Ennakko: Lempo kohtaa tulikuuman Jymy-hakkurin ja kevään sensaatiojoukkueen välierissä

16.3.2023

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

MITÄ: miesten 1-sarjan puolivälieräsarja Lempo-Volley – Nurmon Jymy Akatemia

AIKATAULU: 1. osaottelu la 18.3. klo 16 Nurmohallissa, 2. osaottelu su 19.3. klo 15 Lempäälässä

LIPUT KOTIPELIIN: 10/7€, alle 12v ilmaiseksi, kausikortti ei enää käy

Lähtökohta

Lentopallon 1-sarja on edennyt välierävaiheeseen ja mukana on neljä joukkuetta. Lempo-Volley kohtaa välierissä runkosarjan viidennen Nurmon Jymy Akatemian. Toisesta finaalipaikasta pelaavat runkosarjan kakkonen East Volley ja kolmas Oulun Kisko.

Finaaliin pääsee kahdella voitolla. Avausosa pelataan lauantaina 18.3. Nurmossa ja sarja ratkeaa 19.3. Lempäälässä. 1–1-tilanteessa pelataan kultainen erä sunnuntaina 25 pisteeseen.

Puolivälierissä Lempo-Volley pudotti Kuortaneen voitoin 2–0 ja päästi nuoren joukkueen kerran 20 pisteeseen kuudessa erässä. Jymy puolestaan pudotti runkosarjan nelosen KaVen 2–0 (3–1, 3–1). Tulosta voi pitää pienenä yllätyksenä runkosarjasijoituksiin nähden, mutta Jymyn vuoden 2023 virettä tarkastellessa tulos ei ollutkaan enää yllätys.

Kokeneen liigaa nähneen Jukka Tuovisen valmentama nurmolaisjoukkue on pelannut vuoden 2023 aikana 11 ottelua, joista voittanut yhdeksän. Ainoat tappiot ovat tulleet Eastille ja Kiskolle, jonka Jymy myös voitti kerran. Lempon saldo vuoden 2023 puolella on kahdeksan peliä ja kahdeksan voittoa. Voikin sanoa, että vastakkain ovat tämän vuoden kovavireisimmät joukkueet.

Jymy on myös ainoa, joka on tähän mennessä onnistunut voittamaan Lempon runkosarjassa. Kaksi keskinäistä kohtaamista pelattiin jo vuoden 2022 puolella. Nurmossa pelatussa pelissä hieman varamiehinen Lempo hävisi 2–0-johdon jälkeen 2–3. Lempäälässä Lempo otti voiton erin 3–0. 

Marraskuinen avauskohtaaminen jo osoitti Jymyn hurjan potentiaalin. Nurmolaisjoukkue oli Lempo-voiton hetkellä sarjan viimeisenä, mutta nousi upeasti viidenneksi vahvan kevään avulla.

Lempon puolivälieräsarja oli vakuuttava. Koko joukkue pelasi laadukkaasti, erityisesti esiin nousivat yleispelaaja Simo Puttonen ja keskitorjuja Tatu Härkönen. Lempolle jäi vielä käyttämättömään reserviin Tomi Rumpunen ja Anssi Vesanen, jotka eivät puolivälierissä käynyt kentällä.

Jymy nojautuu vahvasti loistavassa vireessä olevaan nuoreen hakkuriinsa Alex Horniin, joka takoi puolivälierissä kahteen peliin kammotehot 51 pistettä. Hänessä Lempolla riittääkin pysäyttämistä. Jymy on monipuolinen ryhmä, josta löytyy laatua joka pelipaikalle. Esimerkiksi keskipelissä Lempoa useana vuonna kiusannut Mikko Väliaho tuo hurjan haasteen Lempon hyökkäykseen. Yleispelaajapari Osku-Eemeli Hautala–Simo Näkki on onnistuessaan joukkueen jokerikortti ja isossa roolissa kevään menestyksessä.

Yksi uusi valttikortti on passari Ville Kivenmäen nousu avauskokoonpanoon. Kokenut pallonjakaja nousi avauskokoonpanoon puolivälierissä ja Jymy kellisti KaVen vakuuttavasti. Kuitenkaan Kivenmäen mukaantulo ei ole yksin selittänyt Jymyn kevätvirettä, sillä hän pelasi ensimmäiste kokonaiset pelinsä vasta puolivälierissä, sitä ennen passivastuun kantoivat Henri Hynnä ja Matias Lahtinen. 

