Miesten 1-sarjan kausiennakko: Tällaiset joukkueet Lempo kohtaa kaudella 2022-2023

28.9.2022

1-sarjakausi 2022-2023 alkaa lauantaina 1. lokakuuta Lempo-Volleyn ja Karhulan Veikkojen kohtaamisella. Uuden kauden huuman nostattamiseksi tehtiin jo perinteinen Lempo-Volleyn vastustajien esittely, jotta myös Lempo-fanit tietävät, keitä vastaan Lempo tällä kaudella pelaa.

Juttu tehty niillä tiedoilla, joita joukkueiden some- ja kotisivuilta on löydetty ja mitä tulospalvelussa on.

Viime kauteen verraten Kyyjärven Kyky nousi Mestaruusliigaan, Napapiirin Palloketut jäi pois sarjasta ja Oulun Etta pudotettiin Mestaruusliigasta 1-sarjaan. Mukana on kaikkiaan kymmenen joukkuetta, joista kahdeksan etenee pudotuspeleihin.

Joukkueet esitellään viime kauden runkosarjan järjestyksessä.

Joukkue-esittelyt

Lempo-Volley

Viime kausi: Lempo-Volley voitti 1-sarjan runkosarjan ja tie vei aina loppuotteluihin asti, joissa Kyyjärven Kyky oli parempi kultaisessa erässä ja nousi liigaan. Pudotuspeleissä kaatuivat KaVe ja Isku.
Tämä kausi: Lempo-Volley lähtee tavoittelemaan viime kaudella hieman vajaaksi jäänyttä 1-sarjan voittoa. Joukkue on pysynyt melko samana ja lähtöijoiden tilanne on tullut uusia pelaajia. Kokenut perusrunko Jyri Niemi, Tuomas Sillanpää, Simo Puttonen ja Arttu Lehtimäki täydentyvät kokeneilla Tomi Rumpusella ja Anssi Vesasella sekä kasalla nuoria lupaavia pelaajia, kuten Eemi Pöllänen ja Tommi Nieminen. Yleispelaaja Kasimir Vuorinen vahvistaa myös ryhmää. Joukkueesta löytyy kosolti hyökkäysvoimaa ja vaihtopenkiltä leveyttä.
Kiintoisa hankinta: Anssi Vesanen. Uusvanha pelaajalegenda oli viime kauden pelaamatta ja sitä ennen VaLePassa ja palaa nyt Lempon riveihin. Sekä keskitorjujan että hakkurin rooli kelpaa.
Avainpelaaja: Tuomas Sillanpää. Hakkuri on isossa roolissa hyökkäysten päättäjänä, viime kausien luottopelaaja ja taistelee pistepörssin voitosta.
Valmentaja: Tuomas Alatalo
Joukkue-esittely


Kuortane

Viime kausi: Nuori joukkue pelasi upean kauden ja oli runkosarjan kolmas ja aiheutti Lempolle ainoan nollan pisteen ottelun. Voitti puolivälierissä Kiskon 2-0, mutta putosi välierissä kultaisessa erässä Kykylle.
Tämä kausi: Pakka meni Oskari Muurisella uusiksi, kun lähes koko viime kauden upeasti pelannut joukkue siirtyi Mestaruusliigaan. Jälleen osoitus, kuinka vahvaa kasvatustyötä Kuortaneella tehdään. Sama ikäluokka pelasi myös EM-kisoissa. Ryhmään tulee uusia nuoria lupauksia, joista Muurinen lähtee koulimaan tulevia liigamiehiä. Joukkueen peli kehittyy loppukautta kohden. Viime kauden toistaminen voi olla vaikeaa, mutta viime vuosina uusi ikäluokka on ollut heti valmis menestymään ilman välivuosia. Musta hevonen.
Kiintoisa hankinta: Mikko Määttä. Nuori lupaus pelasi viime kaudella NaPassa 1-sarjaa ja siirtyy nyt Kuortaneelle. Nuoreksi pelaajaksi kokemusta löytyy 1-sarjasta jo paljon. Tuleva liigapelaaja.
Avainpelaaja: Roope Haapoja. Harvoja viime kauden jatkajia Kuortaneella. Viime kaudella ei vielä kovin suuressa roolissa, mutta nyt hakkuri lienee joukkuen tähtipelaajia.
Valmentaja: Oskar Muurinen
Kotisivut


