Haastattelu: Sakari Mäkinen johtaa VaLePan Lempoa vastaan: "Maajoukkuekesä oli pitkä ja antoisa"

31.8.2022

Lempäälässä nähdään torstaina 1. syyskuuta todellinen tähtikattaus. Lempon tähtipelaajien Jyri Niemen, Anssi Vesasen ja Tuomas Sillanpään lisäksi vastapuolella on hallitseva Suomen mestari VaLePa ja heidän supertähtensä.

Sastamalalaisten riveistä löytyy kaksi lajilegendaa passari Mikko Esko ja hakkuri Urpo Sivula, mutta tämän hetken kovin nimi on Suomen maajoukkueen kantava voima, yleispelaaja Sakari Mäkinen.

27-vuotias Mäkinen saapuu Hakkariin takanaan pitkä kesä maajoukkueen takana ja onnistuneet EM-karsinnat. Nyt VaLePa-kasvatti on ehtinyt jo hetken harjoittelemaan VaLePan kanssa ennen ensimmäistä harjoituspeliä.

– Hienoa päästä pelaamaan uuden joukkueen kanssa. Muutoksia on tullut aika paljon eikä vielä ole ehditty paljoa treenaamaan yhdessä, mutta hyvä on päästä pelaamaan. Sen kautta huomataan, mitä puutteita pelissä on ja mitä pitää hinkata, Mäkinen kertoo Lempo-Medialle.

Mäkinen on pelannut jo junioreista asti yhdessä Lempo-passari Arttu Lehtimäen kanssa ja jo nuorena miehenä tahkonnut aikuisten sarjapelejä Hakkarissa. Vuonna 2013 Mäkinen ja Lehtimäki pelasivat VaLepan 2-joukkueessa 2-sarjassa Lempäälän Kisaa vastaan, jo silloin vastapuolella oli Anssi Vesanen. Vesanen on tullut tutuksi Mäkiselle useana vuonna VaLePan liigajoukkueen paidassa.

– Lempossa on todella paljon tuttuja pelureita, etenkin Arttu Lehtimäki ja Vesasen Anssi, jonka kanssa saanut useamman kauden liigassa pelata. En tiedä pitääkö huhut paikkansa, että Anssi on kentällä, hienoa olisi päästä pelaamaan vastakkain.

Sakari Mäkinen VaLePan 2-joukkueessa 2-sarjassa LeKiä vastaan joulukuussa 2013, LeKi-pelaajista hyökkää Timo Kela.

Mäkisen mukaan Lempo on VaLePalle oiva vastustaja tässä kohtaa harjoituskautta.

– Lempo on meille hyvä vastus, 1-sarjan ehdotonta eliittiä ja monena kautena voitaisiin puhua, että on ihan liigatason kokoonpanolla toiminut, Mäkinen kertoo.

Mäkisellä pelivireen pitäisi olla kohdillaan, sillä koko kesä meni Joel Banksin ohjastuksessa maajoukkueen matkassa. Mäkiselle jäi kesästä positiivinen maku.

– Maajoukkuekesä oli pitkä ja antoisa, alkukesästä uudella kokoonpanolla taisteltiin hienosti Hopeisessa liigassa finaaliin, mutta jäätiin katkerasti kakkoseksi. 

– Sen jälkeen kaikilla oli vähän ajatus, että EM-karsintoihin saadaan kokeneempaa kaartia mukaan, mutta älyttömästi ei kokoonpano muuttunut. Jouduttiin kasvamaan äärettömän paljon tällä nuorella kokoonpanolla ja siitä hienosti neljä voittoa neljästä pelistä ja kisalippu ensi vuodelle. 

Maajoukkueaika antaa sekä hyvän pohjat alkavalle kaudelle että tuo oman erikoismotivaationsa.

– Kyllähän se hieno kokemus koko kesä taas oli. Siitä on hienoa kaivaa motivaatiota tälle kaudelle, jotta olisi ensi syksynä EM-kisamahdollisuutta tarjolla.

VaLePan ryhmä pelaa jälleen Suomen mestaruudesta ja Mestarien liiga tuo oman haasteensa syksyllä. Mäkisen mukaan ryhmään on saatu kiinnostavia uusia pelaajia.

– VaLePalla on koossa todella mielenkiintoinen joukkue, kokoonpano on muuttunut paljon ja mielenkiintoisia nimiä on noussut joukkueeseen. Lähdetään rakentamaan menestysnälkäistä porukkaa ja torstain peli on hyvä startti sille.

Nosta esille pelaaja, jota Hakkarin yleisön kannattaa seurata torstaina.

– VaLePa on täynnä seurattavia pelaajia, konkareista Eskosta ja Sivulasta alkaen. Täytyy kuitenkin nostaa esiin meidän keskitorjujakolmikko, Suomen historian pisin kt-kolmikko (kaikki vähintään 208 cm pitkiä). Nuoria poikia kaikki, jotka voivat ottaa isoja steppejä. Saatiin ruotsalainen Ekman kolmanneksi Savonsalmen ja Karjarinnan lisäksi, siinä riittää yleisöllä ihailtavaa, kun pitkät pojat laittaa palloa parkettiin, Mäkinen vinkkaa.

Lempo-Volley – VaLePa torstaina 1.9. klo 17.30 Hakkarin liikuntahallissa. Liput 5/3€, tervetuloa! Livelähetys Lempo-Volley miehet Facebook-sivulla.

Kuvat: Kari Kautto, Marko Panu