasti maistuisi pisteet.

Pelilliset pointit

Marraskuisessa joukkueiden kohtaamisessa suurin ero tuli hyökkäystehoissa -ja voimassa. Kun Kisa pystyi hyökkäämään peräti 50 prosentin tehoilla, jäi AitRi vain 28 prosenttiin. AitRin ykköstähti Miikka Puranen jäi liian yksin hyökkäyspelissä. AitRi on Akaa-Volleyn farmijoukkue, ja mahdollista on, että AitRille on tulossa jopa kolme pelaajaa farmista. Passari Ossi Mäkinen on palannut loukkaantumisen jälkeen Riennon kokoonpanoon, ja pelasi Hurmos-pelin lopussa viime viikonloppuna. Saako jo mahdollisuuden avauksessa?

Kisa on hakenut viime peleissä uomiaan, ja pelin eri osa-alueet ovat vuorotellen hieman heitelleet. Kuortane-pelissä nostopeli oli kohtalaista, mutta jatkopallot ja hyökkäystehot olivat Kuortaneen heiniä. Viikkopelit eivät ole yleensä olleet LeKille helppoja, ja se varmasti on pointti, mihin LeKi keskittyy paljon. Kannattaakin seurata LeKin pelin alkua, alun vire kertonee paljon joukkueen iskukyvystä torstaina.

Seuraa heitä:

LeKi: Olli-Pekka Palomäki. Sentteri on parantanut peliään koko ajan. Analyyttinen pelin pohtija ja kova tuulettaja sytyttää joukkueensa. Torjuntapelissä Kisan vahvoja syömähampaita, 14 peliin 28 torjuntaa.

AitRi: Juuso Rautakorpi. Passari Rautakorpi on ex-LeKi. Palasi 1-sarjaan ja pelannut vahvan kauden, saanut kehuja jopa Aamulehteä myöden. AitRin nosto määrittää, kuinka taitavasti Rautakorpi pystyy kotijoukkueen peliä pyörittämään. Jos Mäkinen passaa, on hän äärimmäisen mielenkiintoista kuinka hän pelaa pitkän loukkaantumisen jälkeen.

Arvio

Molemmat haluavat pisteelliseen alakuloonsa kurssin nostamista. Viikkopeli tekee ennustamisesta arvaamattoman, mutta alkukauden näyttöjen perusteella Kisa lähtee lievänä suosikkina peliin. Syöttöpeli ja henkinen vireys avainasemassa.


Ennakko: LeKi–Kuortane

11. tammikuun 2018

Mitä: Vuosi 2018 alkaa pelillä LeKi–Kuortane

Missä: Hakkari

Milloin: sunnuntaina 14.1. klo. 17

Edelliset kohtaamiset: Kuortane–LeKi 24.9. 1-3

Lähtökohta

Molemmat palaavat pitkältä joulutauolta, viime pelistä on yli kuukausi. Se varmasti vaikuttaa otteisiin. Toisaalta joulun alla on ollut mahdollista tehostaa tekemistä, ja sunnitella uusia kuvioita. Alkukaudesta LeKi voitti Kuortaneen 3-1 vieraissa, mutta sen jälkeen Kuortaneen peli on kehittynyt huimasti, ja se on ainut, joka on pystynyt voittamaan Hurmoksen.

Kuntopuntari

LeKillä on alla tappio Mahdille ja sitä ennen kolme voittoa. Kisa on ankkuroitunut vahvasti sijalle kolme, joskin keskikasti on vielä iskuetäisyydellä. Kuortane kuuluu tähän keskikastiin KaVen ja VaLePa2:n kanssa. Eroa Kisalla ja kuortanelaisilla seitsemän pistettä, Kuortane on kuudes. Voitolla LeKi karistaisi nuorten maajoukkueen jo kauas, tappiolla taas olisi jo iholla.

Pelilliset pointit

Anssi Vesanen on ilman loukkaantumista LeKin mukana, vaikka on viime aikoina pelannu myös VaLePan riveissä. Se nostaa Kisan lyöntivoimaa merkittävästi. Viime pelissä Mahtia vastaan LeKin mikään osa-alue ei ollut tarvittavalla tasolla, joten tasonnostoa vaaditaan koko ryhmältä.

Kuortane koostuu nuorten maajoukkueen pelaajista, joten taitoa riittää, mutta kokemuspankki kovista peleistä on vielä ohut. Joukkueella on tuore päävalmentaja, kun ex-maajoukkuemies Janne Heikkinen otti vastuun viime vuoden puolella. Se muuttaa kuvioita varmasti jonkin verran, mikä tarkoittaa että vanhoista scouttauksista ei juuri ole hyötyä. Kuortane on ulottuva ryhmä, useita yli kaksimetrisiä nuoria roikaleita, joten pelistä tulee kahden torjunta- ja hyökkäysvoimaisen ryhmän koitos.

Seuraa heitä:

LeKi: Anssi Vesanen. Tähän ei ole muuta vaihtoaehtoa. Jos mies on valittu Mestaruusliigan joulukuun tähdistökentälliseen, ja on johdattanut VaLePan voittoon joka pelissään, voidaan puhua kovan tason pelimiehestä. Ja kun Anssi on 37-vuotias farmipelaajaa, on se vielä kovempi juttu. 1-sarjaan Vesanen on supertähti.

Kuortane: Aaro Nikula. Hän on entisen seiväshypyn maailmanennätysmies Pentti Nikulan pojanpoika, joten geenit kunnossa. Geeneistä johtunee myös pituus, 213. Hakkurina pelaava nuorukainen on potentiaalinen tuleva maajoukkuetähti, joka voi ratkoa pelejä jo yksin.

Arvio

Kisalla on etulyöntiasema kotihallista ja alkukauden kohtaamisesta. Mutta ensimmäisestä pelistä on jo niin kauan, että Kuortane on täysin uusi joukkue. Nuroukaisten otteet ovat ailahdelleet vahvasti tällä kaudella, joten ennustaminen on vaikeaa. Onko liikaa nöyryyttä, kun vastassa on entisiä maajoukkuetähtiä Vesasesta Silpoon?


Ennakko: Mahti-LeKi

15. joulukuun 2017

Mitä: Kisan vuoden viimeinen ottelu Mahti-LeKi

Missä: Maaningan Urheilutalo

Milloin: lauantaina 16.12. klo. 16

Lähtökohta

Kauan odotettu kärkikamppailu. LeKi on sarjakolmonen, Mahti puolestaan -kakkonen. Eroa neljä pistettä, eli se joko kuroutuu lähes umpeen tai melkein tuplaantuu. Kyseessä on niin sanottu kuuden pinnan peli. Odotettu myös siitä syystä, että kyseessä on vuoden viimeinen peli, jonka jälkeen alkaa joulutauko. Mahti-pelin jälkeen Kisa on kehissä seuraavan kerran 14.1. Kuortanetta vastaan Hakkarissa

Kuntopuntari

Kisalla on alla kolmen pelin putki, Mahti taas pelaa syksyn kovinta vaihetta, mikä on näkynyt myös pisteissä. Maaninkalaisten neljä vuoden viimeistä peliä käsittävät sarjataulukon neljä kovinta vastusta. Tähän asti saldo on 3-1 tappio Hurmokselle, 3-2 voitto KaVesta ja 3-0 voitto Kuortaneesta. Vaikka tuloksellisesti jakso on Mahdin kauden heikoin, on sillä silti vähiten hävittyjä eriä sarjassa, vain seitsemän.

Pelilliset pointit

Eetu Rantanen on kärsinyt varvasvaivoista, ja Anssi Vesanen on ollut VaLePan liigaryhmän apuna huimilla esityksillä. LeKi pelasi Riemua vastaan huiman nostopelin, ja kokonaisuudessaan vahvan ottelun.

Mahti on muuttunut melkoisesti viime kaudesta, avauskuuseitsikossa on vain kaksi vanhaa nimeä Yrjö Matsi ja Andrei Ankudovitsh. Passarina on nuori Fedor Ivanov, joka pyssytteli upeita ässiä Kuortane-pelissä. Mahdin vahvin ase on yhä syöttö, jolla se on dominoinut viime vuodet ja myös Kuortane-pelissä.

Molemmat ovat kokeneita ja fyysisiä joukkueita, joten luvassa on varmasti laadukasta lentopalloa, eikä pyöritteyä. Omien virheiden määrä tulee olemaan isossa rollissa, siinä Mahti on tunnetusti ollut hyvä. Viime vuosina Mahti on ollut Kisalle kova kanto kaskessa, mutta kun molemmat ovat vahvasti uusiutuneet, ei menneillä juuri ole merkitystä.

Seuraa heitä:

LeKi: Simo Puttonen. Palaa tutuille konnuille Savoon. Palasi viime pelissä omalle korkealle tasolleen, ja ollut Kisan kantavia voimia koko kauden. ASENNEPELAAJA.

Mahti: Fedor Ivanov. Tästä nuoresta passarista kuullaan vielä. 16-vuotias lupaus on ollut jo liigajoukkue Sampon mukana välillä. Kehittynyt huimasti, kova tuulettaja ja hurja syöttö.

Arvio

Iso ottelu luvassa kakkossijan suhteen. LeKi pääsee peliin melko paineitta historia tuntien. Laadukasta palloa luvassa, se on varma.


Ennakko: LeKi-Riemu

07. joulukuun 2017

Mitä: Kisan vuoden viimeinen kotipeli LeKi-Riemu

Missä: Hakkari

Milloin: sunnuntaina 10.12. klo. 17

Kauden aiemmat pelit: 14.10. Riemu-LeKi 2-3

Liput:  Aikuiset: 6€ / Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat, varusmiehet, rekisteröidyt pelaajat: 4€ / Lapset alle 12v: 0€

Ottelua ennen palkitsemisia ja muistamisia!

