VaLePa osoitti hyökkäysvoimansa ja nollasi Lempon

7.9.2021

HARJOITUSOTTELU LEMPO-VOLLEY – VALEPA 0–4 (19–25, 21–25, 20–25, 23–25)

7.9. Hakkarin liikuntahalli

Avauskokoonpanot:

Lempo: Arttu Lehtimäki, Joel Itänen, Tatu Härkönen, Tuomas Sillanpää, Simo Puttonen, Rolle Jokela, Jyri Niemi libero

VaLePa: Joel Laakso, Jiri Hänninen, Tuomas Hautala, Jerome Cross, Alberto Cavasin, Mikko Karjanrinta, libero Ville Järnvall

Lempo-Volleyn miesten 1-sarjajoukkue jatkoi harjoituspelejään nopealla aikataululla tiistaina 7.9. Edellispelin välissä oli kolme päivää eikä joukkue harjoitellut kertaakaan välissä, kun VaLePa saapui Hakkariin.

Se ei Lempoa haitannut, vaan lempääläisjoukkue laittoi hyvin hanttiin hallitsevalle Suomen mestarille. Vaikka Lempo pysyi numerollisesti kohtuullisesti kyydissä mukana, VaLePa voitti 4-0 (25-19, 25-21, 25-20, 25-23) eikä Lempo päässyt tosissaan haastamaan erävoitosta kuin päätöserässä.

Sekä Lempon valmentaja Marko Laakso että VaLePan kollega Janne Kangaskokko olivat tyytyväisiä harjoituspelin antiin.

– En tiedä uskallanko sanoa, mutta pelottavan valmista tähän vuoden aikaan nähden meidän peli, Lempon Laakso tuumi.

– Tämä oli erittäin onnistunut tapahtuma kaiken kaikkiaan. Oikein tyytyväinen, saatiin mitä kauden avauksesta haettiin, Kangaskokko kertoi.

Kumpikaan ei päässyt peliin aivan parhaillaan. Lempolta Tomi Rumpunen ja nuoremman osaston Niko Montonen, Tommi ja Kalle Nieminen ja Veeti Ahlfors puuttuivat. VaLePalta uupuivat maajoukkuemiehet Mikko Esko ja Sakari Mäkinen sekä armeijassa oleva libero Risto Ruohola. Niinpä liberona pelasivat Ville Järnvall ja Raivis Oiguss.

Lempo pystyi haastamaan etenkin erien aluissa VaLePaa tasapäisesti, mutta isossa kuvassa joukkueiden hyökkäys- ja syöttövoiman ero tuli varsin selvästi esille.

VaLePan kova kolmikko yleispelaaja Jiri Hänninen (25/+15), hakkuri Jerome Cross (15/+9) ja yleispelaaja Alberto Cavasin (11/+6) löivät usean sellaisen pisteen, missä Lempon torjunta- ja puolustuspelaajat pystyvät vain ihailemaan – niin korkealta ja usein Joel Laakson passeista nopealla temmolla hyökkäykset tulivat.

Uudet kasvot kanadalainen Cross ja italialainen Cavasin olivat erittäin positiivisia näkyjä ja varmasti kovia nimiä Mestaruusliigassa. Cavasin pelasi neloserän hakkurina hyvin tehoin. Vaikka Cross avauserän alussa torjuttiin kahdesti, vauhtiin päästyään hän on oli kentän ykkönen.

– He ovat tosi ulottuvia ja voimakkaita lyöjiä. Kun saadaan tekniikka ja tempoa hiottua, niin ovat varmasti kovia tekijöitä liigakentille, Kangaskokko uskoo.

Lempolla ykkösnimeksi nousi yleispelaaja Simo Puttonen. Hän tehoili 15/+4 ja nosti peräti 32 syöttöä kohtuullisella 38 prosentin tehoilla. Puttonen oli Arttu Lehtimäen luottopelaaja ja kovat treenipelit ovat nostaneet Puttosen pelivireen huippuunsa.

