Kausiennakko – Miesten 2-sarja: Tulevaisuuden tähtiä vilisevä Lempo lähtee haastaamaan kärkisijoista

30.9.2020

Lempo Median edustusjoukkueiden kausiennakoissa on vuorossa toinen osa, joka käsittelee sunnuntaina 4. lokakuuta alkavaa miesten 2-sarjakautta. Analysoimme Lempon joukkuetta, lohkon vastustajia ja koko sarjaa.

Ensimmäisessä osassa käsiteltiin naisten 2-sarjaa ja lohkossa 3 pelaava Lempo-Volleyta. Naisten ennakko löytyy täältä.

Lempo pelaa lohkossa 2 kuuden muun joukkueen kanssa: Aitolahden Riento, Isku-Veikot, KeiKa, KorPo, Salpis ja Kajastus.

Tulevan kauden lohkossa on mielenkiintoista ja positiivista se, että peräti viisi joukkuetta on Lempolle uusia tuttavuuksia ja eri joukkueita kuin viime kauden 2-sarjalohkossa. Vain AitRi pelasi Lempon kanssa samassa lohkossa 2019-2020, joten uusia kasvoja ja vastustajia on luvassa Hakkarin liikuntahallissa. Toki osa joukkueista on tuttuja Jyryn 2-sarjakausilta.

Matkustaminenkaan ei ole pisimmistä päästä, kun Lempo vältti pisimpien välimatkojen 1-lohkon. Viime kaudella matkattiin paljon Raisioon ja Raumalle, nyt suunta on eri, pääasiassa matkat ovat varsin kohtuullisia.

Lempon joukkue

Lempolla on listallaan kymmenen sopimuspelaajaa. Lisäksi Saska Saren, joka tällä kaudella on enemmän valmennuspuolilla, hän tuskin esiintynee kentällä tämän sesongin aikana. Ringissä on myös oman seuran A-poikia, joista voidaan täydentää ryhmää tarvittaessa, sekä farmisopimus Lempon miesten 1-sarjajoukkueen kanssa.

Viime kauden joukkueesta poissa ovat 1-sarjan mukana yhä enemmän olevat Saku Tuomivaara ja Tommi Nieminen. Verneri Halttula siirtyi Pälkäneen Luja-Lukon 1-sarjaryhmään ja Jari Nurro jo kesken viime kauden Oulun Kiskon 2-sarjaryhmään.

Joukkueessa jatkavat passari Jonne Haavisto, hakkurit Aki Tuomivaara ja Olli Uusitalo, keskitorjuja Ossi Katajamäki, liberot Kalle Nieminen ja Riku Nissilä sekä yleispelaajat Eetu Saarinen, ja Niko Montonen.

Uusina pelaajina ovat tulleet passari Ville Tuki Raision Loimun 2-sarjasta ja keskitorjuja Rolle Jokela Himangan Urheilijoiden 2-sarjasta.

Lempolla on melko nuori joukkue, jonka keski-ikä on hieman alle 22 vuotta. Keskipituus on 184 senttiä, eli mikään jättiläisten joukkue Lempo ei ole. Pisimmät ovat 190 senttiä pitkät Jokela, Tuki ja Uusitalo.

Lempon valmennus uusiutui täksi kaudeksi, kun pitkään jo Jyryssä töitä ryhmän kanssa tehneet Kari Nieminen ja Kimmo Katajamäki eivät jatkaneet. Päävalmentajan vastuun otti viime kauden joukkueenjohtaja Harri Montonen, jolle valmennuspesti on ensimmäinen miesten joukkueessa. Hänen apunaan on Saska Saren ehtimisensä mukaan.

Harjoituskaudella Lempo voitti kahdesti 1-lohkossa pelaavan Tammelan Ryskeen ja haastoi hyvin 1-sarjajoukkue Pälkäneen, vaikka hävisi 1-3. Treenipelit olivat lupauksia herättäviä. Lempo pelaa aktiivista ja rohkeaa lentopalloa. Joukkue lähtee kovalla syötöllä ja nuoruuden innolla. Siitä pitävät huolen ainakin oman juniorituotannon helmet Montonen, Nieminen ja Tuomivaara. Kolmikko murtautui viime kaudella 2-sarjaan, ja ovat nyt valmiita nousemaan vakiorooleihin ja sarjan kärkipelaajiin. Heille hyvää tukea antavat yhä melko nuoret, mutta silti jo kokeneet muut pelaajat.

Viime kaudella Lempo oli lohkossaan neljäs voittaen kaikki alemmat vastustajat, mutta lohkon kärkijoukkueita se ei onnistunut kellistämään. Pudotuspelipaikka oli silti selvä. Tällä kaudella Lempo voi hyvinkin taistella jopa lohkonsa kärkisijoista. Voimasuhteita on alkukaudesta vaikea arvioida, sillä moni joukkue on uusi vastustaja. Se on selvää, että Lempo on viime kaudesta ottanut uusia askeleita eteenpäin nuorten pelaajien kehityksen myötä.

