Lempo haastoi parhaansa mukaan – Savo Volley eteni jatkoon Suomen cupissa

6.12.2022

MIESTEN SUOMEN CUPIN PUOLIVÄLIERÄ: 
LEMPO-VOLLEY – SAVO VOLLEY 0–3 (19–25, 12–25, 17–25) Savo jatkoon cupissa

6.12.2022 Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

Lempo-Volley kohtasi Suomen cupin puolivälieräottelussa itsenäisyyspäivänä liigajoukkueen ja hallitsevan cupin mestarin Savo Volleyn. Päivään sopivasti ottelu käynnistettiin Esa Kunnarin tulkitsemalla Finlandialla.

Hakkarin liikuntahalli oli täynnä ja päätyyn jouduttiin lisäämään tuoleja, jotta kaikki halukkaat pääsivät istumaan. Upea kotiyleisö 420 katsojaa toi Lempolle paljon voimaa, mutta sekään ei riittänyt, kun Savo Volley rutisti itsensä cupin finaaliturnaukseen ja voitti 3–0 (25–19, 25–12, 25–17).

Lempo lähti peliä tosissaan voittamaan, vaikka vuori tiedettiin korkeaksi. Niinpä ottelun jälkeen mietteet olivat pettyneen realistiset.

– Vähän pettynyt olen, ettei pystytty paremmin haastamaan Savoa, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo tunnusti. 

– Odotin meiltä vähän vahvempaa suoritusta, uskoin että laitettaisiin Savo tiukemmalle. Vastassa oli isoja poikia ja iso torjunta, Lempon parhaana palkittu Tomi Rumpunen tiivisti.

Savon päävalmentaja Timo Tolvanen oli tyytyväinen jatkopaikkaan ja esitykseen.

– Yksi tavoite on cupissa pärjääminen ja päästiin siinä pykälä eteenpäin. Lempolla olisi varmasti voinut saumaa haastaa enemmänkin, mutta me pystyimme jyräämään läpi pelin ammattimaisesti ja paketti pysyi kasassa, Tolvanen kertoi.

Lempo joutui antamaan hieman tasoitusta, kun yleispelaaja Kasimir Vuorinen joutui jäämään melko viime hetkellä pois kokoonpanosta. Savo ei tullut 1-sarjalaista vastaan tippaakaan takki auki, vaan päävalmentaja Tolvanen marssitti Hakkarin parketille kaikki ykköstähtenä Andrus Raadikista lähtien.

Lempääläisyleisö sai todistaa liigajoukkueen huikeaa torjuntashow´ta 18 torjuntapisteellä. Vierailijan ulottuva torjunta oli jotain, mihin Lempo ei sarjapeleissään ole tottunut. Tilanne oli tiedossa, mutta Savo sai siitä huolimatta juhlia torjuntapelillään. Lempo ei päässyt riittävästi ohi savolaisten seinästä.

– Torjuna oli 40 senttiä korkeammalla kuin yleensä 1-sarjassa. Täytyy todeta, että Savo oli kyllä aika kova tänään, Rumpunen jakoi tunnustusta.

Kun vahvaan torjuntaan lisättiin Savon rennon letkeä syöttö, joka kulki vahvasti ja mursi Lempon vastaanottoa, helpottui samalla torjuntapeli. 

– Vastaanotto ei ollut ihan sillä tasolla, millä meillä yleensä on. Vähän alkoi alun jälkeen rakoilemaan. Vähän pelkäsin etukäteen, että hyökkäyksessä voi käydä näin, kun ei treeneissä päästä tuollaista torjuntaa vastaan pelaamaan. Niinpä hyökkäyspeli oli aika tukkoista välillä, analysoi Alatalo.

Savo näytti tiivistetysti liigan ja 1-sarjan eron: vahvempi syöttö ja ulottuvampi torjunta lisättynä kovalla hyökkäysvoimalla olivat Lempolle ylikäymätön haaste.

– Tässä vahvistui ne realiteetit liigan ja 1-sarjan välillä: fysiikka ja pelikovuus, niitä on vaikea sormia napsauttamalla saada, Lempon Alatalo mietti.

Lempolla toimi puolustuspeli libero Jyri Niemen johtamana ja Lempo saikin yleisöä villinneitä pitkien pallojen taisteluvoittoja useampia. Mutta kun side out -peli tökki, Savo pääsi hallitsemaan ottelua. Etenkin toinen erä oli vierasjoukkueen näytös, kun Lempo jäi 12 pisteeseen.

Liigassa ailahdellen pelannut Savo pääsi 1-sarjalaista vastaa ehkä hieman rennommin tekemään omaa juttuaan Lempon alkurynnistyksestä selvittyään ja se näkyi vapautuneena pelinä. Lempon hyökkäys ei löytänyt tarvittavia lääkkeitä vierailijan torjuntaa vastaan todellisen haasteen aikaansaamiseksi.

Kolmanteen erään Lempo toi pelaavaan kokoonpanoon Tatu Härkösen ja Eemi Pöllänen pelasi pätkiä toisena yleispelaajana.

