Haastattelussa uusi juniorivalmennuspäällikkö Virginie De Carne: ”Seurasta on tullut loistava viba”

20.9.2020

Lempo-Volleyn uutena juniorivalmennuspäällikkö on aloittanut 43-vuotias belgialainen Virginie De Carne. De Carne oli peliurallaan yksi maailman parhaista hakkureista. Suomeen hän saapui 2009 ja siirtyi pelaamaan LP Viestin liigajoukkueeseen Saloon.

Lempinimellä Viri tunnettu De Carne kertoo Lempo Median haastattelussa peliurastaan, valmennusajatuksistaan, tiedoistaan Lempo-Volleysta ja näkemyksistään uudesta tehtävästään seurassa.

(Täältä voit lukea uutisen De Carnen saapumisesta valmennuspäälliköksi)

De Carne on kotoisin Belgiasta Roeselaresta. De Carne on omien sanojensa mukaan pienestä kylästä, jossa pystyi Belgian suurlajin jalkapallon lisäksi harrastamaan myös lentopalloa.

Lentopallon pariin hän päätyi 11-vuotiaana koulun kautta. Hän piti lajista ja liitto oli sinetoitu.

– Olin urheilullinen lapsi. Lentopallon lisäksi pelasin koripalloa, käsipalloa, harrastin yleisurheilua ja uintia.

De Carnen ammattilaisura alkoi Italiassa, mutta ensi askeleet hän otti kotimaassaan Belgiassa. Belgiassa hän oli vielä puoliammattilainen. Unelma oli ammattikentillä Italiassa. Vasenkätinen De Carne oli pelipaikaltaan hakkuri.

– Äitini teki sopimukset Belgiassa. Sain 25 euron kuukaudessa, sillä vuokrasin harjoitustilaa, jotta voin harjoitella ja päästä joskus Italiaan, De Carne muistelee.

Upea ura ulkomailla

Belgiassa harjoituksia oli kolmesti viikossa, mikä ei tahtonut olla tarpeeksi vielä nuorelle pelaajalle. De Carne valittiin Belgian liigan parhaaksi pelaajaksi jo nuorena. 19-vuotiaana edessä oli unelmien siirto Italiaan.

– Pelasin pelin ulkomailla Italiassa, ja sitä kautta minut löydettiin sinne.

Italiassa De Carne pelasi usean kauden eri seuroissa. Sieltä tie vei Teneriffalle.

– Pelasin siellä kauden. Se oli hyvä kausi, olisin halunnut olla enemmänkin. Meillä oli todella hyvä joukkuehenki sen kauden joukkueessa.

Espanjasta tie vei Sveitsiin ja Zurichiin. Siellä menestystä tuli Mestarien liigassa, jossa Zurich eteni neljän joukkoon.

– Se oli lippuni Venäjälle, De Carne muistelee.

Kahden Venäjä-kauden jälkeen hän siirtyi 2009 LP Viestiin, jossa pelasi kaksi kautta.

- Agenttini kysyi 2009 silloisilta Suomen top-5 seuroilta, voisiko Viri tulla pelaamaan. Vain Salo oli kiinnostunut. Salosta soitettiin, olenko todella se De Carne ja haluanko todella tulla pelaamaan.

– Sitten Venäjältä tarjottiin Salolle todella paljon rahaa, että olisin siirtynyt vielä takaisin. Kysyin, mitä haluatte tehdä. Tilaisuus olisi ollut heille hyvä. Mutta he halusivat pitää minut, ja minäkin halusin jäädä.

Voitettuaan Suomessa kaksi SM-kultaa ja vuoden naispelaajan palkinnon 2011, De Carne lopetti pelaajauransa. Hän tosi palasi vielä kerran ja 2012-2013 Italiassa yhden kauden. Sen jälkeen hän ei ole pelannut.

Pelaatko nykyään?

– En pelaa, en pysty siihen. Joko pelaan täysillä tai en ollenkaan, De Carne kertoo.

Peliurallaan De Carne oli todella maailman huippuja, ja ehdottomasti meritoitunein Suomessa koskaan pelannut lentopalloilija. Meriitit uralta ovat vakuuttavat: muun muassa Mestarien liigan paras pistenainen, CEV-cupin paras syöttäjä, Italian liigan paras syöttäjä, Belgian sekä Sveitsin liigan paras pelaaja, 2009 EM-kisojen toiseksi paras pistenainen.

Valmennuksen pariin

Vaikka peliura De Carnella on huikea, on valmentaminen eri asia. Toki pelikokemus auttaa ymmärtämään peliä ja De Carne on urallaan työskennellyt useiden huippuvalmentajien kanssa.

De Carne toimi lopetettuaan jonkin aikaa Salon Viestin junioripäällikkönä. Hän on työskennellyt paljon juuri junioreiden kanssa: hän pyörittää valmennustoimintaa oman VDC Academynsä kautta. Hän on mukana Lounais-Suomen yläkoululeireillä ja vetää Varalassa omia suosittuja junnuleirejään.

Lisäksi hän oli kauden 2016-2017 LP Kangasalan naisten Mestaruusliiga-joukkueen päävalmentaja. Alun perin De Carnella piti olla kolmen vuoden projekti.

