Ennakko: Kausi huipentuu kotikentällä – Pystyykö Kisko pysäyttämään Lempon? "Yhtään ei saa ajatus karata"

29.3.2023

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

MITÄ: miesten 1-sarjan 2. finaali Lempo-Volley – Oulun Kisko

MISSÄ: Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

MILLOIN: Lauantaina 1.4. klo 16

LIPUT: 12/8€, alle 12v ilmaiseksi, kausikortti ei enää käy. Lipunmyynti aukeaa noin tunti ennen alkua.

Finaali-info

Lentopallon miesten 1-sarjan finaalit siirtyvät Oulusta Lempäälään ja tulevana viikonloppuna mestari ratkeaa Hakkarin liikuntahallissa.

Lähtökohta

Pokaalia nostaa joko Lempo-Volley tai Oulun Kisko. Finaalit avattiin viime lauantaina Oulussa ja Lempo haki arvokkaan vierasvoiton erin 3–1. Ouluhallissa oli paikalla peräti 759 katsojaa.

Toinen finaali pelataan Hakkarin liikuntahallissa Lempäälässä 1.4. ja mestaruus on Lempolle katkolla. Kiskon voittaessa kolmas ja ratkaiseva finaali pelataan sunnuntaina 2.4. Hakkarissa.

– Luonnollisesti lähtökohta kotiviikonloppuun on paljon mukavampi, kun taskussa on hieno voitto Oulusta. Meille lauantaina ehkä kaikkeinta tärkeintä on, että keskittyminen pysyy yhdessä pallossa kerrallaan, yhtään sen pidemmälle ei saa ajatus karata, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo kertoo.

Finaalisarja jatkuu hyvin tiukasta tilanteesta. Kisko laittoi Lempon todella ahtaalle, ahtaimmalle tänä keväänä. Ajoittain oululaisryhmä hallitsi peliä ja oli viemässä ottelun jo viidenteen erään. Lempo nousi neloserässä 14–20-tilanteesta erä- ja otteluvoittoon.

Avauspeli toi Kiskolle varmasti paljon uskoa omaan tekemiseen ja siihen, että Lempo voi olla lyötävissä. Oululaiset saivat paljon voimaa upeasta kotiyleisöstä ja pelitaktiikka oli varsin toimiva. Kisko puolusti todella vahvasti ja etenkin kutospaikan puolustamisen päävalmentaja Sami Pekka Laukkanen oli organisoinut upeasti. Lempo tuskailikin ajoittain pahasti oman hyökkäyspelinsä kanssa.

– Muuten olin hyvin tyytyväinen peliin, mutta hyökkäyspelissä ei päästy ihan parhaimpaan. Siitä täytyy antaa Kiskolle tunnustusta, ovat tosi hyvä torjunta-puolustusjoukkue ja kaivoivat hyvin palloja peliin, Alatalo muistelee avauspeliä.

Lempo oli tutun vahva erien lopussa, paitsi avauserässä, jossa useamman pisteen johto kääntyi Kiskon voitoksi. Kolmannessa ja neljännessä erässä Lempo nousi takaa ohi erien toisella puoliskolla.

Kiskon hyvästä vastarinnasta kertoo, että Lempo turvautui aiempia pudotuspelejä enemmän vaihtoihin. Tomi Rumpunen tuli kesken pelin yleispelaajaksi ja Kasimir Vuorinen korvasi vielä Simo Puttosen päätöserässä. Ville Tuki torjuntavaihdossa ja Jani Liski syöttövaihdossa toivat ison lisän esityksillään.

Molemmilla on toiseen finaaliin kohennettavaa etenkin hakkuripelissä. Lempolla Anssi Vesanen ei ollut aivan Jymy-sarjan tasolla. Vaihtoehtona on myös kauden aikana vastuun kantanut Tuomas Sillanpää. Myös Kiskolla on hyvin tasavahva hakkuriduo Markus Tammela ja Oskari Seppä, joista Tammela nousi avausfinaalissa päävastuuseen. Hakkuripeli onkin todella iso ratkaisun kohta lauantaina.

