Lempo esitti mahtavan nousun ja kruunasi upean sunnuntain 3–2-voitolla Ettasta

20.2.2022

NAISTEN 1-SARJAA LEMPO-VOLLEY – ETTA 3–2 (22–25, 19–25, 25–23, 25–20, 15–10)

20.2.22 Hakkarin liikuntahalli

Avauskokoonpanot:

Lempo: Riikka Vuorentausta, Veera Vuorentausta, Veera Hussa, Pauliina Kovanen, Annika Saari, Milana Hutko ja libero Inka Sairiala

Etta: Melissa Karimies, Oona Pennanen, Ella Aalto, Roosa Rajala, Veera Hämäläinen, Annika Kivioja ja libero Janika Rontti

Tulospalvelu⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Sunnuntai 20. helmikuuta 2022 jää historiaan upeana suomalaisena urheilupäivänä. Pekingin talviolympialaisissa miesten jääkiekkomaajoukkue voitti olympiakultaa ja hiihtäjä Kerttu Niskanen -pronssia. Lempääläisittäin päivän täydensi Lempo-Volleyn naisten joukkue upealla tavalla. 

Lempo-Volley lähti rohkeasti haastamaan sarjanelosta Oulun Ettaa sunnuntaisessa kotiottelussa. Etta aloitti vahvasti ja johti peliä jo erin 2–0. Pitkällä tauolla pelin luonne muuttui, Lempo esitti upean nousun ja voitti 3–2.

Voitto oli kalenterivuoden 2022 ensimmäinen ja nosti Lempon sijalle kymmenen.

– Tärkeät kaksi pistettä. Oli tosi hienoa pelata yleisön kannustaessa ja rummun pauhatessa. Kakkoserän tappion jälkeen ryhdistäydyttiin ja saatiin oma peli jengoille, Lempon päävalmentaja Jani Huurne tuumi pelistä.

– Peli hiljalleen parantui. Saatiin hyviä puolustuksia ja sitä kautta taistelufiilistä kentälle. Se toi sitten tuloksen, näki Lempon nousun syyn kapteeni ja parhaana palkittu passari Liisa Lahtinen.

Molemmilla oli kokoonpanopuolella hieman vajetta. Lempolta puuttuivat runkopelaajista Viivi Huurne ja Sofia Ikonen, Kangasala-apu Venla Raittinen putos rivistä aamutreenien jälkeen. Mukana oli LP-libero Inka Sairiala. Ettalta puuttuivat Pirkanmaan-reissulta molemmat passarit ja passia heitti yleensä liberon paikalla nähty Melissa Karimies, joka selviytyi urakasta hienosti.

– Odotettavissa oli tiukka peli, kun Oulussakin pelattiin viisi erää. Saatiin vinkkiä Ettan lauantain Isku-pelin jälkeen, että varsinaisia passareita ei ole mukana, ja modattiin vähän omaa peliä sen mukaan. Aamutreenien jälkeen tuli vielä meillekin yksi poisjäänti, Huurne taustoitti lähtökohtia.

Ettalla saattoi olla pelin alussa takaraivossa vielä joukkueiden avauskohtaaminen ja Lempo-passari Riikka Vuorentaustan yhdeksän ässää. Riikka syötti Lempon kotipelin alussa 5–0-johtoon ja sen turvin avauserää mentiin pitkään Lempon komennossa.

Etta kuitenkin kiri erän kuluessa aukkoa umpeen ja nousi piikkipaikalle 16 pisteen kohdalla. Pätkä mentiin piste sulle, piste mulle -jaolla, mutta avauserän lopussa Etta repäisi riittävän eron, etenkin vahvalla torjuntapelillään ja Lempon lukuisilla hyökkäysvirheillä.

Kakkoserä oli alussa Ettan näytöstä ja johto oli nopeasti 10–3. Keskitorjuja Ella Aalto herkutteli pitkällä syöttövuorolla. Lempon hakkurina erän aloitti Iida Ylimäki ja erän edetessä seitsikkoon tulivat Liisa Lahtinen ja Tessa Francke. Vaihdot piristivät Lempon peliä ja kiri pakotti Ettan aikalisään ja vaihtoihin. 

