Ennakko: Paluu kotisaliin – Kiisto ja Lempo pelaavat isoista pisteistä

9.2.2023

MITÄ: naisten 1-sarjaa Lempo-Volley–Vaasan Kiisto

MISSÄ: Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

MILLOIN: su 12.2. klo 15

AIEMPI OTTELU: 2.10. Kiisto - Lempo 3-0

Lempo palaa vieraspelipainoitteisen alkuvuoden jälkeen kotikentälle Hakkarin liikuntahalliin sunnuntaina 12. helmikuuta. Vaasan Kiisto astelee vastaan kello 15 alkavassa ottelussa.

Lähtökohta

Joukkueet kohtasivat kauden avausottelussa lokakuun alussa Vaasassa. Silloin Kiisto vei tiukat erät itselleen ja koko pelin 3–0. Ottelusta on aikaa reilut neljä kuukautta ja välissä on ehditty pelaamaan paljon. Onkin mielenkiintoista nähdä verrokkipeli kauden alun ja runkosarjan lopun välillä samoilta joukkueilta.

Lempo lähtee peliin neljä tappiota allaan, joten voittolle ja sarjapisteille olisi tilausta. Vuosi 2023 lähti hyvin käyntiin voitolla Viestistä ja vieraspisteellä PuMasta, sen jälkeen Erä, Juju ja Kuortane ovat jättäneet Lempon ilman sarjapisteitä. Edellispeli oli viime sunnuntaina, kun Kuortane oli parempi 3–1.

Sijoitus on tällä hetkellä kuudes. Kun runkosarjaa on Lempolla jäljellä kolme ottelua, moni sijoitus runkosarjassa on vielä mahdollinen. Pudotuspelipaikkaankin tarvitaan lisäpinnoja, toisaalta kotietusijakaan ei ole kuin viiden pisteen päässä.

Kiisto on tehnyt kauden aikana vahvaa nousua kohti kärkisijoja. Viime kauden hopeajoukkue on nyt runkosarjassa kolmantena, vaasalaisryhmä lähtee peliin allaan niukka 2–3-tappion PuMalle ja sitä ennen joukkue oli neljän pelin voittoputkessa.

Sunnuntaina jaettavat pisteet olisivat molemmille todella tärkeitä runkosarjan loppusuoralla: Lempo pelaa vielä pudotuspelipaikasta, ero sijoilla 9 ja 10 oleviin Vampulaan ja Kuortaneeseen on seitsemän pistettä – ja Kiisto pelaa kotiedusta, sillä sijat 3–5 ovat kahden pisteen sisällä.

Kokoonpanot

Lempon avauskokoonpano on vaihdellut viime otteluissa, ja optimaalista seitseikkoa on haettu. Lempon laaja ja hyvin tasainen rinki on osoittanut kauden aikana arvokkuutensa: vaihdosta löytyy usein hyvin uutta voimaa ja virtaa kentälle. Samalla tasaisuus on tuonut sen, että varsinaista ihanneseitsikkoa ei ole sementoitunut.

Kuortaneella Lempon ykkösnimiä olivat yleispelaajat Adelia Launonen ja Roosa Päykkönen sekä keskitorjuja Linnea Malinen. Päykkönen on erikoistunut tulemaan vaihdosta kentälle ja tuomaan peliin uutta nostetta – niin myös Kuortaneella. Monipuolinen laituri on 146 pisteellään Lempon pisteykkönen ja koko sarjan kymppi.

Lempon laadukas liberoduo Senni Virtanen – Anna Kaisa Kerminen on myös jakanut peliaikaa, Kuortaneella oli Kermisen pelivuoro.

Kiiston paras pistenainen Michaela Bajnaková on tehnyt komeat 158 pistettä ollen pörssissä sijalla seitsemän. Hänelle tulitukea on tuonut etenkin yleispelaaja Silja Arohonka.

Kiisto on monipuolinen ja suhteellisen kokenut joukkue. Monipuolisuus huomattiin jo kauden avauspelissä Vaasassa. Silloin Kiisto teki Ilona Raitiksen hyppysyötöillä pahaa jälkeä, vaihdosta löytyi tehoja ja keskipeli kulki vahvasti. Ei ole siis ihme, että hieman vaikean alkukauden jälkeen Kiisto on tehnyt todella kovaa jälkeä runkosarjassa.

Yksi keskeinen ratkaisun paikka tulee olemaan virhekontrolli. Lempo on viime peleissä antanut paljon pisteitä vastustajalle omille virheillään. Kiistoa vastaan sen osa-alueen täytyy olla todella ensiluokkaista, jotta sarjakolmoselta voidaan napata pisteitä. 

Seuraa heitä

Lempo: Tiia Tapio. Keskitorjuja teki Kuortaneella mukavat kuusi pistettä. Ilopilleri tuo joukkueeseen tsemppiä ja ilmettä tuuletuksillaan.

Kiisto: Ilona Raitis. Kovat hypärit olivat Lempon kauhu viime kohtaamisessa, palasteleeko taas Lempon vastaanoton?

Kuvat: Taisto Niukkanen