Ennakko: Upea finaalisarja huipentaa 1-sarjakauden – Lempo ja Kisko ratkovat mestarin

24.3.2023

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

MITÄ: miesten 1-sarjan finaalisarja Lempo-Volley – Oulun Kisko

AIKATAULU: 1. finaali la 25.3. klo 14.30 Oulussa, 2. finaali la 1.4. klo 16 Lempäälässä, tarvittaessa 3. finaali su 2.4. klo 15 Lempäälässä

LIPUT LEMPON KOTIPELIIN: 12/8€, alle 12v ilmaiseksi, kausikortti ei enää käy

Finaali-info

Lähtökohta

Nyt pelataan pokaalista. 1-sarjan finaaleissa on panoksena 1-sarjan mestaruus ja paikka liigakarsinnoissa. Runkosarjan voittaja Lempo-Volley kohtaa finaaleissa runkosarjan kolmosen Oulun Kiskon.

Mestaruuteen tarvitaan kaksi voittoa, joten finaalit pelataan paras kolmesta -systeemillä. Kultainen erä -systeemi jää siis finaalivaiheessa pois.

Ottelusarja aloitetaan lauantaina 25. maaliskuuta Oulussa Ouluhallin upeissa puitteissa. Kisko päätyi siirtämään kotipelinsä Pitkäkankaan koululta Ouluhalliin, jotta puitteet ja yleisökapasiteetti nousisivat finaalien ansaitsemalle tasolle. Toivottavasti oululaisyleisö löytää sankoin joukoin paikalle.

– Onhan se ero aika iso. Pitkäkangas on suhteellisen pieni sali. Uskon, että tämä ratkaisu on mukavampi kaikille osapuolille, Lempon Arttu Lehtimäki arvioi.

Mestaruus ratkeaa Lempäälässä seuraavana viikonloppuna joko toisessa ja kolmannessa finaalissa. Lauantaina 1.4. on jommalla kummalla ensimmäinen katkon paikka Hakkarin liikuntahallissa. Tarvittaessa kolmas finaali pelataan voittojen ollessa 1–1 heti sunnuntaina 2.4. Hakkarissa.

Puolivälierissä Lempo voitti Kuortane 2–0 (3–0, 3–0) ja välierissä Nurmon Jymy Akatemian 2–0 (3–0, 3–0). Kisko voitti puolivälierissä Pälkäneen Luja-Lukon 2–0 (3–1, 3–1) ja välierissä East Volleyn niukasti 2–1 (3–1, 0–3, kultainen erä 25–17).

Kiskon kevätkauden tekeminen on ollut laadukasta ja kultaisen erän voitti Savonlinnan hornankattilassa todellinen osoitus oululaisten huimasta hermokontrollista. Sitä varmasti tarvitaan myös finaalipaineissa.

Runkosarjassa Lempo voitti molemmat kohtaamiset 3–1. Joukkueet tosin kohtasivat toisensa viimeksi lokakuussa 2022.

Lempo pelaa finaaleissa toista kertaa kahteen vuoteen. Viime vuonna mestaruus oli jo lähellä, kun Kyky voitti kultaisen erän Hakkarissa 25–16.

– Mestaruuskannu ei ole tänne vielä kertaakaan uinut 1-sarjassa, otetaan se vaikka väkisin. Meillä on nyt hyvä draivi päällä, Lempon Anssi Vesanen kertoi välierien jälkeen.

Lempääläisryhmä nousi LeKin nimellä 1-sarjaan kaudeksi 2014–15. Nyt menossa on yhdeksäs kausi. LeKi ja Lempo on kahdesti voittanut hopeaa, sanooko kolmas kerta toden mestaruuden kanssa? Kisko nousi 1-sarjaan viime kaudeksi, joten joukkue teki saman tempun kuin LeKin kaudella 2015–16, eli nousi toisella kaudellaan finaaleihin.

Kokeneet joukkueet ovat usein nousseet 1-sarjassa melko nopeasti nousun jälkeen, kuten aiemmin LeKi, Mahti, TuTo ja nyt Kisko. Oulussa on Ettan alamäen myötä myös tyhjiö liigalentopallossa. On mielenkiintoista nähdä, mieliikö Kisko mahdollisesti sitä täyttämään ja millä aikataululla.