Lähimmillään Lempo pääsi kolmen pisteen päähän, mutta Ettan rutiini riitti erävoittoon Lempon noususta huolimatta.

– Lähdettiin tosi hyvin peliin, syöttö oli hyvin kasassa ja nostopeli oli oikein mallikasta. Kiitos siitä Kangaslan avulla Inkalle, hän rauhoitti sen totaalisesti. Kaveri rupesi peippailemaan paljon ja viisaasti ja haki sitä kautta meidän puolustukset reiät. Hieman tiukan avauserän tappion jälkeen vähän luovuttiin työnteosta kakkoserässä, mistä sanoin pitkällä tauolla, Huurne tiivisti kaksi avauserää.

Kolmanteen erään Lempo muokkasi avaustaan niin, että hakkuriksi tuli Veera Vuorentausta ja yleispelaajajakaksikko oli Saari-Francke. Lempo tulikin pitkältä tauolta uudella sähäkällä ilmeellä ja otti erän selvään hallintaansa. Hyökkäyspeliin löytyi uutta poweria ja juonikkuutta, esimerkiksi Tessa Francke esitti tukun tehokkaiita powertip-hyökkäyksiä, liekö saanut opetusta Lempon miesten joukkueen taituri Tomi Rumpuselta.

– Hyvät valmentajat ovat opettaneet. Aika hyvä fiilis oli kyllä, kun ottelupallo kääntyi meille, Francke tuumi pelin päätyttyä.

Etta nousi johtoon 19–18, mutta Annika Saari käänsi vielä erän Lempolle kolme peräkkäisellä pisteellään. Lempo nipisti lopulta pelille vielä lisäaikaa erävoitollaan. Lopulta se ostettu lisäaika käytettiin kokonaisuudessaan.

Neljäs erä meni puolestaan pitkään Ettan hallinnassa ja vierasjoukkueella oli avaimet pelin paketoimiseen. Lempon sitkeys tuotti kuitenkin tulosta ja vääjäämätön kiri nosti kotijoukkueen ensin tasoihin ja Milana Hutkon mahtavalla syöttövuorolla erävoittoon. Lempon kolmen yleispelaajan taktiikka, jossa Vuorentausta oli ristipaikalla, toimi mallikkaasti.

Etta johti vielä 20–17, mutta Tessa Francke ja Saari löysivät upean hyökkäysvireen ja Hutko viimeisteli loput syöttöviivan takaa. Lempo voitti erän 25–20 voittaen kahdeksan pistettä.

– Otettiin kahden erän jälkeen vähän lyöntivoimasta pois ja rakennettiin peliä puolustuksen kautta. Kaverilla oli tosi kova puolustus läpi päivän. Peli lähti siitä rullaamaan paremmin ja  Liisa vielä sotki kaverin scouttuaksia passipelillään, Huurne arvioi suunnanmuutoksen syitä.

– Yritin vain lähdetään rauhoittamaan meidän peliä, kun tulin kentälle. Kun alkoi kulkemaan, niin rentoutui ja pääsi vapaammin pelaamaan, Liisa Lahtinen kuvaili ajatuksiaan.

Kun Lempo oli saanut hengen päälle, ei Etta enää saanut käännettyä pelin kulkua. Vaikka viides erä eteni tasaisesti, oli se koko ajan Lempon hyppysissä ja henkiset voivamarat riittivät tärkeiden pisteiden tekemiseen. Selvästi pelin alusta parantunut hyökkäyspeli toimi ja Ettalla saattoi pitkä tuplaviikonloppu jo painaa hieman jaloissa. 

Toisesta ottelupallosta Veera Vuorentausta pääsi tälläämään pelille lopullisen niitin ja Lempon voittotanssi pääsi alkamaan.

