Lempo-Volley voitti miesten 1-sarjan runkosarjan 2021–2022 – East kaatui 3–2

13.3.2022

M1 RUNKOSARJA: EAST VOLLEY – LEMPO-VOLLEY 2–3 (25–23, 25–22, 22–25, 18–25, 12–15)

13.3.2022 Savonlinnan liikuntahalli

Lempo-Volley voitti miesten 1-sarjan runkosarjan kaudella 2021–2022. Runkosarjan ykkössija ratkesi runkosarjan päätöspelissä Savonlinnassa, kun Lempo tasoitti erävoitot East Volleyta vastaan 2–2:een.

Yksikin sarjapiste riitti varmistamaan voiton jo siinä kohtaa. Lopulta Lempo nousi 0–2-tappiosta 3–2-voittoon (23–25, 22–25, 25–22, 25–18, 15–13). Lopulta pisteitä ei olisi tarvittu, kun Kyky hävisi Iskulle 0–3.

– Ykkössija tarkoittaa semmoista, että voittajana on vakaa aikomus tulla ulos sieltä eli pudotuspeleistä, Lempon Simo Puttonen makusteli runkosarjan ykkössijaa pelin päätyttyä.

–Tilanne on nyt nolla nolla tässä kohtaa ja nyt alkaa ne tosipelit, Arttu Moisio puolestaan suuntasi katsetta tulevaan.

– Kotietu saadaan ensi viikonlopulle, se on iso asia. Koitetaan käyttää se hyväksi ja katsotaan sitten uudestaan, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo mietti.

Lempo kohtaa puolivälierissä kahdeksannen Karhulan Veikot. Ottelusarjassa pelataan kaksi ottelua ja voittojen ollessa tasan kultainen erä toisen pelin jälkeen. Ottelusarja alkaa lauantaina 19.3. Karhulassa ja sunnuntaina 20.3. päätetään Hakkarissa kello 15 alkaen. Vieraspelin aika ei ole vielä varma.

Sitten East-peliin. Lempo joutui matkaan vain kahdeksalla pelaajalla. Sairastumiset ja 2-sarjan peli samaan aikaan verottivat miehistön minimiin. Kun molemmat hakkurit olivat poissa eikä vaihtoehtoja juuri ollut, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo laittoi avauskokoonpanoon hakkuriksi passari Ville Tuen. Toki kovakätinen Tuki oli aiemmin tällä kaudella pelannut hetken 2-sarjassa hakkurina. Hänet korvasi avauserässä Rolle Jokela, joka pelasi pelin loppuun hakkurin paikalle tehden hienot 12 pistettä.

Myös kotijoukkue East antoi myös hieman tasoitusta, sillä tärkeä yleispelaaja Ilkka Sairanen ja päävalmentaja Antti Pölönen olivat poissa.

Kaksi ensimmäistä erää olivat hyvin samanlaisia. East sai erien aluissa muutaman pisteen etumatkan, kakkoserässä parhaillaan seitsemän pisteen edun.

Lempon peli ei aivan rullannut uudella miehistöllä ja etenkin East Volleyn vastaanotto oli loistavaa. Lempon syöttö ei purrut alkuunkaan ja kotijoukkueen tehokaksikko Teemu Silventoinen (27 pistettä) ja Taavi Tuominen (25) pääsivät juhlimaan.

Molemmissa erissä Lempo kiri eroa kiinni 20 pisteen kohdalla, mutta loppuveto jäi molemmissa erissä inan vajaaksi. Niinpä siinä kohtaa kun toinen kärkipeli ei ollut alkanut, Lempo oli selkä seinää vasten ja kahdesta seuraavasta erästä piti ottaa erävoitot runkosarjavoiton varmistamiseksi.

Pitkällä tauolla Alatalo ja konkaripelaaja Simo Puttonen muistuttivat pukukopissa, että vaikka peli ei ollut läheskään parasta, oli kaksi avauserää olleet hyvin tasaisia lopussa. Niinpä pienellä tasonparannuksella peli olisi käännettävissä.

