Ennakko: Tähtipelaajien VaLePa saapuu Hakkariin harjoituspeliin: "Vastaanotolle on hyvä testi, samoin syötölle"

30.8.2022

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

MITÄ: Harjoituspeli Lempo-Volley – VaLePa

MISSÄ: Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

MILLOIN: To 1.9. klo 17.30

LIPUT: 5 €, kausikortteja myynnissä

LIVE: Lempo-Volley miehet Facebook

Lempo-Volley jatkaa kovien vastustajien kohtaamista harjoituskaudella, kun Akaa-Volleyn jälkeen vieraaksi tulee viime vuoden mestari VaLePa Sastamalasta.

Torstain ottelu on VaLePalle kauden avaus, Lempolla on alla kaksi pelattua peliä.

Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo on tyytyväinen, että Lempo saa kauden alkuun heti kovat harjoitusvastukset.

– Ollaan kiitollisia, että saadaan VaLePa tänne treenipeliin. On ollut hienoa lähialueiden seurayhteistyötä saada Akaa ja VaLePa pelaamaan treenipelit meidän kanssamme. 

Pelillisesti valmennus haluaa nähdä edistysaskeleita kauden avanneeseen Akaa-peliin.

– Pelillisesti toivotaan, että syöttö-vastaanotto toimisi paremmin. Vastaanotolle on hyvä testi, samoin syötölle, pahaa pitää syöttää, mutta pallon pitäisi pysyä myös ruudussa.

Syöttöpeliä painottaa myös Lempo-hakkuri Tuomas Sillanpää.

– Varmasti Akaa-peliin peilaten syöttöpeli on isoin kehityskohde. Siihen pitää saada varmuutta ja kovuutta. Kun syöttö osuu ruutuun, sitten mietitään vasta muita asioita, Sillanpää miettii.

Lähtökohdat

Lempo-Volley aloitti treenipelit viime viikolla, silloin Akaa-Volley oli parempi erin 3–1. Lempo esitti liigaryhmää vastaan kuitenkin lupaavia otteita, mutta haasteet syöttöpelissä vaikeuttivat tekemistä paljon. Lempo pelasi myös keskinäisen treenipelin viime viikolla, jossa muun muassa syöttöpeliä saatiin paremmin jengoille.

– Treenien perusteella voi sanoa, että mieltä löytyy erittäin kovassa vireessä olevia pelaajia, mutta toki tässä kohtaa kautta se on päivästä riippuvaa, kuka on milloinkin vireessä, Lempon luottopelaaja Simo Puttonen kertoo.

– VaLePa on tässä kohtaa kautta samanlainen vastus kuin kenelle tahansa suomalaiselle joukkueelle: varsin laadukas ja kova, Puttonen tietää.

VaLePa nähdään torstaina ensimmäisen kerran kentällä uudella kokoonpanollaan. Päävalmentaja Janne Kangaskokko kertoo, että VaLePa saa liikkeelle koko joukkueensa eikä poissaoloja pitäisi olla. Viime kaudella VaLePa valloitti jälleen Suomen mestaruuden, mutta tuplamestaruus jäi piippuun Suomen cupin hopean myötä. Tavoitteet ovat varmasti tänäkin vuonna kovat ja lisäksi VaLePa pelaa jälleen Mestarien liigan karsinnoissa.

– Huhuja kuuluu, että siellä on kokeneet passari ja hakkuri, jotka ovat tottuneet voittamaan, ja muutenkin vahva porukka, eli saadaan kova ja hieno testi, päävalmentaja Alatalo uskoo.

Jos oli Lempon avauspeli debyyttien aikaa, sitä se on myös nyt VaLePalle. Samoin Lempon pelaajilla on taas iso näyteikkuna näyttää osaamistaan kovaa vastustajaa vastaan.

Lempolla on vastassa rutinoituneita maajoukkuepelaajia ja fyysisesti ja pituudeltaan varmasti ylivoimainen joukkue. Niinpä pelistä täytyy löytää erilaisia tapoja pärjätä kuin normaaleissa 1-sarjaväännöissä ja puolustuspeli sekä syöttö ovat isossa roolissa. Hyökkäys- ja torjuntavoimassa VaLePa varmasti on asteen pari edellä.

Kokoonpanot

Lempolla uudet pelaajat Eemi Pöllänen, Veeti Kosonen ja uusvanha Anssi Vesanen pelasivat jo Akaa-pelissä. Armeija haittaa muutaman pelaajan mukanaoloa, mutta loukkaantumisia ei Lempolla ole.

