Kapteeni Jyri Niemi: "Pudotuspelit lentopalloilijan parasta aikaa"

16.3.2022

– Tätä varten on treenattu koko kausi, Lempo-Volleyn kapteeni Jyri Niemi kertoo ajatuksistaan pudotuspelien avausviikon keskiviikkona.

Miesten 1-sarjan runkosarjan 20 ottelua on nyt pelattu ja edessä on pudotuspelikevät. Kuin sen kunniaksi Lempäälä-talo kylkee keskipäivän auringossa ja asfaltti pilkistelee torialueella sulavan lumen alta, kun Niemi kertoo Lempon mediaosasatolle pudotuspelifiiliksistään.

Lempo-Volley lähtee piikkipaikalta pudotuspeleihin. Lempääläisryhmä voitti runkosarjan, toinen ykkössija kolmeen vuoteen seurahistoriassa. Ykkössija tuli viiden pisteen erolla Kyyjärven Kykyyn.

Se toi puolivälieriin vastaan kotkalaisen Karhulan Veikot, joka oli runkosarjan kahdeksas. Ottelusarja pelataan pakettiin tulevana viikonloppuna ja sunnuntaina on tiedossa välieräjoukkue.

Lempolla on alla tiistaiset treenit ja Niemi on tyytyväinen treeniviikon alkuun. Hakkarin parketilla hikoili 16 pelaajaa.

– Oli aika paljon innostusta havaittavissa salilla, ehkä jopa liikaa. Mutta parempi niin, Niemi miettii.

Avausottelu on lauantaina vieraskentällä Karhulan liikuntahallissa. Siellä Lempo on käynyt jo kertaalleen tällä kaudella, helmikuussa tuli voitto 3–1. Alkukaudesta pelatun kotipelin Lempo voitti 3–0.

Millainen vastustaja Lempolla on?

– Karhula on ryhmä, jolta löytyy todellisia laatupelaajia kuusikkoon. Heitä ei saa päästää hurmostilaan, silloin he puolustavat kaiken ja hyökkäävät tehokkaasti, Niemi miettii.

Hän nostaa esiin kolme nimeä.

– Passari Palosen Matista ei koskaan tiedä, mitä hän taikoo. Anton Lepistö on todella vahva keskipelaaja ja Palonen käyttää keskihyökkäystä paljon. Ja Henri Piipari takoo parhaillaan palloa tehokkaasti.

Lempolle KaVe on tuttu vastustaja puolivälierissä. Kaudella 2017–18 Lempo pudotti KaVen erien perusteella 4–3. Kaudella 2019–2020 ei sarjaa ehditty pelata loppuun, kun korona katkaisi kauden sen jälkeen, kun Lempo voitti avauspelin 3–2.

– KaVe on tuttu joukkue näissä peleissä ja heitä vastaan on ollut tiukkoja pelejä. Silloin pari vuotta sitten he tekivät aivan uskomattoman nousun ja viime kaudella pelattiin se huikea viides erä, joka voitettiin 26–24, Niemi muistelee.

Lempo-Volley pääsee pudotuspeleihin 13 voiton putkessa. Runkosarja päättyi 3–2-voittoon vieraskentällä East Volleysta. Niemi kertoo, että hyvän pelin tunnistaa siitä, että kulunut viikko on saatu treenattua hyvin.

– Meillä on korostunut hyvä treeniviikko aina vahvojen pelien kohdalla. Sen kautta pitää nyt pudotuspeleissäkin lähteä. Tiistaina puhuttiin, että nyt laitetaan vielä vähän enemmä likoon ja tehdään treeneissä vielä hieman paremmin, niin se auttaa sitten pelitilanteessa.

Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo saa kehut kapteenilta. Kun Alatalo tuli tammikuussa vakituisesti mukaan Lempo-arkeen, ei lempääläisryhmä ole hävinnyt kertaakaan. Toki tappioita tuli syyskaudellekin vain kaksi.

– Tuomakselta löytyy sellaisia ammattivalmentajan temppuja takataskustaan. Esimerkiksi Savonlinnassa yksi käännekohta oli kolmas erä, jossa Tumppi hieman korottu ääntä aikalisällä ja sen jälkeen noustiin peliin mukaan. Hän tietää, mistä naruista vedellä.

Niemellä on menossa neljäs kausi Lempäälässä. Hän saapui LeKiin kaudella 2018–2019. Sen jälkeen on nyt kolmas kausi Lempo-paidassa.

Sinä aikana Lempon kaudet ovat päättyneet kerran puolivälierissä, kerran välierissä ja kerran koronaan. Nyt haussa on selvä maali: 1-sarjan voitto.

– Tavoite on mennä päätyyn asti. Ja läpi siitä.

– Mielestäni meillä on paras nippu sinä aikana, kun olen täällä ollut.

Liberona Niemi on avainasemassa Lempon vastaanotto- ja puolustuspelissä. Hakkarin kotiyleisö on saanut todistaa Niemeltä akrobaattisia pelastuksia ja komeita tuuletuksia.

– Lentopallo on henkien peli. Esimerkiksi Savonlinnassa näytin Alatalolle yhden puolustuksen jälkeen, että nyt lähti apina selästä. Ja sitten alkoi peli toimia ihan eri tavalla itselläni.

Niemen rinnalla ovat eniten pelanneet yleispelaajat Simo Puttonen, Joel Itänen, Arttu Moisio ja Tomi Rumpunen. Vastaanottokolmikko muodostaa Lempon pelin ytimen, josta peli lähtee rullaamaan.

– KaVea vastaan täytyy lähteä heti sillä mentaliteetilla, että tämä on meidän ottelusarja. Mutta vastustaja on tosi potentiaalinen ja voi napata johdon. Silloin pitää pysyä rauhallisena ja jauhaa vain omaa tekemistä.

Niemi nauttii, kun pelit kovenevat ja kevät etenee.

– Kyllä tämä kevät on lentopalloilijan parasta aikaa. Täytyy nauttia joka treeneistä ja peleistä tässä kohtaa. 

Luvassa on varmasti todella mielenkiintoiset 1-sarjan pudotuspelit. Sarja on ollut läpi kauden hyvin tasainen, joten yllätyksiä voidaan hyvinkin nähdä.

– Kyllä mä hieman veikkaan, että jotain yllätyksiä nähdään jo puolivälierissä, Niemi arvioi.

Kippari haluaa nostaa joukkueestaan esille yhden nimen, jota kannattaa keväällä seurata.

– Ehdottomasti Sten Kruuda. Pelaa elämänsä lentistä ja ollut kovassa kevätvireessä. Stefa vain parantaa, kun ikämiesraja lähenee.

– Ja pari tuuletustakin on takataskussa treenattuna!

LEMPO-VOLLEY – KARHULAN VEIKOT RATKAISEVA PUOLIVÄLIERÄ 

HAKKARIN LIIKUNTAHALLISSA SUNNUNTAINA 20.3. KELLO 16. 

LIPUT 9/7 €, TERVETULOA!

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Kuvat: Antti Raunio, Kari Kautto
Video: Enna Huurne