Ja sehän kääntyi.

– Se oli tuttua meille aiemmista vieraspeleistä. Pystyttiin taas reagoimaan pelin aikana. Hyökkäyspeli parani tosi paljon ja virhemäärä siinä väheni. Lisäksi sellaiset pikkujutut kuin puolustus ja vastaanotto laitettiin kuntoon kahden erän jälkeen, Alatalo tiivisti.

Lempo paransi peliään joka osa-alueella kolmeksi viimeiseksi eräksi. Kolmannen erän alussa East vielä hieman karkasi, mutta Lempo nousi etenkin Arttu Moision ja Puttosen pisteillä ja paljon parantuneella puolustuspelillä rinnalle ja ohi.

Kun syöttö puri ja torjuntapeli koheni huomattavasti, Lempo pääsi pelissä hallitsevaan asemaan. Neljäs erä ratkesi Arttu Lehtimäen pitkään syöttövuoroon tilanteesta 6–7 tilanteeseen 14–7 Lempolle.

Niinpä Lempolta putosi isoin panos viidenteen erään ykkössijan varmistuttua. Toki voiton myötä voittoputki kasvoi 13 ottelun mittaiseksi. Viidennen erän alkuvaiheessa Ville Tuki palasi kentälle, tällä kertaa passariksi ja johti parilla tärkeällä torjunnallaan Lempon erä- ja otteluvoittoon.

– Tasollisesti oli aika vaihteleva peli eikä paljoa tosiaan pystytty rosteria pyörittään. Mutta tarvittavan verron saatiin ongittua ja voitto vielä, Puttonen arvioi.

– Ukkoja oli pelin alussa uusilla paikoilla ja pari erää kesti opetellessa kaverin peliä ja reagoidessa. Toisen erän lopulla tuntui jo siltä, että tämä rupeaa kääntymään, Arttu Moisio mietti.

Lempon kapea ryhmä onnistui lopulta varsin hienosti haastaviin lähtökohtiin nähden. Arttu Moisio teki isoimmat pisteet 19 ja esitti jopa kauden parastaan. Jokela selvitti hakkurin roolin mallikkaasti ja Tuomas Alatalo kehui Lehtimäen passipeliä.

Hatunnosto täytyy antaa East Volleyn tehokaksikolle Silventoinen–Tuominen, joka lähes kaksin tehoili Lempon nurin. Turhaan duo ei ole sarjan pistepörssissä sijoilla yksi ja kolme.

Eastille viidennen erän tappio tarkoitti luisumista sijalle seitsemän, kun KaVen voittanut Kisko nousi tasapisteissä voittojen määrässä kuudenneksi.

PUOLIVÄLIERÄPARIT

Lempo-Volley – Karhulan Veikot
Kyyjärven Kyky – East Volley
Kuortaneen Murikat – Oulun Kisko
Rantaperkiön Isku – Pielaveden Sampo

Muut sijat runkosarjassa: 9. Pälkäneen Luja-Lukko, 10. Napapiirin Palloketut, 11. Nurmon Jymy Akatemia

Avauskokoonpanot:

Lempo: Arttu Lehtimäki, Simo Puttonen, Sten Kruuda, Ville Tuki, Arttu Moisio, Tatu Härkönen ja libero Jyri Niemi

East Volley: Henry Helkala, Teemu Silventoinen, Simo Suppola, Taavi Tuominen, Jussi Pukkinen, Eetu Kautonen ja libero Aleksi Lipsanen

SEURAAVA PELI:

Lempon kausi jatkuu puolivälierissä tulevana viikonloppuna 19. ja 20. maaliskuuta. Vastassa on Karhulan Veikot ja lauantaina pelataan Karhulassa, sunnuntaina sarja ratkeaa Lempäälässä.