Lempolle kauden avaustappio, East vei voiton viidessä erässä

15.10.2023

M1 RUNKOSARJA EAST VOLLEY - LEMPO-VOLLEY 3–2 (25–19, 17–25, 25–23, 22–25, 15–12)

15.10.2023 Savonlinnna liikuntahalli

Lempo-Volley ja East Volley väänsivät noin 2,5 tuntia 1-sarjan pisteistä Savonlinnassa sunnuntaina. Lopulta kaksi pistettä jäi Savonlinnaan ja Lempo sai bussimatkalleen yhden, kun East voitti 3–2 (25–19, 17–25, 25–23, 22–25, 15–12).

Tappio oli Lempolle kauden ensimmäinen, mutta pisteitä on tullut kaikista kolmesta ottelusta.

Savonlinna oli tutun vaikea vieraspelipaikka, koska East syttyy pelaamaan aina hienon kotiyleisönsä edessä. Yleisömäärä oli komeat 253. Nytkin kotijoukkue kaivoi vaikean Kuortane-pelin jälkeen totaalisen muodonmuutoksen ja esitti todella vahvaa lentopalloa.

Lempolla tekeminen ailahteli ja vielä viidennessä erässä ote voittoon oli olemassa, mutta lipesi käsistä Eastin tähtikaksikon Taavi Tuomisen ja Teemu Silventoisen otettua show haltuun.

– Meidän esityksemme oli tänään vuoristorataa. Välillä oli todella hyviä ja välillä taas huonompia jaksoja. Vastustaja oli hyvä ja pelasi laadukkaasti. Puolin ja toisin oli  kovaa vääntöä, välillä pallot kimpoilivat toiselle, lentopallo on sellaista. Voitto pitää aina ansaita ja kaveri oli tänään pikkuisen parempi, Lempon päävalmentaja Tuomas Alataloa korvannut Kari Nieminen kertoi. Alatalo oli naisten 1-sarjajoukkueen matkassa hakemassa hienon 3–0-vierasvoiton LP-Vampulasta.

Illan ykköshahmoksi nousi Eastin pelaajavalmentaja Teemu Silventoinen, jonka komennus keskitorjujaksi kesti vain yhden pelin. Silventoinen palasi Lempoa vastaan bravuuripaikalleen yleispelaajaksi ja pelasi todellisen härkäpelin 24 pisteellään. Kun siihen lisättiin vielä hakkuri Taavi Tuomisen 23 pistettä, Eastin supertähtikaksikko kaivoi voiton Savonlinnaan.

Lempo nousi neljännessä erässä rotkosta erävoittoon ja sarjapisteeseen. East oli matkalla kolmen pisteen voittoon 19–14-johdossa. Lempo otti kehiin Simo Puttosen ja kun Tuominen teki hyökkäysvirheitä, Lempo nousi Aatu Pölläsen syötöillä erävoittoon 25–22.

Viides erä alkoi Lempolta samalla draivilla ja puolia vaihdettiin Lempon 8–4-johdossa. East tuli rinnalle ja erän ratkaisupinnat survoi upeasti Tuominen Lempo-torjunnan käsistä. Neljäs ja viides erä kuvasivat oivasti koko Lempon iltaa: loistavia jaksoja seurasi vaikeampaa ja pelin voimasuhteet heittelivät välillä nopeastikin, vaikka myös pitkiä pätkiä pelattiin side out -peliä.

– Meidän peli oli aika ailahtelevaa tänään. Välillä oltiin kohtuu hukassa kentällä, mutta neloserässä saatiin kuitenkin kairattua hieno erävoitto. Vitoserässä peli kääntyi tänään näin päin, Lempon yleispelaaja Veeti Kosonen harmitteli.

Kosonen kuului Lempon suuriin onnistujiin. East Volleyn kasvatti pääsi ensi kertaa isossa pelissä avauskokoonpanoon Lempossa ja pelasi hienosti. Vastaanotto pysyi melko hyvin koossa ja hyökkäyksessä 11 pistettä koonnut Kosonen lateli muutaman kerran torjunnan päältä.

Kosonen muodosti Lempon nuoren yleispelaajaparin Niko Montosen kanssa kolme erää ja kauden alussa hieman vähemmän pelannut kaksikko selvisi kovassa paikassa varsin mukavasti. Puttonen tuli kehiin kolmoserän lopussa.

– Aina on mukava pelata, erityisen mukavaa oli pelata ja onnistua Savonlinnassa vanhassa kotihallissa. Mutta tappio kyllä harmittaa, Kosonen kertoi.

East Volley on osoittanut, että sillä on tälläkin kaudella koossa todella laadukas ryhmä, varsinkin sen kotikentältä ei pisteitä haeta ilmaiseksi, kuten Lempo- ja Pälkäne-voitot osoittavat. Vaikka Silventoinen ja Tuominen keräävät otsikot, kun heidän ympärilleen lisätään laadukas passari Henry Helkala, hienosti vastaanottanut libero Juho Rusko ja 1-sarjan kärkeen noussut keskipelaaja Waltteri Kainulainen, Eastilla on koossa oiva porukka.

Lempolla illan pisteykköseksi nousi hakkuri Tuomas Sillanpää 19 pisteellään. Passari Ville Tuki korvasi edellispelin tavoin pelin kuluessa Matti Toivolan. Keskiosastolla koko kolmikko sai vastuuta ja Aatu Pöllänen kokosi kymmenen pistetäppääkin.

Ottelun alku oli vaikea ja East paineli avauserän voittoon ja alun 5–0-johtonsa ansiosta, jota Lempo ei saanut koskaan kiinni. Toisen erän Lempo vei nimiinsä Eastin virheillessä, mutta kotijoukkue pelasi muuten todella vähin virhein ja tasapainoisesti. Kolmas erä meni pitkään tasatahtia, mutta lopussa Lempo virheili ja East vei tikkarin.

– Vastaanotto oli meidän osa-alueista parasta tänään. Pallo oli ihan hyvin kupissa. pärjättiin siinä ihan ok. Hyökkäys toimi myös ihan kohtuullisen hyvin. Vastustaja puolusti palloja vähän paremmin peliin. Pienet olivat marginaalit: kun pelataan 2,5 tuntia, tietää että ollut tasainen peli, Kari Nieminen analysoi.

Erikoista illan ottelussa oli, että East Volleyn kotipuoli oli todellinen menestyksen avain: kaikki viisi erää voitettiin pelaamalla sillä puolella. Viidennessä erässä Lempo aloitti Eastin kotipuolella ja johti 8–4, puolenvaihdon jälkeen loppuerä meni kotijoukkueelle 11–4. Kaikkiaan pikkupisteet menivät kenttäpuoliskojen mukaan 119–89.

Lempo jatkaa pelejään ensi viikon lauantaina Hakkarissa, jonne saapuu paikallispeliin Pälkäneen Luja-Lukko.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Seuraava peli:

Lempo palaa Hakkariin ja kohtaa lauantaina 21.10. Pälkäneen Luja-Lukon kotikentällään. East kohtaa 22.10. Iskun vieraskentällä.

Avauskokoonpanot

Lempo: Matti Toivola, Veeti Kosonen, Aaro Keisanen, Tuomas Sillanpää, Niko Montonen, Aatu Pöllänen ja libero Jami Törrö

East: Henry Helkala, Teemu Silventoinen, Jaakko Hakulinen, Taavi Tuominen, Aatu Nenonen, Waltteri Kainulainen ja libero Juho Rusko