Ennakko: Puolivälieräavaus Kotkassa lauantaina - Panos kovenee: "Se vaan tuo lisämaustetta"

18.3.2022

MITÄ miesten 1-sarjan puolivälieräavaus Karhulan Veikot – Lempo-Volley

MISSÄ Karhulan liikuntahalli, Kotka

MILLOIN La 19.3. klo 16

LIVE solidsport.com

Livetulospalvelu⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Lempo-Volley aloittaa seurahistorian kolmannen pudotuspelikevään lauantaina. Puolivälierissä vastassa on Karhulan Veikot ja välieräpaikka ratkeaa sunnuntaina Lempäälässä. Tässä ottelusarjan avauspelin ennakossa keskitytään laajemmin ottelusarjaan ja joukkueisiin.

Lempo lähtee peliin runkosarjan ykkössijalta ja 13 pelin voittoputkessa. Viimeisin esitys oli 3-2-voitto East Volleysta vieraskentällä.

Päävalmentaa Tuomas Alatalo näkee, että tässä kohtaa kautta ei enää tuoda uusia temppuja mukaan tekemiseen.

– Tässä ajassa ei opita uusia juttuja tai unohdeta vanhoja. Kyllä se työ on tehty kauden aikana, mitä tullaan näissäkin peleissä käyttämään. Koitetaan pitää mukava leppoisa fiilis yllä.

Panokset kovenevat, kun runkosarjasta siirrytään pudotuspelisysteemiin. Lempon yleispelaaja Joel Itänen ei hermoile.

– Eihän se ajatusmaailm periaatteessa muutu, kun siirrytään pudotuspeleihin. Mutta kyllähän panos kovenee todella paljon, kun voi pudota pois. Mutta se vaan tuo lisämaustetta, Itänen miettii.

KaVe puolestaan oli runkosarjassa kahdeksas, kun kotkalaisryhmä nousi viimeisenä viikonloppuna ohi Pälkäneen. Päätösviikonloppu oli KaVella pohjoisen reissu: voitto NaPasta riitti puolivälieräpaikkaan, Kiskolle tuli tappio.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat kahdesti, Lempo voitti kotonaan 3-0 ja vieraissa. 3-1. Joukkueet ovat toisilleen tuttuja pudotuspeleistä aiemminkin. LeKin nimellä lempääläisryhmä nappasi välieräpaikan 2018. 2020 ehdittiin pelata vain yksi peli, jonka Lempo voitti, kunnes koronatilanne katkaisi kauden. Vuosien saatossa Lempo/LeKi on kohdannut KaVen 13 kertaa, voitot ovat lempääläisille 11-2.

Lempo-Volley saa vihdoin pudotuspelien avaukseen lisää laajuutta kokoonpanoonsa. Kahdessa viimeisessä pelissä mukana oli yhdeksän ja kahdeksan pelaajaa, mutta alkuviikon harjoituksissa koko kokoonpano on ollut mukana, pois lukien varuspalvelustaan suorittava Veeti Ahlfors.

Lempon laaja rosteri mahdollistaa avauskokoonpanon variaatiot ja vaihdosta löytyy paljon vaihtoehtoja. Passari Arttu Lehtimäki nousee isoon rooliin, kuten myös hakkuri Tuomas Sillanpää ja yleispelaaja Simo Puttonen. Yleispelaaja Arttu Moisio pelasi vahvan runkosarjan lopun ja osoitti olevansa hyvä vaihtoehto.

Lempolla ei ole loukkaantumisia tällä hetkellä. Niinpä päävalmentaja Tuomas Alatalo joutuu miettimään, kuka jää pois kokoonpanosta, sillä kaikki eivät vaihtopenkille mukaan mahdu.

– Ollaan saatu hyvä treeniviikko alle ja pyöritettyä kuusikkoa, mikä on mukavaa. Luotan meidän syöttö-vastaanottoon. Puolustuspeli on osa-alue, joka on välillä tökkinyt. Siinä pitää olla hereillä ja valmis tekemään viisaita ratkaisuita, kun saadaan ykköspallo ylös, Alatalo miettii.

Lempolta löytyy paljon pudotuspelikokemusta. Runko on sama kuin viime kauden välieräryhmässä ja voitettuja SM-mitalejakin löytyy useampi pelaajistosta ja valmennuksesta.

