Ennakko: Lempolla cupissa huima haaste ja mahdollisuus, kun Akaa-Volley astelee Hakkariin

30.12.2023

MITÄ: Suomen cupin puolivälierä Lempo-Volley – Akaa-Volley

MISSÄ: Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

MILLOIN: To 4.1.2024 klo 18

LIPUT: 10/7€, alle 16v ilmaiseksi

OTTELUISÄNNÄT: Sportia-Matti ja Veikon Kone Valkeakoski

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Lähtökohta

Lempo-Volley aloittaa uuden vuoden kovimmalla mahdollisella vastuksella. Suomen cupissa pelataan välieräpaikasta ja Hakkarin liikuntahalliin saapuu Akaa-Volley torstaina 4. tammikuuta.

Akaa johtaa tällä hetkellä Mestaruusliigaa ja eteni europeleissä Challenge cupissa puolivälieriin kahdeksan parhaan joukkoon. Lempo puolestaan sai paikkansa cupissa olemalla 1-sarjan kärkipaikalla joulutauolla. Ei siis tarvitse miettiä, kumpi on torstaisessa ottelussa ennakkosuosikki.

– Haastamaanhan me lähdetään. Aika kova jengi tulee vastaan, koitetaan saada omalla hyvällä tekemisellä hyvä peli aikaan, Lempon passari Matti Toivola ennakoi.

– Pitäisi tietenkin sanoa, että totta kai meillä on kaikki mahdollisuudet, mutta pitäähän tässä realistisia olla. Täysi nappionnistuminen tarvitaan ja katsotaan mihin se riittää, Lempon hakkuri Tuomas Sillanpää arvioi asetelmia.

Lempo ja Akaa ovat farmijoukkueita, mutta nyt pelataan oikeasta panoksesta: voittaja etenee cupin final four -lopputurnaukseen Turkuun ja pelaa helmikuussa välierässä Savo Volleyta vastaan.

Joukkueet eivät ole kohdanneet panospeleissä Akaan liiganousun jälkeen. Sen jälkeen joukkueet ovat pelanneet vuosittain harjoituspelejä, mutta Suomen cupissa kohtaaminen on ensimmäinen.

Lempolla ja edeltäjällään LeKillä on pitkä historia liigajoukkueiden kohtaamisesta cupissa. Syyskaudella 2013 silloin vielä 2-sarjaa pelannut LeKi kohtasi cupissa liigajoukkue Iskun. Sen jälkeen vastassa ovat olleet kolmesti VaLePa ja kertaalleen Tiikerit, Hurrikaani ja viime kaudella Savo. Liigajoukkueen voitto cupissa odottaa vielä.

Lempo lähtee cupin peliin joulutauon jäljiltä. Edellispelit pelattiin 16. ja 17. joulukuuta, jolloin Lempo voitti vieraskentällä Murikat ja Pälkäneen. Kotikentällään Lempo on ollut vahva: kaikki kuusi runkosarjan kotipeliä ovat päättyneet Lempon voittoon. 12 syyskauden runkosarjapeliä toivat yhdeksän voittoa.

– Joulu sujui oikein kivasti. Kävimme katsomassa läheisiä Pohjanmaalla, tuli syötyä hyvin ja palauduttua, Sillanpää kertoo tauosta. Treenisalille Lempo palasi väliviikolla.

Akaa on ehtinyt pelata jo kahdesti joulun jälkeen, kun se voitti joulun ja uudenvuoden välissä Loimun ja Hurmoksen. Akaa on pelannut 17 liigaottelua, joista voittoja on tullut 13. Challenge cupissa Akaa tiputti vastustajat Sloveniasta, Serbiasta ja Tshekistä. Seuraavaksi odottaa espanjalainen koitos.

– Meidän täytyy syöttää todella hyvin. Akaa on itse loistava syöttöporukka. Syöttö-vastaanotossa pitäisi pärjätä, jotta oltaisiin mukana pelissä, Toivola kertoo, millä Lempo voi pärjätä.

Joukkueet kohtasivat harjoituspelissä elokuussa, jolloin Akaa voitti 4–0. Kaikkiaan Lempo ja LeKi ovat kohdanneet Akaan 17 kertoo vuosien 2014–2023 välillä. Mukaan on laskettu yhteisten 1-sarjakausien viralliset ottelut ja Akaan liigavuosien harjoitusottelut.

