Murikoiden huimat hyppysyötöt kaatoivat Lempon neljässä erässä

17.10.2021

M1 RUNKOSARJA: MURIKAT – LEMPO-VOLLEY 3–1 (25-22, 22-25, 25-22, 25–20)

17.10. Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

Lempäälässä pelattiin sunnuntaina tilastollisesti erikoinen peli, sillä kamppailu oli Kuortaneen Murikoiden kotipeli, joka pelattiin Lempäälässä. Murikat vei 3-1 (25-22, 22-25, 25-22, 25-20) -voitollaan samalla pisteet mennessään että ottivat kotivoiton.

Ottelu kulminoitui syöttöpeliin, jossa kuortanelaiset olivat selvästi lempääläisiä edellä. Murikoiden kova hyppysyöttö ja keskitorjujien hybridi- ja leijasyöttö tekivät pahaa jälkeä ajoittain samalla syöttövirheiden ollessa vähissä.

Lempo syötti kuusi ässää, joista neljä Niko Montonen, mutta Lempon syöttövirheiden määrä oli hurja. Niitä tuli myös pahoihin paikkoihin erien lopuissa.

- Meidän syötössä näkyi tänään hyvällä tavalla semmoinen aggresiivisuus ja virheet pysyivät kontrollissa. Saatiin hyvää painetta kaverille etenkin muutaman hypärisyöttäjän kanssa, Murikoiden valmentaja Oskar Muurinen tuumi.

- Meidän syötöstä ei voi sanoa samaa, aika pullaa oli tänään. Kaveri ei saanut pitkiä putkia, mutta aika usein juuri sen yhden oman pisteen syöttöjensä avulla, Lempon valmentaja Marko Laakso arvioi.

Lempolla oli alla hieman rikkonainen viikko, esimerkiksi passari Arttu Lehtimäki oli VaLePan mukana Mestarien liigassa. Tomi Rumpunen tuli mukaan peliin viime hetkellä syyslomareissun peruunnuttua. Niinpä Lempon avaukseen pääsi nuori Niko Montonen yleispelaajaksi, ensimmäistä kertaa 1-sarjassa.

Jo heti alkumetreistä näkyi, että syöttö on Murikoilla kohdillaan, kun keskitorjuja Petteri Tyynismaa syötti heti tilanteeksi 3-0 avauserässä. Läpi pelin Lempolla oli hankaluuksia kovien hyppysyöttöjen taltuttamisessa ja se vei keskipelaamisesta ison siivun pois.

Montonen esitti avauserään puolestaan Lempon pelin parasta syöttöpeliä, kun 9-12-tappiotilanteessa hän syötti ensin kolme ässää putkeen ja Lempo nousi syöttövuorolla 13-12-johtoon. Johtoasema ei kuitenkaan riittänyt, kun Kuortane sai muutaman hienon torjunnan ja hakkuri William Groffier (pelissä 16 pistettä) hyökkäsi terävästi.

Toinen erä oli ainoa, jossa Lempo pääsi olemaan alusta asti johdossa. Muissa erissä Kuortane oli terävä aluissa. Kauttaaltaan pelissä johtoasema vaihteli usein pienten syöttöputkien myötä. Kakkoserässä Kuortane nousi vielä ässillään johtoon, kun syöttövaihdosta kehiin tullut passari Otto Oivanen syötti pisteen 22-21. Lempon konkari Simo Puttosen pisteet kuitenkin käänsivät erän Lempolle.

Lempon ykkönen oli hakkuri Tuomas Sillanpää, joka pommitti laidasta kaikkiaan 17 pistettä. Kahden erän jälkeen Lempo sai myös keskitehoja irti, kun kahdessa avauserässä keskitorjujat olivat pisteittä. Murikoilla puolestaan passari Leevi Väänänen jakoi keskelle paljon ruokaa, ja Tyynismaa (8p) ja parhaana palkittu Miika Haapaniemi (14p) kiittivät. Väänänen pelasi upean pelin ja hänen nopea laitatemponsa teki Lempon torjumisesta vaikeaa, ja usein pallo löysi raon torjujien välistä ja kutospaikan pelaajan nenän edestä.

