Paluu upeaan kevääseen 2016 – Kisa pelasi finaaleissa ja liigakarsinnoissa ja sytytti Hakkarin hurmioon

31.3.2022

Lempäälässä ei keväällä 2022 pelata ensimmäistä kertaa miesten 1-sarjan finaaleja. Keväällä 2016 Lempäälän Kisa pelasi huikeasti ja eteni aina 1-sarjafinaaleihin ja liigakarsintoihin asti.

Kisa nousi 1-sarjaan kaudelle 2014–2015 ja jo toisella kaudella eteni finaaliin. Sama organisaatio pelaa myös keväällä 2022 finaaleissa, tosin Lempo-Volleyn nimellä.

Kausi 2021–2022 on Lempo-Volleyn kolmas 1-sarjassa. Lempon edustusjoukkue jatkoi 2019 LeKin joukkueen pohjalta, kun LeKin ja Jyryn lentopallojaostot yhdistyivät Lempoksi. Kaikkiaan kausi on kahdeksas yhteen putkeen 1-sarjatasolla.

Palataan muisteluiden, kuvien ja videoiden kautta upeaan kevääseen 2016.

RUNKOSARJA

Kaudelle 2015–2016 Kisa sai uuden päävalmentajan, kun Esa Kunnari otti ohjat. Esa muistetaan myös Lempo-Volleyn ensimmäisenä päävalmentajana kausina 2019–2021.

Tuon kauden joukkue oli melko kokenut ja ryhmässä oli useita todellisia lajilegendoja. Kapteenina toimi Sauli Silpo, nykyinen Lempo-Volleyn hallituksen jäsen ja takavuosien liigakapteeni.

Yleispelaaja Silpon lisäksi avainpelaajia olivat muun muassa passari Jukka Lehti, yleispelaajat Tommi Roininen ja Saku Korhonen, keskitorjujat Ossi Vesanen ja Toni Laine, liberokaksikko Teemu Uusitalo ja Jussi Niemi. Ja tietenkin hakkuri Anssi Vesanen, legendoista suurin.

Onko mukana vielä samoja pelaajia tämän vuoden finaaleissa? Kyllä on, keskitorjuja Sten Kruuda ja passari Arttu Lehtimäki, joka tosin kävi välissä muualla. Sten on ollut mukana vuodesta 2014.

Kisa voiti alkusarjansa ennen Akaa-Volleyta ja Jymy-Kuutosia. Se oli viimeinen kausi, kun 1-sarjaa pelattiin kahdessa lohkossa. Ylemmässä jatkosarjassa Lempolle tuli kuitenkin vaikeuksia ja pidempi tappioputki. Kisa hävisi kuudesti putkeen, kunnes upea voitto tuli Akaa-Volleyn kotisalissa ystävänpäivänä 14.2.2016 suoraan 3–0. Siitä alkoihin kevään huippuvire, vaikka LeKi jäi neljänneksi jatkosarjassa.

– Vähän kiukuttelin pojille torstain treeneissä, kun jostain syystä homma silloin oli aika tahmeaa. Urheilu on sen takia ihmeellisen hienoa, että muutos voi syntyä tuosta vaan, päävalmentaja Esa Kunnari kertoi otteluraportissa Akaa-voiton jälkeen.

PUOLIVÄLIERÄT

Pudotuspelien avauskierroksella LeKi sai vastaansa Kuortaneen. Silloisessa valmennuskeskuksen joukkueessa oli todella laadukas ikäryhmä, josta maajoukkueessa ovat pelanneet nopean laskun mukaan Niko Suihkonen, Niklas Breilin, Akseli Lankinen, Joonas Jokela, Miki Jauhiainen ja Henrik Porkka.

Avausosa Kuortaneella oli trilleri, jonka kotijoukkue voitti 3–2. Se asetti Lempon haastavaa tilanteeseen kotipeliin. Voitettava oli sekä ottelu että kultainen erä. Hakkarin kotiyleisö todisti Lempon todellisen huippupelin. Kuortane kaatui 3–0 ja kultainen erä 15–11. Silloin se pelattiin lyhyenä eränä. Joukkue eteni välieriin.

Otteluraportti kuvaili jatkopaikkaa näin:

– Kisan voittoon oli useita syitä. Yksi oli onnistunut valmistautuminen ja energian kanavointi oikeisiin asioihin. Toinen oli mahtava kotiyleisön tuki. Pelillisesti Kisan nostopeli parani, siitä kunnia Tommi Roiniselle ja Teemu Uusitalolle. Keskipeli saatiin totuttuihin uomiinsa ja laidassa pelin parhaana palkittu Anssi Vesanen sekä kapteenin auktoriteettia näyttänyt Sauli Silpo juhlivat.

Joukkue kiittää faneja Kuortane-voiton jälkeen.

VÄLIERÄT

Seuraavassa vaiheessa vastaa tuli joensuulainen Susiraja Volley. SurVo ja Riento yhdistyivät muutaman vuoden päästä ja heidän yhdistelmänsä Karelian Hurmos pelaa nykyään Mestaruusliigaa. Kotietu oli joensuulaisilla, mutta LeKi ei jättänyt arvailuille varaa: 3–0 ja 3–0 ja paikka selvästi finaaleihin. Joensuussa ratkaiseva kolmas erä kääntyi Kisalle 31–29. Välierien kotipelissä katsojia oli 303.

Näin otteluraportin kommenttiosa kertoi ratkaisevan välierän jälkeen.

– Sisällä kiehui oikein kunnolla, vaikka pokkanaamaa koitinkin näyttää. Nyt tuntuu upealta, puhkui päävalmentaja Esa Kunnari.

