Ennakko: Lempo hakee historiallista välieräpaikkaa

14.3.2024

MITÄ: naisten 1-sarjan puolivälieräsarja Lempo-Volley – Puijo Wolley

AIKATAULU: 1. osaottelu la 16.3. klo 13 Ahmon koululla (Siilinjärvi), 2. osaottelu su 17.3. klo 17.30 Lempäälä-areenassa.

LIPUT KOTIPELIIN: 12/8€, alle 16v ilmaiseksi, kausikortti ei enää käy.

ERIKOISTARJOUS: Yhteislippu miesten 1-sarjan välieräpeliin (su 17.3. klo 14 vs Kisko Lempäälä-areenassa) 20/15€.

LIVET: Molemmat pelit Lentis-TV:ssä, Lempon kotipeli myös Aamulehdessä selostettuna monikameralähetyksenä 

Lähtökohta

Lempo-Volley lähtee hakemaan seurahistorian ensimmäistä naisten 1-sarjan välieräpaikkaa, kun kevään ykkösaika eli pudotuspelit käynnistyvät.

Lempo oli hienon runkosarjan jälkeen kakkonen ja saa vastaansa runkosarjan seitsemänneksi sijoittuneen sarjanousija Puijo Wolleyn Kuopiosta.

Ottelusarja alkaa lauantaina 16.3. Siilinjärvellä, jossa kello 13 alkavan ottelun jälkeen pelataan miesten liigan puolivälierä Savo Volley – Kokkolan Tiikerit. Välieräpaikka ratkeaa sunnuntaina 17.3. Lempäälä-areenassa kello 17.30 alkaen.

Siilinjärvelle mahtuu mukaan Lempo-faneja! Kiinnostuneet löytävät lisätietoja täältä.

Välieriin selviää kahdella voitolla. Jos voitot ovat 1–1, pelataan toisen ottelun jälkeen ratkaiseva kultainen erä 25 pisteeseen.

Runkosarjassa Lempo ja Puijo kohtasivat kahdesti, kun kumpainenkin voitti kotiottelunsa. Edellispelistä ei ole kauaa aikaa, kun maaliskuun alussa Lempo voitti selvästi Lempäälä-areenassa 3–0. Niinpä Lempo saa hyvän lähtökohdan ottelupariin. Pitkä vierasmatka Siilinjärvelle ei ole helppo, varsinkin kun peli pelataan uudessa pelisalissa. Toisaalta Puijo ei saa samanlaista kotietua kun kotikentällään Neulamäen koululla, jossa joukkue on kuluneen kauden pelannut kotipelinsä.

Runkosarjassa Lempo voitti 22 pelistään 15, Puijo kirjautti puolestaan kahdeksan voittoa. Pudotuspeleissä pelin henki muuttuu, kun vain voitot lasketaan. Kotietu ottelusarjaan on Lempolle, mikä tarkoittaa mahdollisen kultaisen erän pelaamista Lempäälässä. Samalla Puijo saa pienen etulyöntiaseman sillä, että pääsee aloittamaan sarjan kotikentällään. Kun ottelusarja pelataan läpi yhdessä viikonlopussa, avauspelin merkitys korostuu.

Lempo pääsee pudotuspeleihin varsin mukavassa kevätvireessä. Kahdesta edellispelistä Lempo nappasi voitot ja edelliseen kahdeksaan peliin Lempo ei jäänyt ilman sarjapisteitä. Puijolla on alla kaksi tappiota ja edelliseen kuuteen peliin yksi voitto. Se tosin tuli runkosarjan voittajasta PuMasta, mikä kertoo kuopiolaisten potentiaalista.

Osa-alueet

Hyökkäyspeli: Molemmilta löytyy ykköstykki (Karoliina Viitaniemi/Sinitta Mennala), joka tehtailee pinnoja isolla kädellä. Sen lisäksi laidasta löytyy monipuolisesti taituruutta, kuten Lempon trio Adelia Launonen–Roosa Päykkönen–Veera Vuorentausta ja Puijolla Lotta Karppinen. Lempolla on myös Niina Mattila, jonka erikoistaito löytyy juuri hyökkäyspelistä. Lempo tykkää pelata myös satasen hyökkäksiä varsinkin Saara Tyrkön kautta.

