Lempo-Volley varmisti historiallisen pudotuspelipaikan, runkosarja päättyi niukkaan tappioon

26.2.2023

N1 RUNKOSARJA: LEMPOVOLLEY – TURUN URHEILULIITTO 2–3 (23–25, 21–25, 25–21, 28–26, 13–15)

26.2.2023 Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

Lempo-Volley varmisti seurahistorian ensimmäisen naisten 1-sarjan pudotuspelipaikan. Runkosarjan päätösottelusta Turun Urheiluliittoa vastaan Lempo sai yhden sarjapisteen 2–3 (23–25, 21–26, 25–21, 28–26, 13–15) -tappiossa ja se riitti varmistamana pudotuspelipaikan.

Pudotuspelipaikka varmistui hyvin erikoisen, jopa dramaattisia käänteitä sisältäneen ottelun jälkeen.

– Aika ihmeellinen vääntö, Lempon päävalmentaja Jani Huurnekin totesi ottelun tauottua.

Otetaan kiinni ottelun kahteen erikoisempaan hetkeen ja käännekohtaan.

Ensimmäinen oli koko avauserä. Lempo lähti huikealla höökillä varmistamaan pudotuspelipaikkaa ja oli nopeasti 8–0-johdossa. Rallattelu jatkui ja Lempo oli turvallisen tuntuisessa johdossa 12–4 ja 17–9. Kunnes. Turkulainen vierasjoukkue alkoi kaventamaaan eroa salakavalasti muutama piste kerrallaan syöttövuoroa kohti. Avauserän piti olla Lempon heiniä, mutta tilanneki olikin pian enää 20–18 ja lopulta 23–21-johdosta Urheiluliitto käänsi erän itselleen kahdella pisteellä.

– Avauserä oli yhtä syöttövuoroa lukuunottamatta hyvä. Ja sen menettämisen jälkeen toinen erä oli hengetön, Huurne pohti. Kuten yleensä, ison johdon kääntyminen näkyi nousun tehneen joukkueen vahvuutena seuraavassa erässä.

– Toisessakin erässä oltiin iholla, mutta sössittiin se erä omalla syötöllämme, Hurne mietti.

Urheiluliitto pääsi 2–0-johdossa pitkälle tauolle ja oli jättämässä Lempon pudotuspelipaikan roikkumaan muiden armoille. Nyt päästään pelin toiseen suureen dramankaareen. Kun Lempo voitti kolmannen erän vahvalla tekemisellään, neljäs erä oli jo menossa selvähkösti Urheilullitolle ja peli samalla kolmen pisteen kanssa.

Lempo johti neloserää kolmen pallon ajan, mutta se riitti. Kotijoukkue selvitti kaksi ottelupalloa ja sitten tahtipuikon otti Lempon parhaana palkittu hakkuri Pauliina Kovanen. Kolme pistettä putkeen, joista yksi täydellinen ässäsyöttö aivan rajaan, ja Lempo tasoitti erät 2–2:een eräluvuin 28–26.

Niinpä Lempo nousi suosta ja varmisti pudotuspelipaikkansa yhdellä voitetulla sarjapisteellä.

– Tarvittiin piste ja se tuli. Joukkueessa oli koko ajan hyvä fiilis tänään, varsinkin kolmessa viimeisessä erässä, päävalmentaja iloitsi.

Pudotuspelipaikan jälkeen Lempo saattoi hieman hengähtää ja iloita. Niinpä viides erä kääntyi vierasjouukkueelle, joskin äärimmäisen niukasti 15–13. Yhdessä erässäkin panos oli iso, sillä ylimääräisen sarjapisteen myötä TuUL nousi Lempon kanssa tasapisteisiin ja yhden erän paremmalla eräsuhteella ohi kuudenneksi ja Lempo putosi seitsemänneksi.

– Päästiin hieman tuulettamaan neloserän jälkeen. Ei ehkä olisi pitänyt kertoa tilannetta joukkueelle, sillä viidennessä erässäkin oli iso panos. Olisi ollut hyvä puristaa sekin kotiin, niin oltaisiin vältytty varmasti pitkältä Joensuun-reissulta puolivälierissä, Huurne pohti.

Lempolla 11 pistettä tehneen Kovasen lisäksi tasaisuus ilahdutti pisterintamalla, kun Veera Vuorentausta, Linnea Malinen ja Roosa Päykkönen tekivät kaikki kymmenen ja pohjekrampista pelissä kärsinyt Tessa Francke yhdeksän pistettä. Ottelu oli Lempolle tyypillinen, kun lähes jokainen pelaaja kävi kentällä ja kuusikko kiersi paljon pelin aikana. Ottelussa Lempon A- ja B-tytöissä pelaava libero Enna Huurne oli ensimmäistä kertaa 1-sarjapelissä kokoonpanossa. Vielä ei tullut debytti kentän puolella.

Lempon runkosarja päättyi, mutta 1-sarjan runkosarja huipentuu tulevana viikonloppuna. Lempo on joko seitsemäs tai kahdeksas ja vastustaja puolivälieriin määrittyy ensi viikonloppuna. 18 peliin saldona seitsemän voittoa ja 22 pistettä.

Lempolle pudotuspelipaikka on ensimmäinen, kun käynnissä on toinen kausi Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Runkosarja oli meiltä kokonaisuudessa vuoristoratamainen, aivan kuten pelien sisälläkin peli ailahteli. Syksy pelattiin jopa paremmin kuin odotettiin. Sen osasi odottaa, että muutama kokeneempi joukkue nousee kevään aikana sarjataulukossa ylöspäin vaikean syyskauden jälkeen. Vuoden 2023 alkupuolella tuli suvantovaihe, ja runkosarjan lopussa löydettiin taas iloa pelaamiseen ja tuloksia sen myötä, Huurne paketoi runkosarjan.

Kannattaa pysyä kuulolla, tiedotamme heti kun saamme tietoon tulevat pudotuspelien ajankohdat ja vastustajan.

Palkinnot

Lempon paras pelaaja: Pauliina Kovanen
TuUL paras pelaaja: Veera Hämäläinen
Lempon Pelin päällikkö: Tessa Francke

Pisteet

Lempo: Pauliina Kovanen 11, Linnea Malinen 10, Roosa Päykkönen 10, Veera Vuorentausta 10

TuUL: Veera Hämäläinen 18, Anniina Aaltola 17, Elina Mäkelä 16

Yleisö: 106

Seuraava peli:

Lempon ja Urheiluliiton runkosarja päättyi. Lempo jatkaa pelejä maaliskuussa pudotuspeleillä, vastus ja aikataulu ei ole vielä varma. Myös Urheiluliitto jatkaa pudotuspeleissä.

Avauskokoonpanot:

Lempo: Riikka Vuorentausta, Adelia Launonen, Veera Hussa, Tessa Francke, Annika Saari, Linnea Malinen ja libero Senni Virtanen

TuUL: Jenna Laaksonen, Milla Lindtsröm, Tiia Vuorinen, Veera Hämäläinen, Elina Mäkelä, Carla Pehrsson ja libero Neea Hoteila