Lempo lähtee finaalisarjaan 15 ottelun voittoputkessa. Kauden ainoa sarjatappio tuli Jymylle marraskuussa ja pudotuspelit ovat sujuneet toistaiseksi ilman erätappioita. Lempääläisjoukkue kohtaa oululaisvastuksen nöyränä ja tiedostaa, että tässä kohtaa kautta yksikin erätappio voi saada vastustajan hurmostilaan, josta ottelusarjan kääntäminen voikin olla tekemätön paikka. Finaalipaikan varmistuminen ei aiheuttanut vielä suuria juhlia, sillä ryhmän tavoite on finaalisarjassa pärjäämisessä.

– Tiukkoja pelejä odotetaan, Kisko ja East tuntuivat vääntävän aika kovaa välierissä. Kisko on todella laadukas joukkue, varsinkin heidän kova laituriosastonsa on kylvänyt kauhua tämän viikon treenipuheissa. Huhujen mukaan Ouluhalli on tulossa täyteen, mikä on hienoa, Lempon yleispelaaja Kasimir Vuorinen kertoo.

Kisko on ollut tällä kaudella selvästi parempi koti- kuin vierasjoukkue. Runkosarjan ja pudotuspelien kotisaldo on yhdeksän voittoa ja yksi tappio, joka tuli Lempolle. Vieraskentällä voittoja on tullut kolme ja tappioita seitsemän. Välierässä vieraskentällä tuli East Volleylle selvähkö 0–3-tappio, mutta kultaisen erän supernousu nosti joukkueen finaaleihin, kun alla oli kotivoitto.

– Oulun Kisko on täynnä kovia pelimiehiä ja huonoja puhemiehiä. Kasassa on ainekset siihen, että saadaan varmasti viihdyttävä ja tunteikas finaalisarja katsojille, Lempon päävalmentaja Tuomas Alatalo uskoo.

Kiskolla on Lempon tavoin hyvin kokenut joukkue, joka on pysynyt melko samana viime vuoteen verrattuna, mutta vahvistunut muutamilla täsmähankinnoilla. Kiskon ykköstähtenä säihkyy liigatason yleispelaaja Otso Hakala, joka on sarjan parhaita pelaajia, ellei jopa paras. Hakala kantaa hurjaa vastuuta Kiskon tuloksenteossa. Edellisessä Lempo-kohtaamisessa Hakala loukkaantui, mutta on päässyt keväällä taas huippukuntoon. Hakalalle antaa tukea lyöntivoimaiset Oskari Seppä ja Jere Salmela. 

Kiskon mielenkiintoinen kysymys on, kuka jakaa passia. Pudotuspeleissä vastuuta ovat jakaneet Jussi Mäkinen ja Eeli Kuukasjärvi. Kisko kuitenkin julkaisi juuri perjantaina, että nuori Kuukasjärvi on loppukauden sivussa nuorten maajoukkuetoiminnassa ja hänet korvaa vapaalla siirrolla Mikael Kyllönen. 23-vuotias ja kaksimetrinen passari ei ole tällä kaudella pelannut, sitä ennen pelasi liigaa Hurmoksessa ja Ettassa.

– Meidän kärsivällisyys etenkin hyökkäyspelissä on tärkeää, Kisko on parhaimmillaan erittäin kova puolustusjoukkue. Lisäksi hyökkäysvoimaa heillä riittää laajalla rintamalla, kirsikkana kakun päällä tietenkin Otso Hakala, Alatalo arvioi.

Lempo vetäisi välierissä hihastaan ässäkortin eli 43-vuotiaan Anssi Vesasen. Hän korvasi sairastelleen Tuomas Sillanpään hakkurina ja paukutti toiseen välierään 23 pistettä kolmeen erään. Lempo on pystynyt luottamaan vahvaan yleispelaajaosastoon, ja Tomi Rumpunen on pysynyt tähän asti vaihdossa koko pudotuspelit. Lempo on edennyt pudotuspelit vahvasti erästä toiseen.

– Oman joukkueen tilanne on finaalien alla ihan hyvä, äijät ovat tehneet hienoa työtä salilla ja kaikki ovat valmiina auttamaan joukkuetta, Alatalo toteaa.