Rantaperkiön Isku

Viime kausi: Runkosarjan neljäs ja kokonaisuudessa vahva kausi. Puolivälierissä voitti Sammon 2-0, mutta Lempo oli välierissä parempi 2-0. 
Tämä kausi: Iskulla joukkue meni isolta osin uusiksi viime kauden välieräpaikan jälkeen. Kokeneempia pelaajia ja avainpelaajia jäi pois ja ryhmään on nostettu seuran junioreissa viime kaudella pelanneita nuoria. Valmentaja Heikki Kosonen on loistava nuorten koulija, joten Iskulla on käsissään kiintoisa, tuleviin vuosiin tähtäävä projekti. Viime kauden menestyksen toistaminen voi olla haastavaa, mutta sarjassa on myös useampi muu hyvin nuori joukkue, ja Isku voi hyvinkin kurottaa taas pudotuspeleihin. Joukkueen runko voitti viime kaudella A-nuorten SM-hopeaa. Kokeneista pelaajista jatkaa vain Petteri Friberg ja viime kauden avainpelaajia jatkaa kourallinen. Nuoret Henri Strengell, Lauri Bär, Boris Fiykov ja kumppanit saavat nyt isoa vastuuta.
Kiintoisa hankinta: Lauri Bär. Ei voida puhua varsinaisesti hankinnasta, kun nousee seuran junioreista, mutta ei pelannut viime kaudella 1-sarjaa. Nuori lupaus on ottamassa heti isoa roolia joukkueessa.
Avainpelaaja: Antti Taponen. Harvemmin keskitorjuja on aivan avainroolissa, mutta nuoressa Iskussa Taponen edustaa jo kokemusta 1-sarjasta ja voisi pelata jopa liigassa tällä kaudella tasonsa puolesta. Iso uhka verkolla niin torjunnassa kuin hyökkäyspelissä.
Valmentaja: Heikki Kosonen
Kotisivut


Pielaveden Sampo

Viime kausi: Keikkui pitkään runkosarjan kotiedussa kiinni ja oli kauden isoimpia positiivisia yllättäjiä. Runkosarjan viides ja puolivälierissä putosi Iskulle.
Tämä kausi: Sammon ydinryhmä jatkaa, mutta joukkueella on myös isoja menetyksiä. Kasper Pennanen siirtyi Kykyyn ja Niko-Matias Puhakka Hurmokseen, Ilja Ivanov pelannee tällä kaudella jo selvästi enemmän Savo Volleyssa, eikä farmivisiiteistä ole varmuutta. Silti Sampo saa jalkeille varsin rutoinuteen 1-sarjaryhmän, josta löytyy laatupelaajia monelle paikalle Lasse Räisäsestä ja Tuomo Ikosesta lähtien. Todennäköisesti ryhmään tulee mukaan myös uusia alueen junioripelaajia hakemaan kovuutta 1-sarjatasolta ja farmi toiminee Savon kanssa. Viime kauden tavoin Sampo voi olla alkukauden raaputusarpa, jota on vaikea arvioida ja joka voi yllättää monet.
Kiintoisa hankinta: Ei tiedossa uusia pelaajia.
Avainpelaaja: Jere Auvinen. Noussut 1-sarjan parhaiden liberoiden joukkoon viime kausilla. Kantaa isoa vastuuta vastaanotto- ja puolustuspelissä ja johtaa joukkojaan takakentällä.
Valmentaja: Sergei Ivanov.
Facebook-sivu


