Kykylle ensimmäinen kiinnitys mestaruuteen viiden erän jännärissä – Mestari ratkeaa sunnuntaina

2.4.2022

M1 ENSIMMÄINEN FINAALI : KYYJÄRVEN KYKY – LEMPO-VOLLEY  3-2 (21-25, 26-24, 25-21, 21-25, 16-14)

2.4.2022 Kyyjärven liikuntahalli

OTTELUSARJAN TILANNE: Kyky johtaa 1-0

Miesten 1-sarjafinaalit aloitettiin lauantaina Kyyjärven Kykyn kotikentällä. Kuten arvata saattoi, ottelu venyi viidenteen erään. Sen ja koko pelin voitti Kyky ja loppuluvut kirjattiin avauskohtaamisesta 3–2 (21–25, 26–24, 25–21, 21–25, 16–14).

Samalla Kyky otti avausvoiton kohti mestaruutta ja katkaisi Lempon 17 pelin voittoputken. Sarja ratkeaa sunnuntaina Lempäälässä. Jos Kyky voittaa, mestaruus ratkeaa. Jos Lempo voittaa, voitot ovat tasan ja pelataan ratkaiseva kultainen erä 25 pisteeseen, ja sen voittaja on mestari.

Kyyjärvellä pelin käännekohta oli toisen erän loppu ja ykköshahmo Kykyn hakkuri Olli Saarenmaa. Lempo oli voittanut avauserän ja johti toista 21–17, peli vaikutti olevan hienosti hallussa. Mutta sitkeä Kyky nousi jatkopalloilla erävoittoon ja sai oman hurmionsa päälle loppupelin ajaksi. Saarenmaa pelasi varmasti elämänsä pelin, teki 26 pistettä ja oli suurin takuumies Kykyn voitossa.

– Niin tiukka peli kuin ennakoitiinkin. Tultiin hyvin peliin, toisen erän loppu ja viidennen erän loppu harmittavat. Niissä meillä oli selvästi momentum, ne olisi pitänyt käyttää ja hoitaa homma kotiin. Kyky taisteli urhoollisesti ja ansaitsi voiton tänään, Lempo-Volleyn päävalmentaja Tuomas Alatalo kertoi.

Ottelu alkoi hieman Kykyn hallinnassa, mutta molemmat pääsivät pelin alussa heti hyvin side out -peliin kiinni ja pisteet omassa syötössä olivat harvassa. Kumpikaan ei saanut pisteitä juurikaan keskipelistä, mutta laidasta toimi mukavasti.

Avauserässä Lempo nykäisi Kykyn sortuessa muutamaan virheeseen ja Lempon oma syöttö toimi. Aivars Petrusevics toi kotijoukkueen vielä tasoihin 21–21, mutta Tuomas Alatalon aikalisän jälkeen Lempo vei erän itselleen.

Lempo jatkoi toisessa erässä vahvaa tekemistään. Kyky otti syötössä isoa riskiä ja teki paljon syöttövirheitä. Lempon syöttö puolestaan oli painava ja Kykyn valmentaja Eduard Venski herätteli porukkaansa useammalla vaihdolla. Lempo johti erään jo 21–17, mutta Petrusevics yhdessä hakkuri Olli Saarenmaan kanssa toi pelin tasoihin ja lopulta Kyky meni jatkopalloilla erävoittoon.

Kyky puolestaan otti hallinnan kolmannessa erässä ja oli koko ajan pienen askeleen edellä. Kotijoukkueen vastaanotto ja syöttöpeli paranivat huomattavasti pelin edetessä. Kyky joutui vahtamaan loukkaantuneen Henrik Heinäsen paikalle yleispelaajaksi Jaakko Aningon. Lempo nousi kerran neljän pisteen eron kiinni, mutta ei enää uudestaan saanut Kykyn etumatkaa kurottua, kun kotijoukkue hankki johtoaseman.

Neljänteen erään Lempo toi Simo Puttosen yleispelaajaksi ja Joel Itäsen hakkuriksi Tuomas Sillanpään paikalle. Erä oli pitkään todella tasainen, enintään kahden pisteen johto jommalle kummalle. Erän alussa johto oli Lempolle ja kun vierasjoukkue ei sitä pystynyt kasvattamaan, otti Kyky johdon erän puolen välin jälkeen. Lempo nousi vielä kertaalleen eteen ja piti sen loppuun asti. Niinpä peli venyi viidenteen.

Siinä kuskin pukilla oli alusta asti Lempo, aina ottelupalloihin asti. Lempo pääsi kahdesti yrittämään avauskiinnityksen ottamista 14–12-tilanteessa, mutta Kyky kesti kaksi ottelupalloa ja ratkaisi omasta ensimmäisestään. Ei ollut historiassa ensimmäinen kerta, kun Kyky kuittaa lempääläisjoukkueesta voiton viidennen erän jatkopalloilla.

Sunnuntaita ajatellen Kyky sai ison etulyöntiaseman voitollaan. Joukkue oli samassa tilanteessa vuosi sitten: silloin finaalien avauspelissä kaatui TuTo, mutta turkulaiset ottivat mestaruuden kotikentällään kultaisen erän jälkeen. Siitä voi Lempon ammentaa nyt uskoa.

Kyky voitti torjunta- ja hyökkäyspelin, Lempo oli parempi syöttöviivan takana. Erot olivat pienet, kuten lopputuloskin kertoo. Saarenmaan huikea peli ja Lempon hieman yskähdellyt hakkuri- ja keskipeli taisivat olla suurimmat yksittäiset tekijät.

– Huomiseen meidän pitää parantaa jatkopallohyökkäämistä, sillä päästään niskan päälle pelissä. Saarenmaan Olli pelasi erittäin huippupelin, varmaan kauden parastaan. Hyökkäyspelissä virhe- ja torjuntaanlöyntimäärässä tuli isoin ero, Alatalo analysoi.

Tervetuloa sunnuntaina Hakkarin lauteille pudotuspelitunnelmaan kannustamaan Lempo mestaruuteen.

LEMPO – KYKY KLO 16, LIPUT 10/7€, kausikortit eivät käytössä.

Avauskokoonpanot:

Lempo: Arttu Lehtimäki, Joel Itänen, Sten Kruuda, Tuomas Sillanpää, Tomi Rumpunen, Tatu Härkönen ja libero Jyri Niemi

Kyky: Ralfs Ozolins, Aivars Petrusevics, Mikko Väliaho, Olli Saarenmaa, Henrik Heinänen, Mika Väliaho ja libero Miro Rasinperä

SEURAAVA PELI:

Ratkaiseva toinen finaali pelataan heti sunnuntaina 3.4. klo 16 Lempäälässä Hakkarin liikuntahallissa.

Kuvat: Antti Raunio