Akaa näytti Lempolle selvästi liigakärjen kovuuden ja marssi Suomen cupin välieriin

4.1.2024

MIESTEN SUOMEN CUPIN PUOLIVÄLIERÄ LEMPO-VOLLEY –AKAA-VOLLEY 0–3 (14–25, 16–25, 16–25)

4.1.2024 Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

Akaa-Volley ei tullut Lempäälään leikkimään, vaan mielessään oli ainoastaan yksi tavoite: hakea Suomen cupin final four -paikka ja osoittaa Mestaruusliigan kärjen ja 1-sarjan kärjen ero.

Akaan päävalmentaja Olli Kunnari marssitti Suomen cupin puolivälieräotteluun Lempo-Volleyta vastaan Hakkarin liikuntahallissa käytännössä ykkösnyrkkinsä Matej Smidlistä lähtien. Takki ei ollut auki ja Akaa paineli selvään voittoon 3–0 (25–14, 25–16, 25–16).

– Kokemuksesta tietää, että nämä voivat olla hankalia pelejä, jos siihen antaa mahdollisuuden. Haluttiin peliin hyvä startti ja pidettiin alussa ykkösnyrkkiä kentällä ja varmistettiin, ettei päästetä Lempoa liikaan kiusaamaan, Kunnari kertoi pelin jälkeen.

Avauserä oli Lempolta selvästi totuttelua parisenkymmenttä senttiä korkeammalla oleviin torjuntoihin ja hyökkäyksiin sekä liigan kovimpaan syöttöarsenaaliin. Akaa paukutti avauserään kolme ässää ja otti neljä torjuntaa. 

Niinpä Lempo ei pystynyt tosissaan haastamaan liigakärkeä, vaan Akaa sai nautiskella avauserän melko selvästi. Muutamia upeita puolustus- ja hakupalloja nähtiin molemmilta.

– Torjuntapelissä ei ihan pystytä fyysisesti vastaamaan, joten julmasti tuli palloja välillä päältä. Hyökkäyspelissä näkyi hieman kunnioitus ja Akaan torjunnan pelko. Paikoista, joista normaalisti rankaistaan, voi hiipiä alitajuntaan pelko, pitääkö nyt tehdä jotain eri lailla, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo kertoi eroja liigan ja 1-sarjan välillä.

Toiseen erään Lempo sai selvästi paremmin alun ja meni alussa 4–0-johtoonkin. Kun Akaa sai pelinsä takaisin raiteilleen, otti se kuitenkin eron nopeasti kiinni ja Petteri Tyynismaan syötöillä rykäisi heti selvän johdon. 

Lempolla Veeti Kosonen kävi kokeilemassa Daniel Heinosen paikalla erässä ja avauserässä tehty tuplavaihto Ville Tuki–Jani Liski tehtiin taas. Akaa vaihtoi erän lopulla kehiin Lasse Jäntin ja Jere Tikkalan. Lempo sai parhaiten kuolemaan keskeltä, Akaan laiturit moukaroivat viistoon useita komeita paukkuja.

Kolmanteen erään Lempo toi kehiin yleispelaajaksi Niko Montosen, Akaa nosti kuusikkoonsa Sebastian Pozo Hernandezin ja Antti Taposen kakkoserän lopun vaihtojen pysyessä kehissä.

Kolmannen erän avauspuolikas oli kotijoukkueelta selvästi pelin parasta ja Lempo haastoi Akaata pitkään. Olli Kunnari joutui turvautumaan aikalisään Lempon johtaessa 10–7. Aatu Pöllänen otti kerran kiinni Akaa-hakkuri Smidlin ja Lempo pelasi selvästi parastaan useassa pallossa.

Jälleen Petteri Tyynismaan kovat leijat olivat Lempolle armottomia ja Akaa siirtyi aikalisänsä jälkeen johtoon. Lempoltä pääsi pelaamaan myös toinen libero Kalle Nieminen kolmoserässä. Hänkään ei voinut mitään, kun Smidl ja kumppanit takoivat palloa lattiaan.

– Petteri Tyynismaalla oli tänään todella vaikean näköinen syöttö, onneksi en ollut itse vastaanottamassa. Panostamme syöttöön paljon treeneissä, se on kuitenkin niin iso osa lentopalloa, Kunnari kertoi Akaan syöttöpelistä.

Akaa syötti kolmeen erään kunnoitettavat 12 ässää ja vain seitsemän virhettä.

Parhaina palkittiin liberot Jami Törrö ja Jyri Niemi, jotka esittivät tukut hienoja puolustuksia. Tehopelaajat olivat Lempon Tuomas Sillanpää 10/+1 ja Akaan Matej Smidl 12/+9 ja Mikko Räsänen 10/+8.

– Tämä oli meille mukava bonus syyskauden päätteeksi ja saatiin hyvä tapahtuma Hakkariin ja paljon yleisöä. Mulla oli ajatus, että suurinpiirtein 50 eräpistettä olisi realistinen meille, ihan siihen ei tänään päästy (46). Tällainen ero pitääkin olla liigan ja 1-sarjan kärjen välillä. Hyökkäyspeliin en ole tyytyväinen, siinä olisi ollut paljon parempaankin ainekset, Alatalo summasi.

Akaa jatkaa Turkuun Suomen cupin finaaliturnaukseen ja Lempo pelaa seuraavaksi jo sunnuntaina: silloin alkusarjan viimeinen kotipeli ja Hakkariin saapuu Kuortaneen Murikat. Akaa jatkaa Challenge cupia ensi viikolla Espanjassa.

– Haluttaisiin ehdottomasti päästä neljän sakkiin Challenge cupissa, Espanjassa on meille iso mahdollisuus. Se olisi suomalaisessa palloilussa aika harvinaista herkkua, jos sinne itsemme väännettäisiin, Kunnari kertoi.

– Toivottavasti pienen joulutauon jälkeen pystytään suhteellisen nopeasti saavuttamaan sama taso kuin loppuvuodesta. Yläjatkosarjan paikka on varma, joten koitetaan yhä viedä peliä eteenpäin ennen pudotuspelejä, Alatalo katsoi tulevaan.

Hakkarissa oli hienosti yleisöä, kauden isoin yleisömäärä 373! Kuuluttaja pääsi pari kertaa joka kuuluttamaan "tiivistäkää katsomossa".

Lehdistötilaisuus

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Palkinnot

Lempon paras pelaaja: Jami Törrö

Akaan paras pelaaja: Jyri Niemi

Yleisö:  373

Pisteet

Lempo: Tuomas Sillanpää 10/+1, Aatu Pöllänen 7/+5, Simo Puttonen 6/+2

Akaa: Matej Smidl 12/+9, Mikko Räsänen 10/+8, Petteri Tyynismaa 8/+6

Seuraava peli:

Lempo kohtaa sunnuntaina 7.1. Kuortaneen Murikat kotipelissä Hakkarissa. Akaa pelaa lauantaina 6.1. vieraspelin Ducksia vastaan. Akaa pelaa cupin välierässä Savo Volleyta vastaan helmikuussa Turun final four -turnauksessa.

Avauskokoonpanot

Lempo: Matti Toivola, Simo Puttonen, Aatu Pöllänen, Tuomas Sillanpää, Daniel Heinonen, Aaro Keisanen ja libero Jami Törrö

Akaa: Ilja Ivanov, Jere Heiskanen, Panu Pitkänen, Matej Smidl, Mikko Räsänen, Petteri Tyynismaa ja liberot Jyri Niemi ja Louis Pineau

Kuvat: Antti Raunio (pääkuva), Enna Huurne (pelikuvat)