Sarjan paras passari johdatti PuMan voittoon hyvin taistelleesta Lemposta

4.12.2022

N1 RUNKOSARJA: LEMPO-VOLLEY – PUMA 1–3 (22–25, 19–25, 25–18, 22–25)

4.12.2022 Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

Lempo-Volleyn kotituplaviikonloppu naisten 1-sarjassa ei mennyt aivan toivotusti, vaan kahdesta pelistä jäi käteen nolla pistettä ja kaksi voitettua erää. Sunnuntaina sarjakärki PuMa Volley jatkoi tappiotonta kulkuaan ja haki Hakkarin liikuntahallista voiton erin 3–1 (25–22, 25–19, 18–25, 25–22). Lukemat olivat Lempolle samat kuin lauantaina Vampulaa vastaan.

Lempo kuitenkin otti sunnuntaina pelillisen harppauksen eteenpäin ja haastoi sarjakärjen ajoittain todella hyvin. Mahdollisuuksia pisteisiinkin olisi ollut hieman paremmilla erien lopuilla.

– Aika lailla samanlainen peli kuin eilen. Me parannettiin paljon fiilistä ja tekemistä eilisestä, mutta samalla vastassa oli myös kaksi astetta kovempi joukkue eikä sitten riittänyt, Lempon päävalmentaja Jani Huurne arvioi.

Lempo oli sekä Vampulaa että PuMaa vastaan pitkiä pätkiä johdossa eriä, mutta taskut eivät lopulta karttuneet pisteillä. Huurne löysi syyn.

– Tänään ekassa erässä 19–19-tilanteen jälkeen tehtiin viisi omaa virhettä. Se kuvaa tätä viikonloppua parhaiten. Oltiin 20 pisteen kohdilla, missä pelin ratkaistaan, heikkoja. Viikonlopun voittoerät tulivat siten, että oltiin alkuerissä niin paljon parempia, että päästiin karkuun.  Siinä on on siis meillä kasvamista, kun kanttia vaaditaan.

Lempo oli avauserän perusteella onnistuneesti karistanut heikon lauantaisen esityksensä. Lempo laittoi heti pelin aluksi sarjakärjen todella ahtaalle ja hallitsi ensimmäistä erää pitkään. Avauskokoonpanoa oli laitettu melko lailla uusiksi, kun Vampula-peliin verraten avauskokoonpanoon kuulutettiin Adelia Launonen, Roosa Päykkönen, Pauliina Kovanen ja Senni Virtanen.

Hyökkäyspeli kulki raikkaasti ja myös syötöllä Lempo sai mukavasti tehoja aikaan. Lempon johto oli vielä 12–8, mutta PuMa sai kirivaihteen päälle ja matkajalat sulivat erän edetessä.

Etenkin liigaympyröistäkin tutun passarin Sofia Lehdon syöttövuorot olivat vaikeat Lempolle. Niiden aikana PuMa sai aina eroa kiinni ja siirtyi johtoon 18–17. Vielä yksi oiva syöttövuoro loppuerään, joten avauserä kääntyi vierailijalle Lempon vahvasta tekemisestä huolimatta. Sarjakärjen rutiini voittamisesta tuli hyvin esille, kun Lempo sortui loppuerässä virheisiin.

– Peli-ilme oli parempi ja tuulettamista oli enemmän. Ei mennyt suupielet samalla tapaa alaspäin kuin eilen, Lempon parhaana palkittu Adelia Launonen mietti Lempon pelin eroa Vampula-otteluun.

Toinen erä meni hyvin päinvastaisesti kuin avauserä, paitsi lopussa juhli taas PuMa. Nyt vierasjoukkue sai erään loistavan alun ja pääsi pelaamaan pitkään johtoasemassa. Lempolla oli kirivuoro ja Adelia Launosen hyökkäyksillä kotijoukkue nousi peliin mukaan ja tasoihin.