Täällä Lempon pelaajaesittelyt

Seuraa heitä:

Toki koko joukkue on seuraamisen arvoinen, mutta nostetaan esille kolmikko Jonne Haavisto, Ville Tuki ja Kalle Nieminen. Passaripari Haavisto-Tuki ovat isossa roolissa. Haavisto on ollut paljon 1-sarjajoukkueen mukana tänä vuonna ja ottanut taas kehitysaskelia passipelissä. Tuki on vuodenvaihteeseen asti armeijassa, eikä joka peliin pääse. Pelatessaan katseiden arvoinen: pitkä, kimmoisa, vasenkätinen  tulevaisuuden tähti, jolla kaunis tekniikka. Toinen tuleva tähti on Kalle Nieminen, joka voi pelata liberona ja yleispelaajana. Ollut ikäistensä maajoukkueeringissä. Tekninen pelaaja ja loistava nostaja, harjoitellut paljon 1-sarjan kanssa. 

Lempon lohkovastukset

Aitolahden Riento, Tampere

Tuttu joukkue viime kaudelta. Silloin Lempo voitti harjoitus- ja sarjapeleissä neljästi. Ryhmä pelannut pitkään 2-sarjassa, mutta uusiutunut ja saanut hyvin nuoria pelaajia mukaan aina vuosien varrella. Pelasi vielä toissa kaudella 1-sarjaa, siitä joukkueesta mukana viime kaudella vain konkarilibero Timo Leppänen.

Tämän kauden rosterista ei juuri tietoa. Osa nuorista lupauksista mukana Iskun 1-sarjaringissä. Viime kaudesta kehityspotentiaalia löytyy, kun nuoret ottavat askelia eteenpäin Lempon tapaan. Ja takataskussa lienee jälleen entinen maajoukkuepelaaja Miika Heikkinen, jos tilanne menee tiukaksi. Viime kaudella ei ollut pudotuspeleissä.

Valkeakosken Isku-Veikot

Jos viime kaudella Lempo ja  AitRi olivat tuttuja toisilleen, Isku-Veikot, KeiKa, KorPo ja Salpis pelasivat puolestaan samassa lohkossa ja tuntevat toisensa. Isku-Veikoilla, entisellä liigaseuralla, alkaa kolmas kausi nyt putkeen 2-sarjassa seuran uutta tulemista. Joukkue on kehittynyt joka vuosi, viime kaudella pudotuspelipaikka oli jo lähellä. Oli lohkonsa kuudes.

Ryhmää valmentaa lajilegenda Ari Väisänen ja passarina on toinen lajilegenda Timo Väisänen. Ryhmän tähti on Jyrystä viime kaudeksi siirtynyt Tapio Hieta, ja myös ex-Jyry Lauri Peltoniemi on laadukas pelaaja, hän oli Akaan liigaryhmän kesäringissä. Akaan liigajoukkueessa liberona pelannut Sakari Liehu on 2-sarjatasolle huippulaadukas yleispelaaja. Isku-Veikoissa pelaa myös Lempon B-pojissa pelaava koskilainen Veeti Lassila ja A-pojissa pelaava Arttu Hokkanen. Jos Isku-Veikot saa viime kauden ryhmän pidettyä ja mahdollisesti muutaman uuden pelimiehen, on yllätysvalmis nippu lohkon keskivaiheilla. 

Keimolan Kaiku, Vantaa

KeiKa on ehkä tämän lohkon mielenkiintoisin vastustaja. Viime kaudella se oli kovan C-lohkon neljäs vain kaksi pistettä lohkokakkosta Salpista perässä. Joukkue voi olla jopa koko lohkon suosikki ja sarjan kovimpia joukkueita, jos Lentopalloliiton sivujen seurasiirrot realisoituvat: seurasiirtojen mukaan liigassa Vantaa Ducksissa vuosia pelanneet Karl Kulaots ja Lassi Nurminen olisivat siirtäneet paperinsa KeiKaan. Kirjoitushetkellä Nurmisen nimi oli Keikan listalla tulospalvelussa, Kulaotsin nimi ei. 

Jos kaksikko joukkueessa pelaa, ei suosikista ole epäselvyyttä. Muutenkin KeiKa on lupaava, pitkälti omista A-junioreista koostuva ryhmä. Osa pelaajista oli jo viime kaudella mukana Karhulan Veikkojen 1-sarjajoukkueessa. Lienee siis kohdallaan ennakoida KeiKaa lohkon kärkipäähän.

