LeKin ja Jyryn lentopallohistoria

LeKi-lentiksellä yli puolen vuosisadan hienot perinteet

Syksyllä 1965 esitettiin perustettavaksi Lempäälän Kisalle lentopallojaosto, joka seuran syyskokouksessa vahvistettiin ison yleisseuran uudeksi jaostoksi. Mukana olivat vieläkin innolla lentopallokatsomoissa viihtyvät Eino Nieminen, Rauni ja Markku Salonen, Antti Lehtinen ja Jorma Tanni. Kyseinen viisikko kukitettiin syksyllä 2015 1-sarjapelin aikana kiitokseksi uraa uurtavasta työstään.

Kisan nimissä laitettiinkin heti joukkue silloiseen 5-sarjaan, josta 1970-luvulla sakki hivuttautui 4-sarjaan. Mukaan tulivat pian naiset, sekä myöhemmin junorit sekä miehiin joskus useampikin reservijoukkue.

1960–80-luvuilla ja vielä 90-luvullakin lentopallon alasarjat olivat todella laajasti harrastettuja, eikä sarjanousuihin Kisalla ollut rahkeita ennen kuin 1990-luvun puolivälissä, jolloin raastavien karsintojen jälkeen joukkue nousi 3-sarjaan. 1990-luvun loppu ja 2000-luvun alku oli vaihtelua 3- ja 4-sarjojen välillä, mutta mahtui väliin kaksikin piipahdusta 2-sarjaan. Parhaimmillaan Kai Kortteisen valmennuskaudella Kisa karsi TKT:n kanssa jopa noususta 1-sarjaan.

Nykyinen buumi alkoi 2010-luvulla, kun joukkue voitti kausi toisensa jälkeen 3-sarjan ja porukassa oli halua mennä kokeilemaan sarjaa ylemmäs. Muutama vanha liigakettu muutti Lempäälään ja liittyi Kisan sakkiin mukaan, näin hissi alkoi vääjäämättä näyttää kohti 1-sarjaa, jonne karsittiin Auran Vannasta vastaan keväällä 2013. Tuolloin Aura oli liian kova, mutta vuotta myöhemmin edelleen vahvistunut Kisa raivasi Vieska Wolleyn tieltään ja eteni 1-sarjaan, josta paikka muutaman viikon harkinnan ja taustojen tarkistuksen jälkeen vastaanotettiin.

1-sarjassa Raimo Lehtosen ja Esa Kunnarin luotsaamina Kisa eteni sekä 2015 että 2016 pudotuspeleihin saakka. Keväällä 2016 tie vei 1-sarjan finaaliin ja liigakarsintoihin Joensuun Rientoa vastaan. 2017 Harri Lehtimäen luotsaama LeKi oli puolivälierissä ja 2018 keväällä Tapani Nyströmin johtama ryhmä palasi välieriin, jossa hävisi Karelian Hurmokselle. Keväällä 2019 Tapani Nyströmin toisella kaudella LeKin taival päättyi puolivälierissä kultaisen erän tappioon Kyyjärven KyKylle, joka eteni aina liigakarsintoihin asti.

Kisan ajatus on, että toteutetaan urheilemista positiivisia arvoja noudattaen. Lentopallo on tärkeää, se otetaan tosissaan, mutta ei liian vakavasti. Pelaajien työ/opiskelu- sekä perheasiat kulkevat pelaamisen edellä.

Lempäälän Jyry on perinteinen junioritoimija

Lempäälän Jyry ry perustettiin vuonna 1946. Alkuperäinen nimi oli Kuljun Jyry, ja sittemmin nimeksi muuttui Lempäälän Jyry. Lentopallo on seuran historiassa ollut isossa roolissa ja perinteet ovat vahvat niin miehissä, naisissa kuin junioreissakin.

Jyry pelasi miesten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla 80-luvulla ja naiset kaksi kautta pääsarjaa 1983-84. Lisäksi Jyryn miehet pelasivat 1990-2000-lukujen taitteessa 1-sarjassa, joka oli tuolloin kolmanneksi korkein sarjataso.

Jyry oli pitkään paikkakunnan lentopalloveturi miehissä ja naisissa, ja miesjoukkueella oli farmisopimuksia alemmissa sarjoissa pelanneen Kisan kanssa. Pelaajayhteistyö sujuikin hyvin toisia auttaen.

Junioritoiminnassa Jyry otti allensa poikajuniorit, kun Kisa ja Jyry päätyivät herrasmiessopimuksella, että tyttöjuniorit toimivat Kisan allaja poikajuniorit Jyryn alla. Junioreissa on tullut menestystä Power Cupin voitoista vanhempien junnujen SM-edustuksiin ja nuorempien aluemestaruusmitaleihin.

Jyry on vuosien varrella kasvattanut hurjan määrän lentopalloilijoita liigakentille, muun muassa Vesasen veljekset Anssi ja Ossi, Tommi Roininen ja Matti Ollikainen. Myös nuorisomaajoukkueita Jyry-junnut ovat historian saatossa edustaneet. Valmentaja Reijo Härikkä on usean liigapelaajan urapolulla ollut mukana valmentajan roolissa.

Jyryn miesten edustusjoukkueen uusi tuleminen alkoi 2015, kun pari kautta Tampereen Kuntosarjoja pelannut joukkue lähti Härikän vetämänä mukaan 3-sarjaan. Yhden kauden jälkeen joukkue nousi 2-sarjaan, jossa pelasi kolme kautta 2016-2019, kunnes 2-sarjajoukkue jatkoi seurafuusion jälkeen Lempo-Volleyn 2-sarjajoukkueen nimellä. Jyry oli mukana puolivälierissä kaudella 2016-17.