– Aivan varmasti kova viikonloppu tulossa. Nurmon tämän vuoden voittosaldo jo kertoo heidän tämänhetkisestä vireestä. Vahva joukkue, hakkuri Horn on ollut tulikuumana. Kivenmäki tuonut passarin tontille lisää laatua, vahvat keskarit ja taitavat yleispelaajat. Lisäksi valmentaja, johon verraten itsekin olen keltanokka. Kovaa saadaan pelata, jotta saadaan hyvä tulos, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo arvioi.

– Toivottavasti meidän syöttöpeli toimisi edes suunnilleen samalla tasolla kuin Kuortanetta vastaan, se on hyvä lähtökohta. Sitä kautta päästään torjunta-puolutuksella ottamaan tärkeitä pisteitä. Hyökkäyspelissä pitää olla kova mutta järkevä, Tuovisen Jukka osaa torjuntaa hyvin organisoida. Yhtään heikkoa osa-aluetta ei saa olla, kaikki pitää sujua vähintään kohtalaisella tasolla. Sitten uskon, että otetaan voitto kotiin.

Osa-alueet

Hyökkäyspeli: Lempo hyökkää laajemmalla kärjellä (Tuomas Sillanpää, Kasimir Vuorinen, Tomi Rumpunen, Simo Puttonen, Sten Kruuda, Anssi Vesanen, Tatu Härkönen), Jymyllä muutama superyksilö pelipaikallaan (Alex Horn, Mikko Väliaho). Molemmilla tehokkaat hakkurit Sillanpää ja Horn sekä laadukas keskipeli. Saako Lempo Horniin mitään otetta, entä nousevatko yleispelaajien tehot ratkaisurooliin? 

Syöttö-vastaanotto: Lempo syötti pitkälti Kuortaneen nurin. Lempon pelatessa parhaita pelejään syöttöpeli on toiminut. Nurmo antaa todella kovan syöttövastuksen, kun Väliaho ja Ville Kivenmäki ovat sarjan parhaita leijasyöttäjiä. Vastaanottopeli ollut Lempon vahvuuksia. Jymyllä nuorempi vastaanottoryhmä, mutta laatua löytyy myös paljon.

Puolustuspeli: Lempolla Jyri Niemi johtaa puolustuspeliä ja Kuortane-sarjassa puolustuspeli toimi varsin hyvin koko joukkueella. Jymyllä libero Joona Antikainen kehittynyt huimasti viime vuosina ja yleispelaaja Simo Näkki on nähty myös liberona aiempina kausina, joten takakentän osaamista riittää. Nurmo on hurmosjoukkue, joka oikeassa mielentilassa puolustaa uskomattomiakin palloja, siinä joukkueella selvä vahvuus.

Torjuntapeli: Sarjan avainosa-alueita. Lempolla ulottuva ja kokenut torjujaryhmä, joka otti Kuortaneen torjunnasta yliotteen. Torjuntapeli isossa roolissa hakkuri Hornin pysäyttämisaikeissa. Jymyllä loistava keskitorjujaduo Väliaho–Aapo Huhtamäki, joka ottaa varmuudella useita torjunta peliin, etenkin Väliahon kädet on kierrettävä. Valmentaja Tuovinen osaa organisoida torjunnan, myös Jymyllä torjunta isossa roolissa Lempon hidastamisessa.

Passipeli: Lempolla Arttu Lehtimäki on kantanut vastuun, vahvaa tekemistä Kuortane-sarjassa. Jymyn kokenut Ville Kivenmäki nousi kevään panospeleissä passivastuuseen. Taitava ja monipuolinen passari, joka tykkää myös itse ratkoa.

Vaihtopenkki: Lempon vahvuus tässä sarjassa, vaihtoehtoja löytyy tarvittaessa. Puolivälierissä peli toimi eikä vaihtoja tarvittu. Jymyllä hieman kapeampi eikä tähtipelaajille löydy yhtä paljoa vaihtoehtoja, mutta esimerkiksi tehokkaat syöttövaihdot iso osa joukkueen peliä. Toki kumpikaan ei juuri kestä aivan avainpelaajien poissaoloja.