Syöttö-vastaanotto: Kummankin pelin kulmakivi on vahvassa syöttöpelissä ja sitä kautta toisen vastaanoton horjuttamisessa. Osa-alue tuleekin olemaan se ratkaisevin ottelusarjassa. Lempolla on onnistuessaan hurja leijasyöttöarsenaali (mm. Roosa Päykkönen, Annastiina Tarkkanen, Riikka Vuorentausta, Karoliina Viitaniemi). Lempolle tärkeää on vastaanoton pysyminen kurissa. Puijo voi onnistuessaan saada tuhoja aikaan syöttöruudussa. Edelliskohtaamisessa Lempo onnistui syöttämään Puijon ahtaalle.

Puolustuspeli: Kuinka helpot pallot saadaan passarille, kumpi kaivaa mahdottomia hakupalloja peliin? Puolustuspeli on isossa roolissa ja varsinkin jos syöttöpeli on hyvää, helpottaa se puolustustyöskentelyä. Molemmilla löytyy todella hyvät libero-osastot johtamaan takakentän puolustamista.

Torjuntapeli: Lempolta löytyy melko vahva laitatorjunta, kuten Viitaniemi ja Vuorentausta/Tarkkanen passareina, lisäksi keskiosastolla Saara Rajala, Tiia Tapio  ja Saara Tyrkkö ovat vahvoja torjuntapelissä. Torjuntapelissä isossa osassa on vaimennuspeli ja sitä kautta jatkopallopelaaminen.

Passipeli: Puijolla peliä pyörittää Linda Salo, joka on myös seuran toiminnanjohtaja. Lempolla passarin paikalla peliaikaa ovat jakaneet Annastiina Tarkkanen ja Riikka Vuorentausta. Molemmilla on siis laadukas passariosasto, Puijolla löytyy kokemusetu kovista peleistä.

Vaihtopenkki: Lempolla löytyy vaihdosta monipuolinen kattaus, joilla voidaan kääntää pelin suuntaa tai hakea esimerkiksi syöttövaihtoja. Puijon ratkaisumateriaali on ollut kauden aikana kapeammilla harteilla, mutta vaihdosta löytyy tarvittaessa vaihtoehtoja kentälle.

Valmennus: Lempon valmennusryhmää vetää Tuomas Alatalo ja hänen apunaan ovat Viivi Huurne ja Mari Laine. Puijon ryhmää johtaa Henrik Kosonen. Molemmat joukkueet tietävät tuoreesta kohtaamisesta toisen pelitapaa, joten valmentajien isona asiana ovat pienet taktiset nyanssit ja pelaajavalinnat. Varsinkin Lempon puolella, jossa valinnanvaraa on paljon, pelin aikanakin voidaan tehdä merkittäviä muutoksia.

Kiinnitä katseesi

1. Hyökkäyspelin tehokkuus. Kun tullaan panospeleihin, mitataan paljon myös henkistä kestävyyttä. Hyökkäyspelissä suoriin virheisiin ei juuri ole varaa. Lähdetäänkö välttämään virheitä vai pelataanko riskillä? Liian pehmeä ei voi olla, muuten vastustaja poimii pallot peliin kuin marjat. 

2. Syöttöpeli. Syöttöpelissä voi olla isoja eroja päivien välillä, joten jos syöttöpeli lähtee oikeille jengoille, sillä tekee paljon hallaa vastustajalle. Toisaalta, jos syöttöpeli on virheiden sävyttämää, menestyminen vaikeutuu. Lempo oli todella vahva syöttöpelissä edelliskohtaamisessa.

3. Passijakauma. ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Kun joukkueesta löytyy selvä pistetähti, on selvää kuka saa passeja ratkaisupaikoissa. Mutta kuinka joukkueet pystyvät jakamaan pistevastuuta nousee isoon rooliin. Harvoin yksi pelaaja pystyy ratkomaan pelejä täysin yksin. Varsinkin tiukoissa hetkissä monipuolinen hyökkäyspeli korostuu.