Oulun Kisko

Viime kausi: Sarjanousijan kausi alkoi vaikeasti, mutta oli kevätkaudella sarjan parhaita joukkueita ja nousi aina runkosarjan kuudenneksi asti. Puolivälierissä Kuortane oli parempi 2-0.
Tämä kausi: Viime kauden sarjanousija on ottanut määrätietoisia askelita alasarjoista kohti Suomen kärkeä. Seuraava askel on nousta 1-sarjan kärkipäähän ja sen askeleen Kisko ottanee tällä kaudella. Viime kauden vahva ja kokenut runko jatkaa ja joukkue on saanut muutaman kovan vahvistuksen, kun entiset NaPa-pelaajat Oskari Seppä, Jere Salmela ja Leevi Alajärvi siirtyivät Kiskoon.
Kiintoisa hankinta: Oskari Seppä. Napapiirin Pallokettujen monivuotinen ykköshakkuri vaihtaa hieman etelämmäksi.  Seppä on iso lisä Kiskon hyökkäyspeliin ja voi johdattaa ryhmän korkealle.
Avainpelaaja: Otso Hakala. Kiskon isoin tähti kantaa yleispelaajana isoa vastuuta. Liigatason pelimies ja 1-sarjan parhaita pelaajia.
Valmentaja: Ei tiedossa.
Facebook-sivut


East Volley

Viime kausi: Jatkoi keskiskastissa ja oli runkosarjan seitsemäs. Parhaimmillaan loistava, mutta pisteitä putoili myös tasaisesti. Puolivälierissä Kyky oli parempi 2-0.
Tämä kausi: Viime kaudet East on ollut tukevasti pudotuspelijoukkue, nyt voisi olla saumaa nousta kolkuttelemaan aivan kärkisijoja, kun Kyky nousi liigaan. Runko jatkaa vahvana ja hyökkäyspelistä vastaa sarjan jopa kovin kaksikko Taavi Tuominen-Teemu Silventoinen. Voi voittaa kenet vain huippupelin sattuessa, löytyykö tällä kaudella tasaisuutta viime kautta enemmän?
Kiintoisa hankinta: Arttu Moisio. Lemposta Savonlinnaan siirtynyt monipuolinen yleispelaaja pelasi nousujohteisen kauden välivuosien jälkeen ja on oiva lisä Eastin ryhmään.
Avainpelaaja: Teemu Silventoinen. Sarjan viihdyttäjä ja jopa paras pelaaja pelasi taas huippukauden yleispelaajana. Kantaa isoa vastuuta ja saa hurjia passimääriä.
Valmentaja: Antti Pölönen
Kotisivut


Karhulan Veikot

Viime kausi: Nappasi viimeisen pudotuspelipaikan kahden pisteen erolla ja palasi kauden tauon jälkeen pudotuspeleihin, joissa Lempo oli avauskierroksella parempi 2-0.
Tämä kausi: Karhulassa on laitettu uusi vaihde silmään ja kotkalaiset nousevat tällä kaudella yhdeksi suurimmista suosikeista. Kovat hankinnat Atte Kyrölä, Hassib Fowad Rezai ja Tuomas Karjalainen vanhojen avainpelaajien ja kehittyvien nuorien kanssa koostavat rosterin, jolla haetaan voittoa joka pelistä. KaVesta on tullut jo 1-sarjan ydinjoukkueita, mutta välieräpaikkaa ei ole vielä tullut. Nyt se on selvästi haussa - ja mahdollisesti vielä enemmänkin.
Kiintoisa hankinta: Atte Kyrölä. Viime kaudella vielä Vantaa Ducksissa liigaa pelannut yleispelaaja on tähtiluokan hankinta karhulalaisjoukkueelta. Vastaanoton erikoismies on varmasti 1-sarjassa kovaa valuuttaa hyökkäyspelissä.
Avainpelaaja: Tuomas Karjalainen. Toinen superhankinta, välivuotta ennen Karelian Hurmoksessa liigaa ja 1-sarjaa isossa roolissa. Perii Matti Palosen isot saappaat passarina.
Valmentaja: Juha Laurila
Kotisivut


