Lempo haki voiton NaPasta vaikeimman kautta

13.11.2021

M1 RUNKOSARJA: NAPAPIIRIN PALLOKETUT – LEMPO-VOLLEY 2-3 (21-25, 26-24, 17-25, 25-19, 14-16)

13.11. Keltakankaan liikuntahalli, Rovaniemi

Lempo-Volley oli juuri päässyt Lapin urheiluopistolle ja hotellihuoneisiinsa. Takana oli 2,5 tunnin vääntö Napapiirin Pallokettuja vastaan Rovaniemellä. Peli oli kääntynyt Lempon eduksi 3-2 viidennen erän jatkopallojen jälkeen.

Joukkueenjohdon huoneessa kuuluu kysymys, mikä oli pelin kuva tänään.

- Tehtiin omat ja vastustajan pisteet, tiivisti Lempon valmentaja Marko Laakso. Eli Lempo siis teki omia virheitä urakalla.

Matkaan mukaan Kuusamosta tullut päävalmentaja Tuomas Alatalo oli jo hallilta lähdettäessä korostanut voiton merkitystä. Lempolla oli omat vaikeutensa ja NaPa esiintyi huomattavasti sarjasijoitustaan (11:s) paremmin. Kahden pisteen nappaaminen haastavan valmistautumisen jälkeen oli lempääläisiltä kelpo suoritus ja antoi lisäenergiaa sunnuntaiseen Kisko-peliin. Viikolla muun muassa oli ollut sairastelua ja rosteri varmistui vasta matkapäivän aamuna.

Voitto nosti Lempon sarjassa toiseksi. NaPa puolestaan avasi pisteellään pistesaldonsa, mutta on yhä viimeisenä.

Lempo lähti peliin muutamalla kokeilulla, kun Ville Tuki aloitti passarina ja Veeti Ahlfors toisena keskitorjujana.  Konkariosaston Sten Kruuda ja Tomi Rumpunen puuttuivat, Lempo oli kuitenkin matkassa 12 pelaajalla.

Peli vaikutti lähes kaksi erää olevan KaVe-pelin toisinto, jossa Lempo on erissä hieman takamatkalla, mutta hyvillä erien lopuilla kääntelee ne itselleen. Näin menikin avauserä Joel Itäsen syöttövuoron myötä.

Toisessa erässä jojo-liike, jossa Lempo useasti kiri parin pisteen takamatkan kiinni ja antoi sen uudestaan NaPalle oli liikaa, vaikka Lempo nousi parista eräpallosta vielä tasoihin.

Kahden erän jälkeen Lempon kuusikkoon tulivat Arttu Lehtimäki ja Jani Liski. Nuori kaksikko Tuki ja Ahlfors esiintyivät hyvin, mutta hieman tahmeiden erien jälkeen valmennus haki peliin muutosta. Se kolmanteen erään tulikin, kun Lempo pelasi parhaan eränsä.

Iso kuva oli, että Lempo ei löytänyt laitapelaajistaan tarvittavia tehoja koko pelin ajalta irti. Siitä kertoo myös tasainen pistejakauma ilman huippupisteiden tekijöitä. Parhaina Simo Puttonen 13 ja Joel Itänen 12. Esimerkiksi huimassa vireessä ollut hakkuri Tuomas Sillanpää jäi tällä kertaa kahdeksaan pisteeseen.

NaPa otti pelin aikana kehiin farmipelaaja Eemi Pölläsen, joka toi lisää laitavoimaa. Oskari Seppä oli totutun kova hakkurina: 19 pistettä oli pelin korkein pistemäärä ja tuuletukset toivat lisäenergiaa muillekin. Pelissä oli ajoittain hyvää tunnelmaa, kun katsomossakin oli oikein vanhan ajan huutelua ja kuittailua.

NaPasta täytyy nostaa esiin upeasti pelannut B-ikäinen yleispelaaja Aleksi Hänninen. 12 pistettä tehnyt ja vaarallisia hyppysyöttöjä esittänyt Hänninen pelasi tulospalvelun mukaan uransa ensimmäistä 1-sarjapeliä ja esiintyi vakuuttavasti.

Pelin neljäs erä oli Lempolta niin sanottu lipsahdus, jossa kaikki meni pieleen. NaPa sai 6-1-johdon ja johti parhaimmillaan 17-7. Erässä kulminoitui Lempon ontunut hyökkäyspeli, kun lyöntivirheitä ja takaseinään osumia tuli useampi. Toisaalta täytyy antaa iso tunnustus NaPalle ja valmentaja Jukka Mäkihannulle: neloserässä kotijoukkue puolusti upeasti, syötti useamman ässän ja hyökkäsi todella rohkeasti. Lempo kiri hyvin loppuerässä, mutta alkuerässä annettu etumatka oli liikaa.

Viides erä oli hyvin tasainen, pelille kuvaavasti johtoasema vaihtui useasti, kun molemmat saivat parin pisteen putkia. Kamppailu ei ollut side out -pelin juhlaa. Ratkaisupalloissa Lempon yleispelaajakaksikko Puttonen-Itänen osoittivat kovuutensa ja tekivät Lempon neljä viimeistä pistettä.

Jatkopalloilla ratkenneen voiton jälkeen tuuletuksista näki voiton todellinen riemu. Välillä pisteiden ansaitseminen pidemmän kaavan kautta voi tehdä hyvääkin ja Lempo osoitti, ettei todellakaan halunnut hävitä helpolla pitkän matkan peliä.

- Välillä urheilu on tällaista. Ei ehkä ihan noin paljoa olisi tarvinnut kaverille antaa, Lempon Itänen tuumasi pelin vaikeuksista.

- Torjuntapelissä oli alussa hakemista ja sitä muokattiin pelin aikana. Laitapelistä ei ehkä löytynyt sellaista ykköskärkeä tänään, joka olisi koko pelin ollut kuumana. NaPa kyllä hyökkäsi todella terävästi tänään, Lempon valmennuskaksikko tuumi.

Huomenna jatkuu kello 14 Oulussa.

Avauskokoonpanot:

Lempo: Ville Tuki, Joel Itänen, Tatu Härkönen, Tuomas Sillanpää, Simo Puttonen, Jani Liski ja libero Jyri Niemi 
NaPa: Ari-Matti Puhakka, Aleksi Hänninen, Juho Saukkonen, Oskari Seppä, Arttu Lotvonen, Arttu Ahonen ja libero Mikko Kujanpää

Tulospalvelu

PALKINNOT

Lempon paras pelaaja: Jyri Niemi
NaPan paras pelaaja: Juho Saukkonen

YLEISÖ:   150

PISTEET:

Lempo: Puttonen 13, Itänen 12, Härkönen ja Montonen 9
NaPa: Seppä 19, Pöllänen 15, Hänninen 12

SEURAAVA PELI:

Lempo pelaa heti sunnuntaina vieraissa Kiskoa vastaan. NaPa puolestaan ensi viikonloppuna vieraissa Eastiä ja Sampoa vastaan.