Akaa on voittanut 13 kertaa, LeKi/Lempo neljästi. Yhteisen 1-sarjataipaleen aikana voitot menivät 7–3 Akaalle. Harjoituspeleissä lempääläisryhmä on onnistunut voittamaan kerran, syyskaudella 2019 Lempon historian ensimmäisessä ottelussa perustamisen jälkeen. Maukkain Akaa-voitto lienee lokakuulta 2015 Matti Hietasen tähditettyä LeKin 3–0-vierasvoitton Toijalassa.

Kokoonpanot

Lempo-Volley pääsee Akaa-otteluun toisaalta hyvin levänneenä joulutauolta, toisaalta treenituntuma ei vedä vertoja liigaryhmälle, joka on jo pelannutkin välipäivinä. 

Lempo saa kentälle useita liigakokemusta kerryttäneitä pelaajia. Aatu Pöllänen (122 liigapeliä) on pelannut tälläkin kaudella farmipelaajana liigaa juuri Akaan riveissä. Viime kaudella Mestaruusliigassa väänsivät Pöllänen, Jami Törrö (58) ja Aaro Keisanen (38). Myös Tuomas Sillanpäällä (38), Matti Toivolalla (198), Simo Puttosella (134) ja Ville Tuella (4) on liigapelejä vyöllään. Kokenein pelaaja liigakentillä on siis Hurrikaanissa ja Tutossa aiemmin pelannut Toivola. Kaikkiaan liigapelejä lempolaisilla on 592.

Liigakokemusta poistui melkoisesti viime kauden jälkeen muun muassa Anssi Vesasen (634) ja Tomi Rumpusen (375) myötä.

Lempon alkukaudet selvä ykköshahmo pisteiden teossa on ollut hakkuri Tuomas Sillanpää, joka on 171 pisteellään pistepörssin kolmantena 1-sarjassa. Hakkuri onkin varmasti Akaa-torjunnan vartioinnin kohteena.

Lempo perustaa pelinsä vakaan vastaanoton varaan, jota hurjana syöttöjoukkueena tunnettu Akaa varmasti koettelee. Joulukuun Lempon kuukauden pelaajaksi valittu libero Jami Törröllä onkin suuri rooli vastaanottopelaamisessa. Yleispelaaja Daniel Heinosen paluu on Lempolle isoa asia, hän ei pelannut syyskauden päättäneessä Pälkäne-pelissä.

Akaa tuo Lempäälään melkoisen tähtinipun. Toki päävalmentaja Olli Kunnari varmasti miettii, jakaako peliaikaa avainpelaajia laajemmalle, sillä pelitahti jatkuu tiiviinä.

Tshekkihakkuri Matej Smidl on melkoinen härkä hyökkäyspäässä. 205-senttinen karju johtaa Mestaruusliigan pistepörssiä yli 300 pisteellään. 

Toinen ulkomaalaisvahvistus on ranskalaislibero Louis Pineau. Joukkueen toinen libero on lempolaisille hyvinkin tuttu Jyri Niemi.

Laituriosastolta löytyvät muun muassa Mikko Räsänen ja huippuvireessä viime peleissä ollut Jere Hieskanen. Räsäseltä löytyy Suomen liigan jopa kovin hyppysyöttö. Hän ja Smidl tulevat laittamaan hypäreillään Lempon vastaanottajat koville.

Akaa-paidasta löytyy myös Lempäälässä asuva kapteeni, keskipelaaja Panu Pitkänen. Maajoukkuesentteri Petteri Tyynismaa tuo ulottuvuutta verkolle. Passarin tontille on kaksi oivaa vaihtoehtoa: Ilja Ivanov ja Lasse Jäntti.

Seuraa heitä

Lempo: Matti Toivola. Lempo-passari on joukkueen kokenein pelaaja liigapelien määrässä. Päätä ei kylmää jekuttaa liigatason torjuntaa.

Akaa: Jyri Niemi. Pääseekö entinen Lempo-kapteeni irti entisessä kotihallissaan? 

Kuvat: Enna Huurne, Kari Kautto, Markku Ruonala