Ennakko: Miten Lempon hulppean kotivoittoputken käy, kun kärkikaksikko vierailee Hakkarissa?

8.12.2023

MITÄ: Lempo-Volley – Oulun Kisko ja Lempo-Volley – East Volley 

MISSÄ: Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

MILLOIN: Kisko-peli la 9.12. klo 15 ja East-peli su 10.12. klo 15

LIPUT: 10/7€, alle 16v ilmaiseksi

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Lähtökohta

Tilastoja tarkastellessa ennen Lempon kotipelejä Kiskoa ja East Volleyta vastaan nousi esiin mielenkiintoisia lukemia Lempo-Volleyn kotivoittosaldossa.

Tällä hetkellä Lempo on voittanut 29 kotipeliään putkeen muita 1-sarjalaisia vastaan. Edellinen kokonaisen pelin tappio Hakkarissa tapahtui 10.4.2021 välierässä Kyyjärven Kyky-Betsetiä vastaan. Sen jälkeen Lempo on hävinnyt Suomen cupissa, liigakarsinnoissa ja yhden kultaisen erän Hakkarissa, mutta ei kokonaista 1-sarjapeliä.

Kun otetaan laskuun pelkät runkosarjan kotipelit, Lempon voittoputki on myös 29 ottelua. Edellinen runkosarjan kotitappio Hakkarissa tapahtui 7.11.2020 TuTo Volleyta vastaan. Kaksi edelliskautta Lempo on ollut runkosarjassa voittamaton. Myös tällä kaudella Lempo on voittanut kaikki neljä kotipeliään runkosarjassa eräsuhteella 12–1.

Otetaan vielä yksi mielenkiintoinen lukema. Lempo on pelannut 1-sarjassa 4,5 kauden aikana 43 runkosarjan kotiottelua. Voittoja: 42. Eli TuTo-tappio on ainoa runkosarjan häviö kotikentällä Lempon historiassa.

Nyt tuota tilastoa uhmataan kovempaa kuin vuosiin, kun Hakkarissa nähdään yhden viikonlopun aikana todelliset huippupelit ja kärkivastustajat. Lauantaina viime kauden finaaliuusinnassa hopeajoukkue ja tämän hetken sarjakärki Oulun Kisko tarjoaa Lempolle hurjan haasteen. Eikä meno kalpene sunnuntaina, kun sarjakakkonen ja Lempon jo Savonlinnassa voittanut East Volley saapuu Hakkariin.

On siis selvää, että Lempon täytyy onnistua täydellisesti, jotta varsin komeat kotivoittoputket pysyvät hengissä.

Miten kovaan viikonloppuun on valmistauduttu, Lempo-hakkuri Tuomas Sillanpää?

– Hyvin treenamaalla, ruokavalio on ollut mintissä ja levätty myös tarpeeksi. Ja tietenkin siviilitöitä tekemällä.

Miten kärkijoukkueet voidaan voittaa?

– En ole Kiskon pelejä nähnyt, mutta hyvällä omalla tekemisellä kaatuvat, jos kaatuvat, Sillanpää uskoo.

– Kovia vääntöjä on varmasti tulossa, koska näin kovat porukat ovat vastassa. Tasaisuutta pitää parantaa, viime pelissä se oli haaste. Pitkiä mustia hetkiä ei saisi tulla tämän tason vastustajia vastaan, Lempon keskipelaaja Aaro Keisanen miettii.

Lempo on ollut kotikentällään vahva, mutta vieraissa on ollut haasteita. Alla on 2–3-tappio Pielaveden Sammolle. Kauden kolme tappiota ovat tulleet vieraissa 2–3 Eastille, Iskulle ja Sammolle.

Kisko lähtee launtaihin viisi pistettä edellä ja pelin enemmän pelanneena kuin Lempo. Yhdeksään peliin kahdeksan voittoa ja ainoa tappio Eastille vieraskentällä. Edellispelissä tuli 3–0-kotivoitto Pälkäneestä. Kisko pelaa Lempon tavoin tuplaviikonloppua, sunnuntaina vastassa on PuMa Helsingissä.

