Ennakko: Finaalipaikka jaossa Lempon ja Kiskon välieräsarjassa

14.3.2024

MITÄ: miesten 1-sarjan välieräsarja Lempo-Volley – Oulun Kisko

AIKATAULU: 1. osaottelu la 16.3. klo 14.30 Ouluhallissa, 2. osaottelu su 17.3. klo 14 Lempäälä-areenalla

LIPUT KOTIPELIIN: 12/8€, alle 16v ilmaiseksi, kausikortti ei enää käy.

ERIKOISTARJOUS: Yhteislippu naisten 1-sarjan puolivälieräpeliin (su 17.3. klo 17.30 Lempäälä-areenassa) 20/15€.

LIVE: Molemmat pelit Lentis-TV:ssä ja Kalevassa, Lempon kotipeli myös Aamulehdessä. Täällä linkit livelähetyksiin

Lähtökohta

Nyt pelataan finaalipaikasta! Pudotuspelien lähtökohta on Lempo-Volleylle hieman erilainen, sillä tällä kaudella Lempo ei aloittanut kevättä puolivälieristä. Jatkosarjan kakkospaikka toi suoran paikan välieriin.

Vastustajaksi tuli odotetusti Oulun Kisko, joka pudotti puolivälierissä selvästi Pielaveden Sammon kahdella 3–0-voitolla. Toisessa välieräparissa kohtaavat Murikat ja East Volley, eli kaikki ylemmän jatkosarjan joukkueet etenivät välieriin.

Välierissä pelataan kaksi peliä yhtenä viikonloppuna. Sarja aloitetaan lauantaina 16.3. Oulussa ja ratkaistaan sunnuntaina 17.3. Lempäälä-areenassa. Jos voitot ovat sunnuntain jälkeen 1–1, pelataan heti toisen pelin jälkeen ratkaiseva kultainen erä 25 pisteeseen.

Lempo ja Kisko ovat todella tuttuja toisilleen. Viime kaudella kaksikko kohtasi finaalissa, nyt keskinäinen ottelusarja on yhtä vaihetta aikaisemmin.

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet jo neljästi, eli kaikkiaan keskinäisiä pelejä tulee kuusi. Voitot ovat 2–2, molemmat ovat voittaneet omat kotipelinsä. Edelliskohtaaminen oli jatkosarjan päätöspeli, silloin Kisko voitti Oulussa 3–1.

Lempo pääsee välieriin yhden vapaan viikonlopun jälkeen, kun Kiskolla on alla tuplaviikonloppu. Lempo kärsi jatkosarjan lopulla hieman loukkaantumisista, joten nähtäväksi jää, millaisen kokoonpanon Tuomas Alatalo saa jalkeille lauantaina Ouluhalliin.

Lempo oli sekä runkosarjassa että jatkosarjassa toinen. Kisko juhli runkosarjan voittoa, mutta jäi jatkosarjassa kolmanneksi. Joukkue sai käännettyä kurssiaan oikeaan aikaan, sillä nyt putkessa on jo kolme voittoa.

Kisko pääsee hyvässä pelivireessä Lempoa vastaan ja joukkueella on tuoretta kokemusta pudotuspelitunnelmasta ja -paineista. Joukkueelta löytyy tulikuuma hakkuri Veeti Parkkinen. Nuori pallontappaja teki kahteen puolivälierään 48 pistettä ja kolmen edellispelin pistekeskiarvo on peräti 25 pistettä. Parkkinen menisi kirkkaasti jo liigapeleissä ja hän voi vaikka yksin hakata Kiskon mestariksi, niin hurjassa vedossa nuori ori on.

Parkkisen huippuvireen takaa ei kannata unohtaa Otso Hakalaa. Vaikka yleispelaaja oli puolivälierissä tehopisteiden valossa pienemmässä roolissa, kovassa paikassa Hakala on täyttä terästä. Lempon muistissa on runkosarjan päätöspelin 22 pisteen näytös.

Kisko on täynnä todellisia laatupelaajia: nuori passari Eeli Kuukasjärvi pyörittii peliä upeasti, konkarilibero Petteri Kiilunen on takakentän tukipilari, yleispelaaja Jere Salmela todellinen monitaituri ja keskellekin löytyy kolme laatukaveria Leevi Alajärvi, Juho Saukkonen ja Jeremia Heinonen.

Lempolla on viime kaudelta hyvät muistijäljet pudotuspeleistä, kun kausi päättyi mestaruuteen. Sen jälkeen Lempon joukkue kuitenkin muuttui isosti, joten tämän kauden joukkue kirjoittaa täysin omaa tarinaansa. Moni viime kauden mestaruuden avainpelaaja vaihtoi maisemaa ja uudet nimet ovat nyt ratkaisurooleissa. Muun muassa kolmikko Matti Toivola, Daniel Heinonen ja Aatu Pöllänen ovat ottaneet ison roolin uusina pelaajina Lempon ryhmässä.