– Täytyy olla henkisesti kovia, sitkeyttä pitää painottaa. Pienet asiat ratkaisevat nämä finaaliväännöt, Vuorinen tietää.

Finaalisarjasta tulee kiintoisa kahden kokeneen joukkueen taisto, joilta löytyy laajaa hyökkäysvoimaa sekä vaihtoehtoja muuttaa peliään kesken otteluiden.

Osa-alueet

Hyökkäyspeli: Vastakkain sarjan kaksi laajinta ja monipuolisinta hyökkäysosastoa. Molemmilta löytyy useampi kovan luokan hakkuri (L: Sillanpää, Liski, Vesanen / K: Seppä, Tammela), kasapäin kovakätisiä yleispelaajia ja laadukkaat keskihyökkääjät. Myös vaihdosta löytyy tarvittaessa valinnanvaraa. Tullaankin syöttö- ja torjuntapeliin, kuinka vastustajan hyökkäystä saadaan kuriin. Kiskolta nousee erikseen esiin yleispelaaja Otso Hakala, joka kantaa isoimman vastuun. Lempolla päävastuu vaihtelee päivän vireen mukaan.

Syöttö-vastaanotto: Lempo on painanut pudotuspelit läpi vahvalla syöttö-vastaanottotekemisellä. Saman täytyy jatkua, jos haluaa haastaa Kiskoa. Kiskolta löytyy kovaa hypäriä ja todella pahaa leijasyöttäjää, erikoisasenaa passari Mäkisen leija. Vastaanotto myös rautainen.

Puolustuspeli: Molemmat hakevat parhaimmillaan kaiken mahdollisen. Lempo osoitti välierissä kauden parasta puolustuspelitekemistään. Kun Pitkäkangas vaihtuu Ouluhalliin, ei myöskään tila tule ongelmaksi puolustuspelissä. 

Torjuntapeli: Lempolla on yhä parannettavaa torjuntapelissä, sillä pituutta löytyy etenkin kt-osastolla. Kiskolla vahvaa torjuntatekemistä keskitorjuja Ville Kaksosen johtamana. Molemmilla laadukas kt-osasto ja laidassa myös pituutta. Lempolla Tatu Härkönen ja Sten Kruuda, Kiskolla Kaksonen ja Leevi Alajärvi muodostavat vahvat kt-osastot.

Passipeli: Lempolla Arttu Lehtimäki on kantanut vastuuta läpi kauden tasaisen laadukkaasti. Kokemusta finaalipeleistä viime kaudelta ja usealta kaudelta liigasta, tosin Mikko Eskon kakkosena. Kiskon passaritilanne erikoistui entisestään, kun Kuukasjärven korvaa Kyllönen. Jussi Mäkinen lienee kuitenkin aloittava passari.

Vaihtopenkki: Lempo toi välieriin penkiltä Anssi Vesasen, ja Tomi Rumpunen yhä naftaliinissä, myös syöttövaihtajia löytyy tarvittaessa. Kiskolla myös laadukas penkki, vaihtoehtoja löytyy runsaasti jokaiselle pelipaikalle, kuten välierät osoittivat. Sarjan kaksi laadukkainta vaihtopenkkiä vastakkain.

Valmennus: Lempolla Tuomas Alatalo on kokenut finaaleja liigassa asti. Kiskolla Sami-Pekka Laukkanen otti päävastuun alkukaudesta ja aisaparina on Pertti Nissinen.

Kiinnitä katseesi

Kotietu ja kotietu: Lempolla on ottelusarjassa kotietu, kun toinen ja tarvittaessa kolmas finaali pelataan Lempäälässä. Lempo ei ole hävinnyt tällä kaudella vielä yhtään kotipeliä 1-sarjassa. Mutta Kisko saa edun siitä, että pääsee aloittamaan sarjan kotonaan ja hakemaan etulyöntiä sitä kautta sarjaan. Toisaalta Kiskon kotietu hieman pienenee, kun joukkue siirsi kotipelinsä pienestä Pitkäkankaan koulusta suureen Ouluhalliin, mikä mahdollistaa isomman yleisömäärän. Molemmilla on siis omanlainen kotietu ottelusarjassa, kumpi saa sen paremmin hyödynnettyä? Myöskään matkarasitus ei suuremmin nouse esiin, kun ei pelata kahtena peräkkäisenä päivänä eri paikkakunnilla.