Alkukauden säväyttäjä on ollut keskitorjuja Rolle Jokela, joka pelasi jälleen koko pelin. Jokela otti muutaman makean torjunnan ja syötti kaksi ässää. Häneltä voidaan odottaa läpimurtoa 1-sarjakauden alkaessa. Myös Tatu Härkönen pelasi keskellä hyvin kolmella ässällä ja kahdeksalla pisteellään.

– Kaikki pystyivät vastaamaan pelin kovaan tasoon tänään. Saatiin puolustuksia ja luettiin peliä hyvin. Ei tullut varsinaisia notkahduksia, Laakso kertoi.

– Saatiin kyllä pelata. Lempo sai hyviä suorituksia ja palloa peliin, Kangaskokko jakoi tunnustusta.


Kahdessa avauserässä Lempo pelasi tasaisesti kymmeneen pisteeseen, mutta sen jälkeen erät repesivät muutamalla pisteelle VaLePalle. Vaikka ässät menivät 9–9, VaLePa sai kuitenkin tärkeissä hetkissä muutamia pisteputkia syötöillään. VaLePa nappasi kaikkiaan kymmenen torjuntaa Lempon seitsemää vastaan, etenkin Mikko Karjarinta koulutti Lempon hyökkääjiä muutamalla mahtavalla torjunnalla.

Toisessa erässä Lempo nousi Simo Puttosen kolmella peräkkäisellä ässällä kintereille. Kolmas erä puolestaan ratkesi Ville Järnvallin syöttöputkeen. Kolmoserässä Lempolla passasi Ville Tuki ja Arttu Moisio pelasi kaksi viimeistä erää yleispelaajana. Joel Itänen urakoi kolme erää yleispelaajana ja yhden hakkurina.

Neljäs erä meni kauan Lempon johdossa ja tasoissa aivan loppuun asti. Kangaskokko otti jopa aikalisän Lempon johdettua 16–13. Kuitenkin VaLePa sai kaivettua voiton loppuerän aikana.

VaLePalle peli oli kauden ensimmäinen ja joukkue onkin uusiutunut suuresti. Kangaskokko oli positiivinen avauspelin ilmeeseen.

– Hyvää ja iloista ilmettä uusilla miehillä. Hyvä että näinkin ehjä peli saatiin uusiutuneella ryhmällä. Se oli jo VaLePan näköistä peliä, ideologiaa ja pelityyliä on omaksuttu. Nostopeliin ja hyökkäysvoimaan olen tyytyväinen, avauspelille tyypillisesti syöttövirheitä oli aika paljon (21 kpl), Kangaskokko analysoi.

Lempolla on treenipeleistä nyt hieman taukoa, viimeinen valmistava peli on Iskua vastaan 20.9. Pyynikillä. Kotisaliin Lempo palaa sarja-avauksessa lauantaina 25.9. Oulun Kiskoa vastaan.

– Nostopeli ilahdutti eniten, sen varaan on hyvä rakentaa jatkossa. Tuomas pääsi hakkurina sellaisiin korkeuksiin missä kuuluukin. Mentiin samoilla teemoilla kuin aiemmassa pelissä eli torjunta- ja puolustuspelillä. Kaikkiaan liigaryhmää haastettiin hyvin, vaikka se ero sieltä näkyviin tuli, Laakso summasi.

Ottelun tarjosi: SP-Koti Tampere Hallituskatu

Parhaat pelaajat: Lempo Simo Puttonen, VaLePa Jiri Hänninen.

Parhaat pistemiehet:
Lempo Puttonen 15/+4, Härkönen 8/+5, Itänen 8/-6
VaLePa Hänninen 25/+15, Cross 15/+9, Cvasin 11/+6

Vastaanotto 40%–55%

Torjunnat 7–10

Ässät/syöttövirheet 9/13–9/21

Hyökkäys% 42%–55%

Kuvat: Kari Kautto