Ennakko: Kuortaneen nuoret ja LähiTapiola-areena Lempon seuraava haaste

12.2.2023

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

MITÄ: miesten 1-sarjaa Kuortane – Lempo-Volley

MISSÄ: LähiTapiola-areena, Kuortane

MILLOIN: Su 19.2.2023 klo 15

EDELLINEN PELI: 20.11. Lempo - Kuortane 3–0

Lempo-Volley pelaa miesten 1-sarjan viimeisen runkosarjan vierasottelunsa sunnuntaina Kuortaneella. Valmennuskeskusjoukkue Murikat isännöi Lempoa kello 15 alkavassa ottelussa. Sen jälkeen Lempolla on jäljellä kotipelit East Volleyt ja Pälkänettä vastaan ennen pudotuspelejä.

Lähtökohta

Lempo tavoittelee yhä tiukasti East Volleyn kanssa runkosarjan voittoa. Lempolla on etua viisi peliä, kun molemmilla on jäljellä kolme ottelua, joista yksi keskinäinen. Pistemenetyksiin ei siis juurikaan ole varaa tässä kohtaa, jos mielii ottaa piikkipaikan pudotuspeleihin.

Kuortane puolestaan pelaa tiukasti pudotuspelipaikasta. Sijalla viisi oleva ryhmä ei voi olla vielä varma paikastaan kahdeksan joukkoon yhdeksän joukkueen sarjassa. Keskikasti on niin tiukka, että jokainen piste on merkityksellinen. Lempo ja Kuortane voivat hyvin myös kohdata heti puolivälierissä.

Kauden aiempi keskinäinen peli päättyi Lempolle melko selvään 3–0-kotivoittoon marraskuussa. Edellisessä ottelussaan Lempo voitti Iskun vieraskentällä, edellisviikonloppu oli joukkueella vapaa. Kuortane hävisi edellispelissään Kiskolle 0–3 ja myös Kuortaneella edellisviikonloppu oli vapaa 1-sarjapeleistä.

– Paikallispelien voitto tuntuu aina hyvältä, Iskukin on parantanut peliään selkeästi. Otettiin hyvä voitto ja se tuo itseluottamusta seuraavaan peliin, Lempon passari Ville Tuki kertoo.

Lempo on ollut melko vahva vierasjoukkue tällä kaudella. Kauden ainoa pistemenetys ja tappio tuli tosin juuri vieraskentällä Jymylle erin 2–3. Kaikki muut vieraspelinsä Lempo on vienyt kolmella pisteellä.

– Kuortane jos pelaa hyvin, ollaan varmasti ahtaalla. Mielestäni heidän tämän kauden kuva on ollut, että peli on tosi ailahtelevaa. Välillä kulkee tosi nätisti ja voivat voittaa kenet tahansa sarjassa, mutta välillä on ollut tosi heikkojakin esityksiä. Viimeksi Lempäälässä meidän peli oli heillä piirretty isolla kalenteriin. En tiedä menikö silloin jätkillä lataus yli vai ali, mutta heillä ei kulkenut. Varmasti lähtevät hakemaan parempaa esitystä, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo arvioi.

– Nuoria ja taitavia poikia joukkue täynnä. Tykkäävät lyödä raikkaasti, kun paikka tulee, Tuki tietää Kuortaneen joukkueen pelityylistä.

Murikat on ollut selvästi parempi koti- kuin vierasjoukkue. 14 pisteestä peräti 12 on tullut kotikentällä. LähiTapiola-areenan omalaatuisuus tuo selvän haasteen vierasjoukkueille. Tosin kahdessa edellispelissään kotikentällään Kuortane on jäänyt ilman pisteitä kovia Eastia ja Kiskoa vastaan.

– Pitää pystyä pelaamaan hyvin salissa kuin salissa. Toki passareille esimerkiksi se on hieman erilainen, kun erilaiset kiintopisteet. Mutta ollaan me sen verran kierretty Suomea ja pelattu erilaisissa paikoissa, että se ei saa olla mikään tekosyy. Valmistautuminen kun on hyvä, niin ollaan valmiita voittamaan siellä, Alatalo uskoo.

– Torjunta-puolustus on pelin ratkaisu. Kun saadaan torjunta paikalleen ja sitä kautta puolustuksia, päästään pelaamaan jatkopalloja ja hyökkäämään voitosta, Tuki analysoi.

Kokoonpano

Lempo-Volley pääsee Kuortane-peliin ilman loukkaantumisia. Yleispelaajapuolella Tomi Rumpunen on puuttunut kaksi edellispeliä ja Eemi Pöllänen oli Isku-pelissä toisena liberona. Heidän paluunsa normaaliin kokoonpanoon on mahdollista Kuortaneella.

Edellisessä Isku-pelissä Kasimir Vuorinen oli huikeassa lyönnissä 20 pisteellään ja Tuomas Sillanpää pelasi myös vahvasti 17 pisteellään. Lempo oli Iskun kanssa ajoittain vaikeuksissa, mutta rutiini ja kokemus paistoivat tärkeissä hetkissä. Etenkin kolmannen erän nousu pitkältä takamatkalta vieraskentällä oli hieno työnäyte joukkueelta.

Viimeksi Kuortanetta vastaan Lempo hyökkäsi paljon keskeltä ja Anssi Vesanen ja Sten Kruuda tekivät yhteensä 14 pistettä kolmeen erään. Keskipeli voi olla isossa roolissa myös nyt, sillä molemmilla on keskellä paljon pituutta ja ulottuvuutta. Myös torjuntapeliin Kuortaneen pitkät keskipelaajat tuovat Lempolle erilaisen haasteen useaan muuhun runkosarjapeliin verraten.

Kuortaneen otteet ovat ailahdelleet tällä kaudella. Päävalmentaja Oskar Muurisella on käsissään viime kaudesta lähes tyystin uusiutunut joukkue. Alkukauden kohtaamiseen verraten Kuortane on saanut yleispelaajapuolelle takaisin loukkaantuneen Mikko Määtän, joka on joukkueen kantavia pelaajia. Puolestaan yleispelaaja Samuel Salminen loukkaantui muutama peli sitten, eikä hänen pelaamisestaan ole varmuutta.

Kuortaneella on muutama todella pitkä ja lahjakas pelaaja, jotka voivat onnistuessaan olla todella vaiekita pideltäviä. Keskitorjuja Matti Köykkä ja hakkuri Aaro Paananen ovat parhaimmillaan omissa korkeuksissaan.

Vastaanotto- ja syöttöpeli tulee oleen ratkaisevia osa-alueita. Viimeksi Hakkarissa ja esimerkiksi Pälkäne-vieraspelissä Kuortaneen vastaanotto ei kestänyt syöttöpommitusta. Kotikentällä tilanne voi olla kuitenkin hyvin erilainen ja myös Kuortaneen syöttö purra paljon terävämmin.

Seuraa heitä

Lempo-Volley: Sten Kruuda. ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Keskitorjuja oli viimeksi Kuortanetta vastaan tehokas ja pelasi hienosti myös Iskua vastaan.

Kuortane: Mikko Määttä. Yleispelaaja kantaa todella isoa ruutua Kuortaneen pelissä. Ottaa isoa roolia vastaanotossa ja saa myös paljon passeja, joten avainroolissa pelin kulussa.

Kuva: Kari Kautto