Hollolan Salpis

Salpiksen voi asettaa KeiKan kanssa lohkon suosikkien joukkoon, joita Lempo lähtee haastamaan. Viime kaudella selvästi pudotuspelijoukkue, C-lohkon kakkossija oli kova meriitti. Hollolalaiset ovat olleet jo vuosia 2-sarjan kärkipään ryhmiä ja pelaavat pelinsä hienossa puitteissa Salpahallissa. Tuttu vastus Jyry-kausilta, 2018-2019 voitot menivät 1-1.

Salpiksen onni ja epäonni, kuinka haluaa nähdä, on useiden pelaajien siirtyminen 1-sarjajoukkue Karhulan Veikkoihin. Jo viime kaudella usea Salpiksen tähti pelasi KaVessa ja siirtyi täksi kaudeksi kokonaan sarjatasoa korkeammalle. Hienoa pelaajakehitystyötä! Siitä huolimatta Salpis saanee jälleen todella kovan 2-sarjanipun kokoon ja hätyyttelee lohkon kärkeä, jopa lohkovoittoa, jos viime kausien trendi jatkuu.

Luolajan Kajastus, Hämeenlinna

2-sarjan yksi uusista tulokkaista Tammelan Ryskeen ja Virtain Veikkojen kanssa. Hämeenlinnalainen perinneseura oli useamman vuoden pois sarjatoiminnasta, mutta teki nyt paluun. Aiemmin Kajastus pelasi 3-sarjaa yhdessä silloisen LeKin 2-joukkueen kanssa.

Ennakkotietojen mukaan Kajastuksen joukkue koostuu omista alueen junioreista sekä vanhemmista konkareista. Harjoituspeleissä joukkue ei ole juuri pärjännyt, ja kaudesta voikin tulla tuloksellisesti vaikea debyyttikausi, kun toiminta herätetään henkiin vuosien tauon jälkeen. Upeaa, että Hämeenlinna palaa lentiskartalle, ja joukkueessa on varmasti yllätyspotentiaalia, josta vastustajien scouttauksen on vaikea saada etukäteistietoa. Tämän vuoksi Kajastus onkin äärimmäisen vaikea avauspelin vastustaja, jonka Lempo kohtaa heti vieraskentällä 4.10.

Korian Ponsi, Kouvola

Lempon 1-sarjan tähtipelaaja Tatu Härkösen kasvattajaseura on perinteiseltä lentisalueelta ja pelaa nyt kolmatta kautta putkeen 2-sarjaa. Ollut aiemmilla vuosillaan tiukkaa keskikastia. Viime kaudella 3-lohkon viides ja olisi ollut mukana pudotuspeleissä.

Joukkueen rosterista ei ole etukäteen oikeastaan minkäänlaista tietoa Lempon scouttausosastolla. Liiton nimilistan lisenssien mukaan ryhmässä muutama juniori-ikäinen pelaaja ja muut aikuisiässä olevia pelaajia. Jos viime kausien meno jatkuu Korialla, pystyy KorPo varmasti haastamaan kaikki lohkon vastustajat kunnolla ja ainakin keskikastin taistelussa tiukasti mukana. Alkukausi näyttää lisää.

Lempon ensimmäiset kuusi sarjapeliä:

Su 4.10. Kajastus-Lempo
Su 11.10. Salpis-Lempo
Su 25.10. Isku-Veikot-Lempo
Su 1.11. Lempo-AitRi
Su 8.11. KeiKa-Lempo
Su 15.11. Lempo-KorPo

Lempon alkukausi on hyvin vieraspainotteinen, kuten ohjelma kertoo. Kotipelejä on kaikkiaan yhdeksän, runkosarja päättyy kahteen kotipeliin, päätöspeli 7.3. Pelejä on kaikkiaan 18.

Otteluohjelma

Muut lohkot

Nostetaan esille muutama koko 2-sarjan tasolla mielenkiintoinen ja kova ryhmä.

1-lohko: JyväsLentis, Outokummun Partion Karpaasit, Oulun Kisko, Liperi-Volley, Nilsiän Nujakka, Vilppulan Tähti, Virtain Veikot.

Nilsiän Nujakka

Tämän kauden yksi voittajasuosikki 2-sarjaan. Nippu kestää vertailun moneen 1-sarjajoukkueeseen ja sarjaakin korkeammalla NiNu voisi taistella pudotuspelipaikasta. Voitti harjoituspelissä viime kauden 1-sarjan pudotuspelijoukkue East Volleyn.

Joukkueen kovin tähti on Kyyjärven 1-sarjasta saapunut Ville Heiskanen. Muutenkin nimilista on häikäisevä: Tatu Säisä, Niilo Säisä, Osku Säisä, Patrik Ovaska, Mika Aspegren, Joonas Kervinen, Jani Taskinen jne. Varmasti haluttu päänahka jokaiselle joukkuelle.