Head to head

1. Karoliina Viitaniemi–Sinitta Mennala. Pistetykkien taisto, molemmat ovat isossa roolissa. Saako toinen kuriin vastustajan tehopelaajan? Sillä voi olla iso merkitys lopputulokseen.

2. Riikka Vuorentausta/Annastiina Tarkkanen–Linda Salo. Passarit johtavat peliä ja määrittävät pelin kulkua. Niinpä heidän rooliaan ei voi aliarvioida. Kumman passarit löytävät oikeat kuumat pelaajat oikeassa paikassa?

3. Lempäälä-areena–Ahmon koulu. Erilainen nosto, mutta hyvin merkittävässä roolissa. Kumpi saa isomman kotiedun kotikentästään? Lempo ei ole pelannut kuin vasta kaksi peliä areenassa, toisaalta Puijo ei ole pelannut aiemmin Ahmon koululla Siilinjärvellä. Kotietu pitää pystyä hyödyntämään lyhyessä ottelusarjassa.

Kokoonpanot

Lempon kokoonpano

Lempolta löytyy kokoonpanostaan laajuutta ja lähes koko rosteri on saanut tasaisesti peliaikaa. Se onkin Lempon isoimpia vahvuuksia, kun vaihdosta löytyy loistavia korvaajia. Samalla kokoonpanoa voi valikoida vastustajan ja taktiikan mukaan. Runkosarjan lopulla Riikka Vuorentausta otti enemmän pelaavan passarin roolia ja Veera Vuorentausta otti isoa roolia yleispelaajapuolella. Runkosarjan pistepörssin kakkonen Karoliina Viitaniemi on hakkurina todella tärkeä pelaaja Lempolle. Monelle pelipaikalle löytyy kaksi-kolme tasavahvaa vaihtoehtoa.

Puijon kokoonpano

Puijon kokoonpanosta löytyy kovat pistetykit, joille pisteidentakovastuu on kasaantunut. Kuten pistepörssistä huomaa, sijalla kuusi on passari Linda Salo lähes sadan pisteen erolla viidenteen. Sinitta Mennala oli runkosarjan pistepörssin kolmas ja kantaa isoa vastuuta. 

Pisteet

Lempon top 6: 
1. Karoliina Viitaniemi 320
2. Adelia Launonen 155
3. Roosa Päykkönen 131
4. Saara Tyrkkö 113
5. Veera Vuorentausta 112
6. Tiia Tapio 83

Puijon top 6: 
1. Sinitta Mennala 277
2. Lotta Karppinen 203
3. Katariina Korhonen 199
4. Silja Kosonen 137
5. Lotta Valtonen 120
6. Linda Salo 29

Lempon top3 keskinäisissä peleissä: Karoliina Viitaniemi 22, Veera Vuorentausta 16, Sofia Ikonen 12

Puijon top3 keskinäisissä peleissä: Sinitta Mennala 30, Lotta Karppinen 15, Katariina Korhonen 15

Keskinäinen historia

Runkosarjassa:

3.3.2024 Lempo - Puijo 3-0

26.11.2023 Puijo - Lempo 3-1

Kautta aikain: Joukkueet eivät ole kohdanneet 1-sarjassa aiempina kausina. Kaikkien aikojen 1-sarjakohtaamiset ovat 1–1.

Pudotuspelikohtaamiset: Joukkueet eivät ole aiemmin kohdanneet pudotuspeleissä 1-sarjassa.

Pudotuspeli-info

Infossa löytyy tiedot livelähetyksistä, peliseurannoista ja muusta tarpeellisesti. Info täällä

Puolivälieräparit

PuMa-Volley (1) – Turun Urheiluliitto (8)

Lempo-Volley (2) – Puijo Wolley (7)

Tapanilan Erä (3) – Kuortane (6)

Raision Urheilijat (4) – LP Viesti Akatemia (5)

Kuvat: Taisto Niukkanen, Juuso Koro