– Pelillisesti emme päässeet kovin hyvälle tasolle, vastustaja teki kolmisenkymmentä virhettä, mikä koitui heidän kohtaloksekseen, luki puolestaan tilastojaan apulaiskoutsi Tapsa Nyström todeten myös, että ”helkkarin hienolta tuntuu”.

– On huima etuoikeus pelata kotikylän sakissa, pääosin kotikylän pojista koostuvassa porukassa 1-sarjan finaaleja, herkistyi Tommi Roininen otteluraportissa.

Kapteeni Silpo kertoi upeat uutiset kannattajille Joensuusta:

FINAALIT

Finaaleissa Kisa kohtasi hurjan yllättäjän Maaningan Mahdin. Mahti oli jäänyt, joskin niukasti, alempaan jatkosarjaan. Alempien jatkosarjojen lohkovoittajat pääsivät pudotuspeleihin ja Pasi Seppäsen valmentama ryhmä aloitti upean tarinansa. Ensin kaatui  Akaa-Volley, sitten Kyky matkalla finaaleihin.

Finaalit pelattiin hieman aiemmin kuin tänä vuonna. Maaningalla aloitettiin sunnuntaina 13.3. Hurjalla syötöllä varustettu Mahti voitti kotipelinsä 3–1.

– Maaninka tuli liki täydessä kotisalissan Kisan päälle kuin tuulispää. Kotiyleisö villitsi Mahtia hienosti, joskin sai Kisakin oivaa tukea piskuiselta fanitiimiltään eli mekkalaa salissa piisasi, otteluraportti kuvaili tunnelmaa.

Myös silloin lempääläisillä oli kotietu ja mitalit jaettiin lauantaina 19. maaliskuuta. Mestaruus meni Maaningalle. LeKi aloitti kotisalissaan huimasti ja johti 2–0. Kevään ykkösryhmä Mahti kuitenkin käänsi pelin ja voitti 3–2 ja vei ykkössijan voitoin 2–0. Viides erä meni vierasjoukkueelle 15–11.

– Tämä on niin kirkas hopea kuin vain hopea voi olla, alleviivasi Jussi Niemi

Katsojia oli peräti 535 – Hakkari oli aivan täynnä. Se on yhä LeKin ja Lempon yleisöennätys.

– Tuskin Lempäälässä moista lentistapahtumaa on aiemmin nähty, Anssi Vesanen mietti peliraportissa.

Näiden videoiden kautta voi katsella ja kuunnella vuoden 2016 huumaa.

LIIGAKARSINNAT

Kausi huipentui liigakarsintoihin, jossa pelattiin paras viidestä -sarjassa paikasta Mestaruusliigaan. 1-sarjan voittaja Mahti sai vastaansa Korson Vedon, nykyisen Vantaa Ducksin. Kisa kohtasi Joensuun Riennon.

Riento voitti sarjan lopulta 3–0 mutta putosi liigasta seuraavan kauden jälkeen Akaalle. LeKi otti kuitenkin ainoana 1-sarjalaisena erävoiton sen vuoden karsinnoissa, kun Hakkarin kotipeli päättyi Riennolle 3–1. Lempo voitti toisen erän.

– Parketille jäi se, mitä jätettävissä oli. Pienet asiat ratkaisevat tasaiset pelit, päävalmentaja Kunnari tiivisti raportin mukaan.

Keväällä 2022 kirjoitetaan uutta tarinaa Lempo-Volleyn kohdalla. Kevät 2016 voi toimia inspiraationa tuleviin finaaleihin. Silloin Lempäälä eli todellista lentisbuumia ja varmasti Hakkari saadaan sykkimään sunnuntaina 3. huhtikuuta, kun Lempo-Volley ja Kyyjärven Kyky ratkaisevat 1-sarjan mestaruuden ja liigapaikan kohtalon.

Kauden 2015–2016 Lempäälän Kisan finalistijoukkue on kutsuttu paikalle finaaliin. Tällä haluamme kunnioittaa tuon upean kauden joukkuetta!

KAUSI 2015–2016

Otteluraportit

Lentopalloliiton tulospalvelu

Kisan joukkue:

1 Jussi Niemi, libero
3 Sauli Silpo, yleispelaaja ”C”
4 Ossi Vesanen, keskitorjuja
6 Sten Kruuda, keskitorjuja
7 Eetu Saarinen, yleispelaaja
8 Saku Korhonen, yleispelaaja
10 Jukka Lehti, passari
11 Anssi Vesanen, hakkuri
13 Toni Laine, keskitorjuja ”A”
14 Arttu Lehtimäki, passari
18 Tommi Roininen, yleispelaaja/libero ”A”
24 Teemu Uusitalo, libero/yleispelaaja

Päävalmentaja Esa Kunnari
Valmentaja Tapani Nyström
Manageri Juha Raunio
Tiedottaja, huoltaja Antti Raunio
Videointi, huoltaja Jarno Nyström
Kuvaaja, fysio Marko Panu

Lisäksi joukkueessa pelasivat / olivat harjoitusringissä kauden aikana Matti Hietanen ja Timo Kela.

VIDEOTALLENTEITA KEVÄÄN PELEISTÄ

Liigakarsinnat LeKi–Riento 26.3.2016, toinen erä, jonka LeKi voitti.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

1-sarjan ratkaisufinaali LeKi–Mahti 19.3.2016 ensimmäinen erä, jonka LeKi voitti 25-21. Finaalin kaikki viisi erää katsottavissa LeKi-lentiksen Youtube-kanavalla.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Kuvat: Marko Panu
Videot: Antti Raunio, Marko Panu, Jarno Nyström
Teksti: Antti Raunio
Otteluraporttien kirjoittajat: Juha Raunio, Antti Raunio