Lähtökohta

Aina hankala Liikunnan Riemu saapuu taas kiusaamaan lempääläisiä. Viime kaudeksi 1-sarjaan nousseen jyväskyläläisnipun ja Kisan välillä on aina ollut tiukkoja vääntöjä, eikä alkukauden LeKin 2-3 voitto anna olettaa toisenlaista peliä Hakkarissa. Kisa on pystynyt hyvin pitämään sarjataulukon häntäpään ryhmät kurissa, ja menettänyt niille vain kaksi pistettä. Riemulla taas on ollut vaikeuksia isompien voittamisessa. Itsenäisyyspäiväviikko on varmasti rikkonut molempien treenirytmiä, mikä voi vaikuttaa suoritustasoon.

Kuntopuntari

Kisa palasi kolmen pisteen voittojen tielle kahden pelin tauon jälkeen, kun Jymy kaatui 3-1 vieraissa. LeKi on vahvasti kolmantena, mutta kakkossijan Mahti on vielä iskuetäisyydellä. Riemu puolestaan vietti vapaata viikonloppua. Sarjassa Jyväskylän ”Kotkat” on sijalla yhdeksän, ja viimeisellä  pudotuspelipaikalla kahdeksantena on AitRi tasoissa kymmenessä pisteessä. Riemun viimeisin voitto on kuukauden takaa, kun AitRi kaatui 4.11. Sen jälkeen on tullut kolme tappiota.

Pelilliset pointit

LeKiltä viime pelissä puuttunut Simo Puttonen palaa. Ossi Vesanen teki Jymy-pelissä debyyttinsä tällä kaudella kentällä. Jymy-pelissä vastustajan syöttö oli loistava, ja Kisalla vaikeuksia sen kanssa. Muuten pelin osa-alueet olivat hyvin kunnossa.

Riemulla on laaja ja tasavahva materiaali, josta valmentaja Jarno Huupponen on viime aikoina löytänyt oman ykkösnyrkkinsä. Kolmeen viime peliin Riemu on lähtenyt identtisillä aloituskuusikoilla, ainoa poikkeus viime Kyky-pelissä kokoonpanoon palanneen kapteeni Jaakko Aningon nousu avaukseen. Joni Mollerrus on pitänyt ykköspassarin viittaa, ja Aarne Ahvenainen noussut ykköshakkuriksi. Jani Liski osoitti viime LeKi-pelissä, että on huomattava uhka keskihyökkäyksissä.

Keskinäisistä peleistä voi sanoa, että Riemu on fiilisjoukkue, joka voi nousta pahastakin paikasta, jos heille antaa siimaa. Jyväskyläläiset ovat myös äärimmäisen kova puolustusjoukkue. Viime pelissä selvä kulmakivi oli 15 pistettä takonut Aninko, ja nostopelissä Riemu voitti Kisan. LeKi taas jylläsi torjunnoissa ja hyökkäysvoimassa. Tuleva peli siis tulee kulminoitumaan syöttöön, jota kautta hyökkäyspeli ja torjunta helpottuu tai vaikeutuu. Riemun on pakko saada Kisan nosto rikki, muuten LeKi jyrää fysiikallaan.

Seuraa heitä:

LeKi: Teemu Uusitalo. Libero on pelannut huiman alkukauden. Jymy-pelissä häntä kierrettiin syötöillä, koska nostopeli tiedettiin niin vahvaksi. Silloinhan libero on pelannnut hyvin, jos vastustaja ei uskalla syöttää. Kova matchuppi Riemun Toni Jaatisen ja Arttu Perellon kanssa, sillä nostopeli ratkaisee paljon.

Riemu: Aarne Ahvenainen. Hakkuri on vienyt pelipaikan Tino Vuorelta viime peleissä, joskin Vuori ei ole kahteen peliin ollut kokoonpanossa. LeKiä vastaan ei ole ennen saanut vastuuta, joten scouttaus hankalaa.

Arvio

Edellisestä kohtaamisesta on helppo vetää suuntaviivat tulevalle ottelulle. Jos LeKi pääsee hyökkäämään hyvistä paikoista, on Riemulla vaikeaa. Ja taas jos Riemu ei pysty loistavaan nostopeliin, hyökkäyspaikat vaikeutuvat ja Kisan torjunta dominoi.


Ennakko: Jymy-LeKi

02. joulukuun 2017

Mitä: 1-sarjan vierasreissut jatkuvat, Nurmon Jymy – Lempäälän Kisa

Missä: Nurmohalli, Seinäjoki

Milloin: sunnuntaina 3.12. klo. 16

Kauden aiemmat pelit: 16.9. LeKi-Jymy 3-0

Lähtökohta

LeKi pyrkii palaamaan kolmen pisteen kantaan kahden pelin tauon jälkeen. Jymy puolestaan haluaa kiihkeästi pudotuspeliviivan paremmalle puolelle, joten iso peli molemmille. Kauden ensimmäinen kohtaaminen tekee Kisasta suuren ennakkosuosikin, sillä kauden avauspelissä Jymy jäi täysin jalkoihin.

Kuntopuntari

LeKillä alla 3-2 voitto Tähdestä ja 3-1 tappio Hurmokselle. LeKillä identtinen saldo tappion jälkeen, myös viimeksi Hurmos-tappiota seurasi 3-2 voitto, silloin Riemusta. LeKi on yhä sarjassa kolmantena, ja voitolla olisi mahdollista saavuttaa kakkospaikalla majailevaa Mahtia, joka kärsi lauantaina kauden avaustappionsa, Hurmokselle erin 3-1. Jymy on hävinnyt kaksi viimeistä peliään, mutta vastukset ovat olleet kivenkovia. Sekä Hurmos että Mahti olivat parempia Nurmohallissa. Sitä ennen Jymy viilettikin kolmen pelin voittoputkessa. Sarjassa Jymy on yhdeksäs, pisteen pudotuspeliviivan alapuolella.

Pelilliset pointit

Jymyn joukkue koostuu nuorista omista junioreista ja muutamasta kokeneemmasta pelimiehestä. Konkareiden mukanaolo vaikuttaa joukkueen otteisiin paljon, ja muutenkin nuoren ryhmän esitykset voivat vaihdella rajusti jopa kesken pelin. Kaksikko passari Ville Kivenmäki – yleispelaaja Patrik Hakamäki ovat joukkueen selkäranka, ja hakkuri Matias Saviaro ykköspommittaja, joskin hyvän ja heikon illan eri ovielä melko suuri. Jos peli kulkee, Jymy haastaa kovatkin porukat. Jos ei, on peli selvästi altavastaaja, kuten avauspelissä LeKiä vastaan.

LeKi ei viime pelissä Tähteä vastaan päässyt lähellekkään parastaan. Anssi Vesanen palaa kokoonpanoon oltuaan viime viikonloppuna VaLePan liigaryhmän mukana. Se monipuolistaa Kisan hyökkäyspeliä. Nurmohalli on ollut usein LeKille vaikea paikka, muistissa on viime vuoden tappio. 2-0 käänty pitkän tauon jälkeen 2-3 tappioon. Siihen haetaan muutosta.

Seuraa heitä:

LeKi: Kasimir Luostarinen. Kassu on Jymyn kasvatti, joten varmasti hienoa päästä pelaamaan omaa junnuseuraansa vastaan. Tuli kehiin vaihdosta Vilppulassa, ja pelasi hyvin. Armeijan suorittaminen urheilujoukoissa on mahdollistanut hyvin harjoittelun, ja pääsi käymään Iskun liigaporukan mukana pari viikkoa sitten.

Jymy: Patrik Hakamäki. Melko lyhyt yleispelaaja on nopeajalkainen ja hyväpomppuinen lyöjä, jonka käsi käy komeasti. Oli kauden avauksessa Jymyn piristysruiske ja viime vuonna Nurmohallissa kellisti LeKin huippupelillä saaden hakkuri Saviarolta tulitukea.

Arvio

Nurmohallin haamu on tarkoitus karistaa. Edellisestä Jymy-pelistä ei kannata juuri skouttausmielessä videoita katsella, sillä aivan uudenlainen ryhmä Jymy on nyt. LeKi kuitenkin selvä ennakkosuosikki jo sarjataulukon perusteella.


Ennakko: Tähti-LeKi

23. marraskuun 2017

Mitä: 1-sarjaa Vilppulan Tähti – Lempäälän Kisa

Missä: Parkkivuoren urheilutalo, Vilppula

Milloin: sunnuntaina 26.11. klo. 16

Lähtökohta

LeKi on keskellä vieraskiertuetta. Viimeksi LeKi matkasi Joensuuhun, Vilppulan-reissun jälkeen vuorossa on Nurmo, ennen kun joukkue palaa Hakkariin. Tähti puolestaan on kerännyt hienoja yleisömääriä tällä kaudella, 1-sarjan kauden isoin yleisömäärä oli Tähti-Kyky-pelin 257. Voi siis olettaa, että LeKi saa vastaansa äänekkään ja runsaan kotoyleisön.

Kuntopuntari

Vaikka yleisöä on Vilppulassa käynyt upeasti, on kotijoukkueen voittosarake yhä avaamatta. Yhdeksästä pelistä on irronnut vain kaksi sarjapistettä, kun Riemu ja VaLePa2 voittivat Tähden 3-2. Sijoitus on sarjassa 11. eli viimeinen, matkaa toiseksi viimeiseen AitRiin on kuusi pistettä. Edellisessä pelissä Tähti kärsi 0-3 vierastappion Kuortaneelle.

Myös LeKillä on harvinainen tappio alla. Sarjakolmonen kärsi Hurmokselle kauden toisen tappion erin 1-3. Hurmos-peliä ennen Kisa oli napannut neljä voittoa. Harjoituspelissä LeKi voitti Tähden selvästi 2-0. LeKi saa takaisin sairastelleen Sten Kruudan.