KaVe palaa pudotuspeleihin jäätyään viime kaudella niukasti ulos kahdeksan joukosta. Karhulalta puuttuu vielä tämän 1-sarjajakson ajalta se välieräpaikka, jota joukkue varmasti hamuaa.

– Todella kova vastus ja helpolla ei saada mitään. Etenkin vieraspelissä pitää olla tosi tarkkana heti alusta, Itänen kertoo.

KaVe on sekoitus kokeneita avainpelaajia, nuoria nousevia lupauksia ja Vantaa Ducksin farmipelaajia. Tosin Ducksin pelaajien mukanaolo ei ole varmaa, sillä Ducksilla on samaan aikaan pudotuspeliottelu Savoa vastaan eivätkä säännöt mahdollista pelaamista molempien sarjojen pudotuspelejä. Voi olla, että KaVe joutuu tulemaan toimeen ilman liiga-apuja.

Hakkuri Santeri Sirén nousi runkosarjan lopulla avainrooliin ja hän tehtaili kovat pistemäärät loppukaudesta. Hänet Lempon pitää saada kuriin. Yleispelaajapari Henri Piipari-Mikael Korhola ovat kokeneita 1-sarjapelaajia ja onnistuessaan takaavat KaVelle tehokkaan laitavoiman.

– KaVe on vahva kotijoukkue ja veemäinen vastustaja, sillä puolustaa tehokkaasti. Joukkueella on laadukas laituriosasto, jolta löytyy monipuoliset lyöntisuunnat. Biitsikentiltä tuttu Santeri Sirén on ovela pelaaja ja Palosen Matti kokeneena passarina pystyy varmasti pelaamaan vahvasti pudotuspeleissä, Alatalo miettii.

OSA-ALUEET

Hyökkäyspeli: Lempolta löytyy laajuutta etenkin laidalta ja myös keskeltä. Tarvittaessa penkiltä löytyy lisää voimaa, hakkureita on kaksi kappaletta. KaVella on terävä mutta kapeampi kärki, yleispelaajaosasto on lyhyempi ja käyttää hyväkseen torjunnan käsiä.

Syöttö-vastaanotto: Lempolla tämä osa-alue yksi isoimpia vahvuuksia runkosarjassa. Vastaanotossa kokeneita pelaajia ja syötössä etenkin Lehtimäki ja Härkönen vaarallisia leijasyöttäjiä. KaVella myös nostopeli iso vahvuus, nuori libero Eetu Laitinen kesti hienosti viime kohtaamisessa. KaVella pari kovaa hypärisyöttäjää.

Puolustuspeli: Lempolla Jyri Niemen organisoimana parhaimmillaan vakuuttavaa, mutta koko joukkueen puolustuspelin tasossa on eroja pelien välissä. KaVe on sitkeä kaivamaan eikä helppoja palloja jää. Molempien puolustustaktiikka hyvin samantyylinen. 

Torjuntapeli: Lempo on tehnyt muutamissa pelissä kovaa jälkeä torjuntapelissä, mutta KaVe on tunnetusti vahva torjuntajoukkue Anton Lepistön ollessa kentällä. Matti Palonen on ulottuva torjuja passariksi. Lempolla on hieman pidempi joukkue ja kokeneempi keskitorjujaduo, mikä tuo etua tällä osa-alueella.

Passipeli: Lempon Arttu Lehtimäki pelaa hienoa kautta ja on todella monipuolinen pelaaja. Kokemusta viime kausilta liigassa, mutta pudotuspelikokemusta vastuullisena passarina ei juurikaan taustalla. KaVen Matti Palonen puolestaan kaiken kokenut eikä ikä ole hidastanut juurikaan menoa. Palonen pelaa paljon keskeltä ja tykkää ratkaista myös itse. Molemmilla nuoret kakkospassarit.

Vaihtopenkki: Lempolta löytyy laajuutta KaVea enemmän, ellei KaVe saa Ducksin farmipelaajia pudotuspeleihin. Lempo on pystynyt myös jakamaan vastuuta joten pelituntuma usealla melko hyvä. KaVen penkki on pääasiassa nuoria pelaajia eikä laajuutta ole yhtä paljon, mutta ennakkoluulottomuutta varmasti sitäkin enemmän.

