Ennakko: Lempo haastaa liigakarsinnoissa suosikki KyKy-Betsetin

4.4.2023

MITÄ: miesten liigakarsintojen 1. ottelu KyKy-Betset – Lempo-Volley

MISSÄ: Kyy York Areena, Kyyjärvi

MILLOIN: Ke 5.4.2023 klo 18.30

Miesten liigakarsinnat käynnistyvät keskiviikkona 5. huhtikuuta, kun 1-sarjakentiltä tuttu klassikkopari Lempo-Volley ja Kyyjärven Kyky-Betset kohtaavat jälleen vuoden tauon jälkeen.

Lähtökohta

Liigakarsinnat aloitetaan mielenkiintoisista lähtökohdista. Lempo juhli viime lauantaina 1-sarjan mestaruutta, kun Oulun Kisko kaatui toisessa finaalissa 3–0. Lempo hävisi 1-sarjakaudella vain yhden pelin ja pudotuspeleissä hävisi vain yhden erän. Niinpä lempolaiset pääsevät hyvällä itseluottamuksella karsintoja kohti.

Lempäälässä on pelattu viimeksi liigakarsintoja keväällä 2016. Silloin 1-sarjan hopeajoukkue LeKi kohtasi Joensuun Riennon, joka oli  karsinnoissa parempi 3–0.

Liigakarsinnat pelataan paras viidestä -systeemillä, eli kolme voittoa tuovat mahdollisuuden hakea liigapaikkaa ensi kaudeksi.

KyKy-Betset nousi Mestaruusliigaan täksi kaudeksi. Viime kaudella ikimuistoisissa finaaleissa se voitti Lempon kultaisessa erässä ja nousi liigakentille. Kulunut kausi on ollut haasteellinen, mutta KyKy-Betset on osoittanut olevansa varsin laadukas liigaryhmä: keskisuomalaiset keräsivät runkosarjassa 15 pistettä ja karsintojen avausvaiheessa johti Vantaa Ducksia jo voitoin 2–0. Sitten kolme peräkkäistä tappiota varmistivat Ducksin liigapaikan voitoin 3–2.

Sen jälkeen Kyyjärvellä tehtiin iso ratkaisu, kun päävalmentajana toiminut Eduard Venski sai lähteä ja tilalle tuli loppukauden sopimuksella kokenut Jukka Tuovinen. Tuovinen oli oiva valinta, sillä hän kohtasi Nurmon Jymy Akatemian päävalmentaja Lempon 1-sarjan välierissä, joten hänellä on tarkka tieto, kuinka lempääläiset pelaavat.

KyKy-Betsetistä ja Lemposta puhuttaessa kyseessä on todellinen 1-sarjan klassikkopari. Joukkueet ovat kohdanneet 25 kertaa, joista Lempo/LeKi on voittanut kymmenen. Usein Lempon ja LeKin kausi on päättynyt juuri kyyjärveläisiä vastaan pudotuspeleissä. Tällä kertaa Lempo pääsee karsintoihin ilman minkäänlaisia paineita kiusaamaan suursuosikkia. Vahva kausi antaa itseluottamusta ja lempääläisryhmä lähtee tosissaan testaamaan tasonsa, kuinka paljon kapuloita saadaan liigaryhmän rattaisiin. KyKy-Betsetillä puolestaan on isot panokset, kun liigapaikka on vaakakupin toisella puolella.

– Hienoa päästä haastamaan Kyyjärveä, nähdään missä tasomme menee suhteessa liigaan. Sen verran karvaita muistoja KyKy-peleistä viime keväältä, että tosissamme lähdemme kentälle taistelemaan, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo kertoo.

Kokoonpanot

Lempo-Volley pääsi läpi pudotuspelit ilman loukkaantumisia ja pienet sairastelutkin saatiin finaalisarjan aikana kuntoon. Kokoonpanovaihtoehdot myös hieman laajenevat viimeisestä finaalista, kun A-pojilla oli SM-välieräturnaus juuri viime lauantaina.