– Se oli mielenkiintoinen vuosi. Vedimme Kangasalla esimerkiksi aamulla kolmella ryhmällä harjoituksia: ensin työssä käyvät, sitten opiskelijat ja vielä ulkomaalaiset. Olen oppinut siitä vuodesta paljon. Se, mikä oli minulle normaalia, oli ehkä pieni shokki muille, De Carne kertoo ja viittaa siihen, että kaikki eivät voineet ymmärrettävästi pelata vain ammatikseen.

Millainen pelaaja ja valmentaja De Carne on, ja ovatko ne persoonat kuinka erilaisia?

– Pelaajana olin usein joukkueeni kapteeni. Olin taistelija, joka ei koskaan luovuttanut. Olin joukkuepelaaja, mutta uskalsin olla äänekäs ja avata suuni. Olin myös kova tuulettaja, De Carne muistelee.

– Valmentajana olen hyvin erilainen. Täytyi tappaa pelaaja sisältäni, se oli vaikeaa. Koska pelasin, tiedän, miltä treenit tuntuvat. Olen yhä vaativa, mutta olen kasvanut valmentajana.

Lempo-Volleyn junnut tunnistaa

Mitä tiedät Lempo-Volleysta tällä hetkellä?

– Mielestäni seurasta on tullut loistava viba, ainakin minulle on tullut, kun olen seurannut. Iloinen, tervetullut olo. Pelaajat ovat iloisia, aina leireillä huomaan, että hei Lempo-Volley on paikalla, kun seuran juniorit saapuvat.

De Carne aloitti juniorivalmennuspäällikön tehtävässään tällä viikolla ja oli keskiviikkona mukana ensimmäisissä harjoituksissa.

– Olen erittäin iloinen, että olen nyt täällä ja aloitan tehtävässä.

– Nyt alkuun haluan tutustua paikkoihin ja käytöntöihin sekä löytää eri treenipaikat, De Carne kertoo. Hän asuu Kirkkonummella, josta käy Lempäälässä.

De Carne tykkää Lempon mallista, jossa juniorivalmennuspäällikkö tukee ja kehittää etenkin valmentajia, ja valmentajien tietotaitoa parantamalla juniorit saavat parempaa opastusta lajiin.

– Tykkään ajatuksesta, jossa valmennan valmentajia. Loistava juttu mielestäni.

– Haluan, että valmentajat tuntevat voivansa kehittyä ja että voin antaa heille lisää- Samalla uskon, että urheilijat tuntevat sen, että toiminta kehittyy. Toki haluan nähdä myös tuloksia jossain kohtaa.

Tärkeää on etenkin nuorten ikäluokkien ja uusien valmentajien auttaminen.

– Etenkin E-F-ikäiset ovat tärkeät ikäluokat. Niissä usein valmentaja on vielä aloitteleva. Haluan, että he kokevat, että tämähän on helppoa, ja haluan auttaa heitä juuri siinä, että pääsevät alkuun.

– Yksi valmentaja laittoi minulle jo viestiä, että on vasta aloittanut. Vastasin että tämä selvä, minä autan sinua, siksi olen täällä.

Tulla paremmaksi ihmiseksi

Olemme tutustuneet Virin pelaajauraan, valmennusajatuksiin ja mietteisiin Lempo-Volleysta. Käydään vielä lopuksi filosofisempien asioiden kimppuun.

Miksi lentopallo on hyvä harrastus lapselle?

– Lentopallo on joukkuelaji, se on hauska laji ja siinä saa kavereita. Kaikki voivat pelata lentopalloa ja lajissa näkee hyvin oman kehityksen.

Mikä on tärkeintä junioreiden valmennuksessa?

– Tärkeintä ja hienointa on, että junioreista tulee myös parempia ihmisiä ja he voivat rakastua lentopalloon ja löytää kuinka maagista se voi olla. Osaavat kunnioittaa, tuntevat olevansa osa jotain, saavat hyviä kokemuksia ja kehittyvät.

– Valmentamisessani on myös tärkeää, että haluan antaa takaisin lajille, jota rakastan niin paljon. Lentopallo on ollut erittäin tärkeä osa elämääni ja rakastan sitä, että minulla on mahdollisuus antaa osani takaisin nuorten parissa, De Carne kuvailee.

De Carne kertoo, että hän aikoo jäädä pysyvästi Suomeen elämään. Kieli junioreiden ja valmentajien kanssa on niin sanottua finglishiä eli englannin ja suomen sekoitusta.

– Puhun seitsemää kieltä, mutta suomi on kyllä maailman vaikein kieli. Ymmärrän paljon, ja puhun jonkin verran. Kielioppini puolestaan on enemmän hauskaa, englanniksi voi lisätä puheeseeni enemmän tunnetta, De Carne naurahtaa.

Virginie De Carne starts as the new head on junior coaching of Lempo-Volley: First interview in English

Virginie De Carne toimii Lempo-Volleyn osa-aikaisena ja määräaikaisen juniorivalmennuspäällikkö kauden 2020-2021. Lisää tietoa tehtävästi ja Lempon puheenjohtaja Harri Montosen ajatuksia juniorivalmennuspäälliköstä voit lukea täältä.

Teksti, kuvat ja video: Antti Raunio