Pelilliset pointit

LeKi on viime peleissä kierrättänyt kokoonpanoaan mukavasti. Toni Laine ja Eetu Rantanen aloittivat Hurmos-pelissä. Rantanen on yltynyt kovaan vireeseen. Simo Puttonen on urakoinut Kisan lisäksi Iskun riveissä Mestaruusliigaa. Tomi Perkiö on tullut useamman kerran syöttövaihdossa kehiin. Joensuussa LeKi voitti vastaanoton, mutta ei hyökkäyspelissä pärjännyt Hurmokselle.

Tähden peli lepää pitkälti kanadalaiseen hakkuriin Nathan Murdockiin. Kesken kauden hankittu vahvistus on osoittautunut kelpo pelaajaksi, jonka iskut lähtevät ilmavasti ja painavasti. Ykkös-yp Voitto Köykälle tehtiin kuluneella viikolla nuoren pelaajan kaksoisedustus Mestaruusliigan Akaaseen, liekö tarkoituksena käyttää miestä liigaympyröissä jo viikonloppuna? Akaa pelaa lauantaina, joten köykkä pystyisi olemaan sunnuntaina Tähden mukana. Kuortane-pelissä etenkin Tähden vastaanotto oli isoissa vaikeuksissa.

Seuraa heitä:

LeKi: Sten Kruuda. Palaa sairastelun jälkeen mukaan, varmasti näyttähaluja. Pelannut vahvan alkukauden ja on viime kautta kovemmassa kunnossa. 1-sarjan pelätyin paterihai.

Tähti: Nathan Murdock. Selvästi Tähden valovoimaisin tähti, johon katse kannattaa kiinnittää. Hänet pysäyttämällä Tähden hyökkäyspeli on pitkälti pysäytetty. Murdockin pysäyttäminen tosin on helpommin sanottu kuin tehty..

Arvio

Sarjajumbolle ei tulisi jättää yhtään pistettä. Se on yksinkertasesti pelin henki.


Ennakko: Hurmos-LeKi

17. marraskuun 2017

Mitä: 1-sarjan kärkimatsi Karelian Hurmos – Lempäälän Kisa

Missä: Joensuun Urheilutalo

Milloin: lauantaina 18.11.2017 klo. 16.30

Kauden aiemmat pelit: 8.10. LeKi-Hurmos 1-3

Ottelusta pyritään saamaan livekuvaa tarjolle lempääläisfaneille!

Lähtökohta

LeKi on haastaja, sen on selvää. Vastassa sarjakärki jaetusti Mahdin kanssa, ei yhtään tappiota, vain kolme erätappiota. 1-sarjan ylivoimaisesti kovin budjetti ja tavoitteena liiganousu. Ei siis ole epäselvää, etteikö Kisalla ole kova urakka edessä. Mutta mahdollinen, tietenkin, ja siihen joukkue on valmistautunut koko viikon viimeisen päälle.

Bussimatka tuo oman mausteensa, Joensuu on Kisalle kauden pisin pelireissu, 411 hallin ovelta toiselle. Joukkueet kohtasivat jo kertaalleen, lokakuussa. Tuolloin Hurmos oli Hakkarissa 1-3 parempi. Peli osoitti kaksi asiaa: ensinnäkin Hurmos on todella kova tänä vuonna, misät kertovat kahden viimeisen erän LeKi-pisteet 12 ja 12. Toiseksi Kisa osoitti myös joensuulaisten haavoittuvuuden, avauserässä Hurmos nousi jo sillasta ja toisen LeKi voitti. Kaukana ei ollut LeKin 2-0, mutta lähellä ei totutusti lasketa.

Kuntopuntari

Hurmoksen puntari ei voisi paljoa isommassa kulmassa nousta, kun alla on pelkkiä voittoja. Kolmeen peliin on tullut kuitenkin peräti kaksi erätappiota. Viime viikonloppuna Riemu kaatui 1-3. LeKillä saldo on lähes yhtä kova, sillä kauden ainoa tappio tuli juuri Hurmokselle. Alla on sen jälkeen neljä voittoa.

Joukkueiden ero sarjataulukossa on neljä pistettä. Hurmos on jaettu ykkönen ja Kisa kolmas.

Kokoonpanot

Kisan hakkuri Tomi Perkiö palaa A-junnujen peleistä takaisin. Muuten ei muutoksia LeKi-leirissä. Eetu Rantanen on nostanut kovasti profiiliaan viime peleissä ja Simo Puttonen on karaistunut Mestaruusliigassa Iskun paidassa farmikeikoilla.

Hurmos on saanut uuden keskitorjujan kauden ensimmäisen pelin jälkeen. Ruandalainen  Fred Musoni pelasi kaksi kautta Joensuun Riennossa, ja on palannut tuttuun kaupunkiin. Hän oli Hurmoksen mukana jo viime viikonloppuna.

Muutenkin Hurmos-selkärangan muodostavat ulkomaalaisvahvistukset. Yleispelaaja Aivars Petrusevics on jopa koko sarjan paras pelaaja, ja libero Ignars Ivanovs on osoittanut kovan tasonsa.

Pelilliset pointit

Koska joukkueet ovat jo kertaalleen kohdanneet, ovat pelitavat jo jollain tapaa selvät molemmille. Avauspelissä Hurmoksen nostoprosentti oli heikko, mutta laita- ja keskivoima kovaa luokkaa. Joukkueesta ei löydy varsinaista heikkoa kohtaa, jos toisen yleispelaajan kohtaa ei sellaiseksi halua välttämättä nostaa. Viime pelissä kapteeni Miikka Räsänen puuttui tältä paikalta, ja lienee nyt mukana.

LeKin syöttö toimi AitRi-pelissä, ja sen tuhovoima on avainasemassa myös Joensuussa. Samalla tapaa Hurmoksen syötön onnistuminen ratkaisee paljon. Joku viisas joskus sanoi, että lentopallo on syöttö-vastaanottopeli.

Seuraa heitä:

Uutena otteluennakon kohtana kerrotaan kaksi kohdetta, joita pelissä kannattaa seurata.

LeKi: Simo Puttonen. Valittu useamman kerran Kisan parhaaksi pelaajaksi, ja noussut avainmiesten joukkoon. Etenkin Simon syöttöä kannattaa seurata. Tuulettaja isompien voimien armosta!

Hurmos: Mikko Räsänen. Nuori keskitorjuja palkittiin edellisessä pelissä joukkueensa parhaana. Nuorisomaajoukkueeseen kuuluva tolppa omaa valtavan potentiaalin. Nimi mieleen.

Arvio

Kovia pelejä on parasta pelata, ja taas on sen aika. Hurmos lähtee säilyttämään voittoputkeaan, mutta ei ole vielä LeKin tasoista joukkuetta 1-sarjassa kohdannut kotonaan. Syöttö ja nostopeli yllättäen aivan ydinasemassa, niissä paremmat prosentit saanut voittaa.


Ennakko: LeKi-AitRi

09. marraskuun 2017

Mitä: 1-sarjan paikalliskamppailu LeKi – Aitolahden Riento

Missä: Hakkarin liikuntahalli

Milloin: lauantaina 11.11.2017 klo. 17

Lähtökohta

Kisa lähtee peliin allaan vapaa viikonloppu. Lepoaikaa ainakin on ollut tarpeeksi KaVe-pelin jälkeen. Toisaalta viime esiintymisestä pelipaita päällä tulee lauantaina tasan kaksi viikkoa. Pieni hengähdys pimeä syksyn keskellä voi tosin olla vain hyväksi akkujen latautumisn kannalta. AitRi kävi viime lauantaina Jyväskylässä, joten myöskään tamperelaisilla ei rasitus liikaa paina.

Ottelu on kummallekin todellinen paikallispeli, kun kaksi pirkanmaalaista paikallisvastusta poistuivat sarjasta: Akaa oli LeKin perivihollinen, ja Iskun 2-joukkue AitRin tamperelaiskilpakumppani. Ehkä aivan El Clasicosta ei vielä puhuta 1-sarjasta, mutta paikallispeliperinne jatkuu kuitenkin kiivaana. Viime vuonna molemmat onnistuivat voittamaan vieraissa.

Kuntopuntari

LeKi on sarjassa kolmantena ja kolmen ottelun voittoputkessa. Alla on myös kotipeliputki, joka huipentuu nyt kolmanteen perättäiseen matsiin Hakkarissa. Sen jälkeen LeKi viettääkin loppuvuoden veiraissa Riemu-kotipeliä lukuun ottamatta.

AitRin hyvin alkanut kausi on luisunut alavireeseen. Sarjan häntäpään porukat Tähti ja Jymy kaatuivat kahdessa ensimmäisessä sarjapelissä, mutta viidessä seuraavassa ei ole AitRille herunut kuin kaksi erää ja nolla pistettä. Joukkue siis etenee viiden pelin tappioputki niskassaan, ja varmasti haluaa sen katsi paikallispelissä.

Kokoonpanot

LeKin Simo Puttonen oli farmisopimuksen avulla auttamassa Mestaruusliigan Iskua viime viikolla, ja on palannut Kisan remmiin. Tomi Perkiö on pelannut farmisopimuksen nojalla puolestaan 2-sarjan Pälkäneen Lukossa saaden paljon vastuuta, ja on taas Kisan mukana 1-sarjakokoonpanossa.

AitRi on uudistunut selvästi viime kaudesta, lähes koko kuusikko on vaihtunut. Joukkueella on laaja 15 pelaajan rinki, sillä 2-joukkue pelaa 2-sarjaa. Ykköstähti on LeKille todella tuttu Miikka Puranen, joka aloitti kauden Kisan treeniringissä ja siirtyi sitten AitRiin. Passarina on myös ex-LeKi Juuso Rautakorpi, joka on kehittynyt huimasti 1-sarjatason ykköspassariksi.