Pälkäneen Luja-Lukko

Viime kausi: Toisella 1-sarjakaudellaan otti ison harppauksen eteenpäin ja kamppaili loppuun asti pudotuspelipaikasta. Jäi ensimmäisenä ulos ja oli yhdeksäs.
Tämä kausi: Kolmas kausi Kostia-areenalla 1-sarjassa ja edessä taas edelliskautta kirkkaammat näkymät. Pälkäneellä jahdataan tosissaan seurahistorian ensimmäistä pudotuspelipaikkaa. Kapteeni Tomi Perkiön ja farmipelaajana paljon viime kaudella pelanneen Ville Järnvallin siirrot liigaan PerPoon ovat isot menetykset pelillisesti, mutta kertoo vahvasta pelaajakehitystyöstä. Teemu Kuusela paikkaa isosti jääneitä aukkoja ja myös veli Mikko Kuusela on ollut joukkueen mukana. Jo tämä kaksikko yhdessä viime kaudella taas eteenpäin polkeneiden avainpelaajien kanssa nostavat Pälkäneen asemaa ja ryhmä voi olla jopa kauden yllättäjä.
Kiintoisa hankinta: Teemu Kuusela. Välivuoden jälkeen lentopallokentille. Yleispelaaja pelasi usean vuoden Akaassa liigaa ja on 1-sarjan parhaita pelaajia, todella kova hankinta.
Avainpelaaja: Jere Puolakka. Kokenut passari johtaa joukkoja ja on isossa roolissa pelin pyörittäjänä, etenkin kun viime kausien tehopelaajat Tomi Perkiö ja Ville Järnvall pelaavat nyt liigakentillä.
Valmentaja: Juha Hämäläinen, Petteri Miettinen ja Ville Mattila
Kotisivut


Nurmon Jymy Akatemia

Viime kausi: Nuori nurmolaisryhmä vaihtoi nimensä loppuun sanan Akatemia ja joukkue jäi sarjan viimeiseksi kahdeksalla pisteellä. NaPa jäi samoihin pisteisiin, mutta oli sijan parempi.
Tämä kausi: Nurmolaiset saivat todella kovan nimen valmennukseen, kun kokenut ja menestynyt liigavalmentaja Jukka Tuovinen otti päävastuun. Se jo takaa tietyn laadun sekä harjoitteluun ja pelaamiseen, joten Jymy ottaa varmasti askelia eteenpäin viime kaudesta. Myös kokemusta löytyy, Kykyn keskitorjuja Mikko Väliaho saapuu joukkueeseen. Kun nuoret ottavat uusia askelia, Jymy haastaa tällä kaudella paremmin ja pistesarakekin tulee olemaan paljon lihavampi.
Kiintoisa hankinta: Mikko Väliaho. Ei lähtenyt enää mukaan liigapeleihin Kykyn kanssa, jossa saavutti viime kauden päätteeksi nousun. Sarjan paras syöttäjä. 
Avainpelaaja: Osku-Eemeli Hautala. Nuori luottopelaaja on yleispelaajana taas viimekin kautta isommassa roolissa. Jymyllä kasvaa Hautalassa kultakimpale, joka noussee jo 1-sarjan parhaiden joukkoon.
Valmentaja: Jukka Tuovinen
Kotisivut

Etta, Oulu

Viime kausi: Pelasi viime kaudella vielä Mestaruusliigaa, jossa oli runkosarjan yhdeksäs. Jäi ensimmäisenä ulos pudotuspeleistä, mutta ei joutunut karsimaan. Seura kuitenkin suljettiin kauden jälkeen sarjasta ja pudotettiin pykälää alemmas.
Tämä kausi: Joukkue meni täysin uusiksi, kun viime kauden liigajoukkueesta lähes kaikki siirtyivät muualle. Joukkueen runko koostuu alueen lupaavista junioreista, joista moni ottaa ensimmäisiä askeliaan 1-sarjassa. Heidän lisäkseen mukaan on saatu muutama 1-sarjaa nähnyt pelaaja, joten sekoitus on mielenkiintoinen. Ettalla on vahvat perinteet ja hyvät puitteet, Oulussa tehdään varmasti kovasti töitä liigaunelman takaisin herättämiseksi tulevaisuudessa.
Kiintoisa hankinta: Martti Mustonen. Siirtyy paikalliskilpailija Kiskosta Ettaan. Sai viime kaudella jonkin verran vastuuta ja tuo näin ollen nuoreen Ettaan tärkeää 1-sarjarutiinia.
Avainpelaaja: Markus Tammela. Siirtyy Jymyn 1-sarjasta Ouluun ja Ettaan. Viime kaudella läpimurto hakkurina 1-sarjassa, teki paljon pisteitä. Kantaa isoa roolia hyökkäyspelissä.
Valmentaja: Ei tiedossa.
Tulospalvelusivu

Kuvat: Kari Kautto