Lempolla oli kolmas erä jo näpeissään, kun Tatu Härkösen ja Tomi Rumpusen kahdella syöttövuorolla 4-7-tappio kääntyi erän edetessä 16-12-johdoksi. Aivan kuten kakkoserässä, Murikat kuitenkin kaivoi itsensä peliin mukaan ja tällä kertaa ei hyytynyt, vaan vei erän itselleen. 23-22-johdossa Murikat voitti upean pallon rohkealla hyökkäyksellä, mikä käänsi erän lopullisesti. 

- Murikoissa oli hienoa, että tiukassa tilanteessa eivät ruvenneet pyörittelemään, vaan antoivat vain kovempaa kättä ja se toimi tänään, Laakso jakoi tunnustusta.

Neljännessä erässä Lempo oli jälleen jahtaajan paikalla alusta asti, kiri hiljalleen eron jo yhteen pisteeseen, mutta 16-15-tilanteesta Jiri Leinonen teki tilanteeksi 19-15 ja erä oli taputeltu. Hurmiossa siinä kohtaa pelannut Murikat onnistui muutamassa vaikeassa suorituksessa ja vei erän ja pelin nimiinsä. Lempo oli tappioerissään mukana taistossa, mutta ei päässyt hallitsemaan ratkaisevasti niitä eriä Kuortaneen syöttöpaineen kautta.

- Meillä on ollut keskuksessa, jo ennen mua, että harjoitellaan kovaa hypärisyöttämistä ja annetaan mahdollisuus syöttää kovaa. Oikeasti kansainvälisille kentille tähtäävää syöttöä haetaan, Muurinen kertoo syöttöpelin ajatuksesta Kuortaneella.

Pelissä oli erikoista, että molemmat hävisivät jonkin verran palloja, jotka olisi niin sanotusti pitänyt hoitaa, eli free balleja. Murikat varmisti muutaman Lempon tappotorjunnalta näyttäneen tilanteen ja Lempo sai Murikoiden verkkovirheillä palloja, jotka oli ikään kuin hävitty.

Lempo pyöritti yleispelaajia paljon, paikoilla kävi Montonen, Rumpunen, Puttonen ja Joel Itänen. 

- Sillä haettiin pelin pätkimistä ja peliaikaa kaikille. Erien loppuihin haettiin sitten vähän kokemusta. Ei yleispelaajapuoleen kaaduttu tänään, kaikki pelasivat ihan hyvin.

Kaikkiaan Hakkarissa nähtiin laadukas lentopallopeli, kuten kärkipelin kuuluikin olla. Lempolle tappio oli kauden ensimmäinen, Murikat jatkaa voittojen tiellä. Murikat saapuu Hakkariin vielä uudestaan, viralliseen vieraspeliin, 15. tammikuuta.

Avauskokoonpanot:

Lempo: Arttu Lehtimäki, Simo Puttonen, Tatu Härkönen, Tuomas Sillanpää, Niko Montonen, Rolle Jokela ja libero Jyri Niemi
Murikat: Leevi Väänänen, Jere Tikkala, Petteri Tyynismaa, William Groffier, Nooa Marttila, Miika Haapaniemi ja libero Joonatan Salpakari

Tulospalvelu

PALKINNOT

Lempon paras pelaaja: Tuomas Sillanpää
Murikoiden paras pelaaja: Miika Haapaniemi
Lempon nälkäisin pelaaja: Niko Montonen

YLEISÖ:  177

PISTEET:

Lempo: Tuomas Sillanpää 17, Simo Puttonen 10, Niko Montonen 8
Murikat: William Groffier 16, Miika Haapaniemi 14, Nooa Marttila 11

SEURAAVA PELI:

Lempo kohtaa ensi lauantaina 23.10. Pielaveden Sammon kotihallissaan ja ex-Lempo Kasper Pennanen palaa todennäköisesti Hakkariin Sampo-paidassa. Murikoilla on taukoa ja 6.-7. marraskuuta vieraspelit East Volleyta ja Sampoa vastaan.

HAASTATTELUSSA MARKO LAAKSO JA OSKAR MUURINEN

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.