AitRilla on farmisopimus Mestaruusliigan Akaa-Volleyn kanssa. AitRin viime vuoden ykkösmiehet Mikko ja Teemu Kuusela siirtyivät juuri Akaaseen. Akaalla on samaan aikaan ottelu Ettaa vastaan, joten Kuuseloita tuskin nähdään Hakkarissa. Todennäköisesti toinen kaksikosta hakkuri Arttu Löfgren – keskitorjuja J-P Tuikka ovat AitRin matkassa, jos viime pelien kaava toistuu. Iskun sentteri Valtteri Välkky on ollut AitRin mukana, mutta liigaporukan loukkaantumishuolet voivat pitää miehen pois LeKi-pelistä.

AitRin pelaajalista

Pelilliset pointit

LeKi on päässyt hiomaan kuvioitaan pari viikkoa ja valmistautunut huolella. KaVe-pelissä parhaana palkittu Eetu Rantanen rupeaa saamaan yp-hommista kiinni ja peliaikakin lisääntyy. LeKin peli lepää yhä vahvaan hyökkäysvoimaan, ja viime kaudesta kohentunut nostopeli auttaa pitkälle.

AitRin on viime peleissään ollut paljolti Purasen tehojen varassa. Puranen voi parhaillaan yltää huimiin suorituksiin flow-tilassa. Miikkalla on varmasti kovat näyttöhalut vanhassa kotisalissaan, ja Kisan pitää olla tarkkana AitRin numeron 3 kanssa. Erityishuomi joukkueen liberoihin Timi Leppäseen ja Joni Veripäähän, jotka ovat sarjan parhaita puolustajia.

Arvio

Paikallispeli on aina paikallispeli. Lisäksi Purasen paluu tuo oman sähköisyytensä. LeKi on ennakkoon kuskinpukilla, mutta AitRin tahtotila tappioputekn katkaisuun on varmasti valtava.


Ennakko: LeKi-KaVe

27. lokakuun 2017

Mitä: 1-sarjassa Kisa kohtaa sarjanousija Karhulan Veikot

Missä: Hakkarin liikuntahalli

Milloin: lauantaina 28.10.2017 klo. 17

Lähtökohta

Kärkikastin kohtaaminen, sarjakakkonen Kisa saa vastaan upean alkukauden pelanneen sarjanousijan KaVen, joka on taulukossa neljäntenä. Lähtökohta on ympäripyöreä, sillä joukkueet ovat toisilleen entuudestaan tuntemattomat, joskin pelaajistosta iso osa on entuudestaan vanhoja tuttuja. KaVe tulee Kotkasta ja viime vuonna nousi karsintojen kautta 1-sarjaan.

Kuntopuntari

Kisalla on alla kaksi voittoa, viimeksi kaatui Kyyjärven Kyky 3-0 Hakkarissa. LeKi on keskellä kolmen kotipelin putkea, tänä vuonna kotitaika on ollut kovaa valuutta, vain Hurmos on 1-sarjassa pystynyt pinnoja viemään Lempäälästä. KaVella on puolestaan alla henkeä nostattanut 3-1 voitto farmipelaajin ryyditetystä AitRista. Tasaisessa keskikastissa KaVe on noussut kutittelemaan kärkitrioa kolmen voiton avulla.

Kokoonpanot

Kisalla ei ole suuria muutoksia suuntaan tai toiseen.

KaVen ykkösmies on pelaajavalmentaja ja kapteeni, passari Matti Palonen. 36-vuotias ikinuori konkari on kylmäpäinen ratkaisija ja KaVen henki ja elämä. Mestaruusliigan farmijoukkue Vantaa Ducksista mukana ovat libero Patrik Ovaska ja yp Kalle Kattelus. Joukkue on sekoitus kokemusta ja nuoruutta, eikä kyseessä ole märkäkorvainen junnusakki, vaan paikkansa Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla todistanut taistelijaporukka. KaVe on melko pitkä joukkue, keskipituus 188 cm. Kisalla puolestaan 190 cm.

Pelilliset pointit

Kisa pelasi kauden parastaan Kyyjärveä vastaan, joten siitä on hyvä jatkaa. Kokonaiskuva oli ehjä ja monipuolinen. Yleispelaaja Simo Puttonen ottaa koko ajan suurempaa roolia ja hakkaa jatkuvasti Anssi Vesasen kanssa isoimpia pistemääriä.

KaVen pelitapa on LeKin scouttausosastolle vielä mysteeri. Passari Palonen tunnetaan juonikkuudestaan. Yllättävää on, jos farmiavut eivät saa isoa vastuuta. Hakkuri on arvoitus, nuori Aleksander Rastamo (17v./190cm) on aloittanut kauden jokaisen pelin, mutta viime peleissä joutunut vaihtoon kesken matsin.

Arvio

Sarjanousijaa ei voi vähätellä tippaakaan. KaVe on osoittanut tasonsa ja joukkueessa on kokemusta ja pituutta, sekä muutama farmiapu. Toisaalta Kisalla ei ole syitä kumarrella vastustajaa, vaan jatkaa isännät otteitaan Hakkarissa.


Ennakko: LeKi-KyKy

21. lokakuun 2017

Mitä: 1-sarjapalaa Hakkariin: LeKi – Kyyjärven Kyky

Missä: Hakkari

Milloin: lauantaina 21.10.2017 klo. 17

Lähtökohta

Kaksi viime kausien kestomenestyjää kohtaavat, ja molempia on jälleen arvioitu 1-sarjan kärkipäähän. KyKy on usein ollut LeKille vaikea vastustaja, kovin montaa voittoa eivät lekiläiset keskisuomalaisista ole saanut menneiden kolmen kauden aikana.

Kuntopuntari

Kisa on sarjassa kolmantena, KyKy neljäntenä, eroa vain kaksi pistettä ja otteluita molemmilla viisi. Tiukkaa siis on myös sarjataulukon mukaan. Jo harjoituskaudella joukkueet kohtasivat tasaisissa merkeissä, silloin KyKy oli parempi 2-1.

LeKi palasi voittokantaan viime viikonloppuna Jyväskylässä, kun Riemu kaatui 3-2. KyKy puolestaan urakoi tuplaviikonlpun, jonka saldona oli peinoinen yllätystappio Kuortaneelle ja sen vastapainoksi selvä kotivoitto Nurmon Jymystä. Tilastoharvinaisuus KyKyn peleistä: kaikki ovat päättyneet tällä kaudella 3-0, joko voittoon tai tappioon.

Kokoonpanot

LeKin kolmikko Juuso Paananen, Tomi Perkiö ja Eetu Rantanen olivat perjantaina auttamassa farmijoukkue Pälkäneen Lukkoa 2-sarjassa ja saivat sieltä peliaikaa. Kisa pääsee jälleen peliin täydellä rosterillaan. Viime viikonloppuna Jyväskylässä vastuuta tuli laajalla rintamalla usealle vaihtopelaajallekin. Anssi Vesanen parantaa, hakkuri on napannut parhaan pelaajan palkinnon kahdesti kolmesta viime pelistä. Ossi Vesanen oli ensimmäistä kertaa kokoonpanossa mukana Jyväskylässä, mutta ei vielä käynyt kentällä.

Kykyn joukkue on muuttunut paljon, kuten useasti on todettu. Paljon kokemusta ja liigapelien rutiinia lähti. Vastapainoksi on tullut hieman nuoruutta, hieman liigakokemusta ja hieman ulkomaalaisväriä. Passari Jussi Mäkinen on pelin sielu, ja kokenut Henrik Huumarkangas hyvä tuuraajaa. Yleispelaaja/keskari Illya Lunenko on syömähammas yhdessä hakkuri Tuomas Sillanpään kanssa. Liberokaksikko on nuori: 16-vuotias Henrik Heinänen ja 20-vuotias Patrik Heinänen.

Pelilliset pointit

Kisa on viime peleissä saanut jaettua vastuuta mukavasti usealle miehelle. Useaan kertaan korostettu pelihuumori ja fiilis ovat olleet hyvällä mallilla. Omien virheiden määrä oli melko suuri Riemu-pelissä, sitä täytyy parantaa vahvaa Kyyjärveä vastaan.

Kyyjärven peli on useasti koostunut virheettömästä hyökkäyspelistä ja laadukkaasta puolustus- ja nostotyöskentelystä. Kokenut valmentaja Hannu Kalliojärvi tuskin on joukkueen pelitapaa lähtenyt muuttamaan, vaikka rosteri on uusiutunut. KyKyllä on heti sunnuntaina toinen kova peli: joukkue kohtaa Suomen Cupissa kotisalissaan Pielaveden Sammon – liekö sillä jotain vaikutusta?

Arvio

Melko varmaa on, että KyKyn 3-0-pelin putki tulee menemään poikki. Joukkueet ovat olleet viime vuonna tunnettuja pitkistä väännöistään. Viime vuoden runkosarjan lähes tappioita porskuttanut KyKy on hävinnyt tänä vuonna jo kahdesti, mutta sen ei saa antaa hämätä.


Ennakko: Riemu-LeKi

12. lokakuun 2017

Mitä: 1-sarjaa Liikunnan Riemu – Lempäälän Kisa

Missä: Viitaniemen ammattiopisto, Jyväskylä

Milloin: sunnuntaina 15.10.2017 klo. 14

Lähtökohta

Joukkueet ovat jo kohdanneet kerran harjoituskaudella, ja viime kaudella kahdesti, joten vastustaja on melko tuttu kummallekin. Kisa on vienyt kaikki kohtaamiset. Molempien kokoonpano on jonkin verran uudistunut viime kaudesta. Riemu palaa vanhaan kotisaliinsa Viitaniemeen, mikä voi olla nostattava tekijä kotijoukkueen otteissa.

Kuntopuntari

LeKillä on alla raju viikonloppu, josta tuli kaksi tappiota. Muuten alkukausi on sujunut voittoisasti, mutta tarve palata voittojen tielle on suuri. Riemu puolestaan on aloittanut kauden tiukoilla tuloksilla: Karhula kaatui 3-2 ja VaLePa2:lle jyväskyläläiset hävisivät samoin eröluvuin. Kyky ryöpytti Keski-Suomen herruudesta pelattaessa Kotkia 3-0.