Lempolla Tuomas Sillanpään hyökkäystehot (12 pistettä) olivat joukkueen parasta antia ja hakkuri tehtaili useita upeita pisteitä. Jyri Niemi poimi tukun upeita puolustuksia ja sai kotiyleisön ihastelemaan. Tomi Rumpusen kokemus näkyi tasaisena suorittamisena ja useana hienona hyökkäyspisteenä, Rumpunen pokkasi Lempon parhaan pelaajan palkinnon.

Lempo haastoi kykyjensä mukaan ja osoitti ajoittain pysyvänsä hyvin liigavauhdissa. Lempon pelillisesti parhaat hetket olivat avauserän alkupuolisko ja kolmannen erän loppu, kun Savo teki muutamia pelaajavaihtoja. Lempo pääsi omien onnistumisten ja Savon virheiden myötä vielä peliin kiinni ja hieman kiusaamaan savolaisia.

Lempon syöttö on tehnyt tuhoja 1-sarjapeleissä, mutta Savon vastaanotto oli betonista. Lempo ei saanut sitä tarpeeksi vaikeuksiin, jotta liigaryhmän hyökkäyspeli olisi yskinyt. Etenkin hakkuri Veikka Lindqvist ja yleispelaaja Raadik tulivat omista korkeuksistaan eikä Lempo-torjunnalla ollut juurikaan jakoja, kun passari Ilja Ivanov pääsi pyörittämään peliä loistovastaanotosta.

Lindqvist palkittiinkin vierailijan parhaana. Keskitorjuja Alexej Zhbankov loisti etenkin syöttöpaikalla ja keräsi Tolvasen kehut.

– Zhbankov onnistui upeasti tänään. Saatiin kaverin vastaanottoa irti ja isoa torjuntaa sinne. Torjuntasarakkeessa näkyi se, että onnistuttiin, Tolvanen näki.

– Tiedettiin, että kaveri lähtee kovalla höökillä. Meillä homma toimi hyvin ja saatiin homma kotiin. Jatkopaikan jälkeen tavoite on tietenkin voittaa cup, Lindqvist tuumi.

Jos Savo pystyy jatkamaan samanlaista vapautunutta tekemistään myös liigakentillä, on helppoa ennustaa sarjasijoituksen seitsemän kohenevan urakalla kevätkaudella. Joukkue kohtaa heti keskiviikkona Loimun liigakentillä.

Lempon cup-taival jäi tällä kertaa välierien portille. Sarjapelit jatkuvat kuitenkin nopeasti lauantaina paikallispelillä Iskua vastaan. Kova Savo-peli antaa varmasti kovuutta kevätkaudelle Lempon ryhmälle.

– Totta kai tämä antaa paljon jatkoon. Liigajoukkueiden kohtaamiset ovat aina kauden kohokohtia ja varmasti auttaa kevääseen. Tämä toi hyvän piristyksen jo syksyyn, Rumpunen kertoi.

– Toivon, että tämä ruokkii meidän loppukautta, kun päästiin tällaista tasoa puraisemaan. Ehkä se 1-sarjatason syöttö ja hyökkäys tuntuu tämän jälkeen vähän helpommalle, Alatalo katsoi tulevaan.

Hakkarin tunnelma keräsi Savon päävalmentaja Tolvasen kehut.

– Oli hieno tunnelma! Monella liigapaikkakunnalla on heikompi tunnelma kuin täällä ja oli hienoa, että saatiin hieno tapahtuma.

– Onneksi kolmannessa erässä herättiin tappelemaan vielä, kun oli niin hieno tapahtuma ja tupa täynnä, Alatalo kiitteli yleisön panosta.

Palkinnot:

Lempon paras pelaaja: Tomi Rumpunen
Savon paras pelaaja: Veikka Lindqvist

Pisteet:

Lempo: Tuomas Sillanpää 12/+0, Tomi Rumpunen 8/+0, Sten Kruuda 2/+1, Eemi Pöllänen 2/+1

Savo: Alexej Zhbankov 14/+11, Veikka Lindqvist 14/+7, Andrus Raadik 10/+9

Yleisö: 420

Seuraava peli:

Lempo pelaa lauantaina 10.12. 1-sarjassa Rantaperkiön Iskua vastaan paikallispelin. Ottelu alkaa klo 15 Hakkarissa. Savo pelaa heti huomenna 7.12. Raision Loimun vieraana Mestaruusliigaa.

Avauskokoonpanot:

Lempo: Arttu Lehtimäki, Simo Puttonen, Anssi Vesanen, Tuomas Sillanpää, Kasimir Vuorinen, Sten Kruuda ja libero Jyri Niemi

Savo Volley: Ilja Ivanov, Andrus Raadik, Jakub Kovac, Veikka Lindqvist, Michael Michelau, Alexej Zhbankov ja libero Keisuke Matsuo

Lehdistötilaisuus

Kuva: Kari Kautto