Jani Huurne kertoi, mistä Lempon henkinen vahvuus taas kumpusi. Peli ei ollut ensimmäinen, jossa Lempo nousi pisteille ja nyt jopa voittoon hyvin tukalasta tilanteesta.

– Joukkueessa on muutamia henkisesti vahvoja kavereita, tässä pitää lähdettää Ikosen Sofialle terveiset. Nyt löytyi usia vastuunkantajia ratkaisuhetkillä. En turhaan lähde hehkuttaan, mutta kyllähän tänään 05-ikäluokan Tessa ja Veera kantoivat meitä vahvalla panoksella noin nuoriksi pelaajiksi tosi hienosti. Yhteishengen kautta se vahvuus rakentuu.

Huurne jatkoi kiitosta vaihtopenkille, josta löytyi tänään voiton avaimet.

– Saatiin usko tekemiseen palautettua kahden erän jälkeen. Tämän takia vaihtopelaajia on ja harjoiteellaan laadukkaasti: jonain päivänä kulkee jollain ja joskus taas toisella, ja erilaiset vastustajat sopivat vähän eri pelaajille paremmin.

Isossa kuvassa pelissä nähtiin paljon pitkiä palloja ja ennen kaikkea molemmilla vahvaa puolustuspelaamista. Suurta voima hyökkäyksien juhlaa ei koettu. Molemmat onnistuivat varsin hyvin syöttöruudussa, ja kumpainenkin joutui paljon peippailemaan ja tekemään erilaisia kikkoja hyökkäyspelissä. Ettan takakenttä libero Janika Rontin esimerkillä puolusti näitä palloja paljon peliin, kun taas Etta oli omissa peipeissään tehokkaampi ja sai niillä paljon hyökkäyspisteitä. Lempo muutti hyökkäystylliään pelin aikana viisaammaksi ja se toi tulosta.

Lempolla Annika Saari kantoi läpi pelin isoa vastuuta yleispelaajana ja sai paljon passeja. Saari oli myös tehokas tehden 21 pistettä, kentän korkein määrä. Inka Sairiala oli liberona vahva vastaanottopelissä, Liisa Lahtinen muutti passarina pelin suunnan. Nuori yleispelaajakaksikko, 2005-syntyneet Vuorentausta ja Francke keräsivät päävalmentaja Huurneen kehut.

Ettalta Lempo sai pelätyn hakkurin Roosa Rajalan hetkittäin pimennettyä vaihtopenkin puolelle. Hän oli kyllä tehokas ja teki 16 pistettä, keskitorjuja Annika Kivioja osoitti miksi on pelannut liigaa ja oli vahva verkkopelissä. Parhaana palkittu libero Janika Rontti pelasi myös hienon ottelun.

Lempon kausi jatkuu kotisalissa ensi lauantaina 26. helmikuuta. Vastaan tulee sarjakolmonen Raisio Uurheilijat.

– Varmasti saadaan kova vastus taas Hakkariin. Jos tällaisella taistelutahdolla pelattan, ollaan varmasti mukana pelissä, Liisa Lahtinen uskoo.

VIDEOLLA PELIN KAKSI OTTELUPALLOA

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

PALKINNOT

Lempon paras pelaaja: Liisa Lahtinen

Ettan paras pelaaja: Janika Rontti

Lempon Pelin päällikkö: Tessa Francke

PISTEET

Lempo: Annika Saari 21, Veera Vuorentausta 12, Tessa Francke 9

Etta: Roosa Rajala 16, Veera Hämäläinen 14, Annika Kivioja 11

YLEISÖ:  93

SEURAAVA PELI

Lempo kohtaa kotipelissä poikkeuksellisesti lauantaina 26.2. Raision Urheilijat kello 15. Etta pelaa 26.2. Kiistoa vastaan kotisalissaan.

Haastattelussa Lempon Liisa Lahtinen, Tessa Francke ja Jani Huurne

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Kuvat: Taisto Niukkanen