Valmennus: Lempolla Tuomas Alatalo voitti viime kaudella SM-hopeaa Kuusamon riveissä naisten liigassa. KaVe puolestaan vaihtoi valmentajaa kesken kauden, kun alkukauden veturi Arto Oinas siirtyi kesken kauden naisten liigaan Pihtiputaalle ja hänen paikalleen tuli Juha Laurila.

Haastattelussa Tuomas Alatalo ja Joel Itänen

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

KIINNITÄ KATSEESI

Lempon hyökkäystehot: Mistä Lempo-passari Arttu Lehtimäki lähtee aukomaan KaVe-torjuntaa? Laatua pitäisi löytyä niin laidasta kuin keskeltäkin. Ja jos ei alussa peli toimi, muuttaako Lehtimäki passin suuntaa?

KaVen kotietu: Kotkan halli ei ole helpoin vieraspelipaikka. Matka on pitkä. Sali on hyvän kokoinen ja viime pelissä roikkunut väliverhokin saatu korjattua. KaVen vahvin iskun paikka on heti alussa kotiedun ja -yleisön turvin.

Hakkuripeli: Molemmat tarvitsevat laadukasta hakkuripeliä pärjätäkseen, KaVe ehkä vielä hieman enemmän. Lempolla Tuomas Sillanpää tai Joel Itänen olivat tehokkaita runkosarjassa ja etenkin Sillanpää onnistui juuri KaVea vastaan. KaVen Santeri Sirén pelasi loistava runkosarjan lopun ja kuuluu myös sarjan parhaisiin hakkureihin.

Taistelupallot: Niitä pudotuspelien kulminaatiopinnoja. Kumpi voittaa enemmän ns. hävittyjä pinnoja. Ja muuttaako niistä saatu energiabuusti pelin kulun. Käsien kautta hyökkääminen ja puolustuspeli nousevat isoon arvoon, kun tehdään ns. rumia pisteitä.

KOKOONPANOT

Lempon kokoonpano
KaVen kokoonpano

PISTEET

Lempon top 6 runkosarjassa: 
Tuomas Sillanpää 236
Joel Itänen 166
Simo Puttonen 153
Tatu Härkönen 121
Tomi Rumpunen 113
Sten Kruuda 110

KaVen top 6 runkosarjassa: 
Santeri Sirén 200
Henri Piipari 152 
Mikael Korhola 141
Anton Lepistö 119
Nico Mäki-Valtari 66
Matti Palonen 59

Lempon top3 keskinäisissä peleissä: Tuomas Sillanpää 36, Joel Itänen 16, Simo Puttonen 14

KaVen top3 keskinäisissä peleissä: Henri Piipari 17, Anton Lepistö 15, Nico Mäki-Valtari 13

RUNKOSARJAN KOHTAAMISET

LA 6.11. Lempo-Volley – Karhulan Veikot 3-0

SU 6.2. Karhulan Veikot – Lempo-Volley ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠1-3

PELISEURANTA

Ottelun maksullinen livelähetys löytyy Solidsport.com-sivustolta. Liiton livetulospalvelu seuraa peliä piste pisteeltä. Pelin aikana tunnelmia ja tilannetta päivitetään Lempo-Volley miehet Instagram-tilille. Pelin jälkeen julkaistaan otteluraportti ja livehaastattelu paikanpäältä, raportti löytyy kotisivuilta ja haastattelu Lempon miesten Facebookista ja Youtubesta.

PUDOTUSPELISYSTEEMI

Pelataan yhtenä viikonloppuna kaksi ottelua. Kahdella voitolla välieriin. Jos voitit ovat 1-1 kahden pelin jälkeen, pelataan Lempäälässä heti toisen puolivälierän jälkeen kultainen erä 25 pisteeseen ja kultiasen erän voittaja etenee jatkoon.

PUOLIVÄLIERÄPARIT

Lempo-Volley – Karhulan Veikot
Kyyjärven Kyky – East Volley
Kuortaneen Murikat – Oulun Kisko
Rantaperkiön Isku – Pielaveden Sampo

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Kuvat: Antti Raunio ja Kari Kautto