Lempolle jäi kauden avauksesta nolla pistettä, mutta paljon positiivista jatkoa varten - Kiisto piti pinnat Vaasassa

2.10.2022

N1 RUNKOSARJA: VAASAN KIISTO – LEMPO-VOLLEY 3–0 (26–24, 26–24, 25–22)

2.10.2022 Vaasa

Lempo-Volley aloitti seurahistorian toisen naisten 1-sarjakautensa sunnuntaina 2. lokakuuta viime kauden hopeamitalisti Vaasan Kiiston vieraana.

Kiisto piti hyvästä viime kauden kotitaiastaan kiinni todella tasaisten erien jälkeen. Lopulta yksikään erän loppu ei kääntynyt Lempolle, vaan Kiisto voitti 3–0 (26–24, 26–24, 25–22).

– Tyypillinen kauden avauspeli, molemmilla oli isoja ylä- ja alamäkiä pelin aikana. Lopulta kokeneempi ja voittamiseen tottuneempi ryhmä käänsi pelin itselleen 22 pisteen jälkeen ja meille tuli vähän loppuerissä helpohkoja virheitä, Lempon päävalmentaja Jani Huurne niputti avauspelin.

Lempo aloitti avauserän todella vahvasti ja pakotti Kiisto-päävalmentaja Patrik Ojaniemen kahteen melko nopeaan aikalisään. Lempon syöttö puri ja puolustuspeli toimi, ja vierasjoukkue repi eron parhaimmillaan kahdeksaan tilanteessa 12–4.

Lempon alkurynnistyksestä selvinnyt Kiisto alkoi kohoamaan hiljalleen ja kotijoukkueen nostopeli parani erän edetessä. Kiisto nousi jo pisteen päähän 20–21, mutta Lempo sai vielä kaksi eräpalloa. Kiisto selvitti ne ja syöttämään tuli kovaa hyppysyöttöä tarjoillut, vaihdosta avauserässä kehiin tullut hakkuri Ilona Raitis. Lempo ei hänen syöttöihinsä saanut otetta ja Kiisto vei avauserän komealla nousulla 26–24.

Toinen erä oli käytännössä avauserän vastakohta, mutta loppuratkaisu pysyi samana. Lempoa jäi erän alussa kaivertamaan menetetty avauserä ja vahvalla menolla jatkanut Kiisto repi eroa. 

Vaasalaiset johtivat parhaillaan kuudella pisteellä 13–7. Lempo teki toimivia vaihtoja, kun kentälle tulivat Roosa Päykkönen, Tessa Francke ja Saara Rajala. Alkuerästä takkuillut hyökkäyspeli parani ja Lempo teki kiistomaisen nousun. Lempo selvitti kolme eräpalloa ja nousi tasoihin 24–24, mutta neljäs oli liikaa, kun Sabina Nylund syötti ässän.

Jos kaksi avauserää olivat takaa-ajoteemaisia, kolmas oli selvästi tasaisempi ja johto vaihteli tiheään. Molemmat tulivat erään vahvalla syöttöpelillä, mikä vaikeutti kummankin hyökkästekemistä.

Lempon noustua 16–14-johtoon Kiisto otti aikalisän: parilla tuuripallolla ja torjunnoilla Kiisto nousi 20–16-johtoon. Lempo nousi puolestaan johtoon 22–21 Saara Rajalan loistavalla syöttövuorolla, jonka Kiisto kuittasi Ilona Raittiin komeilla hypäreillä ja meni erävoittoon. Samalla Kiisto piti kaikki kolme pistettä Vaasassa sarja-avauksessa.

Kiisto osoitti, että viime kauden kotitaika toimii eikä se pisteitä myy helpolla. Siitä todiste, kuinka joukkue vei pisteet erien lopuissa. Vaikka vaasalaisilta lähti useampi tähtipelaaja liigakentille, on koossa laadukas ryhmä. Kapteeni Sandra Hautala on joukkueen liima ja keskitorjuja Michaela Bajnokova oli loistava.