Kisko esitteli avauspelissä uuden passarin, kun Mikael Kyllönen paikkasi Eeli Kuukasjärveä. Päävastuun kantoi Jussi Mäkinen, mutta Kyllönen kävi useasti kentällä. Hieman passitempo uusien joukkuekavereiden kanssa oli hakusessa, mutta viikkokin tekee ihmeitä. Nouseeko Kyllönen jopa avaukseen lauantaina?

Isoon rooliin nousee tietenkin syöttö ja vastaanotto. Molempien nosto kesti avausfinaalissa melko hyvin, etenkin Kisko sai hyvin tehoja irti keskipelaaja Ville Kaksosen hyökkäyksistä. Molempien liberot Jyri Niemi ja Petteri Kiilunen palkittiin avausfinaalin parhaina, joten liberopuolella laatua riittää. Hakkari on kenttänä hieman erilainen ja jonkin verran pienempi kuin Ouluhalli, joten se myös muuttaa hieman pelin asetelmia.

– Siitä olen varma, että Kisko on toipunut tappiosta ja tulee täysillä taistelemaan voitosta. Yleisölle on pitkiä palloja luvassa, edelleen joudumme paiskimaan hyökkäyksessä hommia, että saamme Kiskon vahvan puolustuspelin vapisemaan, Alatalo tietää.

Mielenkiintoinen tilastoknoppi on, että joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti samalla kaavalla: Kisko on joka pelissä voittanut avauserän ja Lempo lopulta pelin 3–1. 

Lempo ei ole tällä kaudella hävinnyt vielä yhtään sarjapeliä kotikentällään. Tavoitteena on rikkoa Hakkarin yleisöennätys, joka on viime vuoden 550 katsojaa.

– Uskon että meidän loistavan yleisön avulla saadaan Hakkariin taas loistava tapahtuma aikaiseksi!

Ratkaisun paikat

Yleispelaajien onnistuminen: Avausfinaalissa molemmilla oli vahvaa yleispelaajatekemistä. Lempolla aloittivat Simo Puttonen ja Kasimir Vuorinen, lopettivat Vuorinen ja Tomi Rumpunen. Trioa voi peluuttaa lähes miten vain ja on kiinnostavaa, ketkä aloittavat. Vaihdosta löytyy suunnanmuutosta. Kiskolla Otso Hakala on ykkösnimi, jolta joukkue tarvitsee kovaa peliä jälleen. Jere Salmela tuki loistavasti ja nousi pisteissä jopa ykköseksi. Duo ei saa ailahdella, jos Kisko haluaa pärjätä.

Hakkuripeli: Ketkä avaavat ristipaikalla on yksi isoimpia kysymyksiä. Molempien hakkuripeli jätti parantamisen varaa avauspelissä. Hakkari on harvoin ollut helppo paikka vierasjoukkueiden pajavasaroille. Molemmat tarvitsevat laadukasta hakkuripeliä yleispelaajien tueksi.

Taktiset muutokset: Kuinka valmennukset reagoivat avauspelin tapahtumiin? Lempo hakenee ratkaisua, miten Kiskon vahvaa puolustamista saataisiin vaikeutettua. Kisko varmasti haluaa iskeä paremmin Lempon vastaanottoon. Tuleeko muutoksia myös kuusikkovalinnoissa ja miten ne vaikuttavat kokonaisuuteen?

Erien loppujen hermokontrolli: Vastakkain kaksi kokenutta joukkuetta. Lempo oli avauspelissä edellä erien loppujen tiukoissa paikoissa ja etenkin neloserän nousu oli Kiskolle katkera pala. Miten nyt, kun panokset vielä kovemmat?

Seuraa heitä

Lempo-Volley: Tomi Rumpunen. Yleispelaaja pääsi ensi kertaa kentälle tämän kevään pudotuspeleissä avausfinaalissa ja nousi heti tärkeään rooliin. Tärkeä palanen myös lauantaina.

Kisko: Jere Salmela. Yleispelaaja pelasi loistavan pelin avausfinaalissa ja tehoili Kiskon parhaat pisteet 15. Lauantaina tarvitaan taas isoa vastuunkantoa ja tukku pisteitä.

Kuvat: Antti Raunio, Kari Kautto
Video: Antti Raunio