Virtain Veikot

Uusi palaaja 2-sarjaan tälle kaudelle. Pelasi muutama kausi sitten vielä 1-sarjaa Team Pumin nimellä. Alueella on vahvat lentopalloperinteet. Saanut uusia pelimiehiä Jyväskylästä ja Vilppulasta, kuten Jani Liski, Niko Kajakulma ja Oskari Ojaniemi.

Ei välttämättä sarjan suosikki, sillä pelaa kivikovassa 1-lohkossa, mutta niin sanottuna sarjanousija/uutena ryhmänä mielenkiintoinen tulokas, ehdottomasti esiinnoston arvoinen.

Oulun Kisko

Nujakan ja Karpaasien kanssa 1-lohkon suosikki on Oulun Kisko. Tuli viime kaudella uutena ryhmänä ryminällä 2-sarjaan. Oli viime kaudella todella kovaniminen ryhmä hieman tämän kauden Nujakan tavoin. Jos suunnilleen sama joukkue jatkaa, tulee olemaan tänäkin vuonna kovaa valuuttaa. 

Ykköstähtenä viime kaudella oli liigasta Ettasta tuttu Ville Kaksonen. Myös Jussi-Otto Mäkinen, Sampsa Aitta, Santeri Kammonen ja Jari Nurro ovat huipputekijöitä 2-sarjaan. Viime kaudella niin sanotun pohjoisen lohkon voitti Karpaasit pisteen erolla Kiskoon, kolmas oli Nilsiä. Siksikin Kisko mielenkiintoinen ryhmä tällä kaudella, sillä olisi viime kaudella ollut Lempon pudotuspelivastus, jos jatkopelit olisi saatu alkuun.

3-lohko: Raision Loimu 1, Raision Loimu 2, Lapin Narvi-Pallo, Oripää Urheilijat, Team Winclean Häijää, Tammelan Ryske, VaLePa 2

Team Winclean

Jos ennen kauden alkua täytyisi heitellä 2-sarjan suosikkeja, listalle päätyisi Nujakan ja Kiskon lisäksi häijääläinen Team Winclean ja Loimun 1-joukkue. Winclean on uusi joukkue 2-sarjassa, joskin se pelasi pari kautta sitten Häijään Äijien nimellä.

Joukkueen runko kasaantui viime kauden VaLePan 1-sarjajoukkueen pelaajista ja on todella tasokas ja nimekäs 2-sarjaan. Tatu Vuorenmaa, Juuso ja Joonas Tulonen, Tuomas Tihumäki ja Matti Kimpanpää ovat 1-sarjatason pelaajia. Lisäksi valmennuksessa on kova nimi, ex-LeKi-luotsi Harri Lehtimäki. Laittoi harjoituspelissä Lempon 1-sarjajoukkueen ahtaalle häviten 2-3. Mahdollisesti jopa nousuhaluja, ainakin halu voittaa 2-sarja.

Raision Loimu 1

Viime kauden 2-sarjan runkosarjan voittaja hävisi vain yhden pelin. Rosteri on yhä todella tasokas, ja voidaan laskea ilman muuta suosikkien joukkoon. Ei kuitenkaan ehkä se ykkössuosikki, sillä muutama muukin nippu on koonnut todella nimekkäitä joukkueita. Uusi tähti on TuTon 1-sarjasta palannut yleispelaaja/hakkuri Lauri Rantanen. Siihen kun lisätään Miikka Puranen, Kai Lehtinen, Antti Arminen, Sami Lehtonen ja kumppanit, ei ole helppo vastus kellekkään.

Loimunkin lohko on kova: viime kauden kilpakumppanit Oripää ja Narvi-Pallo sekä vahvistunut VaLePa ja uusi Team Winclean eivät päästä viime kauden hallitsijaa helpolla. Mutta voi olla, että Loimu rallattelee jälleen ylivoimaiseen lohkovoittoon rutiininsa ansiosta. Yhteistyössä 1-sarjan TuTon kanssa, josta voi saada kovia nuoria lupauksia kuten Urho Rytsä ja Oleksii Bulgyn mukaan peleihinsä.

Oripään Urheilijat

Viime kevään yksi kovavireisimpiä ryhmiä oli oripääläiset. Oli Loimun hallitseman lohkon kakkonen ja ainoa, joka oranssipaidat voitti runkosarjassa. Melko kokenut joukkue, josta löytyy kärkitason laatua 2-sarjaan: Tuomas Laine, Henry ja Miika Kartano sekä Adnriy Osibchuk.

Joutuu tänä vuonna viime kautta kovemmalle, kun myös Winclean hamuaa lohkon kärkisijoja. Kokemuksellaan voi kuitenkin sanoa, että OU napsii tasaisesti pinnoja kauden aikana ja ainakin haastaa taistelussa lohkon kärkisijoista.

Täällä on koko 2-sarjan tulospalvelu