PuMa piti erän kuitenkin hallinnassaan, sillä aina Lempon tasoittaessa PuMa otti uudestaan pari pinnaa etumatkaa. Erän ratkasii lopulta pitkä syöttöputki, kun PuMan Sara Aito syötti 18–18-tilanteesta PuMan eräpalloon 24–18 ja veti putkeensa kolme ässää. Lopulta erä päättyi Lempon syöttövirheeseen.

– Peliä ei voi oikein kuvailla yhdellä sanalla, sillä tekeminen oli vaihtelevaa. Hyvää taistelua oli kuitenkin koko peli, Lempon Veera Hussa arvioi.

Pitkän tauon jälkeen Lempo palautti vaihtojen jälkeen saman avauksen, joka pelin aloitti. Koppipuhe oli todellakin toiminut, sillä erän alussa Lempolla toimi aivan kaikki. Syöttöruudun takana Adelia Launonen ja Pauliina Kovanen veivät Lempon jo 15–5-johtoon.

Kun hyökkäyspäässä pallot kimpoilivat sopivasti PuMan torjunnasta, kolmas erä oli Lempon näytös. Vierasjoukkue sai kaunisteltua tilannetta vaihtoruletin myötä, mutta lopulta erävoitto oli selvästi Lempon.

Lempo jatkoi hyvää menoaan neloserän alussa, mutta sitten PuMan passari Lehto otti joukkueensa reppuselkään: lyhyeen aikaan viisi pistettä niin peipeillä, vastapalloilla kuin ässillä ja vierasjoukkue nousi takaa 13-10-johtoon. Sitä eroa Lempo lähti kirimään kiinni loppuerän aikana pelin venyttämiseksi viidenteen erään.

Lempo pääsi parhaillaan pisteen päähän 19–20-tilanteeseen Veera Hussan kahdella ässällä, mutta aivan ei bensa riittänyt rinnalle nousemiseen ja helsinkiläisjoukkue vei kaikki sarjapisteet mukanaan.

Pelin erikoisuus oli PuMan pistetilasto: paras pistenainen oli 16 pisteen passari Sofia Lehto. Hän pokkasi ansaitusti PuMan parhaan pelaajan palkinnon ja oli taitavan passipelin lisäksi Lempolle riesana myös omien pisteiden valossa.

– Sarjan paras passari, Huurne arvioi Lehtoa.

Lempolla yleispelaajat Päykkönen (16) ja Launonen (14) olivat joukkueen tehokkaimmat.

Ottelu oli molemmilta vahvaa syöttämistä ja ässiä nähtiin arviolta reilut kymmenen molemmilla joukkueilla.

– PuMa oli kyllä kovin syöttäjäjoukkue, mitä tässä sarjassa on tällä kaudella vastaan tullut. Tulivat todella kovalla syötöllä koko pelin ajan, mikä vaikeutti meidän side outia. Mutta myös meidän syöttömme oli jopa kauden parasta, oma syöttö pysyi sillä tasolla millä pitää kotisalissa pysyäkin, Huurne mietti.

Lempon joukkue siirtyi pelin jälkeen viettämään pikkujouluja. Syyskauden sarjapelit paketoidaan ensi sunnuntaina 11.12. vieraspelillä LP Vampulaa vastaan.

Seuraava peli:

Lempo päättää vuoden 2022 sarjapelit 11.12. LP Vampulan vieraana Huittisissa. PuMa pelaa seuraavaksi 8.1. vieraspelin Erää vastaan.

Avauskokoonpanot:

Lempo: Riikka  Vuorentausta, Roosa Päykkönen, Veera Hussa, Pauliina Kovanen, Adelia Launonen, Tiia Tapio ja libero Senni Virtanen

PuMa: Sofia Lehto, Eevi Lehmus, Lotta Alatalo, Oona Laurell, Jemina Jäärni , Ilba Gashi ja libero Siiri Ruuskanen