Kokoonpanot

LeKi saa mukaansa Eetu Rantasen, ja Teemu Uusitalon kertausharjoitukset loppuvat, joten hänkin on mukana. LeKi teki pieniä pelipaikkaviilauksia viime viikonloppuna. Juuso Paananen pelasi hyvän ottelun Hurmosta vastaan.

Riemun lähtökohta kauteen on selvästi viime vuotta parempi: joukkue aloitti harjoittelun aiemmin ja rinki on laaja. Uusia miehiä tuli PUM Virroilta Veikka Manninen ja Jani Liski. Yleispelaaja Ville Oksanen on tähän asti ollut vaihdossa, liekö mies viimein iskussa LeKiä vastaan?

Pelilliset pointit

Riemu oli viime vuonna fiilisjoukkue, joka hurmoksessa pystyi mihin vain. Tälle kaudelle materiaali on laajentunut ja vaihtopenkki myös vahva, joten peli on entistä tasapainoisempaa – valmentaja Jarno Huupposella on mistä valita. Joukkueen passaritilanne on mielenkiintoinen: luottomies Matti Pöntinen on pelannut harvakseltaan, ja nuori Joni Mollerus on saanut vastuuta. Seitsikkoon on murtautunut paljon nuorta voimaa: Mollerus, Arttu Perello ja Tiitus Vuori. Paljon lepää kokeneen Jaakko Aningon ratkaisujen varassa.

LeKin laaja materiaali takaa monipuolisuuden ja hyvät vaihtomiehet. Tähän asti rosteri ollut melko stabiili. OP Palomäki alkaa päästä hiljalleen vireeseen, mikä tietää hyvää Kisan ennestään vahvalle keskipelille. LeKi on ollut tilastojen valossa hyvä tappamaan roskapalloja, vastaanotossa on parannettavaa viime viikonlopusta.

Arvio

Riemu on arvaamaton, sillä nuorella ja nälkäisellä joukkueella on kovat näyttöhalut ja viime vuoden oppirahat on jo maksettu. Viime vuonna Viitaniemessä Riemu laittoi LeKin tiukille, eikä tälläkään kertaa luvassa ole helppo iltapäiväpuhde.


Ennakko: LeKi-Hurmos

08. lokakuun 2017

Mitä: 1-sarjan kärkikamppailu LeKi – Karelian Hurmos

Missä: Hakkarin liikuntahalli

Milloin: sunnuntaina 8.10.17 klo. 17

Lähtökohta

LeKi kohtasi eilen Cupissa Hurrikaanin ja kärsi 0-3 kotitappion kovan taistelun jälkeen. Myös Hurmos oli tulessa lauantaina, Pirkanmaa-tour alkoi joensuulaisten osalta 3-0 voitolla AitRrista. Molemmilla siis rasittava peli + Hurmoksella matkustus takana.

Sarjassa kaksikko on vielä ilman tappioita, joten aivan kärkipelistä on kyse. Viime vuosina Susiraja Volleylla, joka sulautui osaksi Hurmosta, ja LeKillä on ollut kovia ja hyvähenkisiä vääntöjä, joten oletettavissa on että perinne siirtyy myös uuteen joukkueeseen.

Kuntopuntari

LeKillä kolme sarjapeliä eräsuhteella 9-0, LeKillä sama saldo ja erät 9-1. Joten molemmat ovat tottuneet pärjäämään.

Kokoonpanot

LeKin kokoonpano on terve. Anssi Vesanen alkaa hiljalleen löytämään viime vuoden vireessään. Hurmos on koonnut kovan nipun, jonka tavoite on vain ja ainoastaan nousu Mestaruusliigaan. Siltä on myös alkukaudesta näyttänyt, joukkue on ollut hurjassa vireessä. Joukkuetta valmentaa latvialainen ammattiluotsi Aigars Birzulis. Ykköstähtenä on latvialainen yp Aivars Petrusevics ja latvialaistrion täydentää libero Ingars Ivanovs. Kolmas ulkomaalaisvahvistus, ruandalainen keskari Fred Musoni ei ollut vielä joukkueen mukana AitRi-pelissä.

Hurmoksen pelaajalista

Pelilliset pointit

Peli tulee olemaan tasainen, mutta kumman nuppi kestää kauden ensimmäisen tiukan 1-sarjamatsin? Tähän asti molemmat ovat päässeet kohtuu helpolla. Molemmilta löytyy runsaasti keskivoimaa, kovat hakkurit ja laaja vaihtopenkki.

Vastaanotto nousee suureen rooliin. Joukkueiden liberoihin kannattaa kiinniittää huomio: LeKin Uusitalo ja Hurmoksen Ivanovs ovat 1-sarjan eliittiä.

Arvio

Tiukka ottelu, se on varmaa. Pystyykö kukaan haastamaan Hurmosta tänä vuonna? Iso osa tuloksesta ratkaistaan pääkopan sisällä.


Ennakko: Suomen Cup LeKi-Hurrikaani

04. lokakuun 2017

Mitä: Suomen Cupin ottelu LeKi – Hurrikaani-Loimaa

Missä: Hakkarin liikuntahalli

Milloin: lauantaina 7.10.17 klo. 17

Lähtökohta


Hurrikaani lähtee peliin selvänä ennakkosuosikkina – Kisan rooli on haastaa ja iskeä alussa kovaa mylvivän kotiyleisön tukiessa.

Joukkueet eivät ole aiemmin kohdanneet, joten siinä mielessä uusi tilanne molemmille. Tuntemusta varmasti on toisesta molemmilla: Hurrikaani on tuttu televisiosta ja Jukka Lehti loimaalaisten apuvalmentajana tuntee LeKin kuin Koski Tl:n keskustan.

Cup on kuitenkin omalaatuisensa kilpailu. LeKillä on kokemusta liigajoukkueiden kohtaamisesta melko paljon – tosin jättiläisten kaataminen ei ole vielä onnistunut. Hurrikaani eteni viime vuonna puolestaan Cupissa välieriin, joten joukkue hallitsee myös tämän  pelimuodon.

Kuntopuntari

LeKi pääsee otteluun neljän pelin voittoputkessa, joten itseluottamuksesta pärjääminen ei ole kiinni. Hurrikaanille syksy on ollut ennakoitua vaikeampi pelillisesti, mutta tuloksellisesti on mennyt hyvin, Mestaruusliigassa joukkue on neljäntenä neljän pelin jälkeen. Leka-kotitappion jälkeen Hurrikaani on voittanut PerPon ja Loimun.

Kokoonpanot

Tässä kategoriassa tulee se iso ero paperilla joukkueiden välillä. Vaikka Kisa todennäköisesti voittaa liigaottelujen lukumäärässä, joita on hieman yli 2 000.

Hurrikaanin lähes koko kokoonpano muuttui täksi kaudeksi, mikä asettaa kysymysmerkkejä uusien pelaajien sopeutumisesta. Neljä ulkomaalaista jo kertoo, kuinka eri luokissa rahallisesti painitaan. Siihen kun lisää maajoukkueesta tutut Jesse Mäntylän, Matti Oivasen ja Antti Ropposen, sekä Iskun liigajoukkueesta saapuneet Kasimir Vuorisen ja Tapio Toiviaisen, on nippu todella jäätävä! Hurrikaanin pelaajaluettelo

LeKin ykkösnimi hyökkäyspelissä on vahvaa alkukautta pelannut Anssi  Vesanen. Teemu Uusitalo on pelannut myös loistavaa syksyä, kuten myös ikivetreä kippari Sauli Silpo. Eetu Rantanen ja Toni Laine palaavat LeKin vahvuuteen viime viikonlopun poissaolon jälkeen.

Pelilliset pointit

Paljon riippuu, millaisella miehityksellä loimaalaiset Hakkarin syysiltaan lähtevät. Jos (ja todennäköisesti kun) kuusikko on sama kuin liigapeleissä, täytyy Kisan onnistua täydellisesti vastustajan horjuttamisessa. Loimaalaiset saivat uuden lisän vasta viime viikolla, kun serbialainen ykköspassari saapui kaupunkiin. Hurrikaani ei kuitenkaan ole lyömätön, kuten Mestaruusliiga on osoittanut: uusi passari vasta tutustuu joukkueeseen, ja nostopuolessa on ollut joukkueella parannettavaa.

Avainasemaan nouseekin LeKin syöttöpeli. Jos loimaalaisten nosto horjuu, pystyy Kisa käyttämään vahvaa torjuntaansa hyväkseen. Hyökkäysvoimassa LeKi tuskin pärjää, minkä vuoksi puolustuspelin on oltava kunnossa.

Hurrikaanin mielenkiintoisin osa-alue on keskipeli. Kisan keskareilla on urakkaa, kun vastassa on 206 senttiä pitkä venäläishirmu, ”Russian Thunder” Dmitry Shestak sekä maajoukkuekonkari Matti Oivanen, jos on pelikunnossa.

Arvio

Ottelusta tulee varmasti upea näytös. Hurrikaani on täydellinen ennakkosuosikki, mutta usein upeimmat urheilutarinat tehdään altavastaajana. Cupin taikaa ei koskaan kannata aliarvioida. Hurrikaanin horjuttaminen vaatii kuitenkin LeKiltä jopa seurahistorian parasta peliä.


Ennakko: LeKi – VaLePa2

30. syyskuun 2017

Mitä: 1-sarjakauden toinen kotipeli LeKi – VaLePa2

Missä: Hakkarin liikuntahalli

Milloin: Sunnuntaina 1.10.17 klo. 17

Lähtökohta

Hakkarissa nähdään tähän mennessä mielenkiintoisin joukkue 1-sarjavastustajista. Viime kaudesta uusiutunut VaLePan 2-joukkue ei ole enää samanlainen heittopussi kuin viime vuonna, ja haastaakin LeKin tosissaan. Vaikka LeKissä ei enää yhtä vahvaa vammalalaisedustusta ole kuin viime vuonna, niin OP Palomäen paikallaolo paikkaa tyhjiötä LeKi-paidassa.