Yleispelaajien taso: Ottelusarjan kriittinen taistelu nähdään molempien yleispelaajaosastoilla. Vastakkain sarjan tasaisimmat ja laadukkaimmat yleispelaajaosastot (L: Puttonen, Vuorinen, Rumpunen, Pöllänen, Nieminen / K: Hakala, Salmela, Kuronen, Huhtala). Vastaanotto- ja hyökkäyspelivastuu on suurta, kumman yleispelaajat onnistuvat paremmin ja löytyykö vaihdosta suunnankääntäjää?

Syöttöpeli ja -taktiikka: Pelillisesti ehkä isoin vaikutus on – yllätys yllätys – syöttöpelillä. Onnistuneella syöttöpelillä saa tehtyä niin paljon hallaa vastustajalle tiukassa ottelusarjassa ja vaikeutettua muita osa-alueita, että se voi olla jo iso osa ratkaisua. Samalla suuren virhemäärän tai toisaalta löysiin syöttöihin ei ole varaa, jos haluaa pärjätä.

Head to head

Simo Puttonen–Otso Hakala: Välierien perusteella joukkueidensa ykkösyleispelaajat, jotka kantavat huiman vastuun. Hakala on Kiskolle kaikki kaikessa kovissa painetilanteissa ja saa hurjasti passeja. Taitava yp lataa kovaa ja taidolla. Puttonen pelaa upeaa kevättä ja on sekä henkisesti että pelillisesti isossa roolissa. Lempolta saman roolin voi kentällä ottaa tarvittaessa Kasimir Vuorinen ja Tomi Rumpunen.

Sten Kruuda–Ville Kaksonen: Keskitorjujien taisto, vastakkain kaksi entistä liigakeskaria. Molemmat kuuluvat sarjan parhaisiin pelipaikalla. Saavat paljon passeja ja iso rooli torjunnassa. 

Jyri Niemi–Petteri Kiilunen: Liberot tuovat vastaanottoon ison roolin ja puolustus- ja takakenttäpeliin erikoistaitonsa. Liberoiden onnistuminen on keskeistä, jotta koko muu joukkue pystyy loistamaan.

Kokoonpanot

Lempon kokoonpano

Kiskon kokoonpano

Pisteet

Lempon top 6: 
1. Tuomas Sillanpää 226
2. Kasimir Vuorinen 218
3. Anssi Vesanen 144
4. Simo Puttonen 128
5. Sten Kruuda 113
6. Tomi Rumpunen 82

Kiskon top 6: 
1. Jere Salmela 263
2. Otso Hakala 252
3. Oskari Seppä 233
4. Leevi Alajärvi 141
5. Ville Kaksonen 113
6. Markus Tammela 104

Lempon top3 keskinäisissä peleissä: Kasimir Vuorinen 31, Anssi Vesanen 28, Tuomas Sillanpää 20

Kiskon top3 keskinäisissä peleissä: Oskari Seppä 28, Otso Hakala 27, Leevi Alajärvi 11

Lempon top5 pudotuspeleissä: Kasimir Vuorinen 40, Simo Puttonen 39, Anssi Vesanen 31, Tuomas Sillanpää 28, Tatu Härkönen 23

Kiskon top5 pudotuspeleissä: Otso Hakala 77, Jere Salmela 50, Oskari Seppä 50, Ville Kaksonen 44, Leevi Alajärvi 18

Keskinäinen historia

Runkosarjassa tällä kaudella: 

15.10. Lempo – Kisko 3–1

22.10. Kisko – Lempo 1–3

Kautta aikain: Lempo ja Kisko ovat kohdanneet neljästi vuosina 2021–2023. Voitot ovat Lempolle 3–1.

Pudotuspelikohtaamiset: Ensimmäinen kohtaaminen pudotuspeleissä seurojen kesken.

Pudotuspeli-info

Infossa löytyy tiedot livelähetyksistä, peliseurannoista ja muusta tarpeellisesti. Info täällä

Pudotuspelien tulospalvelu

Kuvat: Kari Kautto