Ennakko: Pitkä odotus päättyy, kun uudistunut mestari Lempo palaa 1-sarjakentille

30.9.2023

MITÄ: Sarja-avaus Lempo-Volley – PuMa-Volley

MISSÄ: Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

MILLOIN: La 30.9. klo 15

LIPUT: 10/7€, alle 16v ilmaiseksi. Kausikortteja myynnissä. Kortti/käteinen/mobile pay/epassi/smartum

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Lähtökohta

Uusi 1-sarjakausi laitetaan toden teolla käyntiin syyskuun viimeisenä päivänä. Seurahistorian viidenteen ja LeKi-vuodet mukaan lukien kymmenenteen 1-sarjakauteen lähtevä Lempo-Volley saa avauspeliin vieraaksi sarjanousija PuMa-Volleyn Helsingistä.

Kohtaaminen on joukkueilla kauden toinen, kun harjoituskaudella Lempo voitti Helsingissä harjoituspelin 3–1.

Lempo lähtee uuteen kauteen hallitsevana mestarina. Edellissesonki oli historiallisen ikimuistoinen ja huipentui mestaruusjuhliin Hakkarissa Oulun Kiskoa vastaan. Kausi toi vain yhden tappion 1-sarjassa ja kruunuksi Lempo haastoi KyKy-Betsetin liigakarsinnoissa häviten otteluvoitoin 1–3.

– Ei sen parempaa lähtökohtaa olekaan, Lempon uusi kapteeni Simo Puttonen kertoo.

Harjoituskausi oli Lempolla tuloksellisesti ailahteleva: viidestä pelistä tuli voitot PuMasta ja AitRista sekä tappiot VaLePalle, Akaalle ja Pälkäneelle. Edellispeli AitRia vastaan oli viikko sitten, joten pelituntuma on varsin hyvä. Mielenkiintoa lisää se, että Lempon kokoonpano uudistui isosti mestaruuden jälkeen ja nyt päävalmentaja Tuomas Alatalon ryhmää testataan ensi kertaa panospelissä.

– Ajan kanssa se oma peli ja tuloskin sieltä tulee, ei ole muita kikkoja. Kun on uudistunut joukkue, niin treenien ja yhteisen tekemisen kautta rakennetaan. Ollaan kuitenkin eteenpäin taas menty, vaikka harkkapelit eivät menneet kovin mairittelevasti pelillisesti eikä tuloksellisesti, Puttonen tuumii.

PuMa pelasi viime kaudella 2-sarjaa ja sai nousupaikan 1-sarjaan. Viime kausi päättyi puolivälierissä. PuMa kohtasi treenipeleissä Lempon lisäksi farmikumppaninsa, liigajoukkue Ducksin sekä 2-sarjaa pelaavan KeiKan.

Lauantai on historiallinen ottelu joukkueelle, koska se pelaa ensi kertaa Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Voikin olettaa, että helsinkiläiste tulevat otteluun hurjalla latauksella.

Kokoonpanot

Kun edessä on kauden avauspeli, käydään läpi Lempon pelaajiston muutoksia viime kauteen.

Viime kauden ryhmästä poissa ovat Arttu Lehtimäki (Savo), Kasimir Vuorinen (Hurrikaani), Jyri Niemi (Akaa), Anssi Vesanen, Sten Kruuda, Tatu Härkönen, Tomi Rumpunen, Veeti Ahlfors (Isku-Veikot) ja Eemi Pöllänen.

Uusia pelaajia ovat Jami Törrö (PerPo), Matti Toivola (välivuosi), Aaro Keisanen (KyKy-Betset), Aatu Pöllänen (KyKy-Betset), Eetu Ahonen (Isku) ja Daniel Heinonen (AitRi).

Lempolla on tälle kaudella farmisopimukset Akaa-Volleyn ja Lempon 2-sarjaryhmän kanssa, jossa pelaavat muun muassa Kalle Nieminen, Arttu Hokkanen ja Teemu Nyström.