Lempolle oman haasteensa tuovat karsintojen hurja pelitahti ja viikkopeli. Amatöörijoukkue on tottunut pelaamaan pelit viikonloppuna, yleensä peli per viikko. Pudotuspeleissä oli tosin pääasiassa kaksi ottelua viikonlopun aikana. Liigakarsinnoissa pelataan kolme peliä viikossa, ja sarja alkaa pitkän vierasreissun viikkopelillä keskiviikkona. Se tuo työssäkäyville ja opiskeleville pelaajille oman haasteensa.

Lempon laaja kokoonpano tuli selväksi finaaleissa. Ratkaisevassa pelissä vaihtopenkillä aloitti tähtiluokan duo Tuomas Sillanpää ja Tomi Rumpunen. He tulivat pelin kuluessa kehiin ja nousivat ratkaisurooleihin. Lempon hakkuri- ja yleispelaajaratkaisut ovatkin mielenkiintoisia, sillä laatua ja vaihtoehtoja riittää.

Tällä kaudella liigakentilläkin käynyt yleispelaaja Kasimir Vuorinen oli kakkosfinaalissa lähes pitelemätön ja palkittiin Lempon parhaana. Hän onkin varmasti isossa roolissa liigajoukkuetta vastaan.

Lempo pelasi syyskaudella Suomen cupissa Savo Volleyta vastaan. Silloin liigaryhmä voitti 3–0 ja etenkin ulottuvampi torjunta ja kovempi syöttö toivat isoja haasteita Lempolle. Onkin selvää, että enemmän harjoitteleva ja fyysisesti kovakuntoisempi liigajoukkue on selvä suosikki.

– Intensiteetti, fyysisyys ja tempo ovat näissä peleissä vastustajan puolella eri tasolla mihin olemme kauden aikana tottuneet. Onkin tärkeää, miten pystymme pelien sisällä ja sarjan aikana reagoimaan siihen, Alatalo taustoittaa.

Lempo luottaa omiin vahvuuksiinsa, jotka toimivat myös 1-sarjassa.

– Yritämme pitää syöttö-vastaanoton edelleen hyvällä tasolla, se on kuitenkin meidän pelimme kivijalka.

Kyyjärven ryhmä on jonkin verran muuttunut viime kaudesta. Joukkueessa on kaksi Mestaruusliigan todellista tähtipelaajaa ja kuluneen kauden huippuhankintaa: hakkuri Oskari Keskinen ja maajoukkueesta tuttu keskitorjuja Tommi Siirilä olisivat haluttuja pelaajia kaikille liigaryhmille. He ovatkin isossa roolissa KyKy-Betsetin pelissä.

Kesken kauden joukkueeseen saapunut Mauri Kurppa on ottanut itselleen ykköspassarin roolin. Edelleen joukkueen avainpelaaja, jopa tärkein yksittäinen pelaaja, on yleispelaaja Aivars Petrusevics. Latvialainen pomppukone oli viime vuodet 1-sarjan supertähti ja on osoittanut, että taso riittää komeasti liigassa. Keskisen ja Petrusevicsin myötä KyKy-Betsein laitavoima onkin hurjaa luokkaa.

Oman mausteensa ryhmään tuo usean kauden Lempossa pelannut yleispelaaja Kasper Pennanen. 

Tuore päävalmentaja Tuovinen valmentaa karsintapeleissä ensi kertaa kyyjärveläisiä. Hän on varmasti tuonut jo lyhyellä ajallaan ryhmään uudenlaista herättelyä ja valmiutta liigakarsintoihin.

Seuraa heitä

Lempo: Kasimir Vuorinen. Yleispelaaja oli isossa roolissa ratkaisufinaalissa, ja varmasti Lempon isoja syömähampaita, jos joukkue haluaa haastaa.

KyKy-Betset: Tommi Siirilä. Keskitorjuja on maajoukkuekonkari, joka tulee varmasti ottamaan torjunnan jos toisenkin. Saako Lempo millään kuriin Siirilän hyökkäyksiä ja vaarallista leijasyöttöä?

Kuvat: Kari Kautto