Haastattelu: Tuore hankinta Eemi Pöllänen – "Elän tunteella pelissä"

13.5.2022

Puhelimen näytössä lukee Eemi Pöllänen. Lempo-Volleyn tuore sopimuspelaaja soittaa kertoakseen joukkueen tiedotusosastolle mietteitään juuri tehdystä sopimuksesta ja tulevasta kaudesta.

Takana on työpäivä Seinäjoella ja automatka kotiin Kauhavalle. Kun Pöllänen on saanut työhommat päätökseen ja päässyt laskeutumaan rauhallisempaan ilta-aikaan, on aikaa puhua lentopallosta.

Pölläsen lentopallokengät nimittäin muuttavat uudesta Ouluhallista 504 kilometriä etelämpään perinteiseen Hakkarin liikuntahalliin Lempäälään. Kaksi viime kautta 20-vuotias yleispelaaja on pelannut Mestaruusliigaa Oulun Ettassa.

Kesä menee kotona Kauhavalla. Pöllänen on legendaarisen Kauhavan Wisan kasvatti.

– Kesä menee täällä ja töissä Seinäjoella. Täällä päin myös sitten treenataan. Syksymmällä muutan Pirkanmaalle. Riippuu vähän työpaikasta, minne tarkemmin, Pöllänen kertoo kesäsuunnitelmistaan.

– Mutta tulen käymään Lempäälässä jo kesän aikana, kun saan työvuorot osumaan sopivasti.

Elokuussa 21 vuotta täyttävä Pöllänen on nuoresta iästään huolimatta kokenut pelaaja 1-sarjatasolla ja liigatason pelejä löytyy Etta-paidasta 26 kappaletta. 1-sarjaa Pöllänen on pelannut kaikkiaan viidellä kaudella, joten tuleva kausi Lempossa ja 1-sarjassa ei ole hyppäys tuntemattomaan.

– Kauhavan Wisassa aloitin lentopallon ja pelasin jo 2-sarjaa. Sitten Kuortaneelle lukioon ja pelasin 1-sarjaa. Siellä meni kolme vuotta. Sitten Ettaan liigaa ja siellä kaksi kautta, Pöllänen kertaa nopeasti lentopallouraansa.

Etta-kausina hän pelasi myös Napapiirin Palloketuissa 1-sarjaa farmipelaajana. Kuluneella kaudella Pöllänen pelasi NaPassa kuusi peliä. Lempon joukkue muistaa yhden näistä peleistä erityisen hyvin: Rovaniemelle 15 pistettä tehnyt Pöllänen kuritti Lempoa ja johdatti NaPan yllätykseksi yhteen sarjapisteeseen, kun Lempo voitti 3–2.

Kaksi viime kautta sujuivat Oulussa Etta-paidassa. Kuva: Lentopalloseura Etta.

Roolia luvassa

Siirrytään vanhojen muisteluista tulevaan. Lempäälään Pöllänen saapuu hakemaan suurempaa roolia kuin viime kausilla. Mielessä siintää paluu liigakentille Lempon kautta. Se reitti on tullut viime kausilla tutuksi monille: muun muassa Saku Tuomivaara, Kasper Pennanen ja ikinuori Anssi Vesanen ovat viimeisten kolmen kauden aikana siirtyneet Lemposta liigasopimuksen pariin. 

– Kyllä sellainen ajatus olisi, että jos Lemposta saisi vauhtia taas kohti liigaa. Katsotaan, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan, Pöllänen kertoo.

Isoa roolia Pölläselle myös kaavaillaan.

– Pölläsestä odotetaan vastuunkantajaa, julmaa neloskulman tykkiä ja hyvää urheilullista lisää joukkueeseen, Lempo-manageri Juha Raunio kuvailee.

Pöllänen ja Lempo ovat keskustelleet jo muutama viime keväänä, mikä on miehen tuleva pelikuvio. Tänä keväänä Pöllänen päätti suunnata Pirkanmaalle. Keskusteluita oli myös sarjaporrasta korkeammalta.

– Eemin kanssa on useampana keväänä vaihdeltu kuulumisia, nyt tarjonta ja kysyntä kohtasivat, Raunio pohjustaa.

– On hienoa päästä 1-sarjan kärkipään jengiin ja odotan innolla tulevaa kautta! 

Oma osansa Pölläsen päätymiseen Lempäälään oli häntä kahdella kaudella valmentaneella entisellä Etta-valmentajalla, nykyisellä TuTo-käskijällä Olli Kuoksalla.

– Eemillä on hyvä tausta Kuortaneen ja Kuoksan kouluista. Kuoksalta saatiin isot suositukset Pölläsestä, Raunio kertoo.

Eemi Pöllänen osoitti kimmoisuuttaan Kuortane-paidassa TuToa vastaan. Kuva: Keijo Tuomela.

Hakkarin äänekäs yleisö

Pöllänen on vieraillut Hakkarin liikuntahallissa vierasjoukkueen paidassa jo Kuortane-vuosinaan. NaPassa pelatessaan hän kohtasi Lempon Rovaniemellä, muitta muistaa kyllä Hakkarin tunnelman.

– Sen muistan, että Lempäälässä on hyvä kotiyleisö, porukkaa ja ääntä on ollut, Pöllänen muistelee.

Yksi syy haluun liittyä Lempäälään on vanha klassinen puhemylly, mikä kiertää pelaajien korvasta toiseen.

– Olen kuullut seurasta paljon kaikkea hyvää ja itseäni kiinnostaa tosi paljon tulla Lempäälään.

Pölläsen isoveli Aatu on myös tuttu pelaaja Lempäälässä. Hän edusti viisi peliä Lempäälän Kisaa farmipelaajana Akaa-Volleysta kaudella 2018–19.

Millaisen pelaajan Lempo sitten saa? Pituutta Pölläseltä löytyy 187 senttiä. Ikää karttuu 21 vuotta elokuussa eli Pöllänen on vuosiluokkaa 2001.

Koska mitta ei pysähdy aivan kahdessa metrissä, Pölläsen on täytynyt löytää muita vahvuuksia kuin pelkkä ulottuvuus. Kyseessä onkin teknisesti taitava laitapelaaja, jolta löytyy monipuolinen hyökkäysvalikoima. Ennen kaikkea Pölläseltä löytyy huima pomppu, jonka avulla hän liitelee hyvinkin korkealla. Pöllänen onkin osoittanut NaPassa 1-sarjaa pelatessaan olevansa pisteitä takova yleispelaaja.

Kuinka kauhavalainen itse kuvailee pelaajaprofiiliaan?

– No mä annan aina kaikkeni kentällä. Taistelen aina loppuu asti ja elän tunteella pelissä.

Artikkelin pääkuva:Marko Pennanen (Eemi Pöllänen hyökkää Kuortane-paidassa Karelian Hurmosa vastaan)
Muut kuvat: Keijo Tuomela, Lentopalloseura Etta, Eemi Pölläsen kotialbumi