Lempolla hyökkäyspeli ei aivan lähtenyt rullaamaan, puolustuspelissä joukkue esitti puolestaan todella vahvaa taistelutahtoa libero Anna Kaisa Kermisen näyttäessä usein esimerkkiä. Kerminen teki vakuuttavan Lempo-debyytin ja palkittiin Lempon parhaana. 

Syöttöpelillä Lempo teki Kiiston olon epämukavaksi ja Lempon parhaimmat hetket osuivat yhteen vahvan syöttöpelin ja ässien kanssa. Lempon Liisa Lahtinen syötti useamman ässän. Annika Saari jatkoi viime kauden tehojaan ja oli Lempon paras pistenainen 11 pinnallaan. Kiiston paras oli Sandra Hautala 11 pisteellä.

Lempossa debytoivat Kermisen lisäksi Adelia Launonen, Tiia Tapio ja Roosa Päykkönen. Senni Virtanen ei käynyt kentällä. Linnea Malinen oli LP Kangasalan liigajoukkueen matkassa farmipelaajana viikonlopun liiga-avauksessa pohjoisessa.

– Pelissä oli meillä tänään paljon positiivista. Puolustuspeli oli tosi hyvää Anskun johdolla. Syötettiin hyvin ja päästiin paikoille. Toisen erän alkuun osui meille pelin heikoin hetki, mutta nousu oli hieno: muutamalla vaihdolla päästiin peliin mukaan ja noustiin 24–24-tilanteeseen. Se ei tosin paljoa lämmitä, kun siitä ei saa isoja pisteitä, päävalmentaja Huurne mietti pelin jälkeen.

Lempon Kerminen palasi sarjakentille pienen tauon jälkeen ja oli heti Lempon eliittiä.

– Oli kiva palata kentille, vaikka harmittava tappio tuli. Hyvä merkki on, että tiedetään, että nämä ovat ihan käännettävistä meidän hyväksi.

Lempo-debytoija oli myös Pelin päällikkönä palkittu Roosa Päykkönen, joka tuli vahvalla energialla ja tekemisellä vaihdosta kentälle.

– Peli sujui mielestäni ihan hyvin, vaikka parannettavaa jäikin. Meillä oli paljon energiaa ja taisteliin. Vielä puuttui se, että isot pallot kääntyvät meille.

Lempon kausi jatkuu tuplaviikonloppuna: lauantaina vieraspeli sarjanousija Turun Urheiluliittoa vastaan ja sunnuntaina kotiavaus LP Viesti Akatemiaa vastaan.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Avauskokoonpanot:

Lempo: Liisa Lahtinen, Annika Saari, Veera Hussa, Pauliina Kovanen, Adelia Launonen, Tiia Tapio ja libero Anna Kaisa Kerminen

Kiisto: Iiris Leppänen, Michaela Bajnokova, Noora Rasinperä, Sandra Hautala, Silja Arohonka, Sabina Nylund ja libero Janika Kaski.

Palkinnot:

Lempon paras pelaaja: Anna Kaisa Kerminen
Kiiston paras pelaaja: Tiia Heikkinen
Lempon Pelin päällikkö: Roosa Päykkönen

Pisteet

Lempo: Annika Saari 11, Liisa Lahtinen 5, Adelia Launonen 5, Tiia Tapio 5
Kiisto: Sandra Hautala 11, Michaela Bajnokova 10, Silja Arohonka 6

Seuraava peli:

Lempo kohtaa Turun Urheiluliiton vieraskentällä 8.10 ja LP Viesti Akatemian kotikentällä 9.10. Kiisto pelaa 8.10. kotipelin Erää vastaan.

Haastattelussa Lempon Jani Huurne, Anna Kaisa Kerminen ja Roosa Päykkönen

Kuvat: Antti Raunio