Ennakko: Yltääkö Lempo jymy-yllätykseen runkosarjan voittajaa vastaan? "Kortit ovat avoimina"

9.3.2023

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

MITÄ: naisten 1-sarjan puolivälieräsarja Juju Joensuu – Lempo-Volley

AIKATAULU: 1. osaottelu la 11.3. klo 16 Lempäälässä, 2. osaottelu su 12.3. klo 17 Joensuussa

LIPUT KOTIPELIIN: 10/7€, alle 16v ilmaiseksi, kausikortti ei enää käy

Lähtökohta

Lauantaina 11. maaliskuuta Lempäälässä tehdään lentopallohistoriaa. Lempo-Volley pelaa ensi kertaa naisten sarjoissa pudotuspeliottelun, kun 1-sarjan pleijaripaikka varmistui runkosarjan päätteeksi ensi kertaa.

Puolivälieräsarjassa vastaan tulee runkosarjan voittaja Juju Joensuu. Lempo-Volley oli lopulta tiukassa keskikastissa runkosarjan kahdeksas. Kotietu on joensuulaisilla, joten sarja alkaa lauantaina Lempäälässä ja ratkeaa heti seuraavana sunnuntaina Joensuussa. Kahdella voitolla pääsee välieriin, jos voitot ovat 1–1, pelataan kultainen erä 25 pisteeseen kakkosottelun jälkeen.

– Haasteellinen on vastus tietenkin, kun runkosarjan voittaja vastassa. Koko 1-sarja on toisaalta todella tasainen, ja onnistuimme Jujun kerran voittamaan. Matkustaminen tuo oman mausteensa, kuinka kumpikin saa valmistautumisen onnistumaan reissaamisen kanssa, Lempon päävalmentaja Jani Huurne arvioi ottelusarjan asetelmia.

Selvää on, että joensuulaiset lähtevät ottelusarjaan selvänä suosikkina. 18 runkosarjapeliin tuli 15 voittoa. Lempo kuitenkin oli yksi niistä kolmesta, joka onnistui Jujun voittamaan. Lokakuussa pelattu Lempäälän-ottelu päättyi kotijoukkueelle 3–2. Se antaa varmasti Lempolle paljon itseluottamusta, että Juju on kaadettavissa.

– Kortit ovat avoimina. Tietenkin lähdemme hakemaan välieräpaikkaa ja yllättämään.

Lempo oli runkosarjassa melko tasavahva koti- ja vieraskentällä, kun 22 sarjapisteestä 12 tuli Lempäälässä ja 10 vieraspeleissä. Juju puolestaan on ollut kivenkova kotijoukkue, sillä kaikki tappiot tulivat vieraskentällä. Lempolle avauspeli kotikentällä onkin todella tärkeä, jotta välieräunelma toteutuisi.

Runkosarjan lopussa Lempo kohensi peliään selvästi alkuvuoteen 2023 verraten. 3–0-kotivoitto runkosarjan kolmosesta Vaasan Kiistosta oli näyte siitä, mihin Lempo parhaillaan pystyy. Runkosarjaan mahtui myös jo kerrottu kotivoitto kärkijoukkue Jujusta ja vieraissa 2–3-tappio sarjakakkosta PuMaa vastaan, joten yllätyspotentiaalia löytyy. Runkosarja päättyi kahteen tappioon, mutta varsin hyviin esityksiin.

Jujun runkosarjan loppu oli vaikea, kun vieraskiertue Helsinkiin toi tappion Erälle ja 3–2-voiton PuMasta. Tosin kärkipelin voitto oli hyvä työnäyte joukkueen tasosta, vaikka pisteitä tuli vain 2/6 viimeisestä viikonlopusta.

– Jujulla on laadukas passari, jonka lukeminen on meille haaste. Heidän pisteidentekonsa perustuu pitkälti kahden pelaajan Nea Hämäläisen ja Ella Vasaraisen tehoille, mikä tuo omanlaisen valmistautumisen meille. Jos saataisiin toinen kuriin ja toista jarrutettua, pärjäämisen mahdollisuudet nousisivat selvästi, Huurne arvioi vastustajaa.

– Syöttö-vastaanotto on tietenkin avainasemassa, jotta saamme kaverin peliä haavoitettua. Meidän vahvuutemme on, että rosterimme on tasainen eikä ole parin kärkipelaajan varassa yhtä paljoa. Rankassa tuplaviikonlopussa se voi olla isossa roolissa, kun vaihtoehtoja löytyy. Joukkueessa on ollut odottavainen ja leppoisa tunnelma, tilanne on lähes kaikille uusi lähteä pelaamaan pudotuspelien painepelejä. Tätä varten ollaan tehty töitä kovasti.

Osa-alueet

Hyökkäyspeli: Jujun isoin vahvuus Lempo-sarjassa, ryhmästä löytyy runkosarjan pistepörssin peräti 307 pisteellä voittanut Nea Hämäläinen. Myös muita tehokkaita hyökkääjiä kuten 173 pisteen Ella Vasarainen löytyy. Lempon hyökkäyspelin vahvuus ja samalla heikkous on ollut tasaisuus, vaihdosta löytyy laatua, mutta tasaisuuden puute on ollut haasteena. Tehokkaimmat ovat olleet Roosa Päykkönen 180 ja Pauliina Kovanen 149. Molemmilta löytyy myös varsin hyvätasoista keskipeliä. Virhekontrolli Lempon haasteena.

