Ennakko: Kausi huipentuu arvoisellaan tavalla – Lempo selkä seinää vasten kotifinaaliin

3.4.2022

MITÄ miesten 1-sarjan toinen finaali Lempo-Volley – Kyyjärven Kyky

MISSÄ Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

MILLOIN Su 3.4. klo 16

OTTELUSARJAN TILANNE: Kyky johtaa 1-0

LIVE Aamulehti.fi, solidsport.com

Livetulospalvelu

LIPUT 10/7€, kausikortti ei enää käy

Lentopallokausi 2021–2022 päättyy Lempäälässä arvoisellaan tavalla: ratkaisufinaalilla. Sunnuntaina 3. huhtikuuta pelataan suuremmin panoksin kuin koskaan aiemmin Lempäälässä – voittaja kruunataan 1-sarjan mestariksi ja voittaja saa lisäksi oikeuden liigapaikkaan.

Kovat nousutavoitteet asettanut Kyyjärven Kyky on ennen ottelua askeleen lähempänä. Joukkue voitti kotipelinsä lauantaina 3–2, viides erä 16–14. Lempolla oli jo ottelupallo, mutta niin vain kotijoukkue nousi maaliviivalla edelle. Kyky johtaa sarjaa 1–0.

Avauspeliä mukaillen sunnuntaista tulee huikean tiukka ja jännittävä kamppailu. Kumpi palautuu paremmin? Miten vaikuttaa kotietu? Saako Kyky vihdoin vuosien hakemisen jälkeen nousu-unelmansa toteutettua? Nähdäänkö kultainen erä?

Se kaikki ratkeaa, kun tulee sunnuntaina kello 16 Hakkarin liikuntahalliin paikalle.

Tarkemmin joukkueiden osa-aluevertailua ja aiempien pelejä voi lukea avauspelin ennakosta. Tässä kakkospelin ennakossa pureudutaan enemmän avauspelin vaikutuksiin.

Lauantain suurin onnistuja oli Kyky-hakkuri Olli Saarenmaa, joka jätti 26 pisteellään Lempo-hakkureina pelanneet Tuomas Sillanpään ja Joel Itäsen varjoonsa. Jos Saarenmaa pystyy toistamaan avauspelin suorituksensa, on Kyky todella vaikeasti voitettavissa.

Lauantain käsikirjoitus olisi voinut olla myös hyvin erinäköinen, se antaa Lempolle luottoa. Peli oli jo ikään kuin tulossa vierasjoukkueelle 2–0, mutta Kykyn kakkoserän nousu tasoitti pelin 1–1:een ja muutti luonteen täysin. Samoin viides erä oli jo Lempon hallussa, mutta taas Kyky toisti nousunsa. Sunnuntaina juuri sitkeys nousee isoon rooliin, kumpi on erien lopuissa kovempi ja pystyykö Lempo pelaamaan johtoasemassa tarkemmin, jos johtoon pääsee.

Lempolla Joel Itänen aloitti toisena yleispelaajana Tomi Rumpusen kanssa ja Simo Puttonen vaihdossa. Itänen korvasi Tuomas Sillanpään hakkurina neloserään ja Puttonen tuli yleispelaajaksi. Mikä on Alatalon valinta avaukseksi sunnuntaina?

Kyky vaihteli avauspelissä toista keskariaan ja toista yleispelaajaansa. Mika Väliaho aloitti ja lopetti, Aaro Keisanen oli hetken aikaa myös kehissä. Yleispelaajana Henrik Heinänen aloitti, mutta joutui kolmannen erän alussa jättämään kentän. Hänet korvasi Jaakko Aninko ja myös Aatu Pöllänen kävi kentällä. Kuka on Eduard Venskin valinta toiseksi yleispelaajaksi sunnuntaina?

Lempo pelasi kohtuullisen syöttöpelin, mutta Kyky paransi vastaanottoaan hurjastu pelin aikana. Kyky teki paljon syöttövirheitä, koska haki selvästi suurella riskillä etua. 1,5 erää se ei toiminut, mutta oikea jenka löytyi pelin aikana. 

Torjuntapelissä Kyky oli Väliahon veljesten johdolla tutun kova. Saarenmaan lisäksi Aivars Petrusevics oli äärimmäisen iso palanen Kykyn peliä etenkin nousujen arkkitehtina. Kyky myös puolusti loistavasti, etenkin erien loppujen isoissa palloissa.

Lempolla Tomi Rumpunen kantoi isoa vastuuta hyökkäys- ja nostopelissä. Hän kokosi 24 pistettä. Joel Itänen tuki 17 pisteellä. Lempo pystyy parantamaan etenkin keskipeliään ja myös laitapelinsä tehoja ja virhekontrollia.

– Meidän pitää parantaa jatkopallohyökkäämistä, sillä päästään niskan päälle pelissä. Hyökkäyspelissä virhe- ja torjuntaanlöyntimäärässä tuli isoin ero, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo analysoi avauspeliä ja mietti kehityskohteita kakkospeliin.

Juuri vahvemmalla jatkopallopelillä Lempo olisi voinut hoitaa avauspelin kotiin. Jos lempääläisjoukkue haluaa mestaruuden, se pitää tehdä sunnuntaina kultaisen erän kautta. Se tarkoittaa siis neljää erävoittoa.

– Mikäs sen mukavampaa, kun voittaa mestaruus kotikentällä kultaisessa erässä, Lempon Joe Itänen mietti pelin jälkeen.

– Tupa tulee varmaan täyteen, joten luvassa huikea matsi, Alatalo uskoo.

Nyt tarvitaan kaikki kannustusta, tervetuloa hallille!

Liput 10/7€, lipunmyynti aukeaa kello 15.

SEURAA HEITÄ

Lempo: Sten Kruuda. ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pelasi vahvan pelin, mutta pystyy parantamaankin. Syötti kaksi ässää lauantaina, löytyykö nyt myös hyökkäystehot.

Kyky: Olli Saarenmaa. Hakkuri pelasi elämänsä pelin lauantaina ja kantoi Kykyn voittoon. Pystyykö pitämään tasonsa sunnuntaina?

AIEMMAT KOHTAAMISET

LA 27.11. Kyyjärven Kyky – Lempo-Volley 1-3 

LA 12.2. Lempo-Volley – Kyyjärven Kyky 3-0

LA 2.4. Kyyjärven Kyky - Lempo-Volley 3-2

PELISEURANTA

Livelähetys Aamulehden sivuilla ja Solidsportin striimi. Liiton livetulospalvelu seuraa peliä piste pisteeltä. 

PUDOTUSPELISYSTEEMI

Pelataan yhtenä viikonloppuna kaksi ottelua. Kahdella voitolla mestari. Jos voitot ovat 1–1 kahden pelin jälkeen, pelataan Lempäälässä heti toisen puolivälierän jälkeen kultainen erä 25 pisteeseen ja sen voittaja on mestari.

Kuvat: Antti Raunio