Valmennus: Lempon Tuomas Alatalo on nähnyt paljon, mutta Jymyn peliä luotsaa valmentajalegenda Jukka Tuovinen vielä paljon enemmän. Hänen työnsä jälki näkyy Jymyn huikeassa kevätkaudessa. Molemmat nähneet liigatasolla pitkiä pudotuspelikeväitä, joten kokemuksesta ei jää kiinni. Kumpi pystyy reagoimaan vastustajan tekemiseen paremmin, on vahvoilla sarjassa.

Kiinnitä katseesi

Pysähtyykö Alex Horn? Nurmon nuori hakkuri on naputtanut jo lähes 300 pistettä. Paukutti puolivälieriin 24 ja 27 pistettä. Lempon avainasia on, pysähtyykö Horn millään. Voi yksin hakata Nurmon 1-sarjan mestariksi kaiken onnistuessa. Oikeakätinen hakkuri hyökkää korkealta ja saa paljon passeja ratkaisuhetkillä.

Torjuntapeli: Liittyy molempien syöttö- ja puolustuspelin toimintaan, kuinka torjunnalla saadaan vastustajan avainhyökkääjiä kiinni ja sitä kautta muu tekeminen helpottuu. Molemmilla vahvaa hyökkäyspelaamista, mutta myös laadukas torjunta. 

Lempon syöttö: Jos Lempo haluaa horjuttaa Nurmoa, syöttöpeli on avainasema. Sillä voi saada Jymyn hyökkäystehoja alemmas. Kuortane-sarjassa syöttö toimi, ja vahvaa syöttöä tarvitaan taas.

Head to head

Tuomas Sillanpää–Alex Horn: Hakkurien taisto tiivistyy kevään edetessä. Horn 51 pinnaa puolivälieriin, Sillanpää 27 pistettä. Hakkurit saavat paljon ruokaa ja ison hyökkäysvastuun.

Jyri Niemi–Joona Antikainen: Kokeneempi ja nuorempi libero vastakkain. Niemi kuulunut jo vuosia sarjan eliittiin, Antikainen tehnyt vahvaa nousua joka kausi kehittyen joukkueen avainrooliin. Puolustuspeli ja vastaanotto nousee isoon rooliin, etenkin kun mennään 20 pisteen päälle.

Tuomas Alatalo–Jukka Tuovinen: Kokeneiden entisten liigavalmentajien taisto. Alatalo luotsannut koko kauden Lempon vahvaan menoon, Tuovinen saanut ryhmänsä keväänä huimaan lentoon. Millaisia kaneja löytyy hatusta?

Kokoonpanot

Lempon kokoonpano

Jymyn kokoonpano

Pisteet

Lempon top 6: 
1. Tuomas Sillanpää 225
2. Kasimir Vuorinen 193
3. Anssi Vesanen 113
4. Simo Puttonen 107
5. Sten Kruuda 103
6. Tomi Rumpunen 82

Jymyn top 6: 
1. Alex Horn 299
2. Mikko Väliaho 147
3. Osku-Eemeli Hautala 135
4. Aapo Huhtamäki 120
5. Simo Näkki 97
6. Manu Asikanius 69

Lempon top3 keskinäisissä peleissä: Tuomas Sillanpää 30, Kasimir Vuorinen 17, Simo Puttonen 16

Jymyn top3 keskinäisissä peleissä: Alex Horn 36, Mikko Väliaho 24, Simo Näkki 17

Keskinäinen historia

Runkosarjassa:

13.11. Jymy – Lempo-Volley 3–2

3.12. Lempo-Volley – Jymy 3–0

Kautta aikain: Seurat ovat kohdanneet 1-sarjassa 18 kertaa vuosina 2016–2023. Voitot ovat Lempolle/LeKille 14–4. Lempääläisjoukkue on pelannut Nimillä Lempo-Volley ja LeKi, nurmolaisjoukkue nimillä Nurmon Jymy, Nurmon Jymy Akatemia ja Jymy-Kuutoset.

Pudotuspelikohtaamiset: Ensimmäinen kohtaaminen pudotuspeleissä seurojen kesken.

Pudotuspeli-info

Infossa löytyy tiedot livelähetyksistä, peliseurannoista ja muusta tarpeellisesti. Info täällä

Välieräparit

Lempo-Volley – Nurmon Jymy Akatemia
East Volley – Kisko

Pudotuspelien tulospalvelu


Video: Pikakurssi Lempo-Volleyn sakkokassaan

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Kuvat: Kari Kautto, Antti Raunio
Videot: Antti Raunio