Laajasta ringistä kaikki eivät edes mahdu kokoonpanoon torstaina. Lempolla oli tiistain harjoituksissa mukana 16 pelaajaa. Konkari Tomi Rumpunen avasi pelikautensa jo lauantaina keskinäisessä pelissä, Sten Kruuda on mahdollisesti mukana torstaina. Rosterin valinta on varmasti päävalmentaja Tuomas Alatalolle mietinnän paikka.

Lempolta etenkin Vesanen on kiinnostava pelaaja: 42-vuotias lajilegenda pelasi viimeksi juuri VaLePassa, jossa voitti keväällä 2021 Suomen mestaruuden, ja oli viime kauden pelaamatta lukuun ottamatta loppukauden lyhyttä Lempon 2-sarjapätkää. Akaata vastaan keskitorjujana pelannut Vesanen osoitti, että on yhä loistokunnossa.

Akaa-pelissä Simo Puttonen ja Tuomas Sillanpää väläyttelivät pistetilastossa, lauantain keskinäisessä pelissä Veeti Kosonen nousi esiin omilla otteillaan.

VaLePan joukkue on jälleen uudistunut jonkin verran. Mestarijoukkueesta Risto Ruohola ja Matias Tihumäki siirtyivät TuToon, Jiri Hänninen Belgiaan, Ville Järnvall PerPoon, Alberto Cavasin palasi Italiaan ja Sebastian Rösler Saksaan, Tuomas Hautalakaan ei jatka.

Uusia pelaajia ovat supertähti ja hakkuri Urpo Sivula (Akaa-Volley), hakkuri Tino Vuori (TuTo), yleispelaajat Karli Allik (United Volleys Frankfurt), Jiri Leinonen (Kuortane) ja Ben-Simon Bonin (VfB Friedrichshafen), libero Eetu Pennanen ja keskitorjuja Jacob Ekman (Falkenberg VBK).

VaLePan pelin sydän on kova kotimainen kolmikko: passari Mikko Esko, yleispelaaja Sakari Mäkinen ja hakkuri Sivula. Sivulan paluu Vexve-areenalle on yksi kauden mielenkiintoisimpia siirtoja.

Eetu Pennanen palaa Oulusta Pirkanmaalle, hän pelasi aiemmin Akaan paidassa. Nyt kokenut pelaaja on yleispelaajan roolin sijasta liberona. Kiinnostavimmat nimet joukkueesta ovat yleispelaajat virolainen Allik, joka hankittiin Hännisen paikkaajaksi ja nuori saksalainen Bonin.

VaLePan keskitorjujaosasto on pitkä, sillä koko kolmikon lyhin on Suomen maajoukkueessa läpimurron tehnyt 208 cm pitkä Severi Savonsalmi. Siinä onkin Lempon hyökkäykselle haastatta kerrakseen.

Yhteinen historia

Lempo ja VaLePa ovat kohdanneet useasti harjoituspeleissä ennen kautta, joissa Lempo ja aiemmin LeKi eivät ole pystyneet yllätyksiin. Myös Suomen cupin kohtaamiset LeKi-aikoina ovat menneet VaLePan nimiin. Viime kaudella VaLePa vei vastaavan treenipelin 4–0. Joukkueet ovat tehneet useana vuonna farmiyhteistyötä.

Seuraa heitä

Lempo-Volley: Anssi Vesanen. Vesasta voidaan pitää viiden seuran legendana: Lempäälän Jyry, Kisa, Lempo-Volley, Isku-Volley ja VaLePa. Niin vain vuoden tauon jälkeen Akaata vastaan kentän parhaita pelaajia keskitorjujan roolissa. Taskussa 14 SM-mitalia, mutta intoa riittää taas kauden alussa ja paikat ovat kunnossa.

VaLePa: Ben-Simon Bonin. 201-senttinen ja vuonna 2003 syntynyt yleispelaaja on kiintoisa tapaus. Hieman samanlainen hankinta kuin Alberto Cavasin viime kaudella, eli nuori pelaaja tulee suuresta lentopallomaasta hakemaan lisää vastuuta Suomen liigaan ja kehittymään. Pystyykö saksalainen raivaamaan millaista roolia tällä kaudella?

Pelikuvat: Kari Kautto