East on Lempoa pisteen edellä ja kaksi peliä enemmän pelannut. Kymmeneen peliin seitsemän voittoa, tappiot Kiskolle, Kuortaneelle ja Sammolle, kaikki vieraissa. Edellispeli oli 3–1-kotivoitto Murikoista.

Viikonloppu on tärkeä myös Suomen cupia ajatellen koko kolmikolle, sillä joulutauolle mentäessä 1-sarjan kärkijoukkue pääsee pelaamaan cupin puolivälierään Akaa-Volleyta vastaan.

Kokoonpanot

Lempo pelasi Pielavedellä sairastelujen myötä hieman vajaalla kokoonpanolla. Viikon aikana rivit ovat kuitenkin kohentuneet jonkin verran. Hakkuri Tuomas Sillanpää jatkoi Sampoa vastaan vahvaa tekemistään takoen 29 pistettä.

Yleispelaajapari Tommi Nieminen ja Veeti Kosonen kantoi isoa vastuuta ja Niko Montonen nähtiin Pielavedellä kakkoshakkurina. Keskipelaaja Aatu Pöllänen on ollut Akaa-Volleyn liigajoukkueen apuna muutamassa liigapelissä paikkaamassa sairasteluita.

Kisko vyöryy tällä kaudella todella laajalla ja laadukkaalla materiaalilla, vaikka viime kauden jälkeen muutamia konkareita jäikin pois. Oma 2-joukkue takaa kuitenkin laadukkaita korvaajia, jos 1-sarjaryhmässä on puutteita.

Joukkueen sydän on viime kauden tapaan yleispelaaja Otso Hakala, joka on heittämällä liigatasoa. Nuori passarisensaatio Eeli Kuukasjärvi on jatkanut kehitystään – hänen pelaamisestaan kannattaa vielä nauttia 1-sarjakehissä, ennen kuin liiga ja kv-kentät kutsuvat. Kuukasjärven monipuolinen passipeli ja tehokas laitapeli ovatkin Kiskon laadun kulmakiviä loistavan vastaanottopelin lisäksi. Hakkuriksi hankittiin Ettasta Veeti Parkkinen, joka on noussut 1-sarjan tähtipelaajien kaartiin alkukaudesta.

Kun kovan trion päälle laitetaan Arttu Lotvonen, Jeremia Heinonen, Leevi Alajärvi, Markus Tammela, Oskari Seppä ja Petteri Kiilunen, on Kiskolla koossa melkoinen tähtikatras, jolla kelpaa tavoitella Mestaruusliigan portteja.

East Volleyn Lempo on kohdannut jo kertaalleen ja kaava Savonlinnassa on tuttuakin tutumpi: hakkuri Taavi Tuominen ja yleispelaaja Teemu Silventoinen takovat palloa kehään ja tuplaveetä sarjataulukkoon. Kaksikko on sarjan pistepörssin kahden kärjessä, Tuominen 198 pistettä ja Silventoinen 134. Tuominen on jopa kovemmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin, kuten pörssin dominointi kertoo.

Passari Henry Helkala on pelin rytmittäjä ja Lemposta tuttu Arttu Moisio tuo laatua ja tasapainoa laitapeliin. Waltteri Kainulainen on tehnyt läpimurron 1-sarjan keskirieliittiin. 

Seuraa heitä

Lempo: Matti Toivola ja Ville Tuki. Lempon passarikaksikko, joista Toivola on pelannut alkukaudesta hieman enemmän. Tiiviissä loppuvuodessa peliaikaa varmasti tarjolla molemmilla. Hyvin erityyliset, joten Lempo saa vaihdosta usein uutta vaihdetta passipeliin, jos tarvetta on.

Kisko: Eeli Kuukasjärvi. 15-vuotias 1-sarjakauden sensaatioita, pelasi tosin hienosti jo viime kaudella. Tasaisuus säilyy ja passi lentää hienosti, pelote myös syöttöpaikalla.

East: Henry Helkala. Eastin seuraikoneiksi jo laskettava luottopassari löytää ihailtavasti Silventoisen ja Tuomisen ja osaa voittavan passipelin salaisuuden.