Kuntopuntari

Kisan kuntopuntari on vahva viiva ylöspäin. Kolme kilpailullista peliä ja kolme voittoa. Tämä viikko on raskas tupla, sillä perjantaina LeKi ahkeroi täydet viisi erää Espoossa Suomen Cupissa. Sieltä tuli 3-2 voitto ja paikka seuraavalle kierrokselle Hurrikaania vastaan.

VaLePa on aloittanut 1-sarjakauden voitolla ja tappiolla. Viime vuonna runkosarjan jumboksi jäänyt joukkue on saanut heti rohkaisevamman startin, mikä tekee varmasti hyvää itseluottamukselle.Mahti oli parempi 3-0, mutta sarjanousija KaVe jäi tyrvääläisten jalkoihin 3-1.

Kokoonpanot

Kisa sai Cup-peliin sairastuvalta Teemu Uusitalon, sunnuntaina apuja pitäisi tulla vielä enemmän. Espoossa etenkin Uusitalo ja kippari Sauli Silpo pelasivat hurjan pelin. Saa nähdä, onko jo aika nähdä lisää uusia miehiä pelaavassa kuusikossa, jotka vielä ovat olleet enemmän vaihtopenkillä. Keskari OP Palomäkeen, VaLePan kasvattiin, kannattaa kiinnittää katse.

VaLePalla on farmi liigajoukkueensa kanssa, ja samaan aikaan Vexvellä pelataan VaLePa-PerPo. Se todennäköisesti rajoittaa farmimiesten määrää. Viime pelissä apuina olivat Arttu Lehtimäki ja Niko Suihkonen. Etenkin ex-LeKi Lehtimäki olisi mielenkiintoinen nähdä Hakkarissa. Joensuun Riennosta tullut Antti Karttunen on joukkueen ykköspyssy. Muuten kokoonpano nuori ja lupaava, kuten viime vuonna.

Pelilliset pointit

LeKi on totutun fyysinen, VaLePa nuori, ennakoluuloton ja tekninen. Viime kaudella Kisa oli niskan päällä joukkueiden kohtaamisissa. VaLePan junnut ovat kehittyneet hurjasti, joten viime kausi ei paina enää jaloissa. LeKin puolelta keskipeli voi nousta isoon rooliin.

Arvio

VaLePa on iso arvoitus – selvää on vain se että joukkue on kovempi kuin viime vuonna. LeKin hyvä alkukausi on tuonut joukkueeseen hyvän rentouden – se voi kantaa vielä pitkään.


Ennakko: Suomen Cup EsLe-LeKi

28. syyskuun 2017

Mitä: Suomen Cupin toinen esikarsintakierros Espoo Lentis – LeKi

Missä: Martinkallion koulu, Espoo

Milloin: Perjantaina 29.9. klo. 19.30

Lähtökohta

Suomen Cup alkaa LeKin kohdalla vierasottelulla 3-sarjassa pelaavaa Espoo Lentistä vastaan. Vastusta ei todellakaan kannata aliarvioida: EsLe tyrmäsi 2-sarjalaisen Ryskeen edellisellä kierroksella 3-0, pelipäivä on aina vaikea arkiperjantai ja vastustajan riveissä on vielä pari kautta sitten 1-sarjaa tahkonneita pelimiehiä. Eli takki pidetään LeKi-pojilla tiukasti kiinni. Panos peliin on valtava: voittaja pääsee ottamaan mittaa suurseura Hurrikaani-Loimaasta!

Kuntopuntari

LeKin viime pelien vire sojottaa vahvasti ylöspäin. 1-sarjassa kaksi peliä, kaksi voittoa. Kaiken lisäksi voitot ovat tullee melko hyvällä pelillä. Kausi on kuitenkin vielä alkutekijöissään, joten isompaa otantaa ei pystytä tarkastelemaan.

EsLen sarjakausi ei ole vielä käynnistynyt. 3-sarja alkaa espoolaisten osalta vasta lokakuussa. Heidän kilpailulliset ottelut alkoivat viiem perjantaina juurikin Suomen Cupin pelillä. Siinä kaatui Tammelan Ryske. Eli saldo on vahva, mutta LeKin tasoista vastusta eivät ole vielä kohdanneet.

Kokoonpanot

LeKi saa sairastuvalta hieman lisää pelimiehiä, sen lisäksi OP Palomäki pääsee viimein irti ja tekee LeKi-debyytin. Kisalla on laaja rosteri, ja viime peleissä sitä on myös käytetty monipuolisesti. Kuortaneella Arttu Linjamäki pelasi yleispelaajana todella vahvasti. Keskitorjujaosastolla vaihtoehdot lisääntyvät, ja todennäköisesti Sauli Silpo nähdään laitamiehen tontilla taas pelin tauon jälkeen.

EsLen kovimmat nimet ovat pelaaja-valmentaja Kalle Kekkonen sekä beach volleyn puolelta tuttu Pekka Piippo. Molemmat pelasivat pari kautta sitten Kisaa vastaan 1-sarjassa Vantaan Lentopallon riveissä, joten vastustajan ydin on Kisalle tuttu. EsLen kapteenina ja runkomiehenä häärii Ville-Veikko Savolainen.

Pelilliset pointit

LeKin kohdalla isoin pelillinen pointti on, miten pää kestää. Taso varmasti riittää, mutta avainasemassa on, kuinka vahvasti LeKi saa tuotua kahden sarjaportaan tuoman kovuuden esille. Espoon sali on Ryske-pelin videomateriaalin perusteella selvästi Hakkaria pienempi, mutta kelvollisen kokoinen koulun sali. Pienempi koko tuo oman mausteensa peliin, ja vahvan kotikenttäedun espoolaisille.

EsLen pelityyliä pystytään arvailemaan tuttujen avainpelaajien kautta. Biitsikentillä marinoituneet miehet ovat taitavia ja virheitä välttäviä. Tammelan Ryskeen raportti kertoi EsLen tasaisuuden olleen joukkueen isoin valtti. EsLen nettisisivujen mukaan joukkue harjoittelee kerran viikossa, mikä antaa hieman osviittaa 3-sarjan ja 1-sarjan eroista.

Arvio

Cup on aina cup, siksi sitä niin paljon arvostetaan. Alempisarjalainen saa aina kovan adrenaliiniryöpyn isomman haastamisesta. Jos ja kun Kisa pitää päänsä kylmänä, voi otteluun lähteä hyvin mielin.


Ennakko: Kuortane-LeKi

20. syyskuun 2017

Mitä: 1-sarjakauden ensimmäinen vieraspeli Kuortane – LeKi

Missä: LähiTapiola-Areena, Kuortane

Milloin: Sunnuntaina 24.9. klo 16

Kauden ensimmäinen vierasmatsi – se on aina jännä paikka. Kun ei olekaan tuttua kotisalia ja omia kannatusjoukkoja selän takana. LeKin ensimmäinen reissupeli on Kuortaneella, jossa majaansa pitää alle 19-vuotiaiden maajoukkue.

Kuntopuntari

Molemmat ovat päässee jo sarja-avauksen jännityksestä. Kisa nappasi hienon ja selvän 3-0 voiton Nurmon Jymystä Hakkarissa. Kuortane puolestaan koko 0-3 tappion suosikki Karelian Hurmoksen kotisalissa. LeKi lähtee peliin sarjakärkenä, joka tosin vielä ei ole meriitti eikä mikään.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat kahdesti. Tuolloin molemmat voittivat kotipelinsä, ja kumpikin tippui pudotuspelien avauskierroksella.

Kokoonpanot

Avauspelissä LeKi esiintyi lähes parhaalla kokoonpanollaan, OP Palomäki ja Tomi Perkiö puuttuivat. Myös Kuortaneelle LeKi pääsee laajalla ringillä, minkä takaa 16 pelaajan rosteri. Joukkue on terveenä, eikä vakavia vammoja pelaajistolla ole.

Kuten nuorilla joukkueilla on tapana, myös Kuortaneen pojat ovat kehittyneet kovasti kesällä. Viime vuonna joukkue oli puolivälierissä, ja on todennäköisesti viime vuotta kovempi. Pelaajistosta Niklas Breilin ja Niko Suihkonen sirtyivät Mestaruusliigaan. He olivat avainpelaajia ja kovia menetyksi, mutta muuten porukka on pysynyt samana ja vaihtuvuus on pientä Etenkin 213-senttistä Aaro Nikulaa kannattaa seurata. Hakkurina Joensuussa pelannut Nikula on suurlupaus.

Pelilliset pointit

Avauspelissään Kisa ei vielä joutunut kummoiseenkaan testiin, vaan jyräsi Nurmon pitkälti rutiinilla ja fysiikalla. Henkisesti kolmannen erän nousu eräpallosta voittoon oli kova voimannäyte. Pelillisesti LeKin peli rullasi melko mukavasti, etenkin Simo Puttonen oli liekeissä. Tässä kohtaa kautta yhden pelin perusteella ei kuitenkaan kannatta liika tehdä johtopäätöksiä.

Kuten LeKi myös Kuortane on pelillisesti vielä avoin kortti tässä kohtaa kautta. Vaikka kuortanelaiset tappio niskassa kotiin viime viikonloppuna matkasivat, ei tappio Hurmokselle tarkoita joukkueen olevan heikko. Kuortane haastoi kaksi erää vahvasi joensuulaiset, etenkin torjuntapeli oli vahvaa.

Arvio

Voikin ennakoida, että ottelu tulee olemaan sarjakauden ensimmäinen todellinen testi, sillä vaisu Jymy ei vielä kunnon vastusta tarjonnut kuin ajoittain. Kisan vieraspelaaminen joutuu ensi kerta testiin, mikä aiheuttaa vaikeuksia vedonlyöjille ;).


