Ennakko: Pudotuspelikevät käyntiin, Lempo kohtaa nuoren Kuortaneen puolivälierissä: "Erien lopuissa pitää olla henkisesti vahva"

9.3.2023

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

MITÄ: miesten 1-sarjan puolivälieräsarja Lempo-Volley – Kuortane

AIKATAULU: 1. osaottelu la 11.3. klo 15 Kuortaneella, 2. osaottelu su 12.3. klo 15 Lempäälässä

LIPUT KOTIPELIIN: 10/7€, alle 12v ilmaiseksi, kausikortti ei enää käy

Lähtökohta

Pudotuspelit käynnistyvät ja Lempo-Volley kohtaa miesten 1-sarjassa ensimmäisellä kierroksella eli puolivälierissä Kuortaneen Murikat. Ottelusarjaennakossa ennakoidaan koko ottelusarjaa. Ottelut aloitetaan lauantaina 11.3. Kuortaneella ja sarja ratkeaa heti sunnuntaina Lempäälässä. Tarvittaessa voittojen ollessa 1–1 pelataan kultainen erä 25 pisteeseen.

Lempo-Volley lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana, kun Kuortane puolestaan sijalta kahdeksan. Kuortaneen pudotuspelipaikka ratkesi vasta viimeisellä kierroksella, ja samalla varmistui kyseinen ottelupari.

Lempo-Volley lähtee kevään peleihin menestymään ja hakemaan 1-sarjan mestaruutta. Viime vuonna se jäi yhden erän päähän, kun nyt Mestaruusliigassa pelaava Kyyjärven Kyky voitti finaalit 2–1 kultaisessa erässä. 

– Kaikki tietävät, että haluamme voittaa puolivärieräsarjan ja se on ehdottomasti tavoitteena. Ennakkosuosikin aseman olemme ansainneet kauden aikana ja olemme siitä ylpeitä, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo kertoo.

Lempo-Volleylla on melko kokenut joukkue, joka on pysynyt viime kevään menestysryhmään verrattuna pitkälti samana. Kuortane puolestaan on sarjan nuorin joukkue. Viime kaudella Kuortane oli välierissä ja putosi kultaisessa erässä pois finaalista – myös Kykyä vastaan. Siitä joukkueesta ei ole montakaan samaa pelaajaa enää mukana ja joukkue meni täysin uusiksi tälle kaudelle.

– Kuten Kuortane viime kotipelissäänkin meitä vastaan osoitti, niin ilman kovaa työntekoa jatkopaikka ei tule onnistumaan. Näissä lyhyissä viikonlopun kestävissä sarjoissa yllätyksetkin voivat olla mahdollisia, täytyy vain pelata tarpeeksi hyvin että meidän peleissä niin ei käy, Alatalo toteaa.

Lempo pääsee pudotuspeleihin 11 ottelun voittoputkessa. Viime viikonloppuna tuli 3–0-voitto Pälkäneestä. Runkosarjan ainoa tappio tuli Jymylle marraskuussa. Joukkueiden edellinen kohtaaminen oli vajaa kuukausi sitten, kun 19. helmikuuta Lempo voitti Kuortaneen 3–1 vieraissa. Kuortane lähtee pudotuspeleihin hieman alavireisenä: alla on seitsemän tappiota ja viime viikonloppuna tuli kaksi tappiota Jymylle. Edellinen voitto on tammikuulta KaVea vastaan. Potentiaali on nuoressa joukkueessa kuitenkin huima.

– Luotamme omiin vahvuuksimme, hyvään vastaanottoon, vahvaan torjuntaan ja kovaan hyökkäyspeliin. Lisäksi erien lopuissa pitää olla taas henkisesti vahva. Päivä pitenee, aurinko paistaa ja pudotuspelit alkaa. Hymy huulilla kohti viikonloppua! päävalmentaja katsoo kohti pudotuspelejä.

Osa-alueet

Hyökkäyspeli: Lempon yksi vahvuuksista, laajuutta riittää etenkin yleispelaajapuolella vaihtopenkille useamman pelaajan voimin. Löytyy Sillanpää, Vuorinen, Rumpunen, Puttonen, Pöllänen ja niin edelleen. Myös keskipeli on toiminut varsin mukavasti Vesasen ja Kruudan tehoilla. Kuortaneen ase on todella nopea laitatempo, joka tuo Lempon torjunnalle ison haasteen. Kuortane on melko tasainen hyökkäysryhmä, jossa ei ole ketään pistetykkiä yli muiden. Samuel Salminen ja Mikko Määttä luovat yleispelaajina vahvan pohjan.

Syöttö-vastaanotto: Kauden toisessa kohtaamisessa Kuortaneen syöttö sai Lempon ajoittain vaikeuksiin. Muutama kova hypärisyöttäjä kuten passari Ville Kuukasjärvi. Lempolla syöttö on paikoitellen todella paha (Härkönen, Vuorinen, Puttonen), mutta myös virheherkkää. Vastaanotto Lempon pelin kulmakiviä, kun taas Kuortaneella vastaanottopeli on vaihdellut.

Puolustuspeli: Lempo on kiinnittänyt puolustuspeliin keväällä huomiota harjoituskentällä ja se alkaa näkyä myös pelikentällä. Lisäksi libero Jyri Niemi on sarjan parhaita puolustuspelaajia. Kuortane puolustaa paikoitellen hurmiossa, mutta esimerkiksi peipit olleet hyvä ase heitä vastaan kuluneella kaudella.

