Murikat aloitti hurjana, mutta Lempo jauhoi täydet pisteet neljässä erässä: "Kentällä oli hyvä fiilis koko ajan"

15.1.2022

M1 RUNKOSARJA: LEMPO-VOLLEY – MURIKAT 31  (1925, 2624, 2927, 2516)

15.1. Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

Lempo-Volley nousi aika lailla viimeisillä hetkillä lauantai-iltana tyhjässä Hakkarin liikuntahallissa mukaan taistoon täysistä sarjapisteistä. Kuortaneen Murikoilla oli toisessa erässä kaksi eräpalloa 2–0-johtoon ja kolmannessa erässä neljä eräpalloa 2–1-johtoon.

Lopulta sitkeä kotijoukkue jauhoi, jauhoi ja jauhoi niin, että sai kaikki kolme pistettä matkaansa. Lempo jatkoi voittoputkeaan kuuteen peliin 3–1-voitolla ja jatkaa sarjan kärjessä. Samalla Lempo sai makean revanssin alkukauden 1–3-tappiolle Murikoista.

Voiton arvoa nostaa Murikoiden laadukkuus. Puhdas 0–3-tappiokaan ei olisi ollut kaukana, mutta nuori vierasjoukkue notkahti hieman silloin, kun eriä ratkottiin. Vierasjoukkue nimittäin pelasi kaksi avauserää todella vahvasti eikä jättänyt Lempolle juuri saumoja ennen kakkoserän nousua. Sen myönsi myös Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo.

– Mielestäni Murikat pelasi ensimmäiset 1,5 erää parasta 1-sarjalentopalloa, mitä minä olen tällä kaudella nähnyt.

Se on paljon sanottu ja asettaa kontekstiin pelin alun. Huonosti ei pelannut Lempokaan, mutta loistavasti vastaanottanut vierasjoukkue oli lähes virheetön hyökkäyspelissään.

Lempo on tällä kaudella esittänyt vastaavia nousuja avauserän tappion jälkeen voittoon, niin tälläkin kertaa.

– Se nousu ja vastustajan eräpallojen tappaminen lähti sitkeydestä. Tiedettiin, että oma perustaso kyllä riittää ja sillä se kääntyi, totesi Lempon parhaana palkittu keskitorjuja Tatu Härkönen.

Pelin alun hahmo oli Murikoiden hakkuri William Groffier, joka oli pitelemätön ja teki avauserään peräti yhdeksän pistettä. Huima lento kuitenkin laantui pelin edetessä, loppuihin kolmeen erään saldo oli Groffierilla kymmenen pistettä.

Lempon vahvan esityksen avainroolissa oli laadukas vastaanottopeli libero Jyri Niemen maestroimana. Avauserän jälkeen Joel Itäsen paikalle tullut Tomi Rumpunen toi myös lisää kokemusta sille osa-alueelle. Edellisessä kohtaamisessa Murikat hakkasi Lempon juuri syötöillään. Myös tänään vierasjoukkue syötti kovaa ja useita ässiä, mutta myös virheiden määrä oli suuri.

– Tiedettiin, että he saavat muutamat ässät, mutta pidettiin vastaanotto kasassa koko ajan. Olen tyytyväinen siihen osa-alueeseen, se pohjusti voiton, Alatalo kertoi.

Tärkeä lenkki oli kokenut yleispelaaja Simo Puttonen, joka teki 13 pistettä, joista kaksi ässää. Puttosen merkitys korostuu etenkin henkisellä puolella: kova tuulettaja ja joukkueen kasaaja saa ryhmäänsä virtaa, vaikka peli pelattiin ilman yleisöä.

– Kentällä oli hyvä fiilis koko ajan. Pidettiin paljon ääntä, kun yleisöä ei ole, fiilis pitää tehdä itse ja omilla suorituksilla, Puttonen taustoitti.

Lempon oma syöttöpeli parani paljon pelin edetessä eikä Murikoiden alkupelin huikea nostoprosentti pysynyt koko ottelua. Etenkin Tuomas Sillanpään painavalla leijasyötöllä Lempo teki paljon pisteitä. Sillanpää nousi taas hakkurina isoon rooliin ja oli passari Arttu Lehtimäen luottopelaaja ratkaisupaikoissa: 23 pistettä oli kentän isoin määrä ja kolmannen erän Sillanpää päätti tilanteeseen 29–27 ja esitti kauden ehkä komeimman tuuletuksen pitkän pallon jälkeen.

Murikoista loistivat hakkuri Groffierin lisäksi parhaana palkittu, taitava passari Leevi Väänänen sekä yleispelaajat Nooa Marttila ja Jiri Leinonen. Nuori yleispelaajakaksikko oli vahvoja syöttöruudussa, mutta ruuti oli kuivaa jaksoittain, mikä on ymmärrettävää nuorelle joukkueelle. Lempon tasaisuuteen verraten Murikoilla yksittäiset pelaajat pelasivat huimia eriä tai parin pisteen sumia.

Lempon kokemus ja sitkeys tuli pelin edetessä paremmin ja paremmin mukaan. Neljän eräpallon selvittämisen jälkeen voitettu kolmas erä katkaisi hieman Murikoiden selkärankaan ja neljänteen erään virhemäärä kasvoi. Samalla Lempon torjuntapeli alkoi toimia paremmin. Ero oli lopulta yhdeksän pistettä, neloserää voi pitää lähes napakymppinä Lempolle huomioiden Murikoiden vahva kokonaisesitys.

– Meidän peli oli tänään kyllä tosi hyvää, kun se osui uomiinsa, neljäs erä osoitti sen, Härkönen totesi.

– Saatiin pelin edetessä torjunta- ja hyökkäyspelaamista järkevämmäksi, vaikka alku oli nihkeä, Alatalo totesi nousujohteisuuden.

Lempolla jatkuu kovien kohtaamisten tammikuu, kun ensi viikon sunnuntaina vastassa on sarjakolmonen Sampo.

Lempo-Volleyn miehet kiittävät kaikkai tukilippujen ostajia Murikat-peliin, kun emme päässeet pelaamaan yleisön edessä. Olisi varmasti ollut upea ottelu nähdä livenä paikanpäällä.

Avauskokoonpanot:

Lempo: Arttu Lehtimäki, Joel Itänen, Sten Kruuda, Tuomas Sillanpää, Simo Puttonen, Tatu Härkönen ja libero Jyri Niemi
Murikat: Leevi Väänänen, Nooa Marttila, Miika Haapaniemi, Willian Groffier, Jiri Leinonen, Petteri Tyynismaa ja libero Joonatan Salpakari