Kuten pelaajalistasta voi todeta, Lempon nippu muuttui melkoisesti. Paljon huippulattua lähti Mestaruusliigaan ja paljon tuli myös tilalle. Keskitorjuja- ja libero-osastot menivät kokonaan uusiksi.

Harjoituskausi on ollut Lempolla kokoonpanollisesti rikkonainen, muun muassa Aatu Pöllänen ja Matti Toivola ovat puuttuneet useammasta pelistä. Selvää onkin, että Lempon peli on tässä kohtaa kautta vielä kehitysvaiheessa.

– Ei päästä sarjakauteen ihan niin hyvistä lähtökohdista kuin haluaisin. Kun vertaa vuoden takaiseen, elo-syyskuu on ollut meillä paljon rikkonasempi. Täytyy siis olla kärsivällinen, viikko kerrallaan mennään eteenpäin. Tämä viikko on ollut lupauksia antava, treenikentällä tapahtunut hyviä asioita ja ollut jo enemmän ääntä kentällä, päävalmentaja Tuomas Alatalo kertoo.

Treenipeleissä esiin nousivat varsinkin Daniel Heinonen ja Niko Montonen, jotka ovat mielenkiintoiset nimet. Heinonen pelasi kauden 2-sarjaa ja voitti pistepörssin, 1-sarjaa hän pelasi Iskussa ollen kaudella 2021-22 koko sarjan pistepörssin yhdeksäs. Treenipelin kunnosta kertoo kolme parhaan pelaajan palkintoa. Montonen pääsi viime kauden jälkeen varusmiespalveluksesta reserviin ja on valtaamassa isoa ruutua Lempon ryhmässä.

– Syöttö-vastaanotto pitäisi olla meidän pelin peruskivi, joka helpottaa pelaamista. Harkkapelit syötettiin heikosti, toivottavasti saadaan järkeä mukaan. Hyvä vastaanotto taas auttaa passareita, päävalmentaja purkaa. 

PuMa-Volley sai kovan vahvistuksen ryhmäänsä, kun keskitorjuja Aatu Vihola liittyi joukkueeseen pelattuaan edelliskaudet Loimun liigajoukkueessa. PuMa on varsin nuori ja 1-sarjatasolle kokematon ryhmä, jota valmentaa kaiken nähnyt konkari Ismo Tuominen.

– Vastassa on nuori joukkue parilla kokeneemmalla pelaajalla höystettynä. Meidän pitäisi pysyä pelin päällä ja kontrolloimaan peliä, jos haluamme pärjätä. Ei tarvi tehdä maailman näyttävämpiä suorituksia, mutta kunhan peli pysyisi hyvin hanskassa, siitä on hyvä lähteä, Alatalo toteaa.

Viime kaudella 2-sarjaa ja A-poikia pelannut ryhmä pysyi varsin hyvin koossa, Karhulan Veikoista tulivat keskitorjuja Riku Isomäki ja yleispelaaja Petri Hannola. PuMalla on riveissään monia kimmoisia ja kovakätisiä pelaajia, kuten laiturit Nuutti Moilanen ja Justus Fredriksson.

Farmiyhteistyö Vantaa Ducksin kanssa voi tuoda PuMalle kovia vahvistuksia lauantaille, sillä vantaalaisjoukkue avaa kautensa vasta sunnuntaina Hurmos-vieraspelillä. 

Hakkari ei ole kenttänä joukkueelle vieras, sillä viime kaudella PuMa pelasi Lempon 2-joukkueen kanssa samassa lohkossa.

Seuraa heitä

Lempo: Daniel Heinonen. Yleispelaaja on noussut treenipeleissä isoon rooliin, kuinka esiintyy tosipaikassa?

PuMa: Aatu Vihola. Keskipelaaja tuo nuoreen ryhmään kokemusta kovista peleistä, vaikka ei itsekään ole vielä iällä pelattu.

Kuvat: Kari Kautto