Torjuntapeli: Lempolta löytyy sarjan jopa paras keskitorjurjaryhmä, mikä auttaa etenkin torjuntapelissä. Myös laidassa löytyy pituutta. Kuortaneella on myös laadukkaat ja pitkät keskitorjujat ja muutenkin torjuntapeliin ulottuvuutta.

Passipeli: Lempolla Arttu Lehtimäki on johtanut joukot kahteen runkosarjavoittoon ja pelaa monipuolista passipeliä. Kuortaneen Kuukasjärvi on todella taitava lupaus, joka pelaa nopeaa tempoa ja tykkää ratkoa toisesta kosketuksesta. Lempo käyttää myös paljon tuplavaihtoa, jossa Ville Tuki tulee kentälle.

Vaihtopenkki: Lempolle selvä vahvuus, laajuutta ja laatua riittä varsin mukavasti. Kuortaneella on tasainen ryhmä, ja valmennuksen täytyykin osata poimia oikeat pelaajat pelipäivän vireen myötä avaukseen. Tarvittaessa sytyttäjää voi löytyä myös vaihdosta,

Valmennus: Kaksi sarjan kärkeen kuuluvaa valmentajaa ottavat taktisesti yhteen. Lempon Tuomas Alatalo ei varmasti hätkähdä pudotuspelimaailmasta. Kuortaneen Oskar Muurinen on varmasti käyttänyt paljon aikaa Lempon videoscouttaukseen ja Kuortane on varmasti taktisesti todella hyvin valmistautunut, jossa piilee joukkueen yllätyssauma.

Kiinnitä katseesi

Kotietu: Yhden viikonlopun aikana pelattava ottelusarja on haastava, sillä heti avauspelissä on oltava vahva ja heikko alku voi kääntää sarjan kulun nopeasti. Kun kotietu on kultaisessa erässä, avauspeli on Lempolla vieraissa. Pystyykö Kuortane hyödyntämään avauspelin kotikentällään? Avauspeli antaa ison suunnan sarjalle.

Kokemus vs nuoruus: Lempolta löytyy selvästi kokeneempi joukkue, mikä voi olla etu pudotuspelimaailmassa. Toisaalta Kuortane pääsee vailla paineita pelaamaan uhkarohkeasti ja kovalla riskillä. Erien lopuissa tuleeko virheitä vai toimiiko hurmos nuorella joukkueella?

Taktiset valinnat: Kuortaneen päävalmentaja Oskar Muurinen on varmasti lukenut Lempon passi- ja hyökkäyskartat tarkkaan, mutta kuinka saa tiedot käytäntöön kentälle? Entä miten Lempo reagoi, jos Kuortaneen torjunta onkin yhtäkkiä kaikkialla? Kuinka joukkueet reagoivat sarjan edetessä ja miten muutokset purevat?

Head to head

Arttu Lehtimäki–Ville Kuukasjärvi: Ykköspassarien vääntö, kumpi ottaa niskalenkin? Kuukasjärvi kehittynyt huimasti kauden aikana, saako Lempo peipit kuriin? Lehtimäeltä löytyy kokemusta ja tasaisuutta.

Kasimir Vuorinen–Samuel Salminen: Ykkösyleispelaajat ovat isossa roolissa. Salminen oli loukkaantunut, mutta palasi viime viikonloppuna kehiin. Ei pelannut edellisessä Lempo-kohtaamisessa, joten yksi Muurisen valttikortti. Jos ei pysty pelaamaan, Mikko Määtän rooli kasvaa. Vuorinen on Lempon tukipilareita, mutta peli ei lepää vain hänen varassaan. Kuitenkin keväällä isossa roolissa.

Tuomas Sillanpää–Roope Haapoja: Hakkurit, kumpi on tehokkaampi? Se voi jo ratkaista paljon. Sillanpää ollut viime pelit vahvassa vireessä. Kapteeni Haapojaa on korvannut myös Aaro Paananen, joka tuo uudenlaista ulottuvuutta. 

Kokoonpanot

Lempon kokoonpano

Kuortaneen kokoonpano

Pisteet

Lempon top 6: 
1. Tuomas Sillanpää 198
2. Kasimir Vuorinen 182
3. Anssi Vesanen 113
4. Sten Kruuda 95
5. Simo Puttonen 91
6. Tomi Rumpunen 83

Kuortaneen top 6: 
1. Samuel Salminen 150
2. Roope Haapoja 136
3. Ville Kuukasjärvi 106
4. Aaro Paananen 104
5. Matti Köykkä 96
6. Mikko Määttä 88

Lempon top3 keskinäisissä peleissä: Tuomas Sillanpää 27, Tomi Rumpunen 27, Anssi Vesanen 17

Kuortaneen top3 keskinäisissä peleissä: Ville Vainio 13, Ville Kuukasjärvi 12, Roope Haapoja 11

Keskinäinen historia

Runkosarjassa:

20.11. Lempo - Kuortane 3–0
19.2. Kuortane - Lempo 1–3

Kautta aikain: Lempo ja LeKi on pelannut Kuortanetta vastaan 18 sarjaottelussa, joista voitot Lempolle/LeKille 13–5.

Pudotuspelikohtaamiset: LeKi ja Kuortane kohtasivat puolivälierissä kaudella 2015–16, jolloin LeKi voitti 2–1 kultaisessa erässä, joka päättyi LeKille 15–11.

Pudotuspeli-info

Infossa löytyy tiedot livelähetyksistä, peliseurannoista ja muusta tarpeellisesti. Info täällä

Puolivälieräparit

Lempo-Volley – Kuortane
East Volley – Isku
Kisko – Pälkäne
KaVe – Jymy

Kuvat: Kari Kautto