Jyri Niemeä odottaa erikoinen hetki perjantaina – Entinen Lempo-kapteeni elää unelmaansa Akaan huippujoukkueessa

22.8.2023

Lauantai 1. huhtikuuta 2023. Sten Kruuda on hetki sitten lyönyt pallon viimeisen kerran Oulun Kiskon kenttään ja Hakkarin liikuntahallissa on käynnissä ennennäkemättömät 1-sarjan mestaruusjuhlat.

Ikionnellinen Jyri Niemi juhlii muiden kanssa Hakkarin parketilla. Halauksia satelee sieltä ja täältä.

Pian on huippuhetken aika: Lempo-Volleyta koko neljän vuoden 1-sarjataipaleen ajan kipparoinut Niemi ottaa mukaansa manageri Juha Raunion ja he nostavat 1-sarjan mestaruuspokaalin Hakkarin kattoon.

Täydellinen tapa päättää ainakin toistaiseksi peliura Lempossa 1-sarjakentillä.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Upea viime kausi toi Niemelle huippusiirron Mestaruusliigaan. 31-vuotias reisjärveläinen libero teki sopimuksen hallitsevan SM-hopeamitalisti Akaa-Volleyn kanssa pelattuaan edelliset viisi kautta Lempäälässä.

Kun uusi kausi alkaa ensimmäisellä harjoitusottelulla perjantaina 25. elokuuta, Niemellä on edessä erikoinen tilanne. Sali on tuttu Hakkarin liikuntahalli, mutta pelipaita eri. Tällä kertaa Niemi ei kävelekään Hakkarin pukukoppikäytävää oikealle Lempon puolelle, vaan vasemalle vierasjoukkueen koppiin. Ellei sitten vanha vaisto ohjaa ensiaskeleita väärin.

Lempo-Volley kohtaa nimittäin Akaa-Volleyn kello 17.30 harjoituspelissä.

– Perjantain peli-iltana voi olla aluksi suuntavaisto hukassa, kun astutaan Hakkarin hallin pukukoppikäytävälle, ennakkohaastatteluun tavoitettu Niemi heittää.

– Eiköhän sieltä "väärästä" kopista kuitenkin äkkiä tajua lähteä pois, kun Törrön Jami on sielläkin vallannut mun paikan, Niemi sanoo ja viittaa Lempon uuteen liberoon.

Akaa-Volley ei ole Niemelle aivan uusi tuttavuus – hän edusti joukkuetta farmipelaajana aiemmin Lempossa pelatessaan. Niinpä moni taustatoimija on tuttu, vaikka joukkue vaihtuikin melko paljon viime kaudesta.

Lempo-Volley saa heti todella kovan testin. Akaa eteni viime kaudella aina SM-finaaleihin asti, joissa toinen pirkanmaalainen VaLePa oli parempi voittaen mestaruuden. SM-hopea oli kuitenkin Akaa-Volleyn seurahistorian paras saavutus.

Uusia pelaajia on akaalaisryhmässä peräti kymmenen ja vanhoja nimiä vain kolme. Niemi on yksi uusista nimistä ja virkavuosiltaan joukkueen kokenein pelaaja. Toinen konkari on joukkueen kapteeni Panu Pitkänen, joka asustelee Niemen naapurina Lempäälässä.

Muutos 1-sarjan ja liigajoukkueen harjoittelussa on ollut melkoinen, mutta aina treenaamisesta nauttinut Niemi on laittanut itsestään kaiken likoon alkukauden aikana.

– Kausi Akaassa on lähtenyt hienosti käyntiin kahden treenin päivärytmillä. Joukkue on nuori ja todella nälkäinen! Kroppa on alkanut tässä hiljalleen tottumaan tähän tiiviiseen tahtiin, libero kuvailee.

Kesällä Niemi ehti myös kiertää hiekkakenttiä ja oli mukana muun muassa Lempäälässä Hääkiven beach volley -turnauksessa.

– Kesätreeniohjelman ohessa olen kiertänyt useita biitsiturnauksia.

Viime kaudella Akaassa oli useita ulkomaalaisia avainpelaajia, kuten nyt Hurrikaaniin siirtynyt jenkkiyleispelaaja Greg Petty ja Loimuun palannut hakkuri Ali Fazli. Nyt ulkomaalaisia on kaksi: tsekkihakkuri Matej Smidl (205 senttiä) ja ranskalainen libero Louis Pineau, joka pelasi viime kauden Vantaa Ducksissa.

– Smidl hyökkää kyllä todella painavasti, Niemi kehuu isoa vastuuta kantaa hakkuria.

Perjantain peliin Niemellä on kaksi vinkkiä yleisölle Akaa-Volleyn uudistuneesta joukkueesta.

– Pelissä kannattaa allekirjoittaneen uusien tossujen bongauksen lisäksi seurata yleispelaaja Sebastian Pozo Hernandezia, joka on todella kovassa kunnossa jo tässä vaiheessa kautta.

Akaa-Volleyta valmentaa yksi suurimmista lajilegendoista Olli Kunnari. Rauhallisena johtajana tunnettu entinen tähtiyleispelaaja on vakuuttanut Niemen alkukauden aikana.

– Olli valmentaa todella ammattimaisella otteella. Hänen tyylinsä on rauhallinen, mutta toisaalta tarpeeksi vaativa.

On selvää, että Akaa-Volley lähtee tälläkin kaudella pelaamaan mitaleista ja mestaruudesta vahvalla joukkueella. Siihen uskoo myös Niemi.

– Joukkueellamme on varmasti mahdollisuudet kirkastaa viime kauden hopea seuran ensimmäiseksi mestaruudeksi ja hakea menestystä myös eurokentiltä.

Niemen Akaa-Volley kohtaa uudistuneen Lempon ryhmän. Viime kauden mestarijoukkueesta useampi pelaaja siirtyi korkeammalle sarjatasolle, Niemi yhtenä esimerkkinä. Kauden avauspelissä tärkeää on pelituntuman saaminen ja yhteiset kokemukset uuden joukkueen kanssa.

– Odotan peliltä hyvää tekemistä kummaltakin uusiutuneelta joukkueelta ja sitä, että yleisö löytää jo tässä vaiheessa kautta paikan päälle, Niemi kertoo ja heittää pallon pirkanmaalaiselle lentopalloyleisölle.

Tervetuloa katsomaan ottelua! Liput 7/4€, kausikortit myynnissä. Ottelusta suora lähetys Aamulehden sivuilla.

Kuvat: Kari Kautto