Syöttö-vastaanotto: Syöttö on Lempon isoimpia vahvuuksia ja voittojen avain, kun syöttöpeli napsuu kohdilleen. Vahvaan syöttöön panostetaan varmasti myös pudotuspeleissä. Riikka Vuorentausta, Päykkönen ja Kovanen ovat syöttäneet usein vastustajia nurin. Jujulla on varma vastaanotto, mikä luo pohjan monipuoliselle hyökkäyspelille. Lempon vastaanottopeli on myös pääosin ollut laadukasta, joten syöttöpeli korostuu todella paljon.

Puolustuspeli: Lempolla löytyy vahvoja liberoita kaksin kappalein, kun Anna Kaisa Kerminen ja Senni Virtanen ovat puolustuspelin eksperttejä. Jujun vahva hyökkäyspeli kuitenkin luo ison vaateen koko joukkueen puolustuspelille. Kokenut Juju on puolustuspelissä vahva juuri kokemuksen tuomalla varmuudella ja pelinluvulla, helppoja palloja ei joensuulaisten kenttään juuri jää.

Torjuntapeli: Ulottuvammalla Jujulla on etulyönti verkko- ja torjuntapelissä, vaikka Lempokin torjuntoja napsii melko tasaisesti Linnea Malisen johdolla. Molemmilla nelospaikan torjunta tulee korostumaan, kuinka vastustajan laitapeli saadaan umpeen.

Vaihtopenkki: Lempon isoja vahvuuksia on laaja ja tasainen kokoonpano, ja laajan peluutuksen myötä kaikilla löytyy hyvä pelivalmius. Vaihdosta löytyy joka pelipaikalle oiva korvaaja. Myös Jujulta löytyy tarvittaessa laatua, mutta ykköstähtien rooli on Lempoa isompi kokonaisuudessa.

Valmennus: Lempolla päävalmentaja Jani Huurne on kokenut 1-sarjassa käytännössä kaiken mahdollisen ja luotsannut aikoinaan MesTon liiganousuun, joten valmennuspuolen kokemuksesta ei jää kiinni. Jujun Janne Korkalainen on tehnyt vakuuttavaa työtä, joten valmennuspuolella myös mielenkiintoinen kamppailu.

Kiinnitä katseesi

Lempon syöttöpeli: Jos Lempoa haluaa yllättää, syöttöpelin on oltava priimaa. Ja sitä se usein on ollutkin. Lempo voi vahvalla syötöllä lyödä kiilaa vahvan Jujun tekemiseen.

Virhekontrolli: Lempo on useissa peleissä kaatunut omiin hyökkäysvirheisiin, mikä on nuorehkolle joukkueelle usein tyypillistä. Juju puolestaan on selvästi kokeneempi ja virhekontrolli ollut paremmin hallussa. Etenkin kun mennään 20 pisteen päälle, virhekontrolli nousee isoon rooliin.

Hermokontrolli: Paineet ovat Joensuussa, sillä runkosarjan voittajan oletetaan marssivan jatkoon helposti. Miten pää kestää, jos Lempo keikuttaa venettä? Lempolla on ensimmäinen pudotuspelisarja, miten nuori joukkue käsittelee uuden tilanteen? Vai saako päälle todellisen hurmion, jota on vaikea pysäyttää? Aivan kuten virhekontrollissa, 20 pisteen päällä pisteet ovat usein myös pääkopasta kiinni.

Head to head

Roosa Päykkönen–Nea Hämäläinen: Joukkueiden tehopelaajat ovat molemmat yleispelaajia ja isoissa rooleissa joukkueidensa pelissä. Hyvin erityyliset pelaajat, Hämäläinen takoo pinnoja omista korkeuksistaan, supertaitava Päykkönen kikkailee ja käyttää vastustajan torjuntaa. Molemmat kantavat isoa tulosvastuuta.

Riikka Vuorentausta–Jonna Kaverinen: Passarit ovat isossa roolissa pudotuspelisarjassa. Lempon Vuorentausta on lisäksi todella tehokas syöttö- ja torjuntapelissä ja keskipeli kehittynyt. Kokeneempi Kaverinen pyörittää peliä kauniisti ja monipuolisesti.

Pauliina Kovanen–Ella Vasarainen: Hakkurit ovat olleet joukkueidensa toiseksi tehokkaimpia pelaajia, mutta rooli vain kasvaa pudotuspeleissä. Vahva hakkuripeli tuo ison avun muulle joukkueelle.

Kokoonpanot

Lempon kokoonpano

Jujun kokoonpano

Pisteet

Lempon top 6: 
1. Roosa Päykkönen 180
2. Pauliina Kovanen 149
3. Adelia Launonen 121
4. Annika Saari 98
5. Linnea Malinen 90
6. Riikka Vuorentausta 74

Jujun top 6: 
1. Nea Hämäläinen 307
2. Ella Vasarainen 173
3. Sini Kesänen 131
4. Ella Kuosmanen 116
5. Noora Taskinen 90
6. Elisa Muukkonen 80

Lempon top3 keskinäisissä peleissä: Roosa Päykkönen 25, Adelia Launonen 21, Linnea Malinen 12

Jujun top3 keskinäisissä peleissä: Nea Hämäläinen 31, Ella Vasarainen 19, Noora Taskinen 15

Keskinäinen historia

Runkosarjassa:

30.10. Lempo – Juju 3–2
29.1. Juju – Lempo 3–0

Kautta aikain: Joukkueet ovat kohdanneet 1-sarjassa kahden kauden aikana neljästi. Voitot ovat 2–2, keskinäisissä peleissä on nähty vain kotivoittoja.

Pudotuspeli-info

Infossa löytyy tiedot livelähetyksistä, peliseurannoista ja muusta tarpeellisesti. Info täällä

Puolivälieräparit

Juju – Lempo-Volley
PuMa-Volley – TuUL
Kiisto – Erä
RaisU – LP Viesti Akatemia

Kuvat: Taisto Niukkanen