Lempo sai kevätkaudella ryhmäänsä lisää kokemusta, kun hakkurilegenda Anssi Vesanen tuli mukaan pelaavaan kokoonpanoon. Vesasen lisäksi viime kaudella isossa roolissa olivat Tuomas Sillanpää ja Simo Puttonen, joiden hartiolla lepää myös nyt paljon. 

Osa-alueet

Hyökkäyspeli: Lempolla hyökkäyspeli on parhaimmillaan monipuolista ja Matti Toivola tykkää myös pelata keskeltä. Hakkuripeli (Tuomas Sillanpää/Anssi Vesanen/Jani Liski) on isossa roolissa. Yleispelaajaosastolla ei ole aivan Otso Hakalan tapaista suurpommittajaa, mutta laidasta löytyy monipuolisuutta Daniel Heinosen ja Simo Puttosen muodossa, Veeti Kosonen ja Niko Montonen kärkkyvät näyttömahdollisuutta. Kisko nojaa paljon tähtikaksikkoon Veeti Parkkinen–Hakala, joista hakkuri Parkkinen on tehnyt 75 pistettä kolmeen edellispeliin. Tukea tulee myös laajalti Jere Salmelalta ja Leevi Alajärveltä, eikä sovi unohtaa jokerikortti Oskari Seppää.

Syöttö-vastaanotto: Lempon vastaanoton tukipilari on libero Jami Törrö. Kokenut Simo Puttonen on myös vastaanoton erikoismies. Syöttöpuolella Lempolla ei ole Kiskon tapaista hyppysyöttöarsenaalia, mutta varsinkin keskipelaajien leijat ovat iso ase. Kiskolla vastaanotto on parhaimmillaan rautaa, varsinkin libero Petteri Kiilusen ollessa kentällä. Kun hypärisyöttäjät (Parkkinen, Hakala, Kuukasjärvi) saavat syötön rullaamaan, Kisko murjoo vastaanoton kuin vastaanoton. Jos ei kulje, syöttövirheitä tulee.

Puolustuspeli: Kisko muistetaan jo viime kauden finaaleista loistavana puolustusjoukkueena, ja varsinkin kapteeni Kiilunen luo pohjan loistavalle puolustuspelille. Lempo on panostanut kevätkaudella puolustuspelin kohentamiseen ja se onkin tuonut tulosta, mutta ei joukkueen suurin vahvuus.

Torjuntapeli: Lempolla keskipelaajat ovat isossa roolissa torjuntapelissä, lisäksi Simo Puttonen on laitatorjunnan erikoisosaaja. Lempo saa mukavasti vaimennuksia, jolloin jatkopallopelin tehokkuus on isossa roolissa. Kisko on myös laadukas torjuntajoukkue, jonka torjunnan ohittaminen vaatii hyvän vastaanoton. Kumpikaan ei ole erityisen pitkä joukkue, jossa olisi montaa hujoppia samaan aikaan kentällä. Lempolla on takataskussa torjuntapelin isä Anssi Vesanen.

Passipeli: Lempolla palloa ovat jakaneet Matti Toivola ja Ville Tuki, Kiskon selvä ykköspassari on Eeli Kuukasjärvi. Lempon kaksikko jakoi peliajan jatkosarjassa, Toivola ollut useammin avauksessa kauden aikana. Kaksi hyvin erityylistä passaria. Nuori superlupaus Kuukasjärvi passaa upealla tekniikalla ja kokemustakin alkaa olla jo jonkin verran tämän tason peleistä.

Vaihtopenkki: Molemmilla on melko tasainen vaihtopenkki, mutta useita poissaoloja avainpelaajistoon ei kumpikaan helpolla paikkaa. Lempo on kauden aikana kierrättänyt ehkä hieman enemmän rosteriaan ja monella on hyvä pelituntuma. Myös Kisko jakanut vastuuta laajasti.

Valmennus: Lempolla Tuomas Alatalo, Kiskolla Sami-Pekka Laukkanen. Molemmilta löytyy myös vahva apuvalmennus. Molemmat tietävät varmasti vastustajan läpikotaisin tämän ja viime kauden pelien myötä. Taktisesti tuskin tulee isoja yllätyksiä, mutta yksittäiset pelaajavalinnat voivat nousta isoon rooliin. Isossa roolissa tulee olemaan loppuerien vaihdot, kuinka ne onnistuvat ja saako syöttö- ja torjuntavaihdoilla ekstrapisteistä.

Kiinnitä katseesi

1. Kotiedun merkitys. Runko- ja jatkosarjassa Lempo voitti kotipeleistään 9/10 ja vieraspeleistään 3/10. Kisko voitti kotipeleistään 8/10 ja vieraspeleistään 5/10. On siis selvää, että molemmat ovat pelanneet paljon paremmin kotona kuin vieraissa. Avauspelin merkitys korostuu aina kahden pelin sarjassa, sen voittaja saa ison henkisen edun toiseen peliin. Lempo pelannut uudella areenallaan kahdesti ja voittanut molemmat.

