Historia

Lempo-Volley Lempäälä ry on lempääläinen vuonna 2019 perustettu lentopallon erikoisseura. Seura on perustettu yhdistämällä perinteikköiden yleisseurojen Lempäälän Jyryn ja Lempäälän Kisan lentopallotoiminta.

Vaikka seuran historia ei ole vielä pitkä ja maineikas, on juuri ehtinyt imeytyä syvälle suomalaisen lentopallon ja lempääläisen urheilun historian sivuille.

Lempäälän Kisa ry perustettiin jo vuonna 1904, ja lentopallojaosto perustettiin 1955. Lempäälän Jyry ry on perustettu 1946 ja lentopallo on ollut seuran toiminnassa heti alusta asti.

Molempien seurojen lentopallohistoria on pitkä ja menestyksekäs, ja ne yhdistyvät kaikessa komeudessaan Lempo-Volleyhyn. Lempoa voi siis pitää kahden suurseuran perillisenä, eikä Lempo olisi mitään ilman Jyryn ja Kisan perinteitä ja historiaa.

Myös edustustasolla perinteet ovat vahvat, jolle rakentaa tulevan vuosien Lempo-toimintaa. LeKi pelasi 1-sarjassa viisi viime vuotta, ja tuleva 1-sarjajoukkue jatkaa tällä mandaatilla. Jyry pelasi miesten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla 80-luvulla ja naiset kaksi kautta pääsarjaa 1983-84. LeKin naisten joukkue voitti Suomen cupissa hopeaa kaudella 2010-2011, cupissa ei ollut tuolloin liigajoukkueita ja 2-sarjalainen LeKi voitti useita 1-sarjalaisia edestään.

Jyryn ja LeKin kasvattamia pelaajia lentopallon pääsarjoissa ja maajoukkueissa on useita, kuten Anssi ja Ossi Vesanen, Tommi Roininen, Tapani Nyström, Carina Lehto, Virpi Ollila, Jussi Niemi, Noora Nieminen, Eero Maja, Hanna Keskinen ja Anni Mäkinen. (liigatason pelaajia enemmän, tässä vain lueteltu muutamia)

Lempäälän urheiluhistoria tuntee myös toisen Lempo-nimisen urheiluseuran. Vuonna 1938 perustettiin yleisseura Lempäälän Lempo, koska osa silloisesta urheiluväestä ei ollut tyytyväinen vallitsemaan urheiluseuratoimintaan Lempäälässä. Lemmon tarina ei kuitenkaan kestänyt kauaa, ja seuran toiminta loppui jo vuonna 1941. Historiallisella Lempo-urheiluseuralla ei ole mitään siteitä nykyiseen Lempo-Volleyhyn eikä historiallisesti ole niin sanottu esi-isä uudelle lentopalloseuralle.

TUTUSTU MYÖS LEMPO-VOLLEYN VUOSIEN VARRELLA -SIVUSTOON


Lempo-Volleyn ja Lempäälän Kisan sijoitukset 1-sarjassa 2014 eteenpäin

2020–21 Lempo-Volley, runkosarjan kolmas, puolivälierissä voitto Pielaveden Sammosta 2–0, välierissä putoaminen Kyyjärven Kykylle 0–2. 
2019–20 Lempo-Volley, runkosarjan voitto, pudotuspelit jäivät kesken koronavirustilanteen vuoksi, tuolloin Lempo johti puolivälierissä KaVea voitoin 1–0.
2018–19 LeKi. Runkosarjan viides, puolivälierissä, putoaminen Kyyjärven Kykylle kultaisessa erässä 1–2.
2017–18 LeKi. Runkosarjan neljäs, puolivälierissä voitto Karhulan Veikoista eräsuhteella 4–3, välierissä, putoaminen Karelian Hurmokselle 0–2.
2016–17 LeKi. Runkosarjan kuudes, puolivälierissä putoaminen Maaningan Mahdille 0–2.
2015–16 LeKi. Runkosarjan neljäs, puolivälierissä voitto Kuortaneesta kultaisessa erässä 2–1, välierissä voitti Susiraja Volleysta 2–0, finaalissa hopeaa, finaalitappio Maaningan Mahdille 0–2. Liigakarsinnoissa häviö Joensuun Riennolle otteluin 0–3.
2014–15 LeKi. Runkosarjan neljäs, puolivälierissä voitti Susiraja Volleysta 2–0, Välierissä, putoaminen Kyyjärven Kykylle kultaisessa erässä 1–2.