Kausinnakko – Harjoituskausi antaa hyvät lähtökohdat: ”Laaja rinki takaa laadun” (samalla Jymy-ennakko)

12. syyskuun 2017

OSA 1:

Lempäälän Kisan kauteen valmistava jakso alkoi heinäkuun viimeisinä päivinä, jolloin yhteiset saliharjoitukset alkoivat. Kisa pääsi heti alusta pyörittämään treenejä isolla ryhmällä, avauskerralla väkeä oli 15. Alkusyksyn mittaan väkimäärä on vakiintunut niin, että LeKin tulevan kauden rosteri on 16 pelaajaa.

Kisan ryhmässä on paljon uusia pelaajia, joten joukkue on pelannut paljon valmistavia otteluita. Seitsemästä pelistä tuli viisi voittoa. Valmennusjohto pääsi tavoitteeseensa: paljon otteluita ja pelin ruuvaamista, tulos ei ollut vielä tärkein. Johtoajatus on, että Kisa on viime kautta valmiimpi sarjan alkaessa.

Kuopiolaissta LEKA Volleysta LeKiin siirtynyt Simo Puttonen on ollut tyytyväinen, että rinki on ollut laaja. Se on elinehto laadukkaiden harjoitusten toteuttamiseen.

– Asenne harjoituksissa on ollut silmiinpistävä hyvä! Fiilis kaikkiaan alkukaudesta on hyvä. Treenien päälle on ollut todella mukava pelata harjoituspelejä, varakapteeniksi nimetty Puttonen tuumii alkukaudesta.

Rantaperkiön Iskusta saapunut, ja yleispelaajan paikalle vaihtanut Eetu Rantanen on samoilla linjoilla Puttosen kanssa.

– Kun on rakennettu laaja rinki, niin harjoituksista löytyy aina väkeä vaikka olisi poissaolojakin. Oikein hyvin on kulkenut alkukaudesta, Rantanen tuumi.

LeKi sai keskitorjujaosastolleen täysin uuden nappulan, kun viime vuonna Iskussa pelannut Olli-Pekka Palomäki päätti liittyä LeKin ryhmään. OP vakuutti heti harjoituspeleissä, ja sopimukseen päästiin sukkelaan.

– Omalta puolelta kesö on ollut aika raskas, muutama ikävämpi tapaus tapahtunut. Nyt sitten totutellaan uusiin kuvioihin, passareihin ja niin edelleen, OP kertoi.

Alkukaudella pelimiehistä erittäin kovassa lyönnissä on ollut nuori Arttu Linjamäki. Iskusta farmipelaajana koko kauden Lempäälässä viettävä Linjamäki treenaili jo kesän kovaa, ja jatkoi hyvästä vireestä joukkueharjoituksiin. Se on näkynyt terävyytenä parketilla.

– Itselleni kulunut harjoituskausi on ollut melko pitkä. Samalla se on sujunut hyvin, kuten myös koko joukkueella.

LeKi viimeisteli kuntoaan viime lauantaina Vilppulassa pelatussa turnauksessa, jossa päivän aikana rykäistiin kolme ottelua. Sen myötä LeKi on valmis, kun runkosarja alkaa 16.9. kotona Nurmon Jymyä vastaan.

LeKin harjoituspelit

LeKi – Jyry 5-0
LeKi – Luja-Lukko 5-0
LeKi – Jyry 3-1
LeKi – Akaa-Volley 1-3
LeKi – Tähti 3-0 (turnaus)
LeKi – KyKy 1-2 (turnaus)
LeKi – Riemu 3-0 (turnaus)

OSA 2:

Viimeisestä sarjapelistä on kulunut viisi täyttä kuukautta ja päiviä, eli noin puoli vuotta. On siis jo aika päästää lauma irti! Se tapahtuu tulevana lauantaina, kun 16. syyskuuta kausi 2017-18 starttaa  runkosarjan osalta.

Pelaajat odottavat jo kieli kosteana ja pallokäsi vetreänä, kun pilli vislaa. Samalla myös odotukset ovat korkealla.

Kisan keskitorjuja Olli-Pekka Palomäellä on selvä mielipide, mihin asti LeKi tänä vuonna voi edetä.

– Meillä on helkkarin nälkäinen porukka. Sopivasti kokemusta, sopivasti nuoruutta. Odotan, että pystymme joka pisteestä tappelemaan, ja sitä kautta vähintään pleijareihin, jopa finaaleihin asti!

Palomäellä on kovat tavoitteet myös henkilökohtaiselle puolelle.

– Omia tavoitteita on nousta tähän porukkaan ihan ykkös keskariksi, ja ottaa se herran ja hidalgon paikka Hakkarista, Palomäki tunnustaa.

Eetu Rantanen vaihtoi pelipaikan yleispelaajaksi, viime vuodet menivät passarina. Harjoituspeleissä mies on parantanut koko ajan, ja haluaa jo kovasti tosipelien makuun.

– Kieli poskella jo odotan, että pääsee lyömään palloa! Tuntuu mukavalta porukalta, peli on kulkenut hyvin, onneksi pian päästään jo tositoimiin.

OSA 3:

Arvioinnissa LeKin vastustajat – luvassa tasainen sarja

13. syyskuun 2017

Seuraavassa analysoidaan lyhyen ytimekkäästi LeKin tulevat sarjavastukset siltä perusteella, mitä tietoja niistä on tihkunut. Osasta enemmän, osasta vähemmän ja jotkut joukkueet ovat pitäneet liki täydellistä hiljaisuutta tekemisistään.

Arviot aakkosjärjestyksessä.

Aitolahden Riento: Pelasi viime kaudella nousujohteisesti sarjanousijana jääden lopulta äärimmäisen niukasti pudotuspelien ulkopuolelle. Nyt kauden kokeneempi, jos toki joukkueen koostumus muuttunut varsin paljon. Miinuspuolella Kuuselan kaksosten loikka liigan Akaaseen, mutta seurojen farmidiilin perusteella saattavat veljekset ilmaantua joihinkin 1-sarjan peleihin. AitRi on henkijoukkue, joka hurmoksen päälle saatuaan on kaikille sakeille paha vastus. Taistelee pudotuspeleihin pääsystä.

Karhulan Veikot: Nousijajoukkue, joka nojaa Kymenlaakson seudun pelaajatuotantoon ja jatkaa toissa kaudella pirteästi pelanneen Kouvolan KoLen jalanjäljillä. Matti Palonen, Anton Lepistö ja Henri Härkänen ovat suurimmat tähdet, jos toki laajuutta ja laatuakin joukkueesta löytyy. Kotonaan varmasti kova, kenenkään ei kannata aliarvioida nousijatiimiä. Onnistuessaan viiden parhaan nurkilla.

Karelian Hurmos: Ykkössuosikki. Riennon ja SurVon symbioosiseura. Materiaaliltaan sarjan kovin, budjetiltaan täysin ylivertainen. Nojaa latvialaiseen osaamiseen, sillä valmentaja, tähtipelaaja Aivars Petrucevics ja joukkueen liberokin tulevat Latviasta. Kun siihen höystää muutama Riennon ex-liigapelaaja ja kehittyvä ex-survolainen, on hyvä soppa koossa. Iso yllätys, jos ei voita runkosarjaa.

Kuortaneen valmennuskeskus: Vuoden kokeneempana, jos toki muutaman pelaajan liigakentille menettänyt Kuortane on lohkon kärkisakki, mitä tulee treenaamisen määrään ja varmasti laatuunkin. Mukana joukkueessa on lajin tulevia tähtiä, kuten 213-sentinen yleispelaaja Aaro Nikula. Kuinka paljon suoritustaso heittelee, ratkaisee sarjasijoituksen. Pomminvarma pudotuspelijoukkue joka tapauksessa.

Kyky-Betset: Kalliojärven Hannu on koonnut taas loistojoukkueen, jonka ehdoton tähti on Ettasta tullut passari Jussi Mäkinen, joka voidaan jo nyt nimetä sarjan parhaaksi pelintekijäksi. Kyvystä lähti useita runkomiehiä, kuten Kyrölä, Koskela, Venski, Ozolinsh ja Niemi, mutta Kalliojärven harava on koonnut hyviä paikkaajia. Nyt ulkkipelaajia on koossa kaksi, mutta lisää tulee. Kärkikahinoissa keväällä.

Maaningan Mahti: Kahtena edelliskeväänä Kisan pudotuspelitien katkaisija, joten jos ketään niin Mahtia vastaan on paljon hampaankolossa (tämä ns hyvällä mainuttu). Mahtia pitää arvostaa, pienessä kylässä tehdään upeaa lentistyötä. Joukkue on taas kova, ehkäpä Hurmoksen ykköshaastaja. Ilari Sivosen mukaantulo oli kirsikka komeassa kakussa. Andrei Ankudovitsh on ollut lempääläisten ykköskurittaja hakkurina. Taistelee runkosarjan voitosta.

Nurmon Jymy: Maan yksi parhaista junioriseuroista tuottaa pelaajia vuosi toisensa jälkeen maan pääsarjoihin. Jymyn junnujen kanssa touhuaa muutamia hyviä konkareita ja ammattivalmentaja serbi Slobo Krljic. Joukkue osaa syöttää ja puolustaa, jonka LeKi muistaa viime kauden vieraspelistä karvaalla tavalla. Yllätysvalmis, kehittyvä ja varmasti yritteliäs joukkue.

Riemu: Vahvasti vahvistunut Riemu tulee tavoittelemaan pleijaripaikkaa, jonka se materiaalinsa puolesta varmasti voi saavuttaa. Veikka Manninen on kova vahvistus, Jaakko Aninko kokemuksellaan sarjan eliittiä ja kun mukana on 90-luvun puolivälin nuoria nousevia leijonia, on Riemu kaikille kova pala purtavaksi. Joko rahkeet riittävät aina top5:seen, jää nähtäväksi.

VaLePa/2: Jäi viime vuonna jumboksi, mutta nyt ei jää. Vammalan liigatiimissä riehuva lentisbuumi kantaa reserveihinkin, moni liigassa vähille minuuteille jäänyt pelaa 1-sarjaa ja nostaa täten sakin iskukykyä huimasti. Juuso Tulonen, viime kauden LeKi-yp, pelaa VaLePassa ja on yksi kiinnostavimmista pelimiehistä tyrvääläistiimissä. Parhaan rosterinsa + muutaman liigamiehen saadessaan voi VaLePa voittaa ihan kenet vaan, mutta paljon voi iskukyky heittelehtiäkin. Yyberpaha syöttö on VaLePan ykkösase. Taistelee pleijaripaikasta tänä vuonna.

Vilppulan Tähti: Nousija, joka nojaa viime kauden A-junnujen mestaripelaajiin. Nostopeli, puolustus ja syöttö taatusti kunnossa, sen takaa valmentaja Petri Köykän koulu. Kotiareenallaan Parkkivuoressa kotiyleisön tukemana hankala kanto. Kunhan usko omaan tekemiseen riittää, ei sarjapaikan uusimisessa pitäisi olla hätää. Muutama voitto alkupeleihin tekisi nuorille miehille nannaa.

Teksti: Juha Raunio


LeKi päättää pre seasoninsa harjoitusturnauksessa Vilppulassa

06. syyskuun 2017

LeKin harjoituskausi ennen 1-sarjan alkua päättyy viikonloppuna Vilppulassa pelattavassa harjoitusturnauksessa. Turneessa Kisa pelaa viimeiset kauteen valmistavat pelit ennen runkosarja-avausta 16.9. kotona Nurmon Jymyä vastaan.

LeKi kohtaa lauantaina tulevat 1-sarjavastukset Vilppulan Tähden, Kyyjärven Kykyn ja Liikunnan Riemun.

Harjoituspelit omansarjalaisia tulevat hyvään saumaan, sillä LeKi on valmistavissa peleissä kohdannut 2-sarjalaisia ja liigaporukka Akaan.

Turnaukseen LeKi lähtee koko miehityksellään ja tarkoitus on vielä ennen sarjaa hakea eri rotaatioita, antaa kaikille peliaikaa ja hioa yhteispeliä.

Vastustajista isäntäjoukkue Tähti lähtee sarjaan nuorella joukkueella, iso osa pelaajista oli viime kauden lopuksi voittamassa A-nuorten SM-kultaa. Virtain 1-sarjajoukkueesta saapuivat Tähti-kasvatti, yleispelaaja Voitto Köykkä sekä valmentajaksi hänen isänsä Petri Köykkä. Tähti sai sarjasta luopuneen PUM Virtain sarjapaikan.

Kyyjärvi eteni viime vuonna välieriin, ja joukkue on muuttunut siitä melko paljon. Joukkueella on riveissään jälleen useampi ulkomaalaispelaaja. Joukkue on sekoitus omia nuoria, muutamia kokeneita kettuja sekä tasokkaita ulkomaalaishankintoja.

Liikunnan Riemu debytoi viime kaudella 1-sarjassa, muttei päässyt pudotuspeleihin. Joukkue on pelaajistoltaan hyvin samanlainen kuin viime vuonna, ykköstähtenä jatkaa Jaakko Aninko. Jyväskyläläisjoukkue pohjautuu pitkälti opiskelijoihin.

Turnauksen aikataulu:

10.15 Tähti – Lempäälän Kisa
11.30 Liikunnan Riemu (Jyväskylä) – Tähti
12.45 LeKi – Kyyjärven Kyky
14.00 Riemu – LeKi
15.15 KyKy – Riemu
17.00 Tähti – KyKy (otteluiden alkamisajankohdat ohjeellisia).


Ennakko: LeKi – Akaa-Volley

30. elokuun 2017

Mitä: Harjoitusottelu LeKi – Akaa-Volley

Missä: Hakkarin liikuntahallissa

Milloin: Torstaina 31.8. klo. 18

Kotisalin jännitys. Yleisöä. Kova vastus. Ja tämä kaikki ensi kertaa uuden joukkueen riveissä. Torstain matsi on monelle kisalaiselle ensimmäinen peli kotisalissa ja yleisön edessä, joten jännityskerroin voi olla asetetta isompi.

Vastaan asettuu monivuotinen paikallisvastus Akaa-Volley etelänaapurista. Viime kaudella Akaa voitti 1-sarjan näytöstyyliin ja samalla vauhdilla ponnahti upeasti pääsarjaan. Karsinnoissa kaatui Joensuun Riento. Testi ei siis Kisalle voisi juuri kovempi tähän paikkaan olla, kun liigaryhmitys astelee vastaan.

Kisa on pelannut ennen Akaa-kohtaamista kolme voitokasta harjoituspeliä. Vastustajat ovat olleet 2-sarjasta, joten omia kuvioita on päästy mukavasti hiomaan. Valmennuskaksikko Tapsa Nyström – Jani Huurne on pyöritellyt eri kokoonpanoja ja vaihtoehtoja on mukavasti rotaatioihin. Pelaajapakan pyörittämistä nähdään varmasti myös torstaina.

Akaa on todella mielenkiintoinen joukkue, jota kannattaa tulla seuraamaan. Joukkue hankki juuri riveihinsä ulkomailta takaisin Suomeen saapuneen yleispelaaja Antti Poikelan, joka on todellinen huippuvahvistus. Lisäksi uusia pelaajia ovat Teemu ja Mikko Kuusela Aitolahdesta.

Päävalmentaja Lauri Tihinen on tehnyt pitkää kesää harjoitussalilla joukkueensa kanssa, ja Akaa kilvoitteli tasapäin Iskun kanssa kauden avanneessa harjoituspelissä. Vanhat liigastarat Joni Mikkonen ja Ossi Heino ovat kovassa vireessä ennen come backia liigakentille.

Ottelusta tulee varmasti vaihteleva ja tilannerikas – molemmat vasta hakevat parasta virettään ja uusien ja vanhojen pelimiesten yhteistyö paranee peli peliltä. Varmaa on se, että peli on kovempaa kuin kauden aiemmissa harkkapeleissä. Nyt testataan Kisan poikia jo lujaa!


Ennakko: Luja-Lukko – LeKi

18. elokuun 2017

Mitä: Kauden avaava harkkamatsi Luja-Lukko – LeKi

Milloin: Perjantaina 18.8. klo 19

Missä: Paelkaene Garden, Pälkäneen lukion sali

Kauden ensimmäinen todellinen harjoituspeli käydään Pälkäneellä, kun Kisa kohtaa farmijoukkueensa Pälkäneen Luja-Lukon. Lukko pelaa tulevalla kaudella 2-sarjaa.

Joukkueilla on pitkä yhteinen historia. Useana vuonna on pelattu harkkamatseja yhdessä, viime vuonna Kisa oli parempi 5-0 kotonaan. Myös useana vuonna edustusjoukkue ja viime vuosina LeKi2 on vieraillut Pälkäneellä.

Jatkossa yhteistyö tihenee, kun kesällä joukkueet solmivat farmin. Pälkäneen hehkuvassa illassa muutama LeKin pelaaja pelaa Pälkäneen paidassa saaden peliaikaa ja samalla saa tuntumaa Lukon joukkueeseen. Talven aikana varmasti useampi kisalainen saa mahdollisuuden näyttää Lukon paidassa.

Katseet kannattaa kiinnittää useaan asiaan. Ensimmäistä kertaa LeKin vanhat ja uudet pelaajat pelaavat yhdessä. Kauden ensimmäisessä pelissä Jyryä vastaan vain uudet miehet olivat tulessa. Nyt siis nähdään, kuinka yhteispelin lumo valtaa pojat.

Yksittäisistä pelaajista kaikkien otteita seurataan mielenkiinnolla, mutta etenkin passaripuoli kiinnostanee niin faneja kuin valmennustakin. Treeneissä usealta pelaajalta löytyy lyöntivoimaa, nyt tehot mitataan tosipaikassa. Etenkin Eetu Rantanen ja Arttu Linjamäki ovat mielenkiiintoisia nimiä laituripuolella.

Pelillä on iso merkitys etenkin Kisan Tomi Perkiölle. Nuorukainen on Pälkäneen kasvatti ja pelaa nyt ensi kertaa vanhassa kotisalissan vanhoja joukkuekavereita vastaan. Myös yksi uusi sopimuspelaajan tekee debyytin tänään, nimi julkaistaan ennen matsia.

Mielenkiinto kohdistuu myös pelisaliin. Pälkäneen sali on tunnetusti matala, keskipalkki blokkaa kovimmat kosketukset. Nostajilta vaaditaan siis taitoa. Samoin passipeli voi hieman muuttua. Saa myös nähdä, miten yleensä kiivas kotiyleisö pääse lekiläisten ihon alle.

Luja-Lukon joukkueessa on muutamia nuoria lupauksia, jotka tekevät debyytinsä Kisaa vastaan. Varmasti myös vastapuolella on uutuden tutinaa, jos sitä on LeKilläkin. Lukko on totutusti kurinalainen ja kovasti töitä tekevä joukkue, joka hyökkää vahvasti. Uusvanha päävalmentaja Petteri Miettinen on varmasti tehnyt laadukasta työtä kesän aikana, ja Lukko haastaa LeKin kovasti.

Helppoa iltapuhdetta ei siis varmasti Kisalle tule. Samalla kun harjoitellaan pelikuvioita, tilaisuus on loistava tiivistää joukkuehenkä sekä juhlistaa farmisopimusta sen arvoisella tavalla. Ja LeKillä on bussissa tulossa matkaan myös muutama fani, joten upea ilta on luvassa näin kauden aluksi.