2. Ässä–virhe-suhde. Syöttöpelin rooli on aina iso. Kumman syöttöpeli toimii paremmin saa hurjan edun. Samalla omaa peliä ei voi tuhota jatkuvilla syöttövirheillä. Syöttö-vastaanotto tulee olemaan kulminaatio-osa-alue ottelusarjassa.

3. Pelirohkeus. Lentopallo on momentum-peli, jossa yksittäinen piste voi kääntää voimasuhteita. Kumpi uskaltaa pelata erien ratkaisuhetkillä rohkeammin, mutta samalla ei tee tyhmiä virheitä? Oikea syöttäjä oikeaan paikkaan, ja tiukka erä voi kääntyä. Varsinkin Kisko on hurmosjoukkue, joka oikeassa mielentilassa onnistuu kaikessa. Pystyykö Lempon tasainen diesel pitämään Kiskon hurmion aisoissa?

Head to head

1. Simo Puttonen–Otso Hakala. Yleispelaajakaksikko on kokenut ja kantaa isoa vastuuta. Hakala loistaa enemmän hyökkäyspäässä, Puttonen henkisellä puolella pelillisen lisäksi. Molemmat ovat ratkaisurooleissa ja tiukan paikan tullen vastuuta tulee.

2. Tuomas Sillanpää–Veeti Parkkinen. Hakkureiden taisto on yksi ratkaisevista osa-alueista. Kumman ykköstykki on kuumempi, saadaanko toista paremmin kiinni? Molemmille löytyy myös oivat vaihtoehdot penkiltä, jos tarvetta tulee.

3. Matti Toivola/Ville Tuki–Eeli Kuukasjärvi. Passarit ovat pelin sielu. Kokemus vastaan nuoruus. Joukkueen sytyttäjä vastaan nuori kylmäpää. Passareiden on löydettävä kuumat pelaajat ja samalla pelattava tarpeeksi monipuolisesti.

Kokoonpanot

Lempon kokoonpano

Lempon perusrinki on 13 pelaajaa. Kauden aikana mukaan tuli hakkuri Anssi Vesanen, Tommi Nieminen puolestaan siirtyi kevätkaudella 2-sarjajoukkueen mukaan. Lempo on pyörittänyt kokoonpanoaan paljon, osittain myös erilaisten vaivojen myötä. Kokoonpano on tasapainoinen ja kauden aikana vaikuttaa löytyneen melko selvä ihannekokoonpano. Tarvittaessa 2-sarjajoukkue tukee, jos tulee poissaolohuolia.

Kiskon kokoonpano

Kiskolla on laaja rinki ja mukava kombinaatio nuoria lupauksia ja 1-sarjatason tähtiä. Lisäksi takataskussa on 2-sarjajoukkue, muun muassa passari-libero Jussi Mäkinen, jos tarve yllättää. Kiskolla on myös löytynyt selvähkö ihannekokoonpano, josta voidaan tarpeen mukaan vaihdella yksittäisiä pelaajia eikä taso putoa.

Pisteet

Lempon top 6: 
1. Tuomas Sillanpää 284
2. Daniel Heinonen 134
3. Simo Puttonen 124
4. Aatu Pöllänen 118
5. Eetu Ahonen 116
6. Veeti Kosonen 86

Kiskon top 6:
(Mukana ei ole pudotuspelejä) 
1. Otso Hakala 239
2. Veeti Parkkinen 231
3. Leevi Alajärvi 94
4. Jere Salmela 93
5. Oskari Seppä 74
6. Jeremia Heinonen 72

Lempon top3 keskinäisissä peleissä: Tuomas Sillanpää 57, Daniel Heinonen 33, Simo Puttonen 26

Kiskon top3 keskinäisissä peleissä: Veeti Parkkinen 56, Otso Hakala 50, Jere Salmela 28

Kisko top3 pudotuspeleissä: Veeti Parkkinen 48, Osto Hakala 16, Jere Salmela 16

Keskinäinen historia

Runkosarjassa tällä kaudella: 

9.12. Lempo – Kisko 3–0

14.1. Kisko – Lempo 3–0

Jatkosarjassa tällä kaudella:

11.2. Lempo – Kisko 3–1

3.3. Kisko - Lempo 3–1

Kautta aikain: Lempo ja Kisko ovat kohdanneet kymmenen kertaa vuosina 2021–2024. Voitot ovat Lempolle 7–3.

Pudotuspelikohtaamiset: Joukkueet kohtasivat finaaleissa keväällä 2023. Lempo voitti ottelusarjan 2–0 ja juhli mestaruutta.

Pudotuspeli-info

Infossa löytyy tiedot livelähetyksistä, peliseurannoista ja muusta tarpeellisesti. Info täällä

Välieräparit

Murikat – East Volley
Lempo-Volley – Kisko

Kuvat: